Çoğunuza saçma ya da mantıksız gelebilir. Lakin ben hep empati yaptığım için şu an böyle soru oluştu kafamda. Yani erkekler kuma olayını bir çok kez çeşitli sebelerle uygulamıştır
- Çocuk sahibi olamama
- Hastalık durumları
- Keyfi

Kadınların bilinçaltının derinliklerinde kendileri bilinçli bir tercih yapmadıkları sürece çok eşliliğe uygun olmadıklarını düşünüyorum. Hatta aslında erkeklerde bence çok eşliliğe biyolojik olarak uygun değil. Bu bilinçli bir tercih. Tıpkı dünyada eşcinsel ilişkiye girenlerin neredeyse yarısının heteroseksüel bireyler olması gibi. Ancak bazı bölgelerde erkek veya kadın nüfusunun azalamasına bağlı olarak tek yönlü çok eşlilik yaşanıyor. Eskiden Arabistan'da erkekler birbirini gereksiz yere öldürdüğü için erkek nüfusunun kadınların nüfusunundan daha az olmaya başlamasıyla veya çeşitli nedenlerle kadınlarında kabul ettiği bir durum olduğu için uygulanıyordu. Bazıları bunu basit görse de oradaki kadınların çoğu evde iş paylaşımı yapmak için kabul ediyordu bu olayı. Ve evlenip boşanmak basitti. Çoğu kadın duldu. Ve sahipsiz kalmamak için evlenmeye çalışıyordu. Hz Muhammed'in Hz Aişe dışında diğer eşleri kendinden büyük ve duldur. Her erkekte buna kalkışmamalı. Hz Muhammed babayiğit ve güçlü bir erkekti. Ve kadınlara düşkündü. Kendinin sözleri vardır. Bu dünyada bazı insanlara mal, bazı insanlara vs. bazı insanlara kadın sevdirilir diye. Bana da kadın sevdirildi diyor. Bunu kendisi söylüyor. Yani kendisi her ne kadar kadınlarla başka amaçlar içinde evlense kadınlara düşkün biri olduğunu kendisi söylüyor zaten.
Ve merak ediyorsanız Grönland yerlilerinin arasında (şehirde yaşayan bizim gibi şehirli kesim) kadınların çoğu çok eşli. Kadınlar göç etmiş. Erkek nüfusu fazla. Devlet bir kadının birden çok erkekle evlenmesine izin veriyor.
Yine söylüyorum bazı insanlar bunu garip karşılayabilir ama cidden bazı erkekler kadınlara çok düşkün. Benim uzaktan tanıdığım biri var mesela. Kendisinin malı mülkü gerçekten fazla. Ve birinci eşi o kadar melek gibi biri ki. Ve gerçekten çok güzel bir kadın. Ve o da varlıklı. Kendine ait malı mülkü var. Ve kocası 18 yaşında muayene için gelen müşteriyle evleniyor. O kızda mini etekle dolaşan şımarık biri. Tabi o zamanlar şimdi benim kadar çocuğu var. Ve hatta başka bir karısı daha var. Ve bu ilk kadın kendi ayakları üzerinde duruyor buna rağmen hepsini kabul ETMİŞ. Şimdi bunu yargılamak kimseye düşmez. Adam canım biri değil. Bu sitedeki insanların çoğundan daha bilgili ve seküler bir insan bundan eminim. Ama oluyor böyle şeyler.
Ve bir kadın bana göre bir erkekten aradığı cinselliği bulamıyorsa eğer duygularının darmadağın olmasını istemiyorsa ayrılmalı. Çünkü kadının doğası gerçekte güçlü kimse ona ait olmak istiyor. Sadece bir kişiye. Kadın tercih etmez ise...
Valla doğadan bahsediyorsan çoğu dişi hayvan çok eşlidir. Her seferinde başka erkekten hamile Kalır. Ama tabi doğru değil. Ama erkeklerde doğamızda var diyip yapmamalı sonuçta insanda irade ve aşk var. Ayrıca hiç Bi kadın bunu kabul etmemeli çünkü seni sevmeyen Bi adamın yanında durmak ezikliktir ve muhtaçlıktır. Adamda zengin diye zeki bir insan olmuyor. Bilimsel olarak aldatan erkeklerin ıq su yani zeka seviyesi daha düşük bulundu. Zeki erkekler genelde seçici ve tek eşlidir para zeka getirmez. Evet biz ait olmak isteriz ama karşımızdaki bize ait ise...
O olay çocuk sahibi olamama değil. Erkek çocuk olmamasını kadına bağlayanlar yapıyor. Şükür azaldı artık nadir. Ama çocuk cinsiyetini kadına bulan var hala. Karşılaştım maalesef. Kız doğdu kadının suçu, erkek doğdu adamın gücü, zayıf kısa kadın olur erkek çocuğu doğuramaz kız olur illa diyenler maalesef çıkıyor hala. Bu türler bunları düşünürken hiç demiyor ki benim çocuğum kız da olsa erkek de olsa seveceğim benim evladım. Bunlar bu amaçla kuma alıyor ya da kumaya özenip utanmadan eşine anlatıyor. Özenip de eşine söyleyenler keyfi isteyenler de olabiliyor tabi. Nereden biliyorsun dersen ilk eşim "peygamberin 3 eşi 4 eşi varmış bu bizim hakkımız" diye bahaneyle ara ara söylemesinden. Bunların hepsi bence doyumsuzluktan. O kumayı getiren insan başka birisine yine gider. Bir ile yetinemeyen ikincisiyle de yetinemez
Şaşırdım dediklerine. Böyle bir şeyin hala olduğunu bilmiyordum. Böyle düşünen erkeklere: erkek erkek çocuk olmadı için Y kromozomunu verir. Cinsiyet erkeğe bağlı yani. Cinsiyeti in vitro belirleyip sonra anne karnına koyulabilir. Yurt dışında 10.000€
Bunları söylesen anlatsan hatta açıp okutsan da inatla anlamayıp kendi düşüncelerine göre yorumluyorlar hala
Cevap
24Cevap
Bizim toplumumuzda bunu bir erkek yaparsa “elinin kiri” olur, lakin kadın yaparsa “kötü kadın” olur. Oysa sadakatsizliğin cinsel kimlik faktörleriyle hiçbir alakası yoktur, cinsiyetten bağımsızdır.
Hukuken; kadın da, erkek de kuma getiremez.
İlahi dinlerin öğretilerine göre, kadın kuma getiremez.
Törelere göreyse, değişkenlik gösteren bir uygulama.
Bana göre, hukuki bir zemininin olmaması doğru olan.
Çift kendi içinde anlaşmışsa her iki taraf da kuma getirebilir.
Başkasının özgürlük alanına girmediği sürece çok eşlilik de
bir cinsel seçim/yönelim olarak özgürce yaşanabilmeli; bence.
Ancak; hukukla ideal toplum düzenine ulaşmayı amaçlarız ve
çok eşlilik, ideal toplum düzenine ters bir uygulama olduğundan
en azından hukuki bir temelde gerçekleşmemeli, diye düşünüyorum.
Ne erkek, ne kadın kimse kuma getiremez. Ben böyle bir şeyi kabul etmem.

Sorunu gorunce direk bu haber geldi aklima. bana sorarsan ne erkek kadina, ne kadin erkwge kuma getirmesin. olmuyorsa, yurumuyorsa ayrilmak en medenicesi.
Kesin kabul etmezler, arkadaşım var 5 yıldır kocasıyla cinsel ilişki yaşamıyor şeker hastası diye, eğer kadında bu sorun olsaydı erkek hemen boşar üstüne başkasını alırdı. Ama kadına gelince nedense Namussuz, Şerefsiz oluyor. Sanki Dinin güzel yanları birtek Erkekler için indirilmiş gibi.
Dinimizde kumaya izin verilmiyor tabi Islamı kasdediyor iseniz. Türklerde de kuma yoktur bu bir arap geleneğidir.
@Dalinlivotka Türklerde kuma yokta İmam nikahlı onca Türk erkeği uzaydan mı indi?
Araplardan gelme bir kültür araştırırsanız, Türklerde kadınlara değer verilmiş ve sultan vb. isimler verilmiş , bir çok alanda söz hakkı tanınmıştır lakin İslamdan çok Arap kültürünü almış bir toplumuz. Müslümanlık ile arap gelenekleri birbirine karıştırılmış. Çok eşlilik araplara özgüdür. İsterseniz araştırın.
@Dalinlivotka Anlayışın kıt sanırım.. Nerden geldiğini sormadım, Günümüzde ve Geçmişimizde var mı? Var.. olay bitmiştir. İkimizde şu an farklı şeyden bahs ediyoruz. Yok araplardan gelmiş, bende tesbih çevirmede buddhistlerden gelmiş mi
diyeyim şimdi? Bazen boş konuşuyorsunuz boş yorum..!
bıktım ergen yorumlarından 😌
:D Muhtemelen 40 ına kadar gününü gün edip aklı başına sonradan gelen özgüvensiz sefilin tekisin. Bir ergenin yorumunu bu kadar takadar niye taktın
Zoruna mı gitti? İnsanların seni eleştirmesi zoruna gidiyorsa yorumsuz özelliğini kullanabilirsin. Sefil.
Hola🎈💙
Ben tek eşlilikden yana bir insanım. Günümüzde tıb ilerledi yani çocuk için tedavi olunabiliyor, sonuç alınmasa bile evlat edinilebiliyor.
Hastalık durumuna gelince ," hastalıkda ve sağlık da " sözünü hatırlatmak isterim.
Keyfi bir şey veya yukarıda yazan sebepler aile yapısına zarar verir.
Bunun bir cinsiyeti olmadığı kanaatindeyim.🎈
Bu arada yorumlarda bunu dine bağlayan biri vardı onun için belirtmek istiyorum , çok eşlilik Arap kültürüdür , İslamda çok eşlilik onaylanmıyor. Din ile alakası olmadığını anlatmaya çalıştım lakin bakışın kendisi değişmediği sürece nereden baktığının bir önemi yok ne desem anlamadı sonrada engel basmış.
Kuma kadının erkeği de saçma bir iş.
İnsanlar Tek Kişiye Sadık Kalmalı. Kuma Kültürünü Kınayan İnsanlar Olmuş İyide Evlenmeden Evlilik Hayatı Yaşayanlar Var Sözde Gerçek Kişiyi Bulmak Uğruna Yılda 5-6 Kişi Değiştirip Önüne Gelenle Birşey Yaşayanlar Var.
Çok marjinal bulunacak belki bu söylediğim ama; erkeğin kuma getirmesini savunanlar, kadının da kuma getirmesine itiraz etmemeliler. Kendime gelince; ondan başka kimseyi sevmem, Sami Yusuf’un da dediği gibi diğer bütün kadınların cenaze namazını kılmış olurum, kuma asla getirmem, kendi üzerime de getirilmesini istemem.
Hindistanin bazı bölgelerin de bu var zaten. ayni iki erkek kardeşle evlenen vs. ama müslümanlıkta olmaz. cocugun olcak kimden belli değil. mide bulandırıcı

Tek eşli, sadık bir ilişkiden yanayım. Diğerleri racona ters.
Çoğu kadin evlenmeden sevgilinin üstüne kuma yapiyo ve kabul edenlerin orani da fazla
Bunu evlilikte düşünürsek edecek gavtlar vardır muhtemelen
Haa bana sorarsan evlenmemm evlensem bile bir tane olsun insan olsun yeterli 😂😂
Biz arap değiliz olum ne kuması? Qpaoqıdl şu islam adı altında araplaşmaktan bir çıkın artık
aradığım yorum demin birine bunu anlatmaya çalıştım
Kimse kimsenin üstüne kuma getiremez varsa beğendiği hoşuna giden başka bir insan bosanirsiniz ve başkasıyla evlenirsiniz.
