Aşk İlişkileri konusunda 5b cevap paylaştı. Cumhuriyet devrine kadar "dini nikâh, resmi nikâh" diye bir ifade mevcut değildi. İslâm hukuku yürürlükten kaldırılıp yerine Batıdan adapte edilen "medenî" hukuk devreye girince ve nikâh akit işlemleri belediyelere verilince bu çeşit sorular gündeme geldi. Oysa Yahudilik ve Hıristiyanlık gibi semavi kaynaklı dinlerde önceden olduğu gibi şimdi de nikâh merasimleri sinagog ve kiliselerde yapılır. Esasen İslâmda da böyledir.
Nikâh dinî bir müessesedir ve belli şartları vardır. Aynı şart ve esaslar resmî nikâhta, yani belediye memuru tarafından kıyılan nikâhta mevcutsa nikâh nikâhtır. Ancak şart ve esaslara dikkat edilmiyor, hattâ kaale alınmıyorsa mesele değişir, nikâha gölge düşebilir. Şöyle ki:
Resmî nikâhta evlenecek kişiler evlendiklerine dair ifadelerini açıkça belirtiyorlar. Ancak bu ifadelerin kesinlik bildirmesi gerekir. Başka türlü bir yoruma müsait olmamalıdır.
Bir diğer önemli nokta, şahitlerin Müslüman olması ve iki şahitten birisinin erkek olmasıdır. Oysa laik düzende şahidin T. C. vatandaşı olması kâfi geliyor.
Evlenecek taraflar süt kardeşi olmamalıdır. Oysa resmî nikâhta bu husus araştırılmadığı gibi, memur tarafından da sorulmuyor.
Müslüman bir hanım gayri müslim bir erkekle evlenemez. Halbuki yürürlükte olan mevzuatta bu meseleye dikkat edilmiyor, memur sormaya gerek duymadan nikâhı kıyıyor.
Bu mahzurlar söz konusu değilse, sadece resmî nikâhla da helâllik mümkün olur. Zaten nikâhın rüknü, iki şahit huzurunda tarafların birbirlerini karı-koca olarak kabul etmeleridir.
Ancak bütün bunlarla birlikte İslâmî ölçüler çerçevesinde nikâh akdini ihmal etmemeli, yaptırmalıdır.
Kaynak: https://sorularlaislamiyet.com/dini-nikahin-sartlari-hakkinda-bilgi-verir-misiniz-dini-nikah-nasil-kiyilir10 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yılDİNİ ya da İMAM nikahı diye bir şey yoktur.
DİNİ olması için kıyanın Allah tarafından görevlendirilmesi gereklidir.
DİNİ olması için sadece DİN ile alakalı yerlerde kıyılması gerekir.
Medeniyetin olmadığı zamanlarda zamanın halkın üzerinde gücü olduğu düşünülen DİN ulemalarına başvurulduğu için adı DİNİ ya da İMAM nikahı olarak kalmış bir uygulamadır. Bunu alimler de söylemektedir şimdi cahiller ordusu üşüşür buraya.
Hristiyanların uygulamalarını tamamen alarak hafif yontmuş ve islama uydurmuşlardır. Onlarda her türlü nikah PAPAZ ya da MONSENYÖR denilen SÖZDE din adamları tarafından kıyılmaktadır. Neden sözde dedim, TANRI tarafından görevlendirilmedikleri için kendilerini halkın üzerinde gören duruş sergiledikleri için..
Sonuç olarak NİKAH ilan etmektir. O ve ya bu şekilde çiftlerin evlendiklerini ilan ettiğiniz zaman dini ya da resmi diye bir ayırım yoktur..10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılHayır değil
10 Yorumla
+1 yılGereksiz.
20 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
41Cevap
- Aşk İlişkileri konusunda 42,8b cevap paylaştı.
+1 yılİmam nikahı olmadan evlilik diye birşey söz konusu değildir gadası. Dinen geçersiz birşeyin karşılığını günah olarak döner.
10 Yorumla Aşk İlişkileri konusunda 438 cevap paylaştı. Resmi nikah kıyılmadan imam nikahı kıyılmasının bir önemi olduğuna inanmıyorum. Bu yolla birbirini aldatan, üstüne başka kadın/erkekle nikah kıyan çiftler ve bu tarz çirkin ilişkiler çok fazla; güvencesi bu açıdan tek başına yok bence.
50 Yorumla
+1 yılNikahın dinisi resmisi olmaz nikah nikahtır islama uygunluğu imamla alakalı değildir islamda nikahın geçerli olmasi için icap, yani teklif kabul yani nikah teklifini karşı tarafın kabul etmesi ve buluğ çağına gelmiş en az 2 erkeğin buna şahitlik etmesi yeterlidir.
10 YorumlaAşk İlişkileri konusunda 1,1b cevap paylaştı. Dini ritüellerin önemli olduğunu düşünüyorum.
En azından yemek üzere olduğu bir haltın, ruhani varlıklar tarafından kontrol edildiği düşüncesine kapılabilir insan.
Böylece daha bi olgun bakar birlikteliğine10 Yorumla- Aşk İlişkileri konusunda 5,7b cevap paylaştı.
+1 yılHem resmi hem de dini nikaha önem veriyorum ve ikisinin de gerekliliğine inanıyorum.
Zaten dini inanca sahip kişilerin imam nikahı kıyması da zorunlu bir durumdur o yüzden evet benim için önemlidir.20 Yorumla Aşk İlişkileri konusunda 32,8b cevap paylaştı. resmi nikah zaten imam nikahı yerine de geçtiği için çok gerekli değildirasıl önemli olan dini nikah kıydım adı altında kadınlara resmi nikah yapmayıp kadınları kullanan bazı erkekler vardır. kadınlar bu tuzağa düşmemelidir.
kaynak isteyen olursa atarım.10 Yorumlaİnsanların tercihlerine saygı duyulması gerekir ister imam nikahı yaptırır ister papaz.
Papazı çağdaş, imamı yobaz diyen yok mu? Elbette kendini kültürlü zanneden milyon ahmak var bu memlekette orası ayrı.10 Yorumla
+1 yılDeğil. İmam nikahı hurici, tarikatçı adamların işi. Yalandan bir kaç dua oku üfle hoba tamam sevişseniz bile zina olarak geçmiyor. Hıamına ne güzel dünya
10 Yorumla
+1 yılEvet önemli ama tek başına yeterli değil.
Önce resmi sonra imam nikahı.
#Cassie30 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılİmam nikâhı ne la, dini nikah demek istedin galiba 😂
136 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılMüslüman her birey için kesinlikle olması lazım. Araştırsın müslüman olanlar.
Cevap sahibi+1 yıl😂👍👍
- +1 yıl
Dini nikahla imam nikahı aynı şey değil. İnceliği anlamadan laf ediyor 😂
Cevap sahibi+1 yılKim kime ne dedi anlamadım ama nikâhı illa imam kıyacak diye bir kaide yok. Osmanlı ne alaka anlamadım. İslamdan bahsediyoruz. İslamı sadece Osmanlı devleti yaşamıyor. Dini nikahın resmiden ayrılan birçok bölümü vardır. Resmi nikâhı dini nikah yerine hangi hükme göre koydun bari birkaç kaynak vereydin.
Önyargılı olma lütfen. Başka insanlara, başka fikirlere saygı duymayı öğrenirsen güzel olur.☺️
Cevap sahibi+1 yılİnsanları hakaretle ötekitileştirmen zihniyetini kötüleştirir. Yani demek istediğim budur🤗🤗
Cevap sahibi+1 yılOnlardan faydalanmanıza karşılık kararlaştırılmış olan mehirlerini verin. Mehir kesiminden sonra (bir miktar indirim için) karşılıklı anlaşmanızda size günah yoktur. Şüphesiz Allah ilim ve hikmet sahibidir. Nisâ 24 Resmi nikahta Allah'ın adı mı geçiyor? Belediye vs. denilerek kıyılıyor.
Hadis ise şöyle:
“Nikâh benim sünnetimdir. Benim sünnetimi uygulamayan benden değildir. Evleniniz. Çünkü ben diğer ümmetlere karşı sizin çokluğunuzla iftihar ederim.” (İbn Mâce, Nikâh, 1)
Sence peygamberin sünneti ile belediyenin kıydığı nikah aynı mı? Değilse belediyenin kıydığı nikâhı sünnet demekte mi sorun görmüyorsun? mezhebini merak ettim. Nedir acaba?
Cevap sahibi+1 yılResmi nikahta mehir sözleşmesi var mı? Mesela...
Cevap sahibi+1 yılYazdıklarımı okumadın mı acaba MedeniBayan35
- +1 yıl
Ben soruma cevap alamadım
Cevap sahibi+1 yılSen kimsin ki bunu söyleme cüretini gösteriyorsun anlamıyorum. Hangi ilmi kaynağa, nass a , hangi alime, hangi secereye dayanıyorsun daa şahitli olması gereken durumu kendi aralarında yaparlar diyebiliyorsun.
- +1 yıl
O zaman belediye başkanı olmadan resmî nikah kıyalım 😂
Cevap sahibi+1 yılEvet☺️☺️yok yani?
- +1 yıl
Ne alaka ya 😂
- +1 yıl
Resmî nikah mecburi tamam ama inançlı insanlar içinde dini nikah mecburidir
- +1 yıl
2 insan Allah’ın huzurunda söz verir evlenir ama ayrılmak isteyen olursa veya bir taraf biz zaten evli değili deme ihtimaline karşılık en az 3 şahit gerekir nokta
Cevap sahibi+1 yılO yüzden bulunduğu devrin, devletin kurallarına uyun diye hadis var. Alimlerde zaten resmi nikahın caydırıcı olduğunu vurgular. VEE dini nikahı resmi nikah kıyıldıktan sonra yapılmasını önerirler. Bu dediğinizi mantıklı buldum. Aslında kafanız çalışıyormuş. Neden dini nikahı gereksiz görme çabasına girdiğinizi anlamadım. Belli çevrelerce dini kuralların yobazlık vs. Gibi laflarla geçiştirmeyin. Zaten ameller niyetlere göredir dee. Ancak ilimsiz amel etmekte Kur'an'da OKU ayetine uymuyor. Okuyup bilgilenip ona göre amel etmek gerekir. Kısaca bilenden öğren, bilmeden yorum yapma.
- +1 yıl
Ya inançlı olan insanlar için neden gereksiz olsun sen kimsin hangi hakla bunu diyebilirsin ya 😂
Cevap sahibi+1 yılLaf anlamaz insan. Resmi nikahta Allah'ın adları mı sayılıyor, mehir meselesi mi konuşuluyor?, belediyeden yetki alınma lafı geçmeden kıymasını söyle bakalım kıyacak mı? halen resmi diyorsun. Peygamber benim sünnetimi uygula diyor. Peygamber sav 14 asır önce vefat etti. Sen burada 1 asırlık devletin kurallarını uygula diyorsun. Sünneti değiştirmeye hangi kafa ile çalışıyorsun? Sünnet bellidir. Amel edersin etmezsin senin bileceğin iş. Ancak gereksiz deme hadsizliğini yapma. Halen imam diyorsun, yaewww sana illa imam kıyacak diyen yokkkkkkk yeter lan imamda imam lan bilen birisi kıyabiliyor niye alakasız konuşuyorsunnnn
- +1 yıl
@MedeniBayan35 gereksiz diyemezsin 😊 bunu sen bilemezsin 😊 inam nikahı nasıl olur bilmiyorsun ama ahkam kesiyorsun çok komik 😂
- +1 yıl
@MedeniBayan35 sen ironisin 😂 ya imam nikahında dua edilir çift mutlu olsun diye 😂 fikirleri sorulur evlenmek istiyor musun diye böylece dini bir nikah olur hepsi bu 😂 Gereksiz demek kadar cahilce bir şey olamaz inanmıyorsan inanmazsın ama böyle konuşarak daha fazla kendini düşürme ya 😂
- +1 yıl
Gerekliliği inançlı insanları ilgilendirir inançsız uzaktan bakanları değil.
- +1 yıl
Ya insanların inancına kültürüne sen karışamazsın sana ne?
- +1 yıl
Kültür yanlış olmaz bu ifade özgürlüğüne değil hakarete girer daha düşünce özgürlüğü nedir onu bilmiyorsun.
Cevap sahibi+1 yılFelsefe yapma. Senin ömrünün görmeye yetmediği şeyi yok diyerek yok edemezsin. Hadis bildiren insanlar sadece yazı ile değil şekil, usul, Erkan ile de bildiriyor. Senin kafa yapını az çok anladım. Artık yazmak yerine seni yönlediricem. Her hali direkt araştırmaya, usulünü sorgulamaya gitmen kolaya kaçmak bile değil. Sen kalkıp 2 kilo etmeyen beynin ile yılların, asırların bilgilerini alimlerin, evliyaların, sahabelerin, ehli sünnet mezhep imamlarının görüşlerini neye göre diye sorgulaman belli. Allahın adı niye mi anılıyor? Allah'ın adını anmakta ne var? 🤦😂 Şaka gibisin. Müslüman insan Allah'ın adını anmayacakta ne yapacak.
"Bismillahirrahmânirrahim ile başlamayan her iş bereketsizdir, devam etmez ve köksüzdür" (Müsned 2/259).
Rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla yani onun adları ile başlanmasının gerektiğini gösteren bir hadis. Bu sefer ne diyeceksin merak ediyorum 😂😂😂😂😂😂😂- +1 yıl
😂😂😂
- +1 yıl
Resmî nikahı olanlar aslında Allah katında evli sayılır benden duymuş olma ama 😂
- +1 yıl
Görünüşe göre evlenmeden çocuk yapmış arkadaş çocuğuna karşı ileri geri konuşuyorlar 😊
- +1 yıl
Hakkın varsa etme 😂
- +1 yıl
Hakkın yok diyorum 😊
Cevap sahibi+1 yılMedeniBayan35 eğer böyle bir durum yaşamış isen ve laf yediysen ağır laflarım için özür dilerim. Bilemem senin nasıl bir hayat yaşadığını. Birşeyler biliyor gibisin. Ancak gösterdiklerimi hangi kafa ile yorumladığını anlayamıyorum. Tekrardan kusuruma bakma. Yazdığım doğruları araştırırsan anlarsın. Yol aynı, bazen farklı anlayış olabiliyor ama bu her yerde olamaz.🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗
- +1 yıl
@MedeniBayan35 araştırdığın yerleri kitapları kaynakları söyler misin? Dikkat edeyim asla kullanmamalıyız 😊
Cevap sahibi+1 yılAnladım güzel, fazlaya kaçmamakta gerekir. Görünen köyde kılavuz istemez.
- +1 yıl
Aynen kuranı Kerim’i Japonca okumuş arkadaş belli oldu 😂
- +1 yıl
Pembe hesapta medeni bir mavi varmış meğerse 😂
- +1 yıl
Bak inkarda etmiyor 😂
+1 yılİmam nikâhı diye birşey yok. Dini nikâh var.
Dini nikâh islam inancına göre olması gereken birşey ve benim içinde önemli tabiki.25 Yorumla- +1 yıl
@MedeniBayan35 Resmi nikâh ile dini nikâh bir birlerinden farklıdır. İnancınız var mı bilmiyorum, yoksada saygı duyarım. İslamı biraz araştırırsanız dini nikâhın Osmanlıdan çok çok öncede kıyıldığını öğrenirsiniz.
- +1 yıl
@MedeniBayan35 Evet. Allah katında bu iki kişi bir birlerine helal olmaları için dini nikâh kıyılır. Allah huzurunda bu iki kişi bir birlerini eş olarak kabul ederler.
- +1 yıl
Resmi nikâh devlet yetkisiyle yapılan nikahtır. Yani iki tarafada eşit yükümlülükler verir yasal olarak. Dini nikâh ta ise iki taraf Allah huzurunda bir birlerini eş olarak kabul ederler. İleride boşanma gibi bir durum olması halinde nikâh kıyılırken İmam kadına sorar eş adayından mehir olarak ne istiyorsun diye. Sende belirli bir oranda Altın veya maddi değeri olan birşey isteyeceksin. Boşanma durumunda ise boşandığın eşin senin istediğin mehiri sana vermek zorunda, vermez ise Allah katında kul hakkına girmiş olur.
Bunlar çok derin bilgi ben bildiklerimi yazıyorum ama sen bulunduğun ilin ya da her hangi bir ildeki müftülüğü arayıp bunlar hakkında daha temiz bilgiye ulaşabilirsin. - +1 yıl
İşte bak bu konu hakkında anladığım kadarıyla bilgin yok, bende seni yanlış yönlendirmek istemem ya da yanlış anlamana sebebiyet vermek istemem. En doğrusunu il müftülüklerinden öğrenirsin. Zaten bu müftülükler sabit telefon numarasından hizmet veriyor. Numaranı gizle yine ara sor merak ettiklerini. Senden kimlik bilgisi talep etmezler.
- +1 yıl
Bak dediğim gibi seni yanlış yönlendirmek istemiyorum. Belki benimde bilgim zayıftır. Her müftünün bilgisi elbette %100 doğru değil. Aç interneti bir kaç tane ilin müftülük numaralarını bul hepsiyle tek tek konuş bir çelişki bulursan yaz bana.
- Aşk İlişkileri konusunda 5,4b cevap paylaştı.
+1 yılNormal nikah kıyıldıktan sonra o da kıyılır. Sorun olmaz.
10 Yorumla İmam nikahı degil
Dini nikah
Şunu bir düzeltelim önce
Evet önemli
Hem de çok önemli.20 Yorumla
+1 yılImamin kendine hayri var mi ki bana olsun. Ben resmiyete bakarim.
10 Yorumlaİlk olarak resmi nikah önemlidir benim için ondan sonra usulüne göre dini nikah olurdu.
10 YorumlaÖnemli ne ya mecburi bişey bu müsliman olana olmayana zaten bir şey gerekmiyor
10 Yorumla
+1 yılHayır saçmalıktan başka birşey değil
91 Yorumla- +1 yıl
neden saçmalık
Benim için önemli lan benim için önemli ben bu çocuğun yaşadıklarını yaşamamak için 1 senelik cezami 3 sene yattım bi daha bu çocuğa kimse bi fiske bile vurmayacak
- noluyor arkadaşım yani herkes senin yasadigin tecrübeyi yasamak zorunda mi?
- hayirdir sen ne yaylana yaylana konuşuyorsun...
😂😂😂00 YorumlaDinen gerekli bir ritüel bu yüzden gerekli görülüyor
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılBir nikah devlet kayıtlarına girdiği zaman da nikah olur. Zaten asıl önemli olan o.
10 Yorumla
+1 yılDini nikah önemli elbette
10 Yorumla
+1 yılEvet, önemli... En etkili nikah şekli... Resmi nikahtan kurtulmanın tek yolu...
10 YorumlaAşk İlişkileri konusunda 5,9b cevap paylaştı. İmam nikahı tercihimde değil. Resmi nikah tercih ederim.
00 Yorumla- Aşk İlişkileri konusunda 2,8b cevap paylaştı.
+1 yılSelam💫
Dini nikahta resmi nikahta benim için oldukça önemli. 😊00 Yorumla
+1 yılImamlık hacılık hocalık hırsızlık haramzadelik düzenini tanimıyorum yeğen
00 Yorumla
+1 yılHem resmi nikah hem dini nikah ikiside önemli
20 Yorumla
+1 yılÖnemli.
30 Yorumla- Aşk İlişkileri konusunda 6,2b cevap paylaştı.
+1 yılÖnemsiz, gereksiz ve lüzumsuz.
20 Yorumla - Aşk İlişkileri konusunda 1,6b cevap paylaştı.
+1 yılBence olmalısı iyi olur
20 Yorumla
+1 yılResmi nikah yeter aslında ama yine de yapılabilir.
10 Yorumla
+1 yılEvet önemli. Ama resmi daha önemli.
10 Yorumla
+1 yılen az belediye nikahı kadar önemli..
10 Yorumla- Aşk İlişkileri konusunda 8,7b cevap paylaştı.
+1 yılO imam nikahı değil. kardesim dini nikah
20 Yorumla once resmi sonra dini nikah
01 Yorumla- +1 yıl
@MedeniBayan35 medeni bayandan beklenen cevap :)
Aşk İlişkileri konusunda 7b cevap paylaştı. Ben müslüman değilim o yüzden önemli değil.
00 Yorumla
+1 yılDeğil
30 YorumlaHayır değil
20 Yorumla
+1 yılEvet önemli
20 YorumlaAşk İlişkileri konusunda 5,1b cevap paylaştı. Evet
20 YorumlaAşk İlişkileri konusunda 2,6b cevap paylaştı. Evet
20 YorumlaAşk İlişkileri konusunda 494 cevap paylaştı. Hayır tabikide
10 Yorumla
+1 yılSkişin duası olma.
10 Yorumla
+1 yılBenim için önemli.
10 Yorumla
+1 yılHayır
10 Yorumla- Aşk İlişkileri konusunda 10b cevap paylaştı.
+1 yılEvet, önemli.
10 Yorumla
+1 yılEvet.
10 Yorumla
+1 yılÖnemli tabiki
10 Yorumla
+1 yılÖnemli tabii
13 Yorumla- +1 yıl
Zaten resmi şart tek imam nikahı demedim ki
- +1 yıl
Yav tamam sen kıyma allah allah ya bu benim görüşüm !
- +1 yıl
Önemli olan allah katında da evli olmak amma boş yaptın bir git ya
Hayır, değil
10 Yorumla
+1 yılevet önemli
10 Yorumla
+1 yılHayır. Zaten inançsızım. İmam nikahı kıyılamaz.
10 YorumlaAşk İlişkileri konusunda 785 cevap paylaştı. Farketmez
11 Yorumla- +1 yıl
Haram olur.
Aşk İlişkileri konusunda 2,8b cevap paylaştı. Hiç değil
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılÖnemli
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılEvet
10 YorumlaAşk İlişkileri konusunda 2,3b cevap paylaştı. Yoo önemli değil
00 YorumlaGerek görmedim
00 Yorumla
+1 yılElbette çok önemli