2 yıl önce temelleri atılan ve temel atımı, zemin güçlendirilmesinin ardından zor kısımları aşılarak TOGG fabrikası yavaş yavaş hızlanarak yükselmeye başladı. Sizce hala bir umut var mı istenilen tarihe yetiştirilebilecekler mi?Aynı zamanda youtube de TOGG fabrika inşaatının 7/24 canlı yayın kanalı mevcut. Bütün gelişmeleri oradan takip edebilirsiniz :)
TOGG'un inşaatı hızlanmaya başladı, ne düşünüyorsunuz?
Tamamen hikaye Dünyada 110 yildir arabalar seri üretiliyor ve bugüne kadar hic araba üretmemis olan bi ülke bi iki yilda dünyayi kiskandiran bi otomobil üreticeni söylüyor? Bu cok saçma? Klasik benzinli hibrit bi oto yapilabilirdi? Bana saldirida bulunucak arkadaslara sesleniyorum :-benim kadar yerli araba üretilmesini istemiyosunuzdur ama dag fare doguramazken dagin dağ dogurmasi uzun yillar ve tecrübe gerektirir. Bi tane adam hybrit toyotami hundai miydi neydi ona lpg taktiriyo toplam menzili 1800 km ye cikiyo Yap söyle bi hybrit mesela toplam menzili 2000 km olsun he nasi olur millet? Sen dur dur 2023 e 2 yil kala tesla gbi bi otoyu üreticeni söyle? Bunu 19 yildir nie yapmadin ya da yapamadin? Bissürü yapicaz diyipte rafta kalan projeleri var? Sihan çakma roketlerin tırıvırı ha piyade tüfegi yapmissin oda cogu ülkenin yaptigi şey Hic gündem kasmaya gerek yok madem güclüsün ekonomin iyi olmali Fabrikalari zarar ediyo diye sattilar o fabrikalar millete aitti? Zarar edipte satilan her fabrika ne hikmetse simdi para basiyo Togg un üretilmesini cok isterim ama ülkenin bu tip bi oto üretebilmesi icin kendine ait teknolojik alt yapisinin olmasi ve ekonomik olarakta bunu yapicak gücü olmali Yazik ortaya dökülen para emek ve zamana
Umarım bu proje gerçekleştirilebilir ve ülkemiz için hayırlı olur. Yani iktidar partisini sevmiyor diye bu projeyi de alttan alta çok fazla eleştirip, ütopik görenler var bunu çok anlayamıyorum gerçekten. Yani bende mevcut iktidara sıcak bakmayan birisiyim ama doğru yaptığı şeye doğru yanlışına yanlış diyemezsek eğer fanatiklikten öteye gidemeyiz maalesef.
Bazı arkadaşlar benzinli, dizel vs araç yapalım demiş fakat yeni yatırım yaptığın bir sektörde geleceği göz önüne alıp yatırım yaparsın ki 10 sene sonra benzinli, dizel araçlar neredeyse üretilmemeye başlanacak azıcık dünyayı takip eden bunu görebilir yani bu tür benzinli vb araç fabrikası açmak parayı çöpe atmaktan başka bir şey olmaz.
Bazı arkadaşlar daha önce hiç üretilmedi nasıl üretilecek demiş şöyle ki ben elektrik mühendisliği alanında olan birisi olarak bu şirket kurulduğunda belki çalışırım diye düşündüm ancak Togg ceosu otomotiv sektöründe en az 10 yıl deneyimli mühendislerle çalışılacağını belirtti yani bu fabrika kurulduğunda orada çalışacak ana mühendisler otomotiv sektöründe yıllarca başarıyla çalışmış kişiler olacak bu yüzden üretilebilirliği zor olsa da imkansız değildir. Hatta bu projede Tesla şirketinde çalışan bazı Türk mühendislerin de yardımcı olduğunu duymuştum.
Yani bu durumu uçak üretmek kadar zor ve imkansız görmek hatalı olur. Üretildikten sonra alınabilirliği tartışılır elbette ama şimdiden peşin hükümlü olmak yanlış diye düşünüyorum.
Kim ne derse desin, bu araba piyasaya düşünce Türkiye'de yaşayan vatandaşa çok pahalı olacaktır. Muhtemelen şu an ki piyasada çıksa 500-600 bin TL olacaktır. Bir ara konuşulmuştu. Şimdi ben TOGG'a mı para vereyim?
Yoksa 2018 model bir Benz C200D'e mi? (460.000 TL)
Önümüzde ki 15-20 sene sonra dizel ve benzinli araçlar önemini kaybetmeye başlayınca aynı şekilde paylaşırsın bu görüşü ve fotoğrafı :) şimdi ki anı değil ileriyi yorumlamak lazım. Şimdi fidanı dikte sen..
Evet yavaş yavaş kaybetti ben bu olayı nokia nin android cikarmamasina bağlıyorum eğer gelecekte otomobil markaları elektriğe geçmez ise batacak elektrik yapan bir kaç ülkeden biriyim eminim ilerde 20 sene ya da bizim çocuklarımız ya da torunlarımız bu arabayı yapanlara dua edecek
Tamam ama bro Türkiye bence bu yarışta hiç geride kalmadı bence şu an togg 250 bin tane sipariş varmış 1 sene boyunca fabrika sipariş tamam adamlar yarışta iyi bence
Ne yani şimdi bunları görüpte fabrika yapımını durduracaklarını kı istiyorsun? Daha iyi tasarımlar alıp daha lüksünü bizde yapabiliriz oluyor bu fabrika. Biz buna geç başlamadım bence. Başarırsak bir sürü sekmentlerle bir dev olabiliriz hayali gütmemiz lazım
Aynen elekrik yeni gelişiyor Türk lerede kafa var zaten akıllı olan bilim adamlarını başka ülkeler alıyor ama eminim bu sefer Bu elekrik yarısında Üst sıralarda olacak Türkiye
Dünyayı gerçekçi olanlar sırtlar. Ben farkındaysan arabayı kınamıyorum. 1 trilyona yakın fiyatı olacak. Bunu TOGG kendisi çıtlattı. Ben gidip TOGG'un arabaya mı 1 trilyon vereyim yoksa Mercedes üretimi bir elektrikli araca mı? Ki 10 yıldır elektrik araç muhabbeti dönüyor fakat ortada fol yok yumurta yok. Yine bekleyip göreceğiz. Tesla üreteli uzun zaman oldu.
Tesla zengin işi o kimse almaz onu lüks sınıfında ama togg 1 tirilyon değil bence illa ucuz modellerini yaparlar 300 e felan yumurta kasa felan düşük bütçeli
@isimsizbiri16 300'e mi satarlar TOGG'u sence? :D En az 500 Bin TL olur fiyatı, gariban halk alamaz yine sokakta gördüğü kadar. Kendi halkına ucuza satmayacaklarsa bırakın yapmasınlar araba falan, Almanya'da 2021 model sıfır Mercedes'i 50 bin euro ödeyerek alıyor insanlar. Ha ayrıca Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A. Ş. Bursa'da üretim yapan ve Fiat arabalarını üreten bir fabrikadır. 55 Saniyede bir üretim bandından araba çıkıyor fakat insanlar kendi ülkelerinde 55 saniyede montajlanan/üretilen arabayı 5 yıl çalışıp alamıyor.
Halka nasıl ucuz versin elektrikli arabanın motor maliyeti bile 150 bin lira zaten ucuz olma şansı yok bu arabanın ve ilk denemesi bırak böyle iyi hemen halka ucuz vericek hali yok
@isimsizbiri16 Almanya'da 2021 model sıfır Mercedes AMG 63 GT 65 bin euro, cebinde yağ alıcak paran bile yoktur kesin gelipte savunma şunları bremın. Ha istersen Payoneer İBAN sal yağ parası göndereyim alamıyorsan, fakir sevindirmek sevaptır malum :)
Hahah çok şükür zenginde değilim fakirde değilim orta dercede biriyim ve Allah şükürler olsun karnım aç değil açıkta değil ve kendime çok hakim ve güveniyorum ilerde durumum iyi olucak iyiye gidiyor Bi 5 10 sene sonra mercedes felan alınca ss atarım
@isimsizbiri16 Babamın üstüne kayıtlı Range Rover Sport HSE 2020 model araç var, 2 yılda 50 bin euroya aldık tertemiz. Senin aynı aracı alabilmen için Türkiye'de yemeden içmeden 10 yıl çalışman gerekiyor dostum. 10 yıla diyor bide :D Bizde bi Mercedes S600 çekeriz altımıza 4-5 yıla sana fotoğraf atarım istersen :) Ha kendi vatandaşına 200 bine bile satsa eyvallah diyeceğizde en az 500 bin fiyat çekerler, merak etme biz alır sokakta turlarız sizde anca yolda sokakta gördüğünüz kadar.
Kendini küçük düşürüyorsun her şey mal mülke bağlıyorsun Tamam zenginsin halin vaktin yerine Allah daha çok versin malında gözüm yok ama ileriye dönük iyi olucak bir adım yerli araç özellik ve tıp olarak bana göre çok iyi ama biz Türkler kendi yaptığımız bir şeyi hep kötüleriz yabancılarda öyle değil uzaya bile gitcem desen sen yaparsın derler ama Türkler de uzağa gitcem desen sen daha altındaki boku temizlemiyon diyor yani demek istediğim bu kadar on yargılı olma bu otomobil ilerde fiyatı daha düzgün olucak
@isimsizbiri16 Kanka hani uçak yapıyolardı ne oldu? Bizim Almanlar kaptı projeyi, hadi TOGG'u geçiyorum bak şimdi. Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A. Ş., Bursa'da 1 Milyon metrekare alan üzerine kurulu Koç Holding ve Fiat Chrysler Automobiles'in eşit hissedar olduğu bir fabrika. 55 saniyede bir üretim bandından araba çıkıyor bu fabrikadan ama insanlar kendi ülkelerinde 55 saniyede üretilen arabayı 5 yıl çalışıp alamıyor. Sence bu normal mi dostum?
@isimsizbiri16 Ha buarada yukarda Elektrik teknolojisine geçmeyenler batar demişsin, Dostum koskoca Mercedes-Benz Daimler AG'mi batacak yahu güldürme beni :D Daimler AG'nin toplam bütçesi ile Yeni ülke kurulur neredeyse, ayrıca Türkiye'de kimse gidipde 500 bine TOGG almaz Mercedes alır. Yurtdışında özellikle Almanya'da TOGG'u ne yapsın adamlar kendi markaları Mercedesi alır yine.
@isimsizbiri16 Nokia ile Daimler AG'yi bir mi tutuyorsun kanka? Daimler AG, FCA İtaly bunlar çok köklü 100 yıldan uzun süredir var olan şirketler. Mercedes'in zaten elektrikli araba projeleri var, FCA İtaly'ninde aynı şekilde. Köklü olan şirketler değil, abartılı fiyat çeken TOGG batar ilk bak görürsün.
Akp karşıtlığına kurban edilmemesi gereken önemli bir yatırım, umarım başarılı olur.
Bir çok kişinin haberi yok sanırım ama türkiye uçak da, tank da, helikopter de, motor da yapıyor, bu arabayı da rahatlıkla yapar. bunları akp değil, türkiye yapıyor, başka bir parti iktidarda olsa yine yapılacaktı, zira ithal edebilecek gücümüz yok artık, mecburuz üretmeye, gençlere istihdam yaratmaya. bunları yapanlar, yapacak olanlar sizin benim arkadaşlarımız, çocuklarımız, cumhuriyetin kurduğu okullarda yetişen mühendisler, içlerinde her siyasi görüşten insan var, saygı duyulmalı, desteklenmeli.
İnsanların çoğunun Türkiye'de neler yapıldığından heberi yok, aşağıdaki linkten kataloğu inceleyebilirsiniz. link ; ssb
Milli savunma sanayini geliştiren adamlarada zaten yapılacaktı demezsin ya ahahah, zaten yapılacaksa 100 yıl neden yapılmamış o zaman zengin ülkeydik demi oğlum bu nasıl kagfa 😂, neyse öyle söylede belki ülkede yapılanlara düşmanlık etmeyi bırakırlar biraz.
Bence zamaninda yetismez ama kendi markamiz olmasi iyi ve cok gec kalinmis bise kotu kismiysa bizlerin ya da benim gibi maddi gucu orta seviye olanlarin asla alamicagi bi araba anca otv kalkcakki bizler belki alabilelim bide halen emin degilim bu isin gerceklesme kismindan olursa ulke icin iyi ama cidden olursa cunki Şu an hukumetin boyle bi projeye ihtiyaci yok yani mantiken buyuk bi emek harcancak sistem kurulcak takip edilebilir bi zincir agi olusturulcak dev bir maddi yatirim yapilcak tum bunlar daha az kazanmak icin o yuzden tam guvenemiyorum cunki Şu an elini surmeden yurt disindan gelen bir aracin sadece bayilerde satilmasiyla elde edilen otv kdv ve mtv vergilerinin toplamiyla zaten 3 araclik para kazaniyo neden hic bi sorumluluk almadan %300 kar yapioken bianda sorumluluk alip %100 kar oranina dusursun
Yav otomotiv sektörüyle alakası olmayan üç beş firma şov olsun diye sözümona fabrika kuruyor. Senelerdir de bir fabrika dahi kuramadılar. 2 senedir zemin güçlendirmesi bilmem ne
Ortada fabrika bile yok, ama ne ayak olduğu belli olmayan bu ''proje'' üzerinden hype yaratılıyor.
Akp'nin milletten oy devşirme çabası. Başka da bi zikim değil. Orada burada prototoip otomobil yaptırıp millete ''Bakın nasıl da araba yaptık uçuyoz uçuyoz'' diye maval okuyorlar.
Türkiye Koç Holding'in Tofaşları ve Anadolları dışında seri üretim otomobil bile çıkaramadı piyasaya.
Şimdi içten yanmalı motor bile değil, elektrikli araba üreteceğiz diyorlar aklınız alıyor mu sizin bunu?
@psicoach Üretemeyecekler, ve Akp kendi F-35'ini yaptırsa gene oy vermem. Ki zaten bu saçmalıkların hedefi ben değilim. Milliyetçi damarla bu tür şeylere baktıkça ereksiyon olan moron milliyetçiler
Ülken bu kadar gelişirken kendi arabasını yapıp kendi savunma teknolojisini geliştirirken bunları yapanlara düşmanlığınız devam edecek. Peki siz başa gelirseniz ki bu imkansız şimdilik o zaman da bizler aynı şeyleri size yapmayacak mıyız. Bu ülke için ne zaman herşeyi kenara bırakıp sadece milli duygularla daha güzel bir gelecek için birlik olacağız ne zaman aynı şeyleri haykıracağız gerçekten üzülüyorum. İdeolojileriniz sizi esir almış. Sırf düşman olmak için düşmansınız. Sebebi yokken bile
Türkiye her açıdan bitmiş durumda. Türkiye'nin kayda değer savunma teknolojisi bile yok, dışarıdan fason şekilde drone falan yapmakla olmuyor o işler.
Milliyetçiliğin moronluk olduğunu gösteren bir tane daha zibidi gelmiş beni bu masallarla keklemeye çalışıyor.
Türk insanı her geçen gün fakirleşiyor, Türk halkı şu an 90'lardaki doğu bloğu ülkeleri ile aynı standartta hayatlar yaşar oldu.
Türkiye'de millyietçiliğin zerresine sahip olan bir insan, düne kadar '''milliyetçiliği ayaklar altına almak'' ile övünen, Pkk ile hala ne olduğunu bilmediğimiz gizli görüşmeler yapan, her konuda bizi bitiren bu zihniyete paye vermez.
TOGG inşaatı 2022 yılında biteceğini düşünüyorum, umarım öyle olur ve biter. Modelleri çok beğendim havalı bir görünümü var ama sıkıntı yaşanır mı araç konusunda bilemiyorum denemek lazım. Fiyat olarak en az 500 bin TL diye düşünüyorum, umarım daha az olur gönlüm onu ister. Almayı düşünmüyorum onun yerine bilindik markalardan almayı tercih ederim şimdilik.
o paraya turk kullanıcısı bu aracı benımsemeyecektır ya pahalı gelecek ya da 50 100 koyayım bılınen alayım dıyecektır kı mantıklıdırda.
2
4 Yorumla
Soran
+1 yıl
Ben sanmıyorum elektrikli araçlar fazladan yayıldığında ve popülerleştiğinde benzinli ve dizel araçlar önemimi büyük ölcüde yitirecektir. Önümüzde ki 20 sene bunu gösteriyor
elektrıklı arac alt yapısı arttıkca ulkeye gıren elektrıklı arac sayısı ıllakı artacaktır.
ama onumuzdekı 20 yıllık surec eu ülkeleri için evet olsada yasadıgımız ulkede olmayacaktır.
bunun harıcınde pıyasada gordugumuz markaların en az 100 yıllık bır gecmısı vardır. servıs agı yedek parca muhendıslık mekanık bu alt yapıyı kurmak zaman yıl ve deneyım ıster.
benım gorusum bu rakamlara tercıh edılmeyecegı elektrıklı alacak olanda bılınen markadan 50 100 fazla verırım alırım dıyecektır. kı bende altyapısı olmayan denenmemıs bır araca bu paraları asla vermem.
aracın prototipi 2014 sanırım fuarda gorucuye cıkıp markalarca satın alınmamıs bır urun , arac komple toplama bu daha buyuk ağ gerektırıyor ve farklı markalar oldugu ıcın yedek parcada bunun alt yapısını kurmak daha zordur.
zorlama ve ısmarlama bir durum sadece bu araç için , yinede parasını koyan alır bıner o ayrı tabi.
Orasıda halkın verebileceği bir karar lakin, henüz dünya üzerinde seri şekilde eleltrikli araç üreten şirket, kurum veye marka henýz tam anlamıyla yok, lakin elimizi çabuk tutarsak alt yapıyı hazırlayıp ufaktan uretim olduğunda işler daha farklı boyutlar kazanabilir.
Valla tamam pahalı 500 bin lira ama konfor felan olarak çoğu otomobile böyle bir araca elektrikli otomobile göre ucuz bile bence bi elektrikli araç fiyatlarına bakın derim ve Türkiye akıllıca Benzin ve dizel otomobil çıkarmadığı için o yarışı kaybetti bari elektrikte kazanır inşallah elektrik fazla yok ve ilerde çok çoğalcak
Bugün gümrük vergisi ötv felan kalktığında araçın şuanki değeri 100tl olsun kendileri bile alacakmı bizim devlet büyüklerimiz altındaki bmwleri mercedesleri audileri satıp alacakmı sizce ötv indiği anda herkes alman arabası japon arabası sevdasına düşecek biz o işide yap işlet yapar bir yabancıya veririz
Kendi vatandaşına 50 bin TL'ye satmıyacak ise ne anlarız ki biz bu işten, Ahanda Mercedes Almanya'da üretiliyor ve biz en fazla 50 bin euro'ya 2021 model Mercedes alabiliyoruz.
Üretim yok moruq yiaa diyenler şimdide buna düşman oldular cidden ne aptal bir topluluksunuz siz ya. Bu arada iş ilanları açıldı mühendisler işe başladı bile varsa şartları sağlayan sizde başvurabilirsiniz. Bu vasıfsız bilim düşmanları ve devlet düşmanları kudurmaya devam etsin.
Görmek istemeyen göze ne yapsan fayda etmez yine de bilmeni istiyorum belki beynine biraz bilgi gider 1- T629 TAARUZ HELIKOPTERI (HALA GELISTIRILMEKTE) 2- SPEWS HARP KENDINI KORUMA SISTEMI 3- ALPIN INSANSIZ HELIKOPTER 4- TUSAŞ KARGO, KEŞIF VE GOZETLEME İNSANSIZ HAVA ARACI 5- ATAK HELIKOPTERI 6- ALTINOY ALBATROS KARGO İNSANSIZ HAVA ARACI 7- CEZERI UÇAN ARABA ( GELISTIRILMEKTE ) 8- BAYRAKTAR DİHA 9- MİLLİ MUHARIP UCAK 10- SALGUR VURUCU MIKRO DRONE 11- SONGAR SİLAHLI DRONE SISTEMI 12- ANKA AKSUNGUR IHA 13- T625 GENEL MAKSAT HELIKOPTERI 14- HÜRJET ( GELISTIRILMEKTE) 15- ARI-1T DÖNER KANATLI MINI İHA 16- AKINCI TAARUZ İHA 17- ÇAĞATAY VTOL İHA 18- TEPEGÖZ KABLOLU İHA 19- VESTEL KARAYEL İHA 20- ANKA İHA 21- 10 TON SINIFI GENEL MAKSAT HELIKOPTERI 22- YFYK İHA 23- KARAGÖZ BALONLU GÖZETLEME SISTEMI 24- STM KARGU DRONE 25- BAYKAR MALAZGIRT MINI INSANSIZ HELIKOPTER 26- UMAY- VTOL İHA 27- ATLAS A400M UZUN MENZILLI ASKERI NAKLIYE UÇAĞI 28- HURKUŞ-C HAFIF SALDIRI UCAGI 29- ALTINAY COK ROTORLU İHA DRONE 30- T129 ATAK HELIKOPTER 31- TFX MILLI MUHARIP UCAK (GELISTIRILMEKTE) 32- T70 GENEL MAKSAT HELIKOPTERI 33- BAYRAKTAR TB2 IHA
O KADAR ALISMISSINIZ KI VERILEN SOZLERIN TUTULMAMASINA SIZE ALERJI YAPTI :) BUNLARIN HEPSI %100 YERLI VE MILLI SIMDI OTUR VE ULKENLE GURUR DUY CUNKU İSTİKBAL GOKLERDEDIR...
Bu arabanın üretileceğine inanmıyorum millet şimdiye kadar çok gördü her sene yerli otomobil haberini. Muhtemelen yine son dakika vazgeçip fabrikayı ya kapatacaklardır
Buranın yapımı kaç yıl sürecek, bu araç ne zaman üretilecek hadi üretildi bunu alacak paramız olacak mı? Piyasaya yeni sürülecek bir arabaya 200-300k arası para bayılacak keriz varsa sahne onların olsun ben bulaşmam.
0
17 Yorumla
Soran
+1 yıl
Böyle bir görüşü senden beklemezdim açıkcası, yenilikçi ve ileriyi görmek lazım sonuçta dimi bir işlere başlamak için ilk önce atılım şart, bugün 200 olur yarın 100 olur. Daha 20 sene önce tofaşa olan talep ileride bu araca verilen talepten daha fazla olacaktır eminim ki. Sen ve senin gibiler gitsinde en azından yersiz araçlara büyük paralar ödesinler. Ben onları daha fazla keri görüyorum.
Yenilikçi olmak bu değildir benzer segmentte araçlar zaten üretiliyor farklı markalar tarafından , evet yerli milli araba olması hoş ama kendi ürettiğimiz araca neden 50k vermek varkenn 200k ve üstü vereyim? Üstelik bu araba yeni üretiliyor yeni bi marka sorunları eksikleri nedir ne olucak belirsiz kerizlik kısmı bu oluyor. Siyasi bir adımdır sadece göstermelik bunun temeli yıllar öncesi atılması gerekliydi 2020 yıllarının başında değil buranın temeli 2 yıl sürmüş fabrikanın faaliyete geçişi yıllar alacak demektir.
Eklemek isterim ki şu an markete gittiğimde 200 tl ile belirli bir kaç temel ihtiyacımı alıyorum bu aracın piyasaya çıkış tarihinde acaba marketlere ne kadar bayılıyor olucam ki birde kalkıp bu araç için para bayılmam gerekecek bunuda düşünmek gerek. Ekonomi batık durumda düzelmesi yıllar alacak aynı şekilde, şuanda ikinci el araç almayı bile risk görüyorum.
Sen o arabanın bataryasini alırsın 200 bine fendt marka almanlar üretiyor en teknolojik bataryaları zaten yurtdışı satışı ve zenginler için bir proje fakirlerde seviniyor araba oluyor yerli malı diye gerçek bu 50 bine satılsında dindar görelim bizde 🙄
Yanlız dediğiniz miktar şu an sadece akülerinin parası bilginiz olsun 😂 zaten ceo bey biz bu aracı üst segment alıcılar için üretcez öncelikle onlara hitap etcez dedi. Bizde işte almanyada şahin doğan görmüş gurbetçi gibi türkiyede bu arabayı görünce mutlu oluruz en fazla. Yani yine zenginin malı züğürdün çenesi yorar 😂
@GmsWork ben ceo Gürcan karakaş'ı şahsen tanıyorum bir etkinlikte görüşmüştük. o zaman. turkiye Bosch ceo'suydu araba üretildi herkes istiyor ama ucuz olmadıktan sonra halk alamadiktan sonra kıymeti yok
Zaten bizim söylemek istediğimizde bu. Otomobil üretmek zahmetli, gümrükten çekip üstüne %220 ötv koyup satmaya benzemiyor. Hele elektriklisi hiç benzemiyor. Kendini kanıtlamış marka varken kimse hiçbir tecrübesi olmayan, yeni üretilmiş ve herhangi bir süre denenmemiş aracı kalkıpta bu kadar yüksek paralara almaz. Alamaz. Kurla birlik 390-420 bin tl arası sadece aküleri tutuyor. Bunun birde aktarım organı iç dış aksamı jantı lastiği camı fitili var. Çalsan 200-300 bin liraya satmazsın. Söz edilen rakamlar 800+ tl civarı. Oda kur böyle sabit kalırsa. Yok zaten yükselirse fabrikasının bile bitmesi hayal
@GmsWork arkadaşlar uzunca tartışmaya gerek yok ki bizim hayrımıza birşey olsaydı zaten yapılmazdı :D hayrını biz göremiyor olacağımız için boşyere sinir küpü olmaya gerek yok. Soran çomar arkadaşımız gibiler avunsun işte
Yavv bize ne toog dan? Bu işin sıradan vatandasa tek bir hayri olmayacak. Bastigimiz her yerden petrol fiskirsa bile ülke zenginliklerini hortumlayacak kitle hazir bekliyor. Azicik akıllı olun diyorum sadece.
Türkiye için yerinde bir yatırım elektrikli otomobillerin altyapısı oluşturulduğunda Türkiye'ye katkısı büyük ve ileriye dönük bir yatırım. (Partine, ırkına bakmıyoruz ülkemizi seviyoruz.)
2023 e ayarlanıyor, sırf oy için bayağı bir proje var, şahsen arabayı ben beğendim lakin 2 sene sonra bu arabanın değerini en az 750 bin tl yaparlar, %100 yerli derler.
Fabrikasi olmayan uretimi olmayan bir arabayi nasil yapiyorlarmiş? Yillar önce japonya dami ne tanitilan arabyi önumuze koydular yerli araba diye. Bu kadar koyun olmayin !
Jellinek satın aldığı arabanın adını Mercedes koydu. Mercedes markası böyle doğdu. Demek ki illa üretmek gerekmiyormuş hemen fabrikasını kurmak gerekmiyormuş değil mi? Bilgi sahibi olmadan insanlara koyun demene çok güldüm asıl koyun sensin.
Evet öyleyiz ve gayet mutluyum sizin döneminizde ingiltereye güvenilip 93 harbi denilen 1877-78 Rus harbine yol açıldığında reformlar engellendiğinde dış borçların yanımda bir de Rusya’ya harp tazminatı ödendiğinde ülkenin anası sklmediyse kendi tankımızı silahımızı ihamızı sihamızı ürettiğimiz bu dönemde ülkenin anasına bir şey olmaz sen kendini kasma
@ChuckyBebek tuhaf bi zeka fabrikası yapılıuyor diye resimle soru sorulmuş arkadaş fabrikası olmayan demiş. bazı şeyler için bi yerden başlanılmadan iş olmaz. kalkıpda 2 ayda fabrika kurup mercedes gibi düntyaya satılcak değil
Biz Atatürkçüyüz bebekler. Oyle o cok sevdiginiz hukumet gibi ataturkun yaptiklarini 20 senedir yemeyiz. Sata sata bitirdiniz. Uzerin 1 tane koymadiniz😏kopru yol yaptiniz geçebilirsen geç
Hahahaahahahha ittihat ve terakicilerin ülkenin başına açtığı boklardan bahs etmeyelim istersen? Trablusgarp giderken onların neler yaptığını 12 adaları Musul’u Kerkük’ü nasıl kaybettiklerini devrim arabalarını nasıl harcadıklarını bunlardan bahs etmeyelim istersen 31 Mart olayını açmayalım istersen böyle yazdın daha zararlı çıkarsın TC’nin kendi uçağı yokken Sabancılar kendi uçağıyla tur atıyordu buna kimin sebebi olduğunu falan da anlatmayayım
Hahahaja işine gelmez tabii bunlar. Ben okuduğum kitapların her bölümünü tek tek özet yaparım katıldığım sempozyumları kaydeder sonra notlar alırım koskoca bir nesil uyanıyor Allah’ın izniyle Osmanlı’ya yapılan haksızlıkları görüyoruz siz yine kaybedeceksiniz
Osmanlı kendi lüx yaşantisindan yok oldu. Dış borç + lüx yaşam = iflas. şu an ki donememiz osmanlinin son zamanlari.😉suan dıs borc cok fazla vatandaş fakir esnaf bitik. Anladin mi kucuk hanim. Sen akp tarafindan fayfalandigin icin boyle konusuyorsun. Genel bakacaksin. Ve bir kac yila akp diye bir sey kalmayacak. Bu yaziyi ss al yillar sonra okursun.
@ChuckyBebek 22 yaşında bana bebe diyen çakma Atatürkçüye bak her lafları Atatürkçü sadece lafta. icraat sıfır. bu 22 yaşındaki bebe 2001 krizine bilmez daha konuşmasını öğreniyordu. bunlar parti fanatikleri. kendi partileri yapamadıgı için hazımsızlık. çünkü mesele icraat değil mesele hükümet düşmanlığı. illa sev demiyıruz ya da körü körüne bağlanda. kötü yanını eleştirirsin. bunların Atatürkçü chpsi gelse bırak arabayı tekerlere vida bile üretemez. chp Atatürk ile mezara girdi.
Ben de 19 yaşındayım ve Amazon‘da mağazam var Amerika’ya ve meksika’ya Türkiye’den ürün satıyorum. Sadece kendini mi akıllı zannediyorsun. Sağda solda duyduğun şeylerle insanlarla siyaset ve tarih tartışma. İnsanlar sana somut fikirler Sunarken senin elinden bağırmakdan başka bir şey gelmiyor. Biraz kendini eleştir
hayatında akpden başika parti görmemişsin bende 3 5 gördüm boşuna partinle ilgili hayal kurma hepsi aynı pıkın laciverti. biri din sömürüsü diğeri Atatürk sömürüsü
ben t*** F*** E***, İ*** Ş*** a***, İ*** O***’ söyleşi yapmış biriyim o zaman sana kısa bir şekilde Osmanlı neden yıkıldı özetleyeyim yıl 1789 Fransız devrimi başladı meşhur milliyetçilik akımı dağıldı bu Osmanlı imparatorluğuna zarar verdi Abdülaziz tahttan indirildi Abdülhamid geldi Abdülhamid dönemin bütün borçlarını yarıya indirip ıslahatlar padişahı oldu yıl 1829 Yunanistan bağımsızlığını dış güçlerin yardımıyla ilan etti balkanlar bundan kuvvet buldu Osmanlı’ya isyanlar başladı ortaya sözde aydınlar dediğimiz batı hayranı pardon batı köpeği ittihat ve terakiciler çıktı 1838 Baltalimanı ticaret antlaşması yapıldı ve (bunun sebebi ittihat terakicilerin baskısı) bu antlaşmayla milli sanayileşmenin önü kesildi dış güçler ve içimizde ki düşmanlar tarafından etnik gruplar güçlendirildi.
Cemil Meriç Umrandan uygarlığa kitabında der ki Devleti Aliye günden güne zayıflamaktadır onu bu hale düşüren sebeplerin başında da Avrupalılaşma gelir. Ahmet Cevdet Paşa da derki Osmanlı’nın batı karşısındaki gerilemesinin en büyük sebebi, Devlet adamlarının ve ulemanın cahilliği ve rüşvetçiliği ile, batıdaki her şeyin körükörüne taklit edilmesidir ve bunun sebebi de Osmanlı’da aydın diye geçinen batı yancılarıdır. İttihat Ve terakki döneminin sadrazamlarından Sait Halim paşa derki, evet batıyı taklit, bizi tam bir başarısızlığa götürdü. Ve buna sadece Osmanlı değil rusya’daki aydınlar da düşmüştür fakat rusya’daki aydınlar batılılaşmanın ülkeyi böleceğini fark etmiş ve bundan vazgeçmiştir bunun en basit örneği de ünlü yazar dostoyevskidir Ölü bir evden hatıralar kitabını okursanız da bunu gayet net görebilirsiniz.
Tanzimat’tan bu yana, Türk aydınları alınyazısı iki kelimede düğümleniyordu: aldanmak ve aldatmak! Ve bunun sebebi yine İttihat ve terakkicilerdi. Trablusgarp elden giderken muhalifler sevinçlerinden mebusan salon ve koridorlarında horon teptiler Harbiye Umumiyeyi alkışlarla kabul ettiler hatta İttihat ve terakkicilerin en eğitimlisi olan Ahmet rıza bey bile İttihat ve terakki yönetimi hakkında “cemiyet, tüzüğüne ve amaçlarına aykırı eylemlerde bulunmaya başladı müstebit oldu valilerin ve benzeri memurların atanmasında keyfi davranılmaya başlandı, biraz etkisi ve gücü olan müstebitce davranıyor.”dedi. Ayrıyetten Ahmet rıza bey 15 Temmuz 1915 tarihinde ittihat ve terakki yönetimine kınama mektubu yazıyor istersen git oku. Devlete zorla meşruti idareyi Kabul ettirmeye çalıştılar halbuki Abdülhamithan Meclisi mebusanı onlardan daha önce kurmaya çalışıp devleti onlardan önce demokratikleştirmeye çalıştı fakat halk bunun için hazır olmadığından dolayı Meclisi mebusanı kapattırdı o yüzden adama demokrasi düşmanı dediler fakat cumhuriyet ilan edildikten sonra Atatürk bile halkı çok partili hayata geçiremedi kaldıki Buda abdülhamit Han’ın haklı olduğunu gösterir yani İttihat ve terakkiciler yine yanıldı meşruti yönetime halkın hazır olmadığını düşünen tek kişi Abdülhamithan değil başkomutan Hüseyin avni Paşa dahil ulemadan ve bürokrasiden bir çok isim de buna karşıydı.
İttihat ve terakkiciler bizi İngiltere’den bile liberal yapmaya çalıştı yani bu kadar hayalperestlerdir Ermenileri ve diğer etnik kökenleri yönetimde söz sahibi yapmaya çalıştılar fakat o dönemde İngiltere 150 milyon Hintliyi sömürüyordu fakat İngiltere gidip onlara yönetme hakkı verdi mi hayır vermedi aynı şekilde Rusya bir çok Müslümanı sömürüyor ve yönetiyordu fakat Müslümanlara yönetme hakkı verdi mi hayır vermedi. Abdülhamit tahta çıktığında, asker ve medreseliler büyük bir güce sahiptiler. Batı hayranı hayalperest aydınlar, biraz gerçekçi olup, rejim karşıtlığı yerine, Şinasi gibi, Ahmet mithat efendi gibi, ziya paşa gibi, ülke insanının aydınlanması gayreti içerisinde olsalardı: Abdülhamid’e bu kadar cepheden saldırmasalardı,”her şey çok güzel” olabilirdi. :))))
fakat sizin sözde aydınlar İsmail safa, Recaizade mahmut Ekrem, tevfik fikret İngiltere güney afrikayı yağmalarken İngiliz yönetimine sizi destekliyoruz gerekirse İngiltere için ölürüz mektubunu atmayı tercih ettiler. Batı taklidi meşrutiyet yerine, Abdülhamid’in zaten önem verdiği meşveret usûlünün, esasları kanunla belