Daha yeni bir çekimi izledim, kız erkeğe evlenme teklifi ediyordu ve mükemmeldi. Düşündüm yahu neden olmasın? İlla erkek mi benimle evlenmeyi düşünecekte bana teklif edecek? Belki ben onunla evlenmek istiyorum, yani cinsiyetler değişince değişecek olan şey ne tam olarak? Ben erkeğe evet deyince güzel, erkek bana evet deyince kötü mü? Kim çıkardı evlenme teklifini sadece erkekler yapabiliri aklım almıyor. O kadar saçma şeyler cinsiyetlere göre ayrılıyor ki anlam vermek mümkün değil. Erkeklerin yapabilipte kadınların yapamayacağı çok çok az şey var ve bu ona kesinlikle dahil olamaz. İlla erkek mi karar verecek bir yuva kurulup kurulmayacağına, tuhaf.. 😏
Elbette edebilir. Kadın erkek fark etmekesizin bir şeydir bu ama sadece toplum erkenlerin bunu yapması gerektiğini düşünüyor aslında çoğu ülkelerde çıkma tekliflerini, evlilik tekliflerini kadınlar yapıyor ve bu yadırganacak bir durum değil.
Hz. Hatice , Peygamber Efendimize (s. a. v.), evlenme teklifinde bulunur. Peygamber Efendimiz'in Hz. Hatice Valide'mize cevabı şu şekilde olmuştur; Efendimiz, o ânda orda bulunan ve içinde çok güzel bir çiçek ekili olan saksıyı eline alır ve o güzel çiçeğin yanına bir ot dikip şöyle buyurur; Siz bu çiçeksiniz, ben ise bu otum. Eğer aynı toprakta yeşermemizi kabul ederseniz, ben de teklifinizi kabul derim. İşte nezaket... İşte zerafet timsali Efendimiz "Hz. Muhammed (s. a. v)
Tabii ki bir kadın bir erkeğe evlenme teklifi edebilir neden edemesin ki? Hatta bu son zamanlarda yaygınlaştı ve iyi ki de yaygınlaştı benim gözüme çok şeker geliyor. Ben kız arkadaşımın bayağı mekan falan ayarlayıp beni götürüp evlenme teklifi etmesini çok isterdim.
Suudi Arabistan'da kadınlar erkeklere evlenme teklifi yapabiliyor. Kültürle alakalı bir durum. Kadınlar edebilir bunda bir sakınca yok ama erkeklerin etmesi daha doğru sanki en azından böyle alıştık geleneği bozmanın anlamı yok :)