Kıskançlığın insanın doğasında mı olduğu, yoksa sonradan öğrenilen sosyo-kültürel bir kavram mı olduğu hala tartışılıyor. Evrim teorisine göre kıskançlık, kadın ve erkek için farklı evrimsel güçler tarafından şekillendirilmiş doğal bir tepki. Cinsiyet farklılıkları da insanın evrimsel tarihi boyunca karşılaştığı farklı üreme bedelleri ve uyum problemlerine bağlı olarak gelişiyor. Evrim teorisine göre, döllenme kadın vücudunun içinde gerçekleştiği için anne çocuğun kendisinden olduğundan emindir, oysa baba bundan hiçbir zaman yüzde 100 emin olamaz. Kadının onu cinsel anlamda aldatması, erkeğin ilerde çocuğun sorumluluğunu üstlenirken soyunu devam ettirememesi anlamına gelir. Kadının böyle bir sorunu olmamakla birlikte eşinin olanaklarına ve desteğine ihtiyaç duyar. Evrimsel teoriye göre bu nedenle eşin başka bir kadına aşık olup, zaman ve olanaklarını ona yönlendirmesi kadın için bir tehlikedir.
Sosyo-kültürel yaklaşıma göre ise kıskançlık, sosyal ve kültürel bir olgudur. Kişi yaşadıkça, içinde bulunduğu toplumun yarattığı ilişki kurallarına göre kıskanmayı öğrenir. Kendi anne ve babasının ilişkisi o kişinin karşı cinsle ilişkisinde bir model olacaktır. Onların sevgi, saygı, sadakat, kıskançlık tanımlarını öğrenen çocuk, büyüdüğünde kendi ilişkisinde bu tanımlara uygun davranacaktır. Cinsiyet farklılıkları da kadın ve erkek için kıskançlık yaratan durumları ve uygun tepkileri tanımlayan sosyal kurallardan etkilenir.
Kıskançlık konusunda erkek kadın karşılaştırması yapmak bence iki cinsede yapılmış bir haksızlıktır. Çünkü kıskançlık bir cinse baglayamazsiniz. Sonuç olarak ortada bir canlı bir varlık var. Fikri olan düşünebilen duygusu olan her canlı kıskanabilir. Örnek vermek gerekirse hayvanlar. Hayatinizda sahibine aşık bir kedi gördünüz mü ya da bir köpek? Bunlar doğal şeyler. Önemli olan kıskanılan kişiyi bu durum ne kadar rahatsız ediyor ya da hayatına engel oluyor. Ben en çok sevdiğim kişiyi başkasının benden daha çok sevme ihtimalini kıskanırım.
Karakterle ilgili ama bence kadınlar doğuştan kıskanç Hemcinsini kıskanan erkek sayısı oldukça az olduğu içinBiz her zaman öndeyiz bu konudaAnaç oluşumuz da sahiplenme içgüdüsünü tetikliyor
Yani buu kadın erkek diye ayıramayız, biraz da kişinin kendisine kalmış bir şey ama genele vurursak bence yani şimdi hezimete uğrayacam ama kadınlar daha kıskanç bence Zlo böyle düşünüyor Sosiiiiğğ :D
Kankacığım Bence bunun kadını erkeği yok yani Seven insan kıskanır desek daha doğru bir cümle olur ama tabii şu bir gerçek yani kimse üzerine alınmasın kadınların biraz daha kısıtlayıcı ve kıskanç olduğu da bir gerçek 🤭
Bir sosyal araştırma konusu olarak Kadın ve Erkeğin birbirlerine karşı yaklaşımlarını değerlendirme yapılmıştı. (ve tabii bu konuda filozoflarında çok önceleri görüşleri vardı) yapılan araştırmada erkekler birbirleri arasında iş rekabeti dışında çekişmelere çok meyilli değiller. ancak kadınların sosyal anlamda birbirlerine karşı olan çekişmeleri her koşulda mevcut olduğunu göstermekte. Bu biraz ağır bir görüş gibi gelecek (ben demiyorum bunu bu arada) bazı filozoflar kadınların en büyük düşmanı kadınlardır diyor...
Kesinlikle kadınlar. Tamam erkekler de kıskanır bazı yerlerde ama kadınların kıskanma olayları daha fazla. Ya erkek sevgini gösteremiyor o yüzden kıskanıyor veya anlam veremiyor. Ya da kız kendini diğerleriyle kıyasladığı için kendini yetersiz, beni sevmiyor mu, benden soğur mu gibi bir düşünceye girer bu yüzden de kıskançlık veya sinir olma sebebi doğar. Kıskanclığın azı iyi güzel arada olur ama abartılı olduğu taktirde sıkılır insan, boğuluyoruz yanii.
Bence erkekler daha kıskanç ya da içinden gelenleri daha fazla belli ediyor diyeyim. Resimdeki kadının yerinde bir erkek olsaydı, o kadar sakin olamazdı 😃
Kadınlar ama duruma göre erkekler de olabiliyor ben unideyken sınıf arkadaşımin nişanlısı ortalama 20 dakika da bir resim istiyordu yanında kız var mı diye
kadınlar daha çok kıskanç hem cinslerini bile kıskanıyorlar bazen hem de delirircesine
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Kadınlar açık ara çoook daha kıskanç tabi bu erkekler kıskanç değildir demek değil sadece kıyasla biz daha fazla kıskanıyoruz bunu kimse inkar edemez bence
kadınlar dünyada ki en tehlikeli varlıklardır hani diyorsunuz ya dünyayı kadınlar yönetseydi falan diye.. yönetseydi şu an da çoktan benim hanım rusyaya ukraynaya atom bombalarını sallamıştı.
Bunu kestirmek zor, ama bir tahminde bulunmak gerekirse kadınlar bir tık önde olabilir. Fakat asıl mesele iki cinsin kıskançlığının farklı yapıda olması. Maalesef erkeklerin kıskançlığı daha agresif ve şiddet içerikli kadınlara kıyasla. Asıl tehlikeli olan da bu.