İslam dininde kadının üzerine getirilebilir deniyor diye bir söylenti var ne kadar doğru bilmem ama kadının üstüne var erkeğin yok ise haaa bir dur bakalım denir. Bence erkeğin üzerine kuma gelmeli çünkü tek bir tanesi ne beyin olarak ne fiziksel olarak pek de birşey etmiyor
Erkek yapınca çapkın, kadın yapınca oros^pu diyen bu mal zihniyet sahipleri aslında cinsiyetin değil bunun karakterin bir noksanlığını anlaması zor yani
Erkekler kabul etmez aslina bakarsan kadinlar da kabul etmiyor. Ancak gerek hayat kosullari gereksel fiziksel kosullar (siddet gibi) kadinlar susmayi tercih ediyor.
Aslinda dusundum de neden erkekler eşleri erkek doguramadi diye eve baska kadin getiriyor? Sen baska adam getir bakalim topu doksana cakiyor mu cakmiyor mu 😂😂😂😂😂😂😂🤤
Bu da iyimiş 😂😂
Sonuçta erkek gerekli Y kromozomunu veriyor erkek çocuk olması için. Sorun erkekte o zaman. Erkek değiştirilmeli 😂😂
@aleyna_yaz aynen oyle bence cok mantikli bi cozum. 😂
Adam getirince kuma kadin getirince kumbara oluyor heralde 🤮 saka bi yana eski bir komsumuz vardi kadin hem kocasiyla hem sevgilisiyle ayni evde yasiyordu 😃 yani olabiliyor demek ki cok tasbip etmesemde bu iki durumu da malesef igrenclikte boyut atlamis insanlar var.
Türk kültüründe kuma yoktur , benim için de olmadığı için kadınlar için de normal karşılamam
Ne saçma yorumlar var çok eş nedir arkadaş insanlar artık herşeyi dibine kadar yaşıyor. ailesi var dışarda istediği kadar sevgilisi eve alıp ikinci yükü niye çeksin. Ahlak iman dusunce yok. Kimin eli kimin cebinde oldu.
Şu kuma kültürü bitsin artık. Açık ilişki yaşamak isteyen, yaşasın.
Biz kadınlar istemediğimiz insanları yanımızda barındırmayız. Biri giderse diğeri gelir ancak. Ne bir eve ne de bir kalbe iki kişiyi sığdıramayız.
Birbirlerine yetemiyorlaarsa nee diye birlikteleer ki
Hayır kadını erkeği yok bunun çok eşliliğe karşıyım
Ne kadının ne de erkeğin kuma getirmeye hakkı yoktur. Buna müsaade etmem.🤨
Kuma olayı tamamen saçma illa yeni birini istiyorsan önce olan evliliğini bitir
Hııııhı ben düşünüyorum kabul eden erkek çıkar mı 🤪🤪🤪🤪🤪
Getirelim onunda yapalım, olur ama adımız karalanır erkek getirse birşey yok ama kadın getirse puuuu nalet derler.
Şimdiki evli kadınlar sosyal medya üzerinde elin erkekleriyle çetleşiyor daha kuma onun yanında hazır ola selam dura geçer...
Bu arada a. s.
Ben de düşündüm bunu. Getirebilir aslında 😂 eşitlik var madem değil mi? Ama seven bir insanın gözü başkasını görmez. Şaka bir yana adam olmak lazım.
Ben iyi demedim ki. Dedim ya seven insanın gözü başkasını görmez diye
Erkeklerin getirmesi normalmiş gibi birde kadının getirmesi mi kalmış? Yok öyle bir şey..
Ben istemem. Erkekler pek anlaşamaz böyle durumlarda.
Sanal ortamda grup açtığımda 2 erkekle hiç çekilecek gibi değil. Hep kavga.
@LayLa655 erkekten daha iyi bence. Ama onların arasında da sorun olur elbet.
@delisuveydageldi senin üstüne gül qoklamaQ mııı burnumu keserim daha iii 😐😐😐🥺😳😳🥺
Valla he 😳😳
Ülkede toplu katliam çıkar aman Allah korusun. Zaten iyice bahane arıyor erkekler
Ne kadın ne de erkek kuma getirebilir. Kuma getiren erkeğe de adam gözüyle bakmıyorum zaten.
Yani dinimizce kadınlar öyle bir şey yapamazlar diye biliyorum bir tek erkekler yapabiliyor ama dönemimizde bu pek mümkün değil eskilerde vardı bu daha çok dedemler dedesi flanii
Çok eşliliğe hayır desekte olsa fena olmazdı 😂😂😂
Her iki cinsiyet için de doğru görmüyorum tabii ama erkek getiriyorsa kadın da getirebilir.
Tabi canım niye getirmesin grup yapıp çiçeğini dizine indirirler
Erkekler de getirmesin kadınlarda katil olurum yoksa ben
Kardeşim ne erkekğin buna hakkı var ne de kandının bu durum çok değişik sonuçlara sebebiyet verir. Şimdi ayrıntılarına girmeyeceğim.
getiremez ama isterdim aynı evde birsürü yakışıklı kocayla yaşamak
Ahahahah var dendiiiiğğ
İslam dinin de namus kadının bacak arasında olduğu için kuma getiren kadını taşlarlar.
Evet evet erkeğin de namusu var...
İslam düşmanı değilim, islam dinini biliyorum ve araştırdım. Dinler hakkında tartışmayı sevmiyorum cevap vermezseniz iyi olur.
Hiç anlam veremiyorum kuma denen saçmalığa, kimse getirmesin en güzeli.
Erkekte kadında getiremez. Böyle birşey düşünen insan mümkünse evlenmesin yazık ailesine.
Eğer adam erkeklik görevini yapmıyorsa getirebilir (!)
kim kuma getiriyorsa getirsin. Bir biseksüel olarak kumaya hayır demezdim.
Nika dikkat et sadişe her an 2. Nika bulabilir @nеvеrмind @sadecekimmm
Aliş yabançıı diil bişi olmaz ama abartmayın olm sksklsksks
Bana uyar kumalarin arasında en güzeli böyle en hakim olan ben olurum falan . bence eğlenceli
Sanırım. bu o kadının dünyadaki son dakikaları olur
Sanmam ancak değişik fantezileri olanlar kabul eder bu durumu
Kuma en iğrenç şeylerden birisidir bence. Çocuğun olmuyorsa evlat edinebilirsin.
Ne erkek getirsin ne kadın getirsin. Ne gerek var yahu tek eşlilik neyinize yetmiyor.
Çok eşli evliliğe her türlü karşıyım. Ne erkek ne kadın böyle bir şeyi kabullenmemeli.
Bence ne kadina nede erkege yakisiyor yanlis bir kavram
Hiç düşünmedim ama bence eşine değer veriyorsa gerek yok böyle bir şeye ha sevmiyorsa da sana değer vermiyorsa da boşarsın olur biter böyle tuhaf şeylere gerek yok reis sjsj
İki tarafta getirmesin ne gerek var saçma sapan şeyler.
İlginç soru tartışılabilir, her iki cinsiyetinde yapmaması gereken bir olay aslında.
müslüman olanlar için kadının kuma getirmesi hem erkeğin hem de kadının fıtratına ters
erkeğin getirmesinin şartları var kendi başına getiremez o şartlara uyarsa kuma gelir.
inançların dışında konuşursak mide bulandırıcı geliyor bana.
Ya güzel olabilirdi ama ben bir tanesini zor idare ediyorum ya. Diğeriyle de uğuraşamam.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?