Çok değer verdiğim önemsediğin sevdiğim bir adam. Hayatından bir çok şeyler geçmiş çok ağır şeyler yaşamış ailesi tarafından insanlar tarafından. ve şu an mutsuz hislerini kaybetmiş, ağlamayı bile unutan birisi. Mutsuz yani gülüyor ediyor fakat bu gülüş yalandan sahte gülüş hiç mutlu değil. Farklı ülkelerdeyiz sanaldan konuşuyoruz. Birşey yapmak istiyorum elimden gelen birşey ama yok yapamıyorum. Her şekilde yanında olmaya çalışıyorum oluyorum da ama mutsuz bu durumda ne yapabilirim yardımcı olur musunuz bana?🙏Yıpranmış tükenmiş bir halde ve ona yardım etmek istiyorum elimden geleni yapmak istiyorum birşey söyleyin bana
Mutsuz bir insanı, nasıl mutlu edebilirim?

Merhaba.
Birini mutlu etmeniz ne yazık ki mümkün değil. Çünkü bu sizinle ilgili değil. Ya da sizinle ilgiliymiş gibi gözükse bile, yine de aslında karşınızdakinin geçmişi, onun zihin yapısı, bilinçaltı blokajları, algıları ve beklentileri ile alakalı.
O yüzdendir ki ilişkilere yapılan en büyük haksızlık, partnerden kişiyi mutlu etmesini beklemektir. Sizin için söylemiyorum bu sözü, sizin ilişkide olduğunuzdan emin değilim. Ama bu ifadenin sizin sorunuza da cevap niteliği taşıyabileceği için eklemek istedim. “Ben mutlu değilim, bir ilişkim olursa partnerim sayesinde mutlu olacağım” zihniyeti, ilişkinin temelindeki patlamaya hazır bombadır.
Eğer bir kişi gerçekten mutlu olmak istiyorsa, aşağıdaki adımları izlemeli:
1) Öncelikle mutsuz, tatminsiz, huzursuz ve rahatsız olduğunun farkında olmalı. Bu anlamda rahatsızlık çok faydalı bir şeydir, kişisel gelişimin başlangıcıdır ama kimse mutsuz olduğunun bile farkında değil ne yazık ki. Rahatsızlığı mümkün olduğunca büyütmek gerekir ki değişim için adım atmaya yeterli bir motivasyon sağlanabilsin.
2) Acı ve ıstırabın -sadece bilindik olduğu için- güvenli hissettirmesine rağmen aslında kendisine içten içe zarar verdiğini fark etmiş olması ve acıya tutunmaktan vazgeçmeye ve ondan özgürleşmeye hazır olmalı.
3) Kişinin geçmişi bırakmaya, onunla bağlarını koparmaya ve kendini ve herkesi affetmeye hazır olmalı.
4) Çok daha mutlu, özgür olabileceği hayat alternatiflerinin olasılıklarının ve bunlara erişmenin mümkün ve buna layık olduğunun farkında olmalı.
5) Değişimi talep etmesi, buna kalkışmaya cesareti olması ve bunun için bazı bedeller ödemeye hazır olmalı.
Eğer bu beş maddede belirttiklerimden arkadaşınızda biri bile eksikse onun için değişim zorlaşır. Ama bütün bunların var olması da yetmeyebilir, orada da profesyonel destek gerekli olabilir.
Ve tabii profesyonel destek derken illa kendi meslek grubumu ya da bir psikoterapi sürecini kastetmiyorum illaki. Bazen koşulsuz sevgi dolu, iyi bir arkadaş -sizin gibi- ihtiyaç duyulabilecek en faydalı terapiyi sağlayabilir.
Burada sağlanacak destek için ben “kapı açmak” deyimini kullanmayı tercih ediyorum. Yardıma ihtiyacı olanlara kapı açabiliriz ancak siz, ya da ben. Gücümüz bununla sınırlı olduğu için yazının en başında birini mutlu etmeniz mümkün değil diyerek başlamıştım. Ancak kapıyı açmakla sınırlı yapabileceklerimiz, o kapıdan geçmeye kimseyi zorlayamayız, o kişinin kendi özgür iradesiyle alacağı ve bizimde saygı duyarak kabul etmemiz gereken bir karardır ve bu anlamda da verilebilecek desteğin kapasitesini kısıtlar.
Bir de tabii eğer siz ona yardım etmek istiyorsanız, öncelikle arkadaşınızın sizden bunu talep edip etmediğini dikkate alın. Eğer böyle bir şey yoksa da en fazla ona sorabilirsiniz “bulunduğun durumdan çıkmana yardımcı olabilir miyim?” gibi bir soruyla. Eğer cevap hayırsa zaten zorlamanın bir anlamı yok. O kişinin alması gereken dersler olabilir, henüz değişime hazır olmayabilir ve bunu ne yargılamak ne de bu duruma üzülmek hiçbirimizin hakkı değildir.
Daha detaylı bilgi ve deneyim için benimle istediğiniz zaman profilimdeki linkler vasıtasıyla irtibata geçebilirsiniz.
Sevgilerimle.