Evlendikten sonra erkeğin eşinin soyadını alması, çok sık olmasa da rastlanan bir durum. Türkiye'de bunun en meşhur örneğini, eski Başbakanlardan Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller vermişti. Beyler siz böyle bir teklifi kabul eder miydiniz? :) Müstakbel karınız size “benim soyadımı al” derse kabul eder misiniz?
Aslında ilk başta hayır denebilecek bir soru ama bazı özel durumlar olabilir. Bu her iki soyadının anlamına göre değişir benim için. Eğer benim soyadım normal olağan ve anlamlı ise tabi ki hayır. Ama soyadım Yılan, Çakal, Satılmış, Tilki, Çıyan, Veren, Yumuşak ve bunun gibi sayamayacağım kadar çok olan soyadları gibi anlam ve bağlam açısından sorunlu ise müstakbel eşinde soyadı Yılmaz, Öztürk, Bilgili, Antepli, Başaran, Vatan ve benzeri gibi anlamlı ise olur.
Böyle konularda toplumun geneli ne yapıyorsa onu yaparım. Türk toplumunda eşinin soyadını alan erkek ömür boyu kılıbık damgasını da yemek zorundadır. Bu tip meselelerde toplumun tersine hareket edip ilgi çekip negatif tepki toplamak çok saçma olur gereksiz moral bozar.
Ailesi varlıklı olsa ve miras sana da kalacak damat deseler üstüne para da verseler tabiki kabul ederim olm manyak mısınız :D süleymanın soyundan gelmiyoruz sonuçta. :DTabikide şaka üstüne para verseler yine yapmam iç güveysi olmak gibi bişey bu yani bana çok ters geliyor :)
Benim evlenirsem , karşımdaki erkekten böyle bir talebim olur , çünkü şu an tasidigim soyadimin öyle buyukki değeri ve emeği..
Özetliyorum , resmi bir mahkeme süreciyle ben kendi baba soyadimdan çıktım , annemin soyadını aldım. Ve ailemde ben hariç hiç kimseler yok bu soyadı yürütecek.
Önemli bir olay bu benim için. Karşımdaki erkek istemese bile evladımin benim soyadımi almasını istiyorum..
Bekar anne olmak bile olasılıklar listemde. Öyle önemsiyorum bu durumu
Eşimden öyle bisey istemem, Hayatımı paylaştığım Adamın soyadını taşımak bana zor gelmez, aksine Ayrıca galiba yasal olarak Türkiyede mümkün değil, Yurtdisinda olduğu gibi degil
Erkeğin kadının soyadını alması durumu çok istisnai bir durum. Bunun sayılı örneği var ki zaten başlıca olanı sen söylemişsin. Bu konuda gerçekten gerektirir bir neden olması lazım. Kadının sürekli bu soyisimle bilinmiş biri olması, eğer soyismini değiştirirse sıkıntıların ortaya çıkabilecek durum olması gibi. Mesela ünlü olmak buna örnek olarak verilebilir. Onun haricinde genellikle bu duruma izin verilmiyor.
Tarihsel olarak orta vadeli (50-100 sene gibi) bir gelecekte olması gerektiği gibi önce erkekler kadının soyadını alacaklar ve soy kadından devam edecek. Sonrasında ataerkil toplumdan anaerkil topluma geçilecek.
Evet bak bu söylediğiniz çok doğru, tarihsel olarak orta vadeli (50-100 sene gibi) bir gelecekte olması gerektiği gibi önce erkekler kadının soyadını alacaklar ve soy kadından devam edecek. Sonrasında ataerkil toplumdan anaerkil topluma geçilecek.
O laftan sonra benim müstakbel karım falan olamaz. Soyadı mevzusu çok boş bir mevzu. Kim almış, kiminkini almış umursamam. Umursayanı da anlamam, anlamak istemem.
Bunun olabilmesi için seninde örnekte verdiğin gibi kadının çok büyük bir sosyal statüsü olmalı. Tansu Çiler mesela. Ancak böyle olsa bile çoğu erkeğin kabul edeceğini sanmam. Şahsen ben asla almam. Benim karım beni soyadımı taşıyacak o kadar !
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
erkeklere ters bir durum malesef. ama ben iki soyadımı da kullanıcam
kadın erkegın hımayesıne gırme duygusuyla hareket ederler bu yuzden mecbur olmadıkları halde erkegın soyadını alırlar. bu dusunceyı bılerek tam tersını yapmak erkegın dogasına hatta kadınında dogasına aykırı olur dıye dusunuyorum. dusunsene karının soyadını aldın o kadın sana nasıl saygı duyabılır acız hıssettırıyor
Babanın katı yatı var mı bebisim onu söyle derim 😃
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Kadın erkeğin soyadını kullanmalı veya yeni yasaya göre kendi soyadı ile devam etmeli. Soy erkekten devam eder. Yahudilerde ise soy kadından gelir önemli olan kadındır.
En İyi Cevaplar