Faydalı bir tartışmada taraflar dinlenildiğini ve anlaşıldığını hissederler. Faydalı tartışmalar öğreticidir, iyileştiricidir ve kişileri birbirine yaklaştırır. Size göre faydalı bir tartışma nedir?
Öncelikle tartışan tarafların hiçbirisi yaptığı bir kabahat üzerine kendisini savunması gerektiği açıkça belirtilmeden hemen kendisini savunma moduna girmemeli, taraflardan birinde suçlu olma durumu veya bir kabahat var ise ilk aşamada bunu cesareti ve erdemi ile kabullenmeli ve hemen sonrasında karşı tarafın tutumunu öğrenmek için yorum hakkını karşı tarafa vermeli. Ben yaptım benim yüzümden oldu şeklinde sonrasında da müsade edilmeden çeşitli bahaneler ile kendisini ilk aşamada savunmamalı.
Taraflardan herhangi biri "bu olumsuz karşılanır" düşüncesi ile fikrini söylemekten korkmamalı.
Taraflardan herhangi birisi karşısındakini yeteneğini gücünü aşan yapamayacağı bir vazife veya sorumluluk ile görevlendirmemeli.
Problemler neticesinde oluşan kriz ortamında sabrımızı maksimum düzeyde kullanıp asla agresif davranmamalı, eğer çelik gibi sinirlere sahip isek bu iyi birşeydir.
Hayalimiz amacımız yaptığımız önemli bir iş eğer olumlu sonuçlanmamışsa düzeltmek için o hedefe ulaşmak için hırs yapıp daha fazla zorlama yoluna gidilmemeli, olmuyorsa olmuyordur bu kadar basit, kafaya takmadan duygusala bağlamadan o anda her şeyi serbest akışına bırakmak gerekli, geriye kalan sağlıklı enerjimiz ile bunu ileride çözebiliriz. Zamanın ilerleyişi birçok şeyi çözer.
Geçiştirme, oyalama, amaçlı çeşitli yalanlar ve yanlış yönlendiren cümleler kesinlikle kullanılmamalı.
Sesimizi yükseltip haklı olduğumuzu ispat etmeye çalışmamalı.
5 neden analizi yapılmalı, 5 defa neden sorusu soyut kavram olan probleme yöneltilmeli. Ama buraya dikkat insana karşı 5 neden analizi olumlu sonuçlanmaz bu yüzden insana karşı uygulanmaz çünki insan değişken hatalar yapabilen varlıktır
Örnek verelim: -buzdolabı neden bozuldu?
Neden? 1- Çünki motoru çalışmıyor. Neden? 2- Elektrik gelmiyor Neden? 3- Kablo kırılmış Neden? 4- Buzdolabı ileri geri itilerek yerinden oynatılmış Neden? 5- Temizlik yaparken altını süpürmek için hareket ettirmişler
çözüm: Buzdolabının altı temizlenecek ise önce fişini çekmeliyiz.
Şeklinde.
"Lanet olası kadın yine niye bozdun bu buzdolabını" denmez. Yanlıştır
Selamlar.. Benim için karşı tarafla iletişimimizin kalitesi önemli.. Kesinlikle konuşmayı, yeni şeyler öğrenmeyi, bildiklerimi ve deneyimlerimi karşı tarafa aksettirmeyi seven bir yapım var.. Yeter ki o insanla uyumu yakalayabilelim.. Bir insanla elektriğim tuttuysa her konuda sabaha kadar konuşabilirim.. Benim için ne dediğinden daha çok nasıl dediği önemli insanların.. Kırmadan, yormadan bir ilişki yürüyemez ya da kimseyle birebir asla aynı fikirde olamazsınız.. Fakat en azından ayrı ayrı renkler de olsanız birbirinize karışıp ortaya bambaşka harika bir renk çıkarabilirsiniz.. Hayat bu değil midir zaten, binlerce hatta milyonlarca rengin ahenk içerisinde yeni yeni renkler çıkarması ortaya.. Keyifli günler..
Benim için "düzgün" tartışılabilen her konu kabul görür. Bağırış çağırış olmadan karşışıklı olarak fikir ayrılıklarına düştüğüm kişiyle, karşılıklı olarak neyi neden savunduğumu konuşmaktan keyif alırım. Sonucunda ya o benim fikrimi kabul eder ya ben onunkini veya ikimizde sabit ilerleriz fakat mantıklı gelen bir şey olduğu takdirde kabule ederim, bu anlamda sabit fikirli biri değilim. Faydası da; farklı bakış açıları kazandırırız birbirimizi, bir insanda yeni pencereler açabilmek güzeldir, hoştur... Ara sıra o pencerelerden bakıldığında hem sende ki karakter şekillenir, hemde empati duyunu geliştirirsin...
kırmadan yormadan tartışmak iyidir netice de iki farklı kültüre yetiştirilme tarzına ait iki insan bir arada anlaşmak zor uyumsuzluk olacak ancak gönül kırmamak lazım..
Cani sıkan konulari tarafların saygi ile dinleyip kendi argümanlarini sunup. Çiftin bir sonuça varmasiyla.
Bu , "görüldü atip atmamak ve umursanip sanmayacagi ( bi ciddi iliskimi heba etti) , Kimin neye karar vericegi, gece nereye gidilecegi, beraber hangi aktivitenin uapilacagi '' dan
" Dugun yapmasak?, Beraber ne oyniyalim?( Benim için onemli), Ananlara mi gidelim babamami, Evi neden nerede aliyoruz? "ya uzanir.
Karşılıklı mantıklı bir şekilde konuştuğumuz tartışmadan ses yükseltmeden sinirlenmeden yaptığımız tartışmalardır böylelikle karşılıklı fikir alışverişinde bulunulur ve daha iyi sonuç elde edilebilir