Selam canlar,
Bugün size hemen her apartmanda ya da sitede yavaş yavaş patlak vermeye başlayan, hatta komşuları birbirine düşüren yepyeni bir toplu yaşam krizinden bahsedeceğim: Elektrikli araçların ortak alanda şarj edilmesi meselesi.
Biliyorsunuz artık yollarda adım başı Togg, Tesla veya diğer elektrikli araçları görüyoruz. Çevre dostu, sessiz, harika... Buraya kadar her şey çok güzel. Ama iş bu araçları geceleri şarj etmeye gelince apartmanlarda resmen "Kurtlar Vadisi" sahneleri yaşanıyor.
Geçen ay bizim sitenin WhatsApp grubunda tam olarak bu yüzden kıyamet koptu. Bloktaki komşulardan biri arabasını ortak otoparktaki prizden şarj etmeye başlamış. Ay sonu bir geldi, ortak alan elektrik faturası ikiye katlanmış! Arabası olmayan diğer komşular haklı olarak "Biz neden başkasının yakıt parasını ödüyoruz, bu kul hakkıdır" diye ayaklandı. Araç sahibi komşu "Dışarıdaki istasyonlar çok pahalı, mecburum" diye kendini savundu. Yönetici amca ise "Ben her ay kimin ne kadar yaktığını nasıl takip edeyim, sayaç mı okuyacağım bu yaştan sonra?" diyerek istifa etme noktasına geldi.
Eminim birçoğunuzun apartmanında da bu tarz tartışmalar başlamıştır ya da eli kulağındadır. Birçok yönetim işin içinden çıkamadığı için direkt "Yasak hemşerim, sitede şarj edemezsin" diyerek kestirip atıyor ama bu da çözüm değil.
Peki biz komşularla papaz olmadan bu işi nasıl çözdük?
Yöneticiyle birlikte internette çare ararken tamamen bu iş için geliştirilmiş harika bir dijital platform keşfetti: Şarj Metre.
Olayı tamamen otomatikleştiren bir yazılım sistemi kurduk. Komşuluk ilişkilerini bozmadan, kimsenin hakkını kimseye geçirmeden süreci şöyle çözüyorlar:
Sitenin ortak otoparkına gidip bütçeye uygun, OCPP (açık protokol) uyumlu paylaşımlı bir şarj cihazı kurduruyorsunuz.
Elektrikli aracı olan sakinler telefonlarına Şarj Metre uygulamasını indiriyor.
Arabanızı şarja takıp uygulama üzerinden kendi hesabınızla işlemi başlatıyorsunuz.
Sistem arka planda sizin o oturumda kaç kWh elektrik tükettiğinizi virgülüne kadar ölçüyor ve kaydediyor.
Ay sonunda site yönetimi panelden tek bir tıkla rapor alıyor. Kim ne kadar yaktıysa, o tutar doğrudan o dairenin aidatına veya faturasına ekleniyor.
Böylece aracı olmayan komşunun cebinden tek bir kuruş bile çıkmıyor, araç sahibi de dışarıdaki pahalı istasyonlara tonla para dökmek yerine ev tarifesiyle ucuza ve konforlu şekilde işini çözüyor. Yönetici de elinde kağıt kalemle sayaç okuma derdinden kurtuluyor.
Eğer sizin de apartman grubunuzda şarj mevzusu yüzünden gerilim başladıysa, kavga etmek yerine yönetime bu sistemi önerebilirsiniz. Merak edenler için şuraya linkini bırakıyorum: Şarj Metre adresi de sarjmetre. com Web sitelerinde apartman yönetim kurullarına sunmak için yasal mevzuatı ve işleyişi çok güzel anlatmışlar.
Sizin apartmanlarda durumlar nasıl? Elektrikli aracı olanlara izin veriliyor mu yoksa WhatsApp grubunda engelleniyorlar mı? Yorumlarda dertleşelim.
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer