Emory Üniversitesi'nde ekonomi profesörleri Andrew Francis ve Hugo Mialon’un 3 bin insanla yaptığı araştırmaya göre bir evliliğin yıkılmasına yol açabilecek faktörlerden bir tanesinin yaş farkı olduğu ortaya çıktı. Arasında 5 yaş olan çiftlerin boşanma ihtimali %18 iken bu oran aralarında 10 yaş farkı olanlar için % 39’a, 20 yaş fark olanlar için ise % 95’e çıkıyor. Farklı jenerasyonlardan çiftlerin farklı külterel değerleri olduğu gibi müzik, film ve hatta arkadaşlar konusunda görüş farkları olabiliyor. Sizce mutlu bir ilişki için ciftler arasında yaş farkı en fazla ne kadar olmalı?
Yaş farkı arttıkça evlilik kısalıyor! Sizce bir ilişkide yaş farkı en fazla kaç olmalı?
Benim annemle babam arasında 11 yaş fark var. Dünya üzerinde, aralarında yaş farkı yüksek olan birçok evli çift var.
Aralarında 15-20 yaş farkı olan ve mutlu olan insanlar var. Buna, deneylerle ispatlanmış diyebiliriz. Mevzu yaşta değil, anlaşmakla alakalı.
İnsanın büyümesi, hayatın karşısına ne çıkardığı ile ve aldığı sorumlulukla alakalıdır. Yaşın bir önemi yok. Önemli olan anlaşmak. Biri ile sevgili olabilmek için onunla eğlenebilmek gerekiyor öncelikle.
benim annemin bir sözü var ve inanıyorum. bir iyi ile bir kötü 40 yıl geçinmiş... nasıl mı? biri konusurken biris sustugu için. şimdi bu aradaki rakamlar sadece matematikte rakamlardan ibaret. geçinmeye dötü olan insan geçinir. neden zengin insanlara aslında zenginliğin para olmadığını söyleriz? çünkü huzuru satın alamazsınız ve daima düşmanlarını olduğu pronayaklığına girersiniz. gerçekten inanıyorsanız karşınızdakine ve sizde samimi iseniz. yaş sorunu diye bir şey yoktur. cevapaları okudum. çoğu kişi sanki yaşadığı deneyim gibi yazmış. açıkça yalan konuşmuşlar bu kişiler. aaa pardon yazmışlar. başkalarından gördüklerini kendileri gibi söylemek adamlık degildir. aynada gördüğünüz surat ne düşünüyor... bir çoğu aradaki yaş farkını seks konusuna baglayıpta söylemiş bahse girerim. bekaretini koruduğun yaşa kadar seks yapmadan durabildinse. daha sonrada durabilirsin. seks her şey demek degildir. seviyorsan yaşi önemseme ve hayatını daha mutlu huzuru nasıl yaşarımın birlikte. planlarını yapın...
Otuz yaşında olup liseli bir ergen gibi davranan erkek de var, liseyi bitirip taze yaşında kırk yaşındaki kadından daha iyi fikir yürütebilen genç kızlar da var. Yani, evet yaş ilişkiler için etkin bir faktör ama akıl ve fikir yapısı da karakterle birlikte bu durumu şekillendiriyor. Şahsen illa bir ölçü verecek olursak 7-12 çoğu kişi için uygun görülmekte.
