6 bin km önce mobil yag koydum arabaya. Mazda 3 . 2013 model. 10 bin km gecsin oyle degis diyorlardi. Simdi yag boyle. degiseyimmi sizce yoksa beklimmi. Uzun yol yapmiyorum hic sadece iş. Ev
Araba yağım bu şekilde, değiştirilme vakti gelmiş mi?
Motor yağı rengine göre yağ değişimi (zift gibi yoğun ve kararmış olanlar hariç) yapılmaz.
Her motorun belli bir piston randımanı zayıflığı ve sekman aşınması vardır. Bu da genellikle motorun soğuk olduğu ilk çalıştırma anından motorun 50 dereceye (yağ akışkanlığının arttığı devre) ulaşacağı ana kadar sürede, sekman aşınması görülür. Sekman aşınması ile bir miktar yakıt partikülleri motor yağına karışır, eğer sekmanlar aşırı aşındıysa yağ motor da sekman boşluğundan yanma odasına girer ve mavi dumana benzer yağ yakan egzoz dumanı çıkartır.
Bunlar genel bilgidir.
En sağlıklı yöntem. Aracınızın motor yağ çubuğunu kontrol edip yağ eksiltme yapıp yapmadığını analiz etmektir. Eğer yağ eksiltiyor ise bunun sebeplerini de araştırmak gerekir.
Örnek: Opel Astra 1.6 GLS model araçlar sekmanlar sağlam da olsa yağ eksiltir. Sebebi, motor ecotek motordur ve 90 dereceye değil 100 dereceye duyarlı termostat çalışma ısısı vardır. Bu da zamanla motorun yağ kalitesini azaltarak incelmesini ve azalmasına sebep olur.
Ya da...
Fiat Egea 1.4 motorların yağ eksiltiyor şeklinde şehir efsanesine dönen başka bir durum daha vardır. Buna da sebep Fiat servislerinde konulan kalitesiz motor yağıdır. Çok çabuk bozulma görülmüştür.
Yani...
Araçların motorları hakkında bilginiz olmalı ve bu da yeterli değil, yağları da hangi viskotede alıp kullandığınız önemli. 5-30 ile 5-40 aynı değildir, 10-40 veya diğerleri de...
Yağ çubuğunu haftalık kontrol edin. Eksiltme yoksa ve km 300 bini devirmediyse (ilk rektefe kontrol zamanı) zift gibi yoğun olmadığı müddetçe ömrüne veya kilometresine göre kullanmaya devam edin.
Yani renkten yağ kalitesi ölçümü sizi fazlaca masrafa sokabilir ve gereksiz yağ aldırabilir.
O şekilde yagin durumu anlaşılmaz. Yağdan anlayan birisi dokunarak yağın vizkositesini, durumunu anlayabilir. Ve sadece yaptığın kilometre değil, yağ değişim tarihi, nasil bir ilkim ortamında kullandigin gibi durumlar da yağ değişim zamanini etkiler. Tavsiyem aracinizin kullanma kılavuzunu okumanizdir
Karbonlu polen filtresi ve hava filtresi kullanmayı ihmal etme her bakımda. Polen filtresi senin sağlığın için hava filtresi de motorun sağlığı için önemlidir. Mann ya da bosch marka kullanabilirsin. Sadece küçük bir detay kazasız, belasız yolculuklar. 🙂
Yaşadığın yer çok tozlu, topraklı, sanayi ya da egzozların olmadığı bir yerse polen filtresi bir seneden fazla da götürür seni ama İstanbul, Kocaeli, Bursa gibi yerlerde yaşıyorsan her periyodik bakımda filtrelerin tümünü yenile. Yağ filtresi de buna dahil..
Fren hidrolik yağını 50,000 km'de bir, şanzıman yağını da 60,000 km'de bir yenileyebilirsin. Bu iki yağ uzun süreli gittiğinden pek değişim istemez. Önemli olan motor yağı ve filtreler..
Son olarak fren balataların azalmaya başlarsa diskleri çizecektir. Bunun farkına varırsan biraz erkenden balataları değiştirmen yararına olur.
Kıbrısta yaşıyorum . Arabayi alalida 50 bin km falan oldu. Balatalari 2 seneden fazla zaman once degistim. . Son zamanlarda goturmek istiyordum bi turlu ommadi. hatirlatman iyi oldu aslinda pazartesi bi gotureyim cok asiliyorum frene ben ya
Yok eğer yağ yanmış olsa siyahlaşır. Siyahlaşsa bile o piston yanmasından kaynaklıdır. 10-15 bin ya da 1 sene sonra değişim idealdir. Ama ben arabamı çok seviyorum dersen ister hergün yağ değiştir ister aylık değiştir sana kalmış