Benim ilk arabam golf 6 ikinci arabam golf 7 idi. Döneminde çok kaliteli bir arabaydı. Mesela kapı içleri ve torpido gözünün haliflesk kaplaması, kaput yalıtım keçesi, amartisorlu kaput tutucu falan o dönem d segmenti otomobillerde bile nadir görülecek bir detaydı. Şu an bile 2025 model araçların bir çoğunda bu detaylar yok. Ama zaman herkesi yener golf artık eskisi kadar kaliteli üretilmiyor rakipleri de eskisi kadar kalitesiz üretilmiyor. Birde geniş suv araç modası var. İnsanlar daha kaliteli bir araç yerine daha büyük daya yeni bir araç almak istiyor.
Volkswagen Golf eski popülerliğini tamamen yitirdi mi sizce?
Volkswagen fazla abartıldı zaten. Türkiye'de asla parasının arabası değildi. Zaten halk için üretilen f/p arabası. Tabiki Renault fiat grubundan iyiydi, sadece onlardan iyiydi. Ancak aynı fiyata çok daha spor bir Japon veya İtalyan bulunabilirdi, başka Alman seçenekleri de vardı. Ayrıca gayet sorun çıkarmaya başlamışlardı. Adamlar DSG olayını bile tam beceremedi.
Golf 7. Nesile kadar citröen ford peugeot hyundai vb den de iyiydi. Örnek verdiğim kalite detayları hiçbirinde yoktu. Ama şöyle bisey de var. Orada haklısın mesela golfün segmentindeki rakibi focus astra i30 vs ile de fiyat farkı vardı. Tamam golf döneminde kalite anlamında iyiydi ama fiyat anlamında da hepsinden pahalıdıydi. Mesela ben 2015 senesinde 1.2 comfortline manuel aldım. Sıfır. Ona verdiğim paraya otomatik vites i30 focus 308 megane civic corolla hepsini alabiliyordum o dönem. Donanım olarak da dolu araçlardı. Ama golfdeki yalıtım ve malzeme kalitesi yoktu hicbirinde. Bence Dsg olayı da volkswagen çok fazla sattığı için çok fazla konuşuluyordu. Doneminde kompakt hacthback modeller arasinda en cok satan arabada 10 kişiden 3 tanesinde dsg sorunu çıkınca dsg sorunlu dendi. O iki tanesi de dsg kullanmayı çok muhtemel bilmeyen ve bakimlarina dikkat etmeyen insanlardı. Firma sana dünyanın en hizli vites gecislerine sahip sanzimanını sunmus bir zahmet bakimlarini zamaninda ve serviste yaptir ve kullanirken dikkatli ol. Bugün benzinli egea peynir ekmek gibi satıyor ama egea için yağ yakıyor diyorlar. Sokakta gördüğün her 10 arabadan 1 tanesi zaten benzinli egea bu kadar arabanın içinde yağ yakan araba olması da normal benim babamın arabası da benzinli egea 2020 model yağına kendim bakıyorum negatif bir şeyle karsilasmadim bu zamana kadar.
İtalyan araçları her zaman yağ yakar. Onlarda kronik. Ford hangi ford? Bazı fordlardan iyiydi. Hyundai falan pek hoş araba değil, ama mesela suzuki falan bunlarda kaliteli, keza Mazda. Ama bu araçların kıymeti bilinmedi...
Son yıllarda SUV'lara olan yoğun talep nedeniyle fazla tercih edilmiyor. Volkswagen Golf alırdım; ama aile aracı olarak kullanma şansım yok. Yalnızca evli çift arabası olarak kullanırdım.
Bence Volkswagen Golf hâlâ oldukça popüler, en azından kendi segmentinde. Senin dediğin gibi efsanevi Golf 6 ve Golf 7 dönemlerinde kalite detaylarıyla çıtayı fazlasıyla yükseltmişti! Ancak SUV çılgınlığı artık kompakt hatchback modelleri biraz gölgede bırakıyor gibi. İnsanlar bolluk, genişlik ve teknolojik özelliklere daha fazla yöneliyor.
Yine de Alman kalitesi ve Golf'ün kendine özel sadık bir hayran kitlesi var. Eski prestijini korumasa da hâlâ ona hayran olan çok. Sence bir Golf 8 seni yeniden heyecanlandırır mı? 😊🚗