ne olursa olsun gerçekten yaş sıkıntı oluyor. bir kere erkek büyük olmalı kadından. bunu açıklamaya gerek duymuyorum. benden 7 yaş büyük sevgilim vardı.7 yaş fazlaymış mesela. yaşadığında öğrenebiliyorsun. kendimi onun yanında ister istemez çocuk gibi hissediyordum. bazen ne dediğini dahi anlayamazdım. elimde değildi. kitap okumaya, araştırmaya başlamıştım. ama ona yetişemiyordum. onun gördüğü geçirdiği daha fazla idi. ben büyüğüm demese de belli ediyordu kendini. abi-kardeş gibi hissetmeye başladım bir süre sonra malesef. biz sevgiliyken ailesi çoktan artık evlen de torun görelim demeye başlamıştı ve ben daha reşit bile değildim. ona ragmen 3 sene sürdü ilişkimiz ve biz bitirdikten 1 sene olmadan o evlendi :) tecrübe oluyor insana ama uyum sorunu oluyor malesef. yaşadığım en güzel zamanlardı ama inkar edemem :)
hacı sen öyle diyosunda :D ben arada yaş farkı olsun dedikçe benden küçükler beni buluyo :D 5 yaş küçüğü bile buldu :D büyütüp askere göndercektim heralde :D minyon tipli olmanın zararları :p nerde çoluk çocuk beni buliiyiii , şaka bir yana da yaşla akıl farklı şeyler, , aşının olgunluğunu taşımayan, ya da yaşına göre oldukça olgun insanlar var, en önemlisi hayırlısıyla uzun ömürlü yuva sahibi olmak :)
Habire yaş ve daha bir çok saçma şey sanki önemliymiş gibi mevzu ediliyor. Sanki bir insan omrunun her anini dolu , uretken yasiyomus gibi. Zaten insan ömru kac yil , kedilerden uzun mu saniyosunuz? 25 yılı uykuyla, 25 yılı iş güç... insanın kendine ayırdığı max. Yıl 15 yıl.. işte gerçek insan ömrü... hem bin yıl yaşasak ne çıkar.. kaldı ki gerçek aşk zamandan bağımsızdır. Dünya yaşamı sorularla , çelişkilerle harcanamayacak kadar kısa ve aynı zaman da bir okadar değerlidir.
Saçma sapan bir tani. Yaş farkı arrinca ilişkinin kisaldigi hangi veride var. Aksine yaslari birbirine denk olan bireyler arasinda çatışma ve ego mucadelesi oluyor. Özellikle erkeğin olgun olmasi iliskiyi kurtaran ve ilişkide yol gösterici olması icin ideal bir durumdur. Bence soru yanli ve saçma.
Erkeğin daha geç kişiliğini kazandığı bir toplum olduğumuzu düşünüyorum. Yaş farkı 3-6 arası olursa sorun olmaz ama bu 15 yaş ta olabilir biraz kişilerin kültür yapılarıyla alakalı bu durum. Kadını taşıyabilmesi için erkeğin büyük olması lazım, kadınında erkeğe güveni olur böylece. Ama genelleme olur bu istisnalar illa ki vardır.
daha cok degıl ceyrek asır oncesıne kadar bu ulkede cıftler rasında genelde 8-10 yas olurdu ve bısanma oranı neredeyse yok denecek kadar azdı.. smdı hunharca bırbırını tanıyp anlasıp evlenen akranlar uc bes sene surmeden mahkemey kosuyor.. abdde oyle olması trkıyedede tutacagı anlamına gelmez ayrıca.. ustelık baskanları bıle bu fıkre karsı:)
Yaş farkı bir yana anlayış olmalı karşılıklı güven alttan alma ilişkide yapıcılık olmalı Şimdiki zamanda hemen tripler ayrılalım filan çabuk pes etmeler İlişkilerde en küçük şeylerden bahsediyorum mesela adamın işi çıkmış gelemicem diyor hemen kız sen bilirsin filan yazıyor yapıcı değil onun yerine sorun değil :) demek lazim. 80% yaş önemli en fazla 15 yaş olmalı.
Ben bu tür haberleri samimi bulmuyorum. Evlilik her şeyden önce uyum ve karşılıklı saygı meselesi. Yaş meselesi değil. Abdullah Gül, eşinden 16 yaş büyük. Ortada bir sorun da yok. Ben de taze çıtır seviyorum, Miranda Kerr tadında. İlanımi bırakayim da. Belki bir Çipura gelir oltama 😉😃 Heee bu arada ben dün yeni bir şey öğrendim. Grönland, Danimarka'ya bağlı özerk bir ada imiş. Sen hiç gittin mi oraya 😃
Sayılara takılmayın bozuk olan insan. Evlilik artık saçma geliyor bana. Sorun yaşamak için mi evleniyorsunuz sizi anlamiyorum. Aşt ateşiniz okadarmı çabuk sönüyor :D ayran gönüllüsünüzdür. Saplantı edinip sayılara takılırsınız ancak. Bu konuları hala ögrenemedinizmi siz
Bu araştırmayı yerelleştirecek olursak jenerasyon farklarına göre bakmak lazım. 1990'lı yıllarla 2000'li yılların farkı gibi düşünürsek maksimum 10 yaş kurtarır. Yine bazı genç kızlarda "old soul" vardır daha olgundur. İlgi alanları bakımından belki 30-40 yaş aralığında biriyle aynı olabilir.
Ben ilişkilerde yaş farkına inanmıyorum. Tabii söz konusu ilişki öylesine bir ilişki ise mutlu bir birliktelik olması beklenemez zaten. Ruh eşim diyebileceğimiz kişi ile yaş farkı sorun yaratmayacaktır bence 😊
Nüfus cüzdanı belirlemez. Kadının ve erkeğin olgunluk seviyesini bağlı. Bazen 18 yaşında ne istediğini bilen kız olduğu gibi 35 yaşına gelmiş ama hala çocuk gibi fikirleri olan kadınlar da var. Ikisini aynı tutamayız.
@Nrsah elbette ama etrafımda görüyorum erken yaşlarda değil ama ilerledikçe fark da hissediliyor... sanalda da geziyorum 5 yıldır neler duydum ya evli insnalardan
@SinirliBiber, her zaman olmasa da olur. Bir erkeğin 3 beş yaş büyük yahut küçük olması pekte önemli değil. Olgunluk kişinin ruhunuda var. (Bkz: Hz peygamber efendimizin hayatı.) (Bkz Müslüm Gürses) Ve nice tanıdığımız yahut tanımadığımız insanlar.
@Bir_iiste erkeğin büyük olması iyidir :)) 23 yaş biraz fazla kabul ediyorum Fakat erkek kendine dikkat edince kolay çökmez. Ben ve sevdiğim arasında 13 yaş var ve ben beyazları koparıp kilo almak istiyorum biraz yaşımı göstermek için 40 oldum ama en fazla 28 veya 30 yaşındasın diyorlar. Hiç sigara alkol vs olmadı hayatımda ve sürekli spor yapıyorum ayrıca rahat bir işim var. Beslenme dinlenme antrenman bir erkek için en önemli bileşenler.
@Bir_iiste bir kadın belli bir yaştan sonra anne olamıyor Fakat erkeklerde öyle mi? Adam 75 yaşına gelmiş eşi ölmüş cenaze dönüşü kadın bakıyor. Bende 10 yaş ideal diyorum 👍 Fazlası olmaz vs büyük konuştum 13 yaş küçük bir hatuna aşık oldum 😍 gözlerim kalp kalp bakıyorum ona :)) demek ki neymiş büyük konuşmamak lazımmış
@Kawasaki_Ninja Hayır , erkeklerde 45 yaşından sonra doğan çocuklar genetik hastaliklarla doğabilir. Kadınlarda ise bu yaz 35. Yani artik kes sesini dayı.
Bu yaş farkı beni rahatsız etmiyor eğer buna takılsaydım evlenmezdim. Ayrıca eşim boks antrenörüdür hergün 2-3 saat spor yapar gayet fit ne sigara nede alkol kullanıyor gayet genç gösterir kimse inanmıyor 51 yaşında olduğuna. Hanımefendi 10 sene sonra demişsinizde ben eşimle severek evlendim diyorum farklı beklentilerle evlenmedim bilmem anlatabildimmi ve aslada pişman değilim yine dünyaya gelsem yine eşimle evlenirdim yine ondan çocuklar yapardım. Çok büyük konuşanlar var ama aşkın yaşı, dili ve dini yoktur tabii siz nerden bileceksiniz çocuk aklınızla
Allah ikinize de uzun ömür versin Sevginize sahip çıkmanızı ayrıca taktir ettim Burada size ağır yorum yapan ergen uzantılarına bakmayın siz Yaşları olgun olsa da beyinleri gelişmemiş Seviyorsunuz, mutlusunuz Geri kalana b*k yemek düşer
Arkadaşım inan senin cevabını görüp de soruya geldim. Benim de Gönlümde yatan kişi 53 yaşında. Aranızda 23 yaş var yani sizin gibi. İmkansız olsa bile bu saatten sonra tek evlenebileceğim kişi odur.
Aldırmıyorum canım kendini bilmeden konuşan çok kişi var herşeyi herkesten iyi bildiklerini sanıyorlar neyse yinede kendileri bilir çok şükür herşeyimiz var herşeyden önce 2 tane evladım var hiç bir zaman beni birşeye muhtaç etmedi allah onu başımdan eksik etmesin. Çok teşekkür ederim canım güzel dileklerin için umarım rabbim seninle gönlüne göre verir
Sakaryalim... Cannım siz birbirinizi sevdikten sonra gerisinin bir önemi yok inan bana kalbinin sesini dinle ve mutlu ol bırak herşey olacağına varır. Ben kimlerden ne kadar ağır eleştirilere maruz kaldım bir bilsen ama kulak tıkadım çünkü hayat benim hayatım. Biz evlendiğimizde eşimin maddi durumu iyiydi herkes işte adamın parası için kendini sattı gibi cümleler kurdu benim gözüm onun parasında pulunda değil olmazda. Onun içinde genç kızı buldu elinden bırakırmı diye çirkin şeyler söylediler ama ben nişanlı olduğumuz dönemde bir kaza geçirdim geçici bir süre bacaklarım tutmadı tekerlekli sandalyeyle idare ettim eşim hergün gelip ilgilenirdi benimle bırak beni terk etmeyi öyle durumda olduğum için sadece nikah kıymıştık ben düzelince içimde kalmasın diye düğün yaptı bana. Ben o zor zamanımda eşimin desteğini gördükten sonra ona birkez daha aşık oldum ve ne kadar doğru bir karar verdiğimi anladım
minumum 4 maksimum 10 diye düşünüyorum. eskiden 2 tane erkek arkadaşım oldu ikisiyle de 10 yaş fark vardı epey de anlaşıyorduk. Birinde adam denişik çıktı, diğerinde aile faktörü etkili oldu. ama yaş farkı sorun teşkil etmedi hiç. Kafalar aynıydı.
Ister uzun ister kısa sürsün bu devirde her evliliğin sonu erkeğin boynuzlanmasıyla biter çünkü kadınlar çoğunlukla azgın doyumsuz sadakatsiz nankör ve riyakar maalesef...
Pardon ama tüm kadınları aynı kefeye koyamazsınız. Belki vardın öyle kadınlar bilemem ozoman konu oraya değinirse erkeklerde aldatıyor ne yani erkek diye hak mı bu !!
5-6 yaş en fazla olmalı arada bence de... akıl zevkler hayatı algılayış ve oturmuşluk diye bir şey var. yok diyenler olucaktır. aşk ın yaşı yoktur. aşk varsa her engeli aşar. ama öyle değil gerçekler maalesef.
Adam 65 yaşında ve zengin, kadın 23 yaşında ve parası için bu adamla evlenir. Sonra bir şey olur ve boşanırlar ve tazminat, nafaka vs. alır. Bu istatistiğin mantıklı bir yanı yok. Bana göre çoğu böyle.
İlişkilerde yaş farkı önemli mi?