Güzel soru... Kendisi de bir "eş" olan birisi olarak işte görüşlerim:
1- "Nasılsın?" , "Günün nasıl geçti?" temalı ufak muhabbetlerin önemini kavrayın. Gün içinde eşinizle iletişim kurmak öncelikleriniz arasında olsun. İşten gelip asık suratla yemek yiyip sonrada beraber hiç konuşmadan televizyon izleyip, telefona gömülmeyi "her akşam beraberiz işte" bahanesi yapıyor ve bunu iletişim sanıyorsunuz işler zorlaşır.
2- Negatif can sıkıcı laflar, profesyonel laf sokmalar ve zaman ayarlı ima yollu laf bombaları iletişim değildir. Evlendikten sonra "Lütfen" ve "Teşekkür ederim" kelimelerini de dolaba kaldırmak akıllıca değildir.
3- Bir şey istediğiniz veya istemediğiniz zaman net bir şekilde söylemek iletişimdir. Bir şey istediğiniz veya istemediğiniz zaman bunu söylemeyip homurdanmak, ima etmek ve başka yerlerden vurmaya çalışmak iletişim değildir.
4- Eşiniz konuşurken telefona bakıp aralara "Hıı, Yaa veya Bak sen şu işe" gibi kelimeler kurmak veya o konuşurken ne söylediğini dinlemek yerine kendi söyleyeceklerinizi zihninizde kurmak çok güzel manzaralı yerlere götürmez sizleri.
5- El tutmak, sarılmak veya sevgi göstermek evlendikten sonra "yapılması gereksiz işler listesine atılırsa" ve eğer erkekseniz sevgi göstermeyi "yemek çok güzel olmuş" cümlesini sarf etmek sanıyorsanız sizi yaşamda büyük sürprizler bekler
6- Eşler arası fikir ayrılıklarının "kazananı veya kaybedeni olmaz". Fikir ayrılıkları ortak adımlarla çözülür. Eğer her görüş ayrılığını bu maçı o kazandı ama sonrakini ben kazanacağım diye futbol ligi fikstürüne dönüştürürseniz bir kaç ufak maçı kazansanız bile ligde küme düşersiniz.
7- Özür dilerim demek güzel bir şeydir. Haksız olduğunuz zaman "özür dilerim" kelimesini kurabilenler mutlu olur bu iki kelimeyi kullanmaktan yılan görmüş gibi kaçanların yaşamı çekilmez hale gelir.
8- Bağırmak etkili bir iletişim yolu değildir. Kısa ve net.
9- Her şeyde olduğu gibi eşler arası iletişimde de altın kural aynıdır. "Sana yapılmasını istemediğini başkasına yapma"
İşte bu kadar basit çok pahalı "Çift Terapisi" gibi şeylere gerek yok. Şu maddelerin bir kaç tanesini becerin yeterli.
@TürkKızıyız bir insan psikolog olmasa bile hayattındaki deneyimlerle ve psikologların okuduğu kitaplarla onların diyebileceklerini diyebilir sonuçta psikkoloji bazı olaylar deneyime bağlıdır frod ne demiş ( anladığımı yazacağım ) : benim anlatıklarım benim çevremde gördüklerimden ibarettir
@TürkKızıyız sen sigmund frodun biliyormusun kendisi modern psikolojinin babasıdır bu insanlarda psikoloğun okuduklarını okuyarak öğrenebilir tabiki de birebir görüşmede psikolog 1000 kat iyidir bu adamlarında kafadan konuştuğunu zannetmiyorum çünki bende ortaokuldayken kitaplardan , deneyimlerimden kullanıp belirli konular hakkında düşünerek insan psikolojisine ait bir takm şeyleri çözmüştüm sonradan psikologların dedikleriyle örtüşmüştü unutma psiloloji bir bilim değildir çünki pozitif bilimler gibi formüller yoktur sosyal bir bilimdir
Bunu çoğu insan doğru bulmasa da birinin alttan almayı bilmesi şart bence. Yoksa sorunlar uzadıkça uzar, büyüdükçe büyür, çözülemez bir hal alır. Her birey kendi fikrini belirtmeli. Biri diğerine uymak zorunda değil, yapmak istemediği bir şeyi yapma mecburiyeti yok. Önemli olan anlaşmak ve ortak yol bulabilmektir. Birbirine yeteri kadar zaman ayırabilmeliler, özel hayatlarını bir kenara atmamalılar.
iletişim şart.. ancak hep bi her an her olur olmaz zamandada diyalog iş değil.. zamanında yerinde olmalı.. sadece dil özenle seçilmeli.. laubaliliğin fazlasından kaçınılmalı , uzlaşmacı olmalı çözüm odaklı olmalı bazen anlayabilmek için azende anlatabilmek için olmalı ama en önemliside gerçekten dinlemeli.. mesela neden evlenmek istedin anlatırmısın denildğinde karşı taraftan çıkacak her cümle ve hatta her mimik size bir dert çözme imkanı verecektir yeterki dinlemeyi bilmeli.. konuşmalarda ben yerine biz kullanılmalı ve kesinlikle empatiden ayrılmamalı..
Valla iletişim yoksa o evlilik evlilik değildir, ya da bitmeye mahkumdur. Karşılıklı nasılsın nasıl geçti günün diyebilmeli, arkadaş gibi muhabbet edip gırgır yapabilmeli, şakalaşabilmeli, herşeyi birlikte yapabilmelisiniz. Uyumlu olmalısınız bunun için sevmek çok büyük etken. Sevgi yoksa birlikte hiçbirşeyden zevk alamazsınız. Yani temelde sevmek-uyum sağlamak-dinlemek-sohbet-paylaşmak.
Mesela şöyle olabilir, mızrak birden mızrak ikiye... Cevap ver mızrak iki. Mızrak iki dinlemede alındı takip. Mızrak iki şu anda üstüme giyecek doğru düzgün bir gömlek yok. Gömleklerden birini acilen ütülemeniz uygun mudur takip. Alındı takip. En kısa sürede ütü odasına intikal ediyorum. Takip
Öncelikle "etkili" olmalıdır. Çünkü "etkili iletişim" malesef bizim ülkemizde bilinmeyen ve kullanılmayan bir iletişim türü olduğu için insanlar birbirlerini ne anlayabiliyor, ne de anlatabiliyor...
Eşler karşılıklı olarak etkili iletişimlerini saygı çerçevesinde ve empatiyle gerçekleştirmeliler.
Çünkü bir insanı eşi de anlamazsa kim anlayabilir ki?
Öncelikle iletişim olmalıdır çünkü iletişim kuramayan bı çok çift var ve anlaşamama nedenleri de bundan çoğunlukla... Bu sadece sözle değil hal ve hareketler mimikler verilen ufak tepkilerle de olmalıdır... Bakışlarla da iletişim halinde olunmalıdır. Eve eşin geldiğinde güler yüzle karşılamalı rahat etmesini saglamali.. dışardaki koşuşturmalardan kurtulup nefes aldığı yer olmalı ev..
Eşler arasında ki iletişim TATLI TUZLU ACI EKŞİ olmalı dir her zaman herşey güzel olacak diye bir durum söz konusu değil dir Önemli olan yukarıda ki 4 tat konusunda sağlam olabilmektir
Çocuklarının önünde kavga etmemeliler. Böyle durumlarda çocuklar ebeveynlerinden daha çok üzülür. Çocuklar anne ve babalarını örnek alırlar. Onlara örnek ebeveynler olmalılsr.
Selamlar
Güzel soru... Kendisi de bir "eş" olan birisi olarak işte görüşlerim:
İşte bu kadar basit çok pahalı "Çift Terapisi" gibi şeylere gerek yok. Şu maddelerin bir kaç tanesini becerin yeterli.
Sevgilerimle.
@TürkKızıyız bir insan psikolog olmasa bile hayattındaki deneyimlerle ve psikologların okuduğu kitaplarla onların diyebileceklerini diyebilir
sonuçta psikkoloji bazı olaylar deneyime bağlıdır
frod ne demiş ( anladığımı yazacağım ) :
benim anlatıklarım benim çevremde gördüklerimden ibarettir
@TürkKızıyız sen sigmund frodun biliyormusun
kendisi modern psikolojinin babasıdır
bu insanlarda psikoloğun okuduklarını okuyarak öğrenebilir
tabiki de birebir görüşmede psikolog 1000 kat iyidir
bu adamlarında kafadan konuştuğunu zannetmiyorum
çünki bende ortaokuldayken
kitaplardan , deneyimlerimden kullanıp
belirli konular hakkında düşünerek insan psikolojisine ait bir takm şeyleri çözmüştüm
sonradan psikologların dedikleriyle örtüşmüştü
unutma psiloloji bir bilim değildir
çünki pozitif bilimler gibi formüller yoktur
sosyal bir bilimdir
burda önemli olan muhakeme etmektir
Süper yorum! Tesekkürler