İrlanda, Polonya, İngiltere ve İzlanda'da 17 yaş, diğer ülkelerde ise 18 yaş sınırı geçerli.
ABD'de çoğu eyalette 15 yaş stajyer ehliyet almak için yeterli yaş. 16 yaş ise asıl ehliyet alabilme yaşı.
Suudi Arabistan'da ise kadınlar için yeni yasayla 17 yaşında ehliyet alma olanağı sağlanmış.
Şimdi Türkiye'yi düşünüyorum mesela. 18 yaşında ehliyet alıp çok düzgün araba kullanan nadir cidden.. Çoğu makas, hız yapıp video çekme derdinde. Bana kalsa en az 21 yaş olmalı derim.
Bugün Hakimi de Savcısı da Öğretmeni de Delisi de Cahili de kural tanımıyor. Bu kadar kültürlüyüz işte. Avrupa da bu işler Anaokulunda başlıyor trafik kuralları düşünün. Arabanın kapısı hangi elle açılır hangi elle açılmaz onu öğretiyorlar.
Size çok saçma gelebilir ama durum bu. Örneğin arkanızdan gelen kişi ya da aracı görmeniz için ters olan elinizi kullanmanızı öğretiyorlar.
Biz daha arabaya yaklaşırken kapıyı şakk diye açıyoruz, sonra koltuğa yayılıp aradan beş on saniye sonra kapıyı kapatıyoruz.
Eğitim küçük yaşta başlar. Sonra başlarsa bizim ki gibi olur.
Olgunlukla alakalı hanımefendi ama 18 yaşında olmasını dogru bulmuyorum. Ergenlikten yeni çıkıyorlar etrafa hava atma düşüncesi ile kotu sonuçlar olabiliyor. Belirli bir olgunluğa erisip almak gerekli. 20 21 uygundur diye düşünüyorum.
25 olmalı çünkü abd de liseye giden biri yaz tatilinde mcdonalds da çalışsa bi tane 2005 model chevrolet alabilir 2-3 bin dolara bol bol pratik yapar öğrenir.