merhaba benim 2 yıldır bir ilişkim var ancak ailem dini bakımdan uymadgımızı dusunuyor ve direityor şu an bizi ayrı biliyor ama konuyu acıp onları tanıstırmam lazım ayrılmadgımı soylemem lazım sızce nasıl yapmalıyım benim gbı boyle dır durum yasayan var mı varsa nasıl astılar sorunumuz mezhep farkı
Cevabın nedir?
+1 yılBu konuda bir örneğe rastlamış değilim.
Ama tek başına olacak bir şey değil ;
-Karşındaki hiç bırakmayacak
-Sen hiç bırakmayacaksın.
EN BAŞLICA FELSEFE VAZGEÇMEMEKTİR.
Ailene yeniden aç konuyu, ardından zamana bırak, vazgeçemyeceğini görsünler, örnek olsun, gerekirse uzun zaman dilimine yayılsın bu durum. Siz elinizden geleni yapın.
Eğer ki ailenizin belirttiği ve ifade ettiği sorunlar, aslında gerçekte sorun değilse mücadelenizi sürdürün, önce elinizden geleni yapın, sonra bildiğinizi uygulayın.
cut.03 Yorumla- +1 yıl
tesekkur ederım
- +1 yıl
şuna bak ya, mezhepler din haline gelmiş durun çürüteyim: imam ebu hanife müzik haram diyor, buyrun hanefiler müzik dinlemeyi bırakın, imam ebu hanife dişe dolgu olursa gusul olmaz diyor, buyrun, ve en can alıcı kısım imam ebu hanife "Allah arşa istiva etmiştir demeyen kafir olur" diyor. itikadda mezhebim maturidi amelde mezhebim hanefi diyenler!!! imam maturidi de Allah zamandan ve mekandan münezzehtir diyor, Allaha mekan atfeden kafir olur diyor. peki şimdi ne olacak? itikadda maturidi amelde hanefi olanlar ne oldu şimdi? maturidi ile ebu hanife tamamen farklı görüşteler. itikadda mezheb olmaz. itikad birdir. amelde de sahih hadislerin farklı lafızlarla gelmesinden dolayı fark olur. ameli mezheblerin itikadı aynıdır. mezheb imamı dedikleriniz mezheb kurmamıştır. sadece içtihadlarını yazmışlardır. imamların öğrencileri bu içtihadları mezheb haline getirdiler. mezheb algısı sizin düşündüğünüz gibi değil. yani mezheb yok içtihad var. hangi içtihad daha isabetli ise ona uyarsın
- +1 yıl
mezheb denilen ekoller imamların öğrencilerinin, imamların içtihadları ile kendi içtihadlarını harmanlayarak oluşturdukları ve imamlarının isimlerini verdikleri ekollerdir. örneğin imam ebu yusuf ve imam muhammed imam ebu hanifeye ait bazı içtihadlarla birlikte kendi içtihadlarını almışlar ve bunları bir araya getirerek hanefi ekolü oluşturmuşlardır. imam ebu yusuf ve imam muhammed kendilerine hanefi ekolü demelerine rağmen eserlerinde kendi içtihadlarına yer vermişlerdir. imam ebu hanifeye ait olduğu iddia edilen fıkhul ekber eseriin bile aslında imam ebu hanifeye ait olmadığını ve öğrencileri tarafından yazıldığını söyleyen deliller de var. hani saf mezheb algısı, mezhebper homojen değildir. imamların öğrencileri kendilerini hocalarının ismi ile anmış fakat eserlerinde kendi içtihadlarını kullanmışlardır. buna binaen mezhepler üzerinden evlilikmiş, mezhepler arası geçişte niyetmiş, mezhepler arası geçişmiş bilmem neymiş saçma sapan adetler üretilmiştir ve bu adetler bomboştur...
En İyi Cevaplar
Aşk İlişkileri konusunda 6,3b cevap paylaştı. Mezhep ayrılığı düşüncede değil günlük yaşamın farklılığında ortaya çıkıyor. Uygulamalar farklı olunca tatsızlıklar ve evde kavgalar ve boşanmalar geliyor. Sen onu bu haliyle kabul ediyorsan ne ala. Yoksa ileride düzelir diyorsan vazgeç. Aynı şey onun içinde geçerli.
04 Yorumla- +1 yıl
duzelme gıbı bır durum yok kı her ıkımız de dzgunuz:d
- +1 yıl
bu abdest alma zolayına katılmıyourm cunku oyle bır durum yok benmkınde ancak baska ne sorun cıkar evlılıkte bılmıyorum
Ben aynı durumu yasıyorum su anda benimde ailemle sevgilimin ailesi arasında fark var. Fakat onlarında insan olduğuna ve dinleri mezhepleri onları daha kötü yapmadığına ikna et. 2014 yılında yasıyoruz sevenleri ayırmak günah. Ailenle oturup konuş, senin mutluluğun icin ikna olmaları gerek. Olmadı onlara karsı mezhepleri anlat zorlada olsa anlat. bilsinler saklama ve askından vazgecme.
013 Yorumla- +1 yıl
sızınkınde de karsı tarf mı alevı
- +1 yıl
yanı aılen kabul etme yonunde mı
- +1 yıl
ne guzel bn de o gunlerı goreblcek mıyım acaba
- +1 yıl
yok hyr hatta annesı falan ramazanda oruc da tutuyor kendısı de cemevı vs gtmıyor alevılıkle cok ılgısı yok aslında ama adı alevı
- +1 yıl
bu arada ozelden mesj atmaya calıstım atamadım
- +1 yıl
yok hyr bızımkılerın de cok alakası yok oruc tutan bıle nadır bızde ama konu buna gelınce hepsı aslan kesılıyor. faceden eklemnızde sıkıntı olurmu versem face daha rahat konusmak ıcın
- +1 yıl
e. s. e. s@outlook. com eklesr msn bunu
+1 yılBenim teyzem yaşadı biz hanefi mezhebiyiz evlendiği şafiiydi. bizimkiler karşı çıktı tabii ama teyzem dinlemedi. evlendiler. kocasının ailesiyle bir türlü geçinemedi yaşayış tarzları çok farklıydı iki ay sonra boşanmak zorunda kaldı. çok zor oluyo yani aileler haklı çıkıyo benim gördüğüme göre. iyi düşün derim
01 Yorumla- +1 yıl
yanlış mezheb algısından dolayı sorun çıkar. yoksa sorun yok. mezhepler din değildir. ameli küçük farklar vardır
AI Persona’ya Sor
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
7
Cevap
12Cevap
+1 yılEşimle benimde mezhebim farklı. Bir yildir evliyiz. Aslında hiç bir sorunu olmuyor ibadet sekli aynı düşünce tarzı aynı sadece isim farki. Ailemi ikna etme konusuna gelince ikna olmadılar tek çarem vardı onu yaptım
05 Yorumla- +1 yıl
pekı şu an afettıler mı
- +1 yıl
Evet bir ay kus kaldırlar sadece bana inat düğüne gelmediler. Ve şu an binpismanlar eşimden cok razilar beni pişman etmedi. Sana yap demem asla tavsiye de etmem. Karşındaki insana bak eğer değecekse seni ailene karşı küçük düşürmeyip yüceltecekse sakın vazgeçme sonuna kadar diren sevgi kolay bulunmuyor
- +1 yıl
2 yıldır bırlıkteyım 3 kez syleme grısımınde bulundum ama hep sonu husran oldu şu an da erkek arkdsım evlılık konusunda ısrar edıyor bı an once anlat tanıslım dıyor cok fena sıkısmıs durumdayım
- +1 yıl
Bizde defalara denedik bizimki sizinki gibi de degildi ben hanefi o Şafii'ydi. Yap diyemem sana o sorumluluk cok büyük. Yapıp binpisman olan var, yapıp benim gibi minik bir bebis bekleyende var. Sadece ikna edememe durumunu duşun. Ailen olmadan yapabilir misin? Sevgilin olmadan yapabilir misin? Kaderinin dönüm noktasindasin bir karae vermen lazım karşındaki insanı oyalamadan
- +1 yıl
her ıkısı olmadan da yapamam ıste bu yuzden orta yolu bulmya calısyorum ama bu esnada kfam durdu dusunmekten
+1 yılsen hangi mezhepsin o hangi mezhep :) ben şafiyim sevdiğim kız ve ailesi hanefi mezhebine tabi
bizde zamanında sıkıntı çektik ama alıştılar mezhebimin güzel yanlarını mantıklı bir biçimde açıklayınca ;)06 Yorumla- +1 yıl
aıleler sorun cıkardı mı peki bızde ben hanefı o alevı
- +1 yıl
bizde pek bir sıkıntı çıktı denemez :) en başta çok yadırgadılar olmaz falan da dediler ama seven ne yapmaz hepsini ikna ettim zamanla ;)
- +1 yıl
kızın aılesı mı skıntı yaptı sızınkı mı
- +1 yıl
kızın ailesi
- +1 yıl
nasılmıkna ettınız
- +1 yıl
ya bir kere şunu söyleyeyim :) Alevilikle diğer 4 hak mezhep arasında fazlaca fark var ;)
şafi hanefi maliki ve ambeli birbirine benzer özellikler gösterir sadece fikir ayrılıkları olan noktalar vardır basit bir örnekle ;) imamı şafiye göre midye yenebilir ama hanefiye göre metruhtur hatta caiz değildir. bu gibi ayrıntıları mantıklı bir biçimde anlatınca kendilerine ve çevremde de uyguladığımda bu neden bu neden diye sorduklarında verdiğim mantıklı cevaplarla ikna ettim kendilerini ;) abisiyle çok büyük tartıştık mezhep yüzünden ama kardeşi beni sevmiş ben kardeşini Allah tan başka kimin gücü yeter bizi ayırmaya ;)
Farklı dine mensup iki insan evlenirken aileler diretse anlarımda bu kadarına karışmaları bence fazla. Inandığın şeylerin peşinden gitmelisin. Ailen seni reddetmeyrcekse evlen. Son raddeye kadar şansını dene derim.
00 Yorumla- Aşk İlişkileri konusunda 317 cevap paylaştı.
+1 yılçok sakat mevzu.
aynı dinde alevi sunni diye bile birbirimize girebiliyoruz malum.
umarım aradaki engeller kalkar da mutlu olursunuz sayın soran :)01 Yorumla- +1 yıl
tesekkurederım
+1 yılmillet marsta su buldu bizim konuştugumuz konuya bak :D ya ne önemi var arkadaş yeterki iyi insan olsun. lütfen bunu öğrenin ve çocuklarınıza da öğretin.
05 Yorumla- +1 yıl
bunu ben bılyıorum ve cocuklarıma ogretırım ancak aıleme ogrtmıyorum ben de tam o noktada yardım ıstedım:D
- +1 yıl
aileni degiştiremezsin ama onlara şunu söyle "siz nasıl müslümansınız " onlar gerisini anlar.
- +1 yıl
bır cok sey syleıdm ama bır de bunu denerım
- +1 yıl
hakkında hayırlısı olsun.
- +1 yıl
tesekkur ederım ıns
Kendi Ailene Eşinin Senin Mezhebine Geçtiğini Ama Bunun Gizli Kalması Gerektiğini Söylersin,
Sonra Aynı Şeyi Karşı Tarafa Yaparsın. Sorun Çözülmüş Olur =)02 Yorumla- +1 yıl
:D:Dtesekkur ederım
benim annem aleviydi babam sünni kaçtılar vermediler dye ben doğunca unutuldu gtti annemde simdi namazında abdestindecok sükür atlatsınız inşallah vazgecmeyin
014 Yorumla- +1 yıl
peki hıc sorun oldu mu bu durum
- +1 yıl
cok zor durumdayım 2 yıldır bılrıkteyım 3 kez syledım ama hep kavga cıktı acıllık oldum * vazgecemıyorum şu an da erkek arkdsım evlılk ıcın usutme gekıyor bı an once acıkla dıye ama n eapcam nasıl olcak bılmıyorum
- +1 yıl
inş bunu ıcın ugrasıcam en buyuk sorun onlara gore cocugun mezhebı ne olcak sız byle bır durum yasadınız sızın acınızdan skıntı oldu mu cocuk olrak
- +1 yıl
valla canım benim cocuk kendi secer yası geldiğinde, mesela alevilik bir din değil ve alevi olmamın bana hiç bir avantajı yok ve cevrenizde komsu ailelerin ccoukları camiye gidicek kuran okuycam din dersleri görücek cocuk özenerek dinini tanıycak yanı sıra o cucgun kaderi bastan yazıldıgı için zaten aslında dinini secmiş bir sekilde doğacak benim ananem teyzelerm falan bizim namaz kılmamza falan dalga gecerlerdi, ama dedemin vefatından sonra onlarda duruldu zamanla düzeliyolar işte o evreyi esinle birlkte saglıklı gecirmen önemli olan
- +1 yıl
bizde şu an oyle bır skıntı yok namaz kıldıgımı bılıyor zaten oruc ramazsan da onun aılesı de tutuyor ama aılem ıste kualtan dolma bılgıler ve onyargı ıle karsı cıkıyor
- +1 yıl
erkek arkdsım
- +1 yıl
nasıl sacmalıyorlar? anlamadım
- +1 yıl
yenı duydum bunları:D:D ben bıraz fazla meraklyıyım anladgınız uzere cok tesekkur ederım cevaplarınız ıcın:D
+1 yılat gözlüğü ile bakıyorlar genelde o yüzden istediğin kadar çabala ama inşallah kavuşursun
00 Yorumla- Aşk İlişkileri konusunda 307 cevap paylaştı.
+1 yılne kadar çok sevsen de kalbin dinlemese de maalesef bu tür hassas konu yüzünden kısmet olmuyor
00 Yorumla
+1 yılcalisma yaptirabilirsin ben daha once medyum ali gurses adinda biriyle calistim bu gibi bi konuydu tam aynisi olmasa da gayet guzel sonuc aldim medyumali. com sitesinde bilgileri var
00 Yorumlaikinizde vazgeçmezseniz gerçekten olur, tek taraflı asla
00 Yorumla
+1 yılUzak dur o fark bugun olmazsa yarın buyuk sorun. olur cok pisman olursun sonu acı
00 YorumlaSenin işin zor kusura bakma. Ancak kacarsın kı sonra ailen ikna olur:):):)
00 Yorumla
+1 yılçocuk olunca sıkıntı olabilir bak çoğunun mezhebi ne olacak falan onun yüzünden ayrılan gördüm
00 Yorumlapeki karşı tarafın ailesi kabulleniyor mu?
05 Yorumla- +1 yıl
evet o tarfta sorun yok
- +1 yıl
işte onları dusnuyorum nasıl kabul ettırcm dıye ıcınden cıkamyorum
- +1 yıl
işte tanısmayı kabul etseler belkı onlar da sevecek ama
Hanginiz alevi hanginiz sunni?
017 Yorumla- +1 yıl
ben sunnı
- +1 yıl
fetva ıstmedım ben ıstesem bır hocaya sorardım
- +1 yıl
kim demiş caiz değil diye!!! mezhebler din değildir
- +1 yıl
şuna bak ya, mezhepler din haline gelmiş durun çürüteyim: imam ebu hanife müzik haram diyor, buyrun hanefiler müzik dinlemeyi bırakın, imam ebu hanife dişe dolgu olursa gusul olmaz diyor, buyrun, ve en can alıcı kısım imam ebu hanife "Allah arşa istiva etmiştir demeyen kafir olur" diyor. itikadda mezhebim maturidi amelde mezhebim hanefi diyenler!!! imam maturidi de Allah zamandan ve mekandan münezzehtir diyor, Allaha mekan atfeden kafir olur diyor. peki şimdi ne olacak? itikadda maturidi amelde hanefi olanlar ne oldu şimdi? maturidi ile ebu hanife tamamen farklı görüşteler. itikadda mezheb olmaz. itikad birdir. amelde de sahih hadislerin farklı lafızlarla gelmesinden dolayı fark olur. ameli mezheblerin itikadı aynıdır. mezheb imamı dedikleriniz mezheb kurmamıştır. sadece içtihadlarını yazmışlardır. imamların öğrencileri bu içtihadları mezheb haline getirdiler. mezheb algısı sizin düşündüğünüz gibi değil. yani mezheb yok içtihad var. hangi içtihad daha isabetli ise ona uyarsın
- +1 yıl
Anlattıklarınla kendin bir şey anlatıp geri kendini çürütmüşsün. Tatmin oluyorsan devam et. Ama şunu bil bu 4 hak mezhep olmasının nedeni aradan Hz. Muhammed (SAV) in uygulamalarını kaldırmamış hatta bizzat onun uygulamalarıyla yön vermiş olmaları. Mesela vahabilik vs buna örnektir. Namazın kaç vakti olduğu, sünnetinin kılınıp kılınmayacağı tartışma konusu değildir. Tartışma mesela bir mazrretten dolayı tutulamayan orucun bir dahaki ramazan a kadar mı? Ölmeden önce mi? kaza edileceğinde.
- +1 yıl
kendimi geri çürütmedim. sahih hadislerin farklı lafızlrından dolayı frklar var dedim. itikadda maturidi amelde hanefi mezhebindenim diyenler (klasik diyanet kitaplarında bu geçer) kendileri ile çelişiyor. :) bir kere imam ebu hanifenin itikadı ile iimam maturidinin itikadı birbirine uymuyor ki :) yani itikadda maturidi olan bir adam amelde hanefi olamaz çünkü hanefi mezhebinin itikadına göre Allah arşa istiva etmiştir. maturidiye göre ise Allaha mekan atfeden kafir olur. işte anlatmaya çalıştığım nokta mezheblerin din olmayıp insanların içtihadlarının bileşimidir. dur şimdi: hanefi alimlerinden imam muhammed ve imam ebu yusuf bir konuda farklı görüşteler yazayım: kadın adetliyken cinsellik haram sevişmek servest ya. imam muhammede göre kadın sadece cinsel organını kapatıp eşi ile sevişebilir, imam ebu yusufa göre de kadın göbek ve diz kapağı arasını kapatmak zorundadır :) bu ikisi aynı mezhebten. neden görüş farklılığı var aynı mezhepte :) demek ki emzhepler homojen değil din değil
- +1 yıl
mezheb denilen ekoller imamların öğrencilerinin, imamların içtihadları ile kendi içtihadlarını harmanlayarak oluşturdukları ve imamlarının isimlerini verdikleri ekollerdir. örneğin imam ebu yusuf ve imam muhammed imam ebu hanifeye ait bazı içtihadlarla birlikte kendi içtihadlarını almışlar ve bunları bir araya getirerek hanefi ekolü oluşturmuşlardır. imam ebu yusuf ve imam muhammed kendilerine hanefi ekolü demelerine rağmen eserlerinde kendi içtihadlarına yer vermişlerdir. imam ebu hanifeye ait olduğu iddia edilen fıkhul ekber eseriin bile aslında imam ebu hanifeye ait olmadığını ve öğrencileri tarafından yazıldığını söyleyen deliller de var. hani saf mezheb algısı, mezhebper homojen değildir. imamların öğrencileri kendilerini hocalarının ismi ile anmış fakat eserlerinde kendi içtihadlarını kullanmışlardır. buna binaen mezhepler üzerinden evlilikmiş, mezhepler arası geçişte niyetmiş, mezhepler arası geçişmiş bilmem neymiş saçma sapan adetler üretilmiştir ve bu adetler bomboştur...
- +1 yıl
sen konuyu anlamamışsın:)))) copy/paste yapıp duruyorsun. Hz. Muhammed (SAV) ı anmadan müslüman olamazsın (senden bahsetmiuorum). Eşhedu en lâ ilâhe illellâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve Resûlü.
Kelime-i Şehadet Anlamı
Ben şahitlik ederim ki Allahtan başka İlah yoktur. Yine şahitlik ederim ki Hazreti Muhammed (s. a. s.) Allahın kulu ve Peygamberidir. Bunu söylemeden müslüman olunmaz. Peygamberi anmadan inanılan mezhepler dinin dışındadır. Hele Hz. Aişe (r. a.) ye laf atanları hiç saymıyorum. - +1 yıl
sen şiadan alevilikten bahsediyorsan bak onlar tamamen siyasidir. şia mesela. şia arapça bir kelime olup taraftar demektir. hz ömer'in kadisiye savaşında iranı fethetmesi üzerine kuyruk acısı yaşayan iranlılar Hz Ali'yi de alet ederek kendilerine şii demişlerdir. işte Hz Ömer düşmanlığının arkasında yatan tek sebep kadisiye savaşında iranın fethedilmesidir. alevi terimi Hz Ali ile Hz aişe arasında geçen sıffin savaşı ile birlikte ortaya çıkmıştır. Hz Ali taraftarları kendilerine alevi demiştir. arapçada özel bir ismin sonuna gelen "i" eki o özel isme kendini atfetmektir. örneğin musevi demek Hz musanın peşinden gidenler, isevi demek hz isanın peşinden gidenler, muhammedi demek peygamberimiz (sav)'in peşinden gidenler içindir. sıffinden sonra ortaya atılan alevi yani Hz alinin peşinden gidenler terimi cemel vakasından sonra şia ile birleşti. iranlılar Hz Ali'nin hilafetinin engellendiğini iddia edip Hz Ali üzerinden geçinerek alevi ekolünü şia ile birleştirdiler
- +1 yıl
evet her şey ifk hadisesi ile başladı. Hz Aişe annemiz maalesef gereksiz kinini taa yıllar sonra Hz Ali ile savaşma kararında kullandı. aradan çok uzun zaman geçmesine rağmen. alevi ve şia ekolü cemelde iranlılarca birleştirilmiş ve hz Ali'nin hilafeti konusu ile Hz Ömer düşmanlığı birleştirilmiştir. 4 hak mezheb var diyorsun evet ben de o kavramı açıyorum. 4 tane tevhid ehli muvahhid alim var diyorum. (profilime bakarsan yazdıklarım çelişiyor, Allah affetsin) bu 4 muvahhid alim (ebu hanife, imam şafii, imam maliki ve imam ahmed bin hanbel) sahih hadislerin kendilerine ulaşan farklı lafızları ile ya da kendilerine ulaşan sahih ama farklı hadislerle (ki bir amelin ya da bir olayın farklı sahabelerin farklı şekilde görmesi nedeniyle aynı amel ya da aynı olay için sahih olup farklılık gösteren rivayetlerin yer aldığı hadisler) içtihad etmişlerdir. en basitinden ebu hanife kan akarsa abdest gider derken imam şafii çizme dolusu kan ile abdest gider der. yani temel kaynak aynı. ->
- +1 yıl
-> yine en basitinden namazda el bağlama ya da hiç bağlamama mevzusu. farklı sahabeler peygamberimizi farklı şekilde el bağlarken ya da el bağlamazken gördü ve o rivayetler o şekilde müctehidlere ulaştı. Bu demektir ki peygamberimiz (sav) bazı namazlarında ellerini bağlamamış, bazılarında bir türlü bağlamış, bazılarında başka türlü bağlamış olabilir veya aynı namazda kıyamı çok uzun olduğundan kolları yorulmuş olabilir bu yüzden ilk başta ellerini bağlarken sonradan ellerini salmış olabilir (ki peygamberimizin kıyamının ne kadar uzun olduğu biliniyor, tabii ki kol da yorulur) kan meselesi de aynı. yani peygamberimiz bir durumda abdestini kan akınca hemen bozmuş ama farklı bir olayda farklı bir koşulda kan aksa da abdestini bozmamıştır. aynı şey kadına dokununca abdest gider mi gitmez mi konusunda da geçerli ama bu olayı farklı sahabeler olayı farklı şekilde yorumlamışlar ve bu farklı şekilde gelmiş. her iki yorum da doğrudur. ->
- +1 yıl
-> nitekim imam ebu hanife "benim bir konuda yaptığım içtihadın hükmünü bilmeden o içtihadı uygulamanız caiz değildir" demiştir. imam şafii de sahih hadisler benim mezhebimdir diyerek kendisinden sonra gelenler farklı hadislere ulaşırlarsa o hadisleri dikkate alsınlar demek istemiştir. imamların tavrı bu yöndeyken bizim mezheb taassupçuları evliliği haram kılar, mezhepler arası geçiş saçmalığını uydurur. o şartlarda hadis kaynaklarına ulaşım zordu. bu yüzden halk ne içtihad edilirse ona uyardı. üstelik müçtehidler kendi bölgelerine uygun içtihad vermeye gayret ederlerdi. şimdi bilgi kaynakları önümüzde. 4 muvahhid müçtehidin eserleri sözleri önümüzde. artık mezheb kavramı işlevini kaybetti. artık içtihadlara körü körüne tabi olma devri bitti. hangi içtihad hangi şarta uygunsa o içtihad seçilecek. tabi bunu seçme yetisi olmayanlar geçmişteki halk gibi bir müctehidin içtihadlarına tabi olup yaşasınlar. ama biz öyle yapamayız. araştırıp uygun olanı seçeriz.
- Aşk İlişkileri konusunda 1,8b cevap paylaştı.
+1 yılMezhep farki ne yaa. hangi mezhpler.
01 Yorumla- +1 yıl
alevı sunnı
aileni kaybedersin
00 Yorumla
+1 yılolmaz ikna edemezsin
00 Yorumla
Devamını Gör(4)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi