Günübirlik ilişkilerin paralel evreninde yaşıyoruz artık. Samimiyetsizliğin ve inorganik duyguların hüküm sürdüğü "oportünist kişiliklerin" adına aşk veya sevgi dediği niteliksiz oluşumlar için ciddiyet çok uzaklarda görünüyor. Ciddi ilişkiler sorumluluk ve özveri ister; basitlikten çok tamamen esaslı bir işleyişe sahiplerdir. Ciddi ilişkiden korkmak "erkek için rol, kadın için kamuflajdır" bana kalırsa.
Kendisini sevmeyen insanlar vardır toplum içerisinde "kendilerini sevilmeye layık görmezler" haliyle. Bir insan önce kendisine karşı dürüst olmalıdır; ne istediğini bilmeyen, libidosuyla hareket eden ve tek bir kişiye sadakatle bağlı kalıp sevmek, benimsemek yerine topluma amme hizmeti vermeyi istemek suretiyle doyumsuzluklarına kılıf uyduran bireyler ciddi ilişkiden koşar adım kaçarlar. Ciddi ilişkiden korkan insanlar "geçmiş travmalarından yara aldıklarından" kafalarında her zaman için "terk edilme fobisini" kurar dururlar.
Bir de "özgürlüğüm elimden alınacak kafesleneceğim" korkusu vardır. Kişisel alanları aşırı önem arz eder; kendilerini geri çekme eğilimindedirler ve eğer ki bir müdahale olursa sıkıntıya gelemez o an gitmeyi tercih ederler. Bağlanma korkusunu hepimiz biliyoruz artık; dillere pelesenk olmuş ciddi ilişkiyi gerçekleştirememe terimlerinden biridir, hatta en üstü diyebilirim. Okuyanlarınız bilir, Fyodor Mihayloviç Dostoyevski "Budala" adlı romanında şöyle der: "Senden kaçtı, çünkü seni ne kadar çok sevdiğinin farkına vardı. Senin yanında olmaya gücü yetmedi." Geçmişinde yaşadığı korkular ve kaygılar bağlanma korkusunu tetikler. Acı çekmek, mutsuz olmak, ayrılmak gibi sıralı korkuları vardır. İnanın bana tüm kalkanları devreye almadan açık bir şekilde ilişkiye başlar, ha gitti ha gidecek modundadır. Kapalı kutu gibidir; gizler kendiniz, fikirlerini açığa vurmaz, ilişkinin içine uzaktan bakarcasına kendini katmaz. Belki bir varsayımsal sanrıdan ibarettir ama onun düşüncesinde "sonunda mutsuzluk olacaktır ve kendisini asla bırakmamalıdır." Bir nevi savunma mekanizmasından bahsediyoruz, ha ne kadar doğrudur bilemiyorum.
Bağlanma korkusu "kısa süreli ilişkilerin" yaşanmışlığına işarettir. Raf ömrü dolan ilişkiler ve hala ömrü tükendiği halde rafta tutulmaya çalışılanlar gibi görebilirsiniz hepsini. "Ben aradığımı bulamıyorum" diye yanar yakınır bu insanlar; sürekli yaşamına birilerini alıp insan sirkülasyonunu ayyuka çıkarmışsa muhtemel bağlanma korkusu vardır. Eğer biri size "ben ciddi ilişki taraftarı değilim, istemiyorum" diyorsa zorlamamanız gerekiyor. Hani şunu düşünmeyin hiç "ben onu değiştiririm, benimle daha farklı olacak" falan sakın demeyin; ısrar asla sonuç getirmeyecektir. Masalsılıktan ibarettir, başkalarının saçma masallarına kahraman olmayın; "hazır değilim demek" kitabın son sözüdür.Ciddi ilişki kurmaya ne kadar hazırsın; günümüz insanları ciddi ilişkiden neden kaçıyorlar?
Ciddi ilişki korkusu yaşayan insanların temel sorunu nedir?
İlişkileri, ehemmiyetle hiziplenen ve plaj voleyboluna döndüğü görülenler olarak iki ayrı çizgide karşı karşıya getirdiğinizde, aslında tümünü ezip geçersiniz. Ciddiyetin/belirli bir hedefin doğurduğuna ilişki denilmelidir, iletişimin bir noktasında amaç atanana değil. Bileşkesiz bir birliktelik hayal edebiliyorsanız, bu benim zihnimin bir parçasında tutunamaz. Anlayabileceğimi sanmıyorum. Ve'l-hasılı kelam, onarılamaz kırıklarım ve hiçbir iyiliğin karşılayamayacağı korkularım var. Bağlanma çekincesi ve kendini bırakma alerjisi bana belkide hükmediyor. Ama aşıyorum, ama yürüyorum, ama taşıyorum kendimi bir başka geleceğe. Bilmiyorum, insanlar fazla basit.
Çoğu insanın yanlışa düştüğü noktada bu işte. "miş, mış" gibi görünüp diledikleri her şeyi derinlemesine olduğu gibi hissetmek yerine samimiyetsizliğe düşmek! Çoğu insanın ne düşündüğünü bile farkında değilken, kalplerinde ne hissettiklerini anlayabilmeleri doğal olarak çok güçtür. İlişkisiyle ilgili doğru kararı verme çabasına girmektense durup kalbine ne hissettiğini ve neyi deneyimlemek istediğini sorsa, bunun yanıtını alacaktır. İlişkinin ne olduğunu ve beklentilerin neden belden aşağıda olduğunu sorgulamak ne istediğini bilmeyen kişilerin işi değildir.
Ciddi ilişki korkusu yaşayan insanın sorunu: sorumluluk almaktan korkması, hayat şartları korkusu, bir takım zorluklardan kaçması ve bunlara göğüs gerecek cesareti, gücü kendisinde bulamaması. Ve bir diğer konu hem cinslerimizin kadını cinsel obje olarak görmesidir. Bunu bıraktıkları gün mutluluğu yakalıyacaklardır. ✂️
Ciddi ilişki yaşanılacaksa sonunda evlilik vardır çünkü ve kendini evliliğe hazır hissetmiyordur, sorumluluk sahibi olmakçk istemiyordur. Böyle insanlar sevmek nedir bilmez pek. İnsanlarla eğlenmeyi gayet iyi bilirler ama.
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
11
Cevap
13
Cevap
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Bir de "özgürlüğüm elimden alınacak kafesleneceğim" korkusu vardır. Kişisel alanları aşırı önem arz eder; kendilerini geri çekme eğilimindedirler ve eğer ki bir müdahale olursa sıkıntıya gelemez o an gitmeyi tercih ederler.
Bu bende de var. Sebebini ise şöyle söyleyeyim. Annemle babamın evliliği sevgisiz bir evlilikti. Aile zoruyla evlendirilmiş iki insan. Babam da bu yüzden anneme çok kötü davrandı, bana kaldın, bir şey yapamazsın şeklinde davrandı anneme. Hiçbir şeyde de annemi desteklemedi. Bunlardan dolayı bir insanla arkadaşlığım ilişkiye döneceği an kaçıyorum. Bilinçaltı acımasızdır... Mantıken yanlış olduğunun ben de farkındayım ancak gerçekler var.
Ne roldür, ne terk edilme fobisi. Bana göre tek sorun güvenemeyecek kadar akıllı olmamdır. Tamam hala sevecek bir kalbim var ama güvenemeyecek kadar da akıllandım...