Çocukluğuma döndüğüm zaman hatırlıyorum; eskiden insanlar evlenmeyi, gelin-damat olmayı, çoluk çocuğa karışıp anne-baba olmaya çok hevesliydi. Şimdi ise herkes benden uzak Allah’a yakın modunda. 😅 Evliliğin cennet olduğu kadar cehennem olabileceğini düşündüğüm için iki düşünce de bana yanlış geliyor ama değişimi hissetmemek elde değil. 😅 Peki sizce bu değişimin sebebi ne?
Çünkü hiç kimsenin hiç kimseye güveni kalmadı. Dediğin gibi eskiden insanlar daha hevesliydi çünkü eskiden insanlar karakterliydi, ağır başlıydı. Ve eskiden çoluk çocuga karışmak, aile kurmak için daha çok görücü usulü evlenen insanlar vardı. Saygı vardı, sevgi yoktu belki de ama sevgi de doğuyordu saygının getirdiği güvenden dolayı. Eskiden de kültürel farka ve adet'ede bağlıydı fakat şu an hâlâ her şey erkek tarafına ve erkek'e yükleniyor. Şimdi ki sorun ise ekonomi. Hiç kimsenin bu devirde evliliğe yanaşmamasındaki en büyük etken ekonomi. Hiç kimse o kadar yükü almak isteyip de evlenmek istemiyor, çünkü herkes önce kendi karnını doyurma peşinde. Kızların çoğu ise zengin koca peşinde.
İnsanlar evliliğe yuva kurmak olarak değil nde başka türlü bakınca olayın boyutu değişti de ondan. Kadınlar erkeklere maddi obje, erkekler de cinsel obje olarak bakmaya başladı. Evlilik yuva olmaktan çıktı, çıkar yuvası olmaya başladı. Ve bencil nesil bunu kabullenemiyor. Samanlıgin seyran olduğu aşklar bitti yerini saray beklentileri aldı. Sanırım hu yüzden 😂
İnsanlar artık birbirini tüketim nesnesi olarak görüyor. Beğenip sevdiğini daha çok beğenip daha çok sevdiği ile aldatıyor. Herşey yozlaştı. Yozlaşmayan bir tek yalnızlık kaldı. Benim gördüğüm manzara budur.
Kadınlar evliliği önemsemiyor ciddi bir ilişki istemiyor tek dertleri tarz kariyer sosyal statü , 3 kuruş maaş , 4 tekerlekli bir teneke... eee durum böyle olunca evlilik için yapacak birşey kalmıyor...
Beklentikerimiz değişti Onceden kuru ekmek olsun sevdiğim yanımda olsun razıyız diyorduk Simdi evi olsun arabası olsun şu olsun bu olsun kaynana olmasin karışan olmasin diyoruz ve kavgalar geçimsizlik başlıyor bunu gören bekarlar çekiniyor cesaret edemiyor
Eskiden güven ortamı varmış. Adab, örf, adet, gelenek vs. varmış. Şimdi tiktok var. Sosyal medya var. Doğal olarak bu ortamda bırak evlenmeyi doğru düzgün bir insanla bile tanışamıyorsun. Herkes bi' kaprisli bi' havalı...
Yeni nesiller evlilik kavramını ve evliliğin gerektirdiklerini bilmiyorlar, dizilerdeki gibi olacak hayaline kapılanlar bile var maalesef bu devirde evlenilmez.