Herkese selam. Umarım iyisinizdir..✋❤Ben kendimi bildim bileli düzgün Türkçe konuşan biri oldum. Özellikle bir çaba göstermedim ama kendiliğinden gelişti diyebilirim. 17 yaşımda da 'Kanka' demezdim. Şimdi de. Yani dikkat ediyorum
Zeki Müren Türkçesi de denilen eski Türkçe ile konuşmak veya konuşan birini dinlemek sürekli olmayıp araya serpiştirilince çok tat veriyor gibi hissediyorum. Mesela anneye 'validem' , babaya 'bey babam', karşımdaki kişiye 'zatıaliniz' demek müthiş geliyor..Bülent Ersoy' unda çoğunlukla kullandığı eski Türkçe, bahsettiğim gibi gündelik konuşmaların arasında ayrı bir lezzet veriyor. Tabi ki 'BENCE'
✔ Ne kadar boş lakırtılar. Şahsım olarak sabah mecmuası okumayı yeğlerim. Bakınız dünyada ne kadar ciddi konular vuku buluyor. Feza da bazı cisimler görülüyor.
Demem o ki; Çok kıymetli KizlarSoruyor cemiyetinin azaları olarak zatı alinize sorum. Bu tür bir konuşma üslubuyla konuşan bir beyefendi / hanımefendi ilginizi çeker mi?
Zeki Müren'in kullanmış olduğu Türkçe cidden kim ne düşünürse düşünsün tam bir beyefendi olduğunu hissettirir bana yıllardır. Rahmetli babam Subaydı Hava Kuvvetlerinde ve İzmir' de görev aldığı yıllarda sanırım Alsancakta idi kendileri ile sohbet etmişti sahne aldığı bir mekanda. Onun kelimelerinden çok diksiyonunun mükemmel olduğunu dile getirirdi. Bülent Ersoy'a yalnız aynı fikirde değilim kızmayın ama pek üstüne oturmuyor ve hatta çok samimiyetsiz geliyor bana. Beden dilinden mi artık yoksa ses tonundan mı pek haz etmiyorum kendilerinden, tabi bu da Bence!.. Sorunuza gelince bir bayan arkadaşımız var ve musiki ile ilgilenir kendileri ve kullandığı Türkçe tıpkı Rahmetli Zeki Müren... Demek oluyor ki Musiki ile münasebeti olanlar daha bşr başka hakim oluyor güzel Türkçemize. İster karşı cins, ister hemcinsim olsun böyle konuşan insanların sohbetini saatlerce dinleyebilirim. Acaba ben bu bozuk Türkçe ile onun ilgi alanına girebilir miyim demek daha doğru olur. Emeğinize sağlık, güzel soruydu.
Ben de Türkçeyi hep düzgün konuşma taraftarı olan birisiyim ve buna da özen gösteririm. hatta 5 yıl önce TRT spikeri Fulin Arıkan'dan da diksiyon dersleri aldım. Türkçeyi akıcı, doğru kelimelerle ve doğru tonlamalarla konuşmak önemlidir. Zeki Müren'in eski Türkçe ile konuşuyor olması normal bir durumdu. Çünkü kendisi 1931 doğumluydu. Onun çocukluk ve gençlik yıllarındakonuşulan dil özellikleri neyse öyle konuşurdu. Tabi şurası önemlidir ki onun gençlik yılları diyeceğimin 1950-60'lı yıllarda Fransızca kelime kullanımı halk arasında çok yaygın olmasına rağmen Zeki Müren Fransızca kelimeleri hiç kullanmamıştı. Ancak göz önünde tutmamız gereken bir konu daha vardır ki diller de yaşayan varlıklardır, her canlı varlım gibi değişim ve gelişim içindedirler. 1950'lerin türkçesini 2020'de kullandığınızda bu abes karşılanır. Birkaç kelimeyi örnek olarak vereyim: Filhakika, binaenaleyh, mamafih, namütenahi, mirikelam gibi kelimeler 1970'lerde kullanılsa abes karşılanmazdı ama bugün abes karşılarır. Bugün bunların yerine türkçe karşılıkları gerçekten, bunun üzerine, hal böyleyken, uçsuz bucaksız, güzel konuşan ifadeleri kullanılmaktadır. Hatta Atatürk'e dikkat edin. Cumhuriyetin ilanına kadar ağdalı osmanlıca deniler farsça ve arapça ağırlıklı ve bugün asla anlayamadığımız dili en ustaca kullanan kişilerden birisidir. Ama cunhuriyetle beraber halkın anlayacağı, arapça ve farsça kelimelerden olabildiğince uzak kalarak daha temiz bir türkçe kullanmaya çalışmıştır.
Bu arada bir de ilavede bulunayım: Bugün Türkçeyi en güzel konuşan kişilerden biri TRT spikerlerini dışarıda tutmak kaydıyla siyaseten zerrece sevmesem de Bülent Arınç, bir diğeri de Haluk Bilginer'dir. İkisi de son derece akıcı, kelimeleri doğru seçen ve tonlamalara dikkat eden isimler.
Bendeniz zaman içerisinde kimi zaman Türkçe kelimeleri eski lügatimiz de bulunan kelimeleri kullanma zahmeti içerisinde kullanmış olduğum kelimeleri tuhaf bulunsa dahi çevre tarafından kullanma zevkini nail oluyorum.. :)) Bu tür konuşmaları seven ve söylediğim o naif kelimelerin anlamını bilen bir hanımefendi elbet dikkatimi cezbedecektir :)
Hangi dilde olursa olsun şiir ile haşır neşir olan insanlar kendi dillerini çok daha güzel konuşurlar. Şiir ile en fazla haşır neşir olan kavimlerden biri İranlılardır. O yüzden farsçanın her daim ayrı bir lezzeti olmuştur. Ne zaman ki bizim eğitim sistemimiz çocuklara sadece test çözmek ile sınırlandı, çocuklara bilgi yüklemeyi matah bir şey sanıp edebiyatı ve şiiri bir kenara bırakıp "edep ve terbiye" eğitimini umursamaz oldu, ortaya kendi dilini bile doğru dürüst konuşamayan yoz bir kültür oluştu. Lezzet ve afiyetten yoksun kaldık.
Lügatını ve lisanını sulandırmayan, gün yüzü gösteren ve kaleminden dökülenleri esasına uygun olarak sunan her insan nazarımda saygı görür. Lakin, aksini icra edip serkeş tavırları ile dilini adice kullananlara halet-i ruhiyem tahammül dâhi edemez. Zira kelamını çamura bulayıp, bunu alışkanlık haline getirmiş insanlar ile olan muhabbetim kati suretle kısa ve azdır. Mamafih Funda Hanım, zat-ı şahanenizi bu durumdan mütevellit en içten dileklerimle kutlar ve takdir ederim. Nihayetinde, şahsınız gibi nitelik taşıyan insanlar ziyadesiyle azaldı.
"Mamafih Funda Hanım, zat-ı şahanenizi bu durumdan mütevellit en içten dileklerimle kutlar ve takdir ederim".. Mamafih.. Çok hoştu. Tekrar teşekkürler.. :)
Hayır girmez.. Çünkü bu kadar güzel naif ve kibar Tane tane konuşan bir karşı cinse ayak uydurmak cok zor olur.. Yani insan böyle güzel Türkçe konuşan insanın karşısında iki kere düşünüp öyle konuşması gerekir ki bir hata yapmasın... Sanat Güneşimizin En can alıcı şarkısı... İsmim Mesut.. Göbek adım Bahtiyar.. yıllarca beni hep böyle bildiniz Mesut Bahtiyar'dan Sarkilar dinlediniz siz..
Ya Zeki Müren ağzı konuşacak adam var mı da bir de ilgimi çekecek, zor zanaat vallahi herkes konuşamaz öyle, hele bu zamanda ohoo:) Hoş konuşsa da bir gülerim, garipserim yani.
Zeki Müren sevdiğim bir sanatçıdır. Ama ben o değilim o ben değil😅 Bir söz vardır ya tas yerinde ağırdır diye. Taklitçi olan insanlardan hiç hoşlanmam insan kendi olmalı önce.
Kesinlikle. Güzel konuşan insan da ruh vardır ve hissiyatı derindir. İnsanları gözlemlediğimde bunu anlıyorum. Sevgili zeki müren paşamızdan örnek vereceğim. O her sözünü özenle seçerdi. Her sözünü sevgi ve coşkuyla dile getirirdi. Onun şarkılarını dinlediğimde onun ne kadar da derin bir hissiyata sahip olduğunu anlıyabiliyorum. Güzel konuşan, diksiyonu güzel, ve sözlerini yürekten dile getiren her insana muazzam ilgi gösteriyorum. Ve beni çok güzel etkiliyor. ❤️