Cahiliye Araplannın nazarında kölelik hayvanlıktan aşağı telâkki ediliyordu. Bunun için onları insanlık dışı işlerde çalıştırıyorlar, her türlü zulüm ve işkenceyi reva görüyorlardı. Bazan onları aç susuz bırakarak ölüme terk ediyorlar, bazan de öldürüyorlardı. Kadınları cariye olarak kullanıyorlardı. Öyle ki âdeta cariyelik teşvik edilen bir şey haline gelmişti. Sırf bunun için başka kavimlere baskınlar düzenliyorlar, erkekleri öldürerek kadınlarını esir alıyorlardı.
İşte İslâmiyet böyle bir zamanda zuhur etti. O devirde insanlığın yarası olan böyle bir meseleyi tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmadığı gibi, o zamanki durum zaten buna müsait de değildi. Esaret müessesesinin kaldırılması henüz yeni kurulmakta olan İslâm devleti için birtakım güçlükler getirebilirdi. Şöyle ki:
Her hususta olduğu gibi dinimizin cihad anlayışı diğer milletlerin savaş anlayışından farklıdır. Dinimizin cihaddan gayesi, zulmetmek, kan dökmek, kuru kuruya beldeler fethetmek değil, Cenab-ı Hakk'ın ismini duyurmak, İslama yöneltilen hücumları önlemek, insanlara dünya ve âhiret saadeti temin etmektir. Bu sebeple düşman da olsa savaşa fiilen iştirak etmedikçe, kadınları, çocukları ve ihtiyarları öldürmek Peygamberimiz (asm) tarafından yasaklanmıştır.1 Fakat bunları serbest bırakmanın İslâm devleti için bir tehlike olacağı da ortadadır. Çünkü birkaç yıl sonra nüfusları yeniden artacağından, Müslümanlar için bir tehlike teşkil etmeleri mümkündür. Bu durumda bunların esir alınması artık bir zaruret hâline gelmişti.
Diğer taraftan, karşı taraf, Müslümanları esir etmekten geri durmuyordu. Dengenin temin edilmesi için Müslümanların da onlardan esir almaları gerekiyordu. Böylece hem denge temin ediliyor, hem de karşı taraf kuvvetten düşürülüyordu. Ayrıca alınan esirlerle Müslüman esirler takas yapılarak, Müslümanlar esaretten kurtarılmış oluyordu. Yine esirler fidye karşılığı serbest bırakılmakla İslâmiyet'in yayılması için maddî destek temin ediliyordu.
Savaşı müteakip hürriyetini kaybeden köle ve cariyeler, her ne kadar farklı statüye tâbi iseler de yine de birer insandırlar. Bunun için dinimizde köle ve cariyeyi hürriyetine kavuşturmak en büyük hayırlar arasında zikredilmiş, bir ibadet hükmünü taşımıştır. Buna teşvik eden birçok hadis-i şerif mevcuttur.
Diğer taraftan dinimiz, köle ile efendisi arasında eşit hayat ve geçim şartını da getirmiştir. Köle olan kişinin ailenin bir ferdi olarak görülmesi, efendi ile kölenin aynı sofrada yemek yemesi tavsiye edilmiştir. Dinimize göre; efendi, kölesine yediğinden yedirmeli, giydiğinden giydirmelidir. Efendi, kölesine eziyette bulunmamalıdır.
Cariye ve Statüsü
Savaş sırasında düşman tarafından esir edilen kız ve kadınlar "cariye" olarak alınır. Hukuk itibariyle ganimet sayıldıklarından, İslâm devleti tarafından hizmetçiye ihtiyacı olan gazilere verilirdi. Azat edilmedikleri müddetçe de ticarî bir eşya gibi alınıp satılırdı. Artık o andan itibaren "cariye" ailenin bir parçası ve bir ferdi olarak kabul edilir, ona göre muamele görürdü. Cariyenin sahibi olan "efendi" onu şahsî hizmetlerinde ve ev işlerinde istihdam edebildiği gibi, isterse, ayrıca bir nikâh kıymaya ihtiyaç duymadan istifade edebilirdi. Bu durum her ne kadar ilk anda garip karşılanacak olsa da, tarihî şartları içinde bu gayet normal ve tabii karşılanırdı.
