Çok farklılık olur mu aramızda...
Dedeleri koyu Aleviymiş sanırım
ve bizim aile muhafazakar, dine düşkün
Dedeleri koyu Aleviymiş sanırım
ve bizim aile muhafazakar, dine düşkün
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Fikir, din ve kültür farkını önemsemek insan , ya da ırk ayrımı yapmak degildir. Kelime oyunlarına ve laf salatalarına kanmayın.
"Aleviler Müslüman degildir" demiyoruz Fakat Alevi islam inancı, Sunni islama göre çok farklıdırlar.
Onların Kur'an, Şeriat, ibadet ve Mabet anlayışı farklıdır.
Alevi ve Sunni islam aynı degildir. Arada büyük farklar vardır. Alevi ve Şii'lere göre Sunni islam bir Emevi Arap uydurmasıdır.
Alevi ve şiiler "Ehli Beyt" konusunda ortak düşünceye sahip oldukları halde onlarda birbirinden farklıdırlar.
Alevilerde (Azınlık Arap Alevileri hariç) Mezhep inancı yoktur. Aleviler,"Alevilik bir Mezhep degil, bir kültürdür" derler.
Alevilik Türkiyedeki 15 Milyon Aleviye özel bir dindir.
Hatta Alevi Din adamları, biz Sunnilerin inanışına "Emevi uydurması"derler.
Onlara göre,2 Milyar Müslüman yanlış Türkiyedeki 15 Milyon Türkmen Alevi dogrudur.
İki kişinin evlenip mutlu olması için dinen, ahlaken ve kültüren uygun olması ve dengi dengine olması şarttır.
Tabi, Sünniligi bile bilmeyen, takmayan, tatbik etmeyen şuursuz kızlar ve aileler için Din, Mezhep vs önemli degildir.
Alevi, kökenli biri,5 vakit Namazı, Ramazan Orucunu, Haccı, Zekatı, Tesetürü ve hanımı ile ilişkisinden sonra gusülü inkar etmiyorsa...
Peygamberimizin hanımı Hz Ayşeye, Hz. Ebu Bekire, Hz Ömere, ve Hz. Osmana küfür etmiyorsa, problem yok. Onunla evlenilebilinir. Çünki o, bir Sunni gibidir.
FETVA:
Dinin kesin hükümlerinden birini veya bir kısmını inkâr eden, söz ve davranışlarıyla dinin sınırları dışında bulunduklarını ilan ve ızhar eden kimseler ise Müslüman sayılmazlar.
DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU.
Eger yukarıdaki saydıklarımı inkar eden biri"Bende Müslümanım"diyorsa buna Mezhep farkı degil "İslam"farkı denir.
Böyle birisi "Sunni" kökenli biri bile olsa Nikah caiz olmaz, tavsiye etmem. Çünki Farz ibadetleri inkar edenlerin durumu dini kitaplarımızda açıkça belirtilmiştir.
Aleviler, Peygamberimizin hanımı Hz. Ayşeyi, Hz. Ebu Bekiri, Hz. Ömeri ve Hz. Osmanı sevmezler, hatta onların isimlerini çocuklarına bile asla vermezler. Hatta bizim Adaletli diye bildigimiz ve inandıgımız Hz Ömere, Hz Fatımanın katili derler. Estagfurullah !.
Aleviler içinde azda olsa, Aleviligi tatbik etmeyen, Cem evine degilde Camiye giden,5 vakit namaz kılan,30 gün Ramazan orucu tutan, Hac, Zekat Tesettür, ve eşi ile münasebetten sonra cünüp olunduguna inananlar vardırlar, onlar müstesna.
Türkmen Alevileri, Alevilerin çogunlugunu oluşturmaktadırlar. Camiye degilde Cem evine giderler, namaz, Ramazan orucu, Hac, zekat ve Tesettüre ve eşi ile cinsel münasebetten sonra Cünüp olunduguna inanmazlar ve inkar ederler. Hatta bu ibadetlerin uydurma oldugunu idda ederler.(istisnalar hariç)
Sunni bir kızın, bu şekilde inanan bir Aleviyle evlenmesini tavsiye etmiyoruz
En büyük vebal çocuklara dini egitim vermede olacaktır. Cem evinde Çalgı, Türkü ve Semah dansı vardır. Bütün bunlar çocukların hoşuna gideceginden, Çocuklar Camiye degilde Cem evine Alevilige meyil edeceklerdir. Bununda Vebalini ahirette siz ödersiniz.
Bugün dinini yaşamayan ve dinine önem vermeyen bir Sünni olabilirsiniz. Ya ileride hidayete ererseniz ne olacak? İşte o zaman sorunlar başlar. O zaman ne olacak?
Alevilere karşı degilim, ama kendi inancınızda, yolunuzda , ve kültürünüzde biriyle evlenmenizi tavsiye ederiz.
Bu tavsiyelerim iki tarafında evliliginin saglam ve devamlı olması içindir.
Sevdiğim erkekle bu yüzden beraber olamadık. Aynı durum ama onun annesi kesinlikle kabul etmem ne evinize ne düğününüze gelmem dedi. Tabi ki tercih edilen aileler oldu. Umarim bir problem yaşamazsınız
Anne ve babasının tavrı tam ne bilmiyorum ama genelde büyüklerin yanı dedelerinin Alevi ile evlendirmek istediğini söylemişti önceden
Hatta kendi anne ve babası Alevi
Bizim de öyleydi işte. Ama sadece dedeler değil annesi de sadece alevi ile evlenmesine izin verdi
Ya annesi babası kabul etse ninesi dedesi halası vs birinden biri muhakkak ters bakar
Soğuk davranır vs
Siz peki nasıl ayrıldınız, çok zor olmuştur🥺
Annesi babası destek olursa size diğerlerini aşmak daha kolay olur. Ama 1. Dereceden darbe yiyince maalesef sarsılıyorsun. Gerçekten zor ayrıldık. Bana son cümlesi "ben evlenirsem sadece seninle evlenirim" olmuştu. Yıllar geçti hala ikimiz de bekarız.
Cevap
4Cevap
evlenir benim ablam evlendi , geri kafa olmayinca sorun olmuyor eniştem öğretmen kültürlü biri mezhebin lafı bile geçmiyor
Peki dini ya da kültürel alışkanlıkları ayrışıyor mu?
Yok olmaz ama ailesel farklılık olabiliyor
Açıkçası onun memleketine gidince ters ters bakış ve konuşmalara maruz kalır miyim diye düşünmüyor değilim.
Sizde de böyle bir durum mu var anlamadım
İstiyorsan evlenirsin
Ya onlar eskide kaldı artık hiçbir şey olmaz
Üzgünüm ama sorun yaşarsınız
Onun inancı ne yani sunnilige bakisi
zorr
Senin din yaşantıina karışmasa. olur
Anlaşmak zor
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?