Efendinin, cariyesinden cinsî yönden istifade etmesinin, cariyenin hesabına iki mühim hikmet ve faydası vardır. Birincisi ve en mühimi, esir düşen ve sahipsiz kalan bu kadınların bu vesile ile ihmal edilmeleri önlenmiş olur. Çünkü, aksi takdirde, cariyelerin fuhşa düşmeleri, zinaya girmeleri ihtimali kaçınılmaz olduğu gibi, efendisinin evine de bağlı kalmış olur.
Diğer bir faydası, cariyenin efendisinden bir çocuğu olduğu takdirde "çocuğun annesi" mânâsına "ümmü'l-veled" sayılmaktadır. Cariyeden doğan bu çocuk hür kabul edilir. Çocuğun doğumu ile annesi de efendisinin ölümünden sonra mirasçılarına geçmeyip hürriyetine kavuşmaktadır. Çocuk olmasaydı, efendisi de azat etmeseydi, diğer mallar gibi cariye de miras olarak kalacaktı.
Efendinin, cariyesi ile karı-koca olmaları da şart değildir. Efendi, onu sadece bir hizmetçi olarak istihdam edebilmektedir. Ayrıca, cariyenin kocası esirler arasında ise, eşlerin nikâhları devam edeceğinden, efendinin bu cariye ile münasebette bulunması caiz değildir. Hattâ erkek başka birisinin, kadın da bir başkasının yanında köle ise, yine efendi, yanında bulunan bu kadın köleden cinsî yönden faydalanamaz.
Bu açıklamalar göz önüne alınırsa, İslâm'ın köle ve cariyeleri ne kadar himaye ettiği, onların haklarını koruduğu açıkça görülecektir. Cariye sadece "kadınlığından istifade edilen" bir insan olarak da görülmemektedir. O aynı zamanda evin bir ferdi, ailenin bir parçasıdır. Ailenin, hanımından sonra evin en sorumlu kadınıdır.
bugün gayri müslim ülkelerden "cariye" olarak nikâhsız bir şekilde kadın alınamaz. Çünkü artık tarihî bir hadise olan cariyelik müessesesi günümüzde hiçbir şekilde tatbik edilmemektedir.
Kaynak: Sorularla İslamiyet.
Cariye konusunda çok emin olmadığım için siteden aldım bazı yerlerini kırpıp anlamana yeterli olabileceğini düşürmüşüm yerleri aldım. Ve o "beğendiğiniz kadınlarsan ikişer üçer tane alın." Ayetinin devamında bildiğim kadarıyla islamiyet 1 eşliliği tavsiye eder. Evet erkeğin 4 eşe kadar hakkı vardır ama bu ilk eşinin rızası alınmadan yapılamaz bir şey. Buna kim izin verir diye düşünme günümüzden bile çeşit çeşit örnekler var eşini, kocasını paylaşmaktan çekinmeyen.00 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye(25-29)+1 yılYapan zaten yapıyor ne anlatıyorsun bacım sen manyak mısın nesin ya. Cariyelik evliyse zaten alınmaz kitap ehli değilse zaten cariye olarak alamazsın sadece hizmetçi olarak kullanabilirsin o kadar amaç İslama girmesini sağlamak zaten cariye azad etmek için teşvik edilmiş bir sürü günahın bedeli köle azat etmektir. Ayrıca cariyelikten önce yapılan şeyler var teslim olurlarsa cariye falan olmuyor.
018 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılSana tek tek kanıt göstereyim de gör bakayım
Soran+1 yılTüm ayetleri okudum kocası yanında olmadığı için nikah boşa çıkıyormuş ve evli kadınları bile istediği gibi alabiliyolarmış iğrenç
Cevap sahibi+1 yılAl japonlar ne yapmış https://www.youtube.com/watch?v=qsT97ax_Xb0
Cevap sahibi+1 yılYalan söyleme asla öyle bir şey yok mezheplerde öyle bir şey yok ben hocalardan dinledim kafana göre hüküm verme ayrıca sen kafirsin şu anda ayeti ret ettiğin için
Cevap sahibi+1 yılTamamen uyduruyorsun asla eziyet falan yok cariye eş demek oluyor. Yani senin eşin olduğu için İslamda eşler birbirlerini geri çevirme hakkı olmadığı için istediğini vermek zorunda ayrıca köle dediysen öyle bildiğin köle gibi değil seninle aynı yerde yemek yiyor aynı şeyi giymek zorunda ona iyi bakmak eziyet etmemek zorundasın hata yapsa bile onu azarlamayacaksın bir sürü şart var ayrıca köle azat etmeyi öğütlüyor dinimiz zaten günah işleyince köleni azat et diyor
Soran+1 yılJaponlardan bizene onlar bi bol yedi diye biz aklanıyoz mu
Cevap sahibi+1 yılBu söylediğini savunmak için beynini çarşıda satman gerek herhalde her ülke tecavüz suçu yapıyor zaten kör müsünüz gidin araştırın japonlar amerikalılar avrupalılar hepsi tecavüz suçu yaptı girdiği topraklara. Asla evlilere dokunamazsın sadece kitap ehlinden cariye yapabilirsin o kadar
Cevap sahibi+1 yılal bak kendi askerlerine bile yapıyorlar www.medyaspot.com/.../217503
Cevap sahibi+1 yıl
Cevap sahibi+1 yılAhmak geri zoruna mı gitti gerçekleri duymak onlar önüne gelene tecavüz ediyor biz sadece onları müslüman etmek için esir ediyoruz zaten bir çok kişi cariyesine köle gibi davranmıyor İslamda eşin oluyor bir nevi yanından ayırmıyorsun
Cevap sahibi+1 yıl
Cevap sahibi+1 yıl
Cevap sahibi+1 yılAl bak kendi askerlerine bile tecavüz ediyorlar www.internethaber.com/...foto-galerisi-2112750.htm
Cevap sahibi+1 yılO zaman kölelik olduğu için bir anda kaldırılmadı zamanla yok oldu. Bazı ayetler zamanına göredir şu anda cariyelik yap diyen mi var sana
Cevap sahibi+1 yılbunları atmamın sebebini anla diye atıyorum hani biz gerici yobazız ya al sana modern ülkeler ne bok yemiş onları gör işgal ettikleri ülkelerde neler yapmışlar diye gör bunları daha da çok hatta bir tane aha vardı onu bulamadım görselini koyacaktım ablasına tecavüz etmiş albay çocuğun eline pankar vermiş şöyle yazmış albay bilmem kim ablama tecavüz etti falan bir şeyler yazdırıp fotoraf çekmiş çocukla
Cevap sahibi+1 yılYani İslamda cariyelikten önce bir süreç var cariyeleri de savaştakiler alabilir sadece ve savaş harici alınamaz. Savaştan önce teslim ol çağrısına uyarlarsa hiç birine dokunulmaz
Cevap sahibi+1 yılİslam da ki esir senin anladığın esir gibi değil ve amacı belli düşmanın güç kazanmasını engellemek ve onları müslüman olmasını sağlamak
Cevap sahibi+1 yılCariyelik olmasa kadınlar sahipsiz kalıp kötü yola düşerdi o yüzden cariyelik vardı hatta şu an bile kölelik var. Sugar dady sugar momy midir ne boksa hiç duymadın mı hayatında ya da bdsm gibi saçmalıkları genç kızlar para için yaşlı insanların her dediğini yapmak zorunda kalmıyor mu veya nude atmak zorunda kalmıyor mu bir sürü kız parasızlıktan kötü yola düşüyor ya da bu sugar işlerine giriyor veya nude atmak zorunda kalıyor bu zamanda bile böyle sorunlar varken neden cariyelik kötüymüş gibi algılanıyor? cariyelik evlilikten üstündür sen de söylemişsin evlilik menfaat akdidir cariyelik ise koruma aktidir sen o cariyeyi normal eşin gibi görüyorsun ona sahip çıkmak zorundasın öyle peçete gibi kullan at değil bu kendine gel
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
11Cevap
- Aşk İlişkileri konusunda 3b cevap paylaştı.
+1 yılHerşeyi geçtim topkapı sarayına gittim bir ara cariyeler taşlığı yani harem bölümünü gezmek için ayrıyeten ücret alıyorlar.. Neyse girip gezeyim dedim yahu küçücük pencereleri var o da telden görünmüyor dışarısı.. Boğuldum içeride resmen, ne kadar restore edildi bilmiyorum tabi.. Senin konuna gelirsem fikir yürütemedim. 😅
10 Yorumla Daha düne kadar oy bile kullanamıyordu senin cinsiyetin. Üç beş senedir erkekle aynı statüye gelip, hatta erkekten üst statüde oldun diye tüm insanlık tarihini silip atmak ne lan?
Nasıl bir kibir, kıskançlık varsa, bugünün hükümsüz ayetlerini dert edinir olmuşsun, vah yavrum..05 Yorumla
Soran+1 yılO dediğim empatiyi yaptın mı ya onu söyle önce kabul edebilir miydin böyle bişeyi
- +1 yıl
empati diyor tarihsel ilerleyişden haberi olmayan kız çocugu işte vikingleri falan delikli peynir yiyip gemiye biniyo sanıyo herhalde
- +1 yıl
aynen tek bildikleri snacaat tik tok tik top bilmem ne ne ekonomi bilir ne tarih nede tıp
Gizli Üye(25-29)+1 yılCahil birey!!! Şu an bile ülkeler birbirlerinin casuslarına esir gözü ile bakıyor. Sen ve senin gibi cahiller olayı düşmanlıktan ötürü yanlış anlıyor. Eskiden neslin az olması bireyi daha değerli yapardı. Şimdi köleliğin olmaması vicdan değil zaten var gibi olması. Çinde 1 dolara çalışan insanlar, Afrika'da 1 bardak su için can veren insanlar. Kaldı ki cariye serbest kalmak isterse bedelini verip kalabilir. Şu an bile aynı, ülkeye kefalet ver kurtul.
10 Yorumla
+1 yılRizadan kasitlari onları fuhuşa zorlamayın ayeti ise o şöyle
orada fuhuşa zorlamayın derken başka biriyle paylaşmaktan bahsediyor yoksa kölenin efendisinin ihtiyacını karşılamamak gibi bı lüksü yok10 YorumlaAşk İlişkileri konusunda 3,4b cevap paylaştı. İslam denen ucube bir dindir. İslamın i harfi umrumda degil
21 Yorumla
Soran+1 yılYinede doğru konuş
+1 yılMüslüman bir ülke diger Müslüman bir ülkeyle savaşmaması lazım.
Müslümanın canı, malı ve ırzı diger bir Müslümana haramdır.00 Yorumla
+1 yılBen yıllar önce bıraktım bunlari okumayı, çok şükür 7 senedir ateistim djjdd
12 Yorumla
Soran+1 yılAkshajshahsj kanka süreçten biraz bahseder misin ya?
- +1 yıl
Çok sıkıntılı oldu ama bu süreç benim için. İnandığın her şey yıkılıyor, kabul etmesi zor biraz.
Arasana beni anlatayım, çok konuşasım var jdjjd
Ee peygamber in de bir sürü eşi vardı o size saçma gelmiyor da bu mu saçma geliyor şimdi...
011 Yorumla
Soran+1 yılKanka onların açıklaması birazcık mantıklı gelmişti ama bunlar çok anlamsız
- +1 yıl
‘Ey kadınlar, kocalarınıza Rabbe tabi olur gibi tabi olun. Çünkü bedenin kurtarıcısı Mesih kilisenin başı olduğu gibi, erkek de kadının başıdır. Fakat kilise Mesih’e tabi olduğu gibi, kadınlarda böylece her şeyde kocalarına tabi olsunlar.
- +1 yıl
sen gördügüm en cahil insansın
- +1 yıl
Kadın sükunet ve tam bir uysallık içinde öğrensin. Kadının öğretmesine, erkeğe egemen olmasına izin vermiyorum; sakin olsun. Çünkü önce Adem, sonra Havva yaratıldı; aldatılan da Adem değildi, kadın aldatılıp suç işledi. Ama doğum yapıp kurtulacaktır; yeter ki, sağduyuyla iman, sevgi ve kutsallıkta yaşasın.' (Pavlus'tan Timoteus'a Birinci Mektup, 2/9-15)
- +1 yıl
git nerenin kırmasıysan propagandanı orda yap
- +1 yıl
Cahil olduğum için okudum zaten evrim teorisini bile bilmiyorsun teorinin ne demek olduğunun dahi bilmiyorsun Adem benden önce yaratıldı itaat edeceğim öyle mi önümde sallanan birşeyim yok diye aşıp kesmiyorum diye kimseye itaat edemem savaşlar hep erkeklerin yüzünden çıkıyor nedense cahilmis okudum gayet Lilith muhabbeti var incilde de o yüzden itaat bekleniyordur belki neysecok ta desmeye gerek yok bensenin gibi kendi dinime inanmayan insanlara hakaret etmiyorum
- +1 yıl
evrim teorisini bilmiyormuşum sen hangi diyalektikten konuşuyorsun marksist bakış açısıylamı yoksa şu otistik adamın evrim teorisi dedigi şeyemi canım dinlere inandıgımı kim söyledi
- +1 yıl
bunun kadınla erkekle alakası yok tarihsel ilerleyişi reddedemessin ayrıca hiçbir bilim adamı ilim adamı her ne diyorsan de bugünün kafasıyla geçmişi yargılayamaz çünkü tarihsel ahlak sonradan veya doguştan edinilmiş bir oldugur bugünün dogrusu 200 yıl sonra yanlış olabilir ama biz 200 yıl sonra buna yanlış dersek bize gtuyle gülerler sen bildigin z kuşagı saçmalıgısın işte amerikan liberalizminin bir ürünü kendini zeki zanneden hiç bir şey bilmeyen küçük burjuva radikalisti
- +1 yıl
ben müslüman degilim okudugunu anlamayan örümcek beyinli'''
- Aşk İlişkileri konusunda 3,7b cevap paylaştı.
+1 yılAğır islamfobik oldum.
210 Yorumla
Soran+1 yılBu aralar bende olmak üzereyim hemde 5 vakit namazı olmama rağmen
- +1 yıl
bi bk olamdın sen ülkenin herhangi bir sokagında söle bu lafı gtunden kan alırlar senin
- +1 yıl
Tm knk
- +1 yıl
senin tip neden öyle? wcye ekmeklemi girdin
- +1 yıl
Evet knk
- +1 yıl
sen şimdi ne diyorsunuz siz cool mu onumu uyguluyorsun ah yavrum ah sen hiç sopa yedinmi
- +1 yıl
S2tir git gece gece tutulma bana awk hfhdhnvf
- +1 yıl
yaw bu a. kodumun sitesinde nasıl guru oldun la sen islamofobi falan ben yazsam hesabı direk kapatırlar futbol konusunda küüfr ettik diye 7 xperim gitti
- +1 yıl
Tm knk :dd
- +1 yıl
ciddiyim ))) kanka herşeye yeniden başlamak zor laan evladım ölmüş gibi hisstettim tak diye kapattı elin oglu 3 senemizi verdik
Gizli Üye(30-35)+1 yılNey saçmaladığıni kendin bile anlamamissin
00 Yorumla
+1 yılmilk akdi ne laan süt o süt
15 Yorumla
Soran+1 yılParasını verince satın alıyomuisun ve istediğini yapmak hakkınmış hatta bu milk akdi denen şey nikahtan daha güçlüymüş🤦♀️
- +1 yıl
hala milk diyo gerizeaklı bak şimdi benim anlamadıgım şey sen ne diyorsun? inanma o zaman ben inanmıyorum senin gibi dalkavukluk yapmıyorum sen gerizekalımısın dinlerin hepsi zaten dogma dır kitapta yazıyo diyecek tabi sen insanlarlamı tartışıyosun tanrıylamı o kitapta yazanları tanrı yazmış o kitaba inananlara göre?
Soran+1 yılİngilizce kullanmıyorum a. yav milk akdi nedir araştır.
- +1 yıl
milk kavramının malike tanıdığı iki temel yetki söz konusudur. Öncelik milk, konusu olan şey üzerinde malike inhisari (tekelci) bir tasarruf yetkisi verir.
- +1 yıl
sen rahat ol 4 incili kuranı tevratı hepsini okudum
+1 yılBöyle bir şey mi yazıyor nehhh
05 Yorumla
Soran+1 yılValla yazıyo Kuran'da
- +1 yıl
Ben gerçekten anlamıyorum ve düşündükçe uzaklaşmak istiyorum. Bi aralar çok araştırdım sürekli videolar izledim ama resmen töbe töbe inancıma zarar veriyodu ve bu yüzden düşünmeden inanmayı tercih ettim çünkü korkuyorum açıkçası
Soran+1 yılBende ya arada bir böyle krizler geliyo atlatıyodum ama bu aralar çok sık olmaya başladı ve çok düşünüyorum deliricem
- +1 yıl
Dinde zorlama yok deniyor ama bence kesinlikle var. şu an mesela çoğu şeyi araştırıp körü körüne inanmayı tercih etmemdeki tek sebep korkuyor olmam
- +1 yıl
Tamam bi dakika mesaj kutumu açayım yaz.
+1 yılMilk akdi oda guzel
00 Yorumlaislam 🚮
04 Yorumla
Soran+1 yılMüslüman değil misin?
Soran+1 yılBende sanırım bu süreçteyim ya sen doğuştan mı başka inanca mensupsun yoksa yeni bi durum mu? Tecrübelerini dinlemek isterdim açıkcası
+1 yılŞaçmalama
10 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Gündem
Özel Gün & Sürprizler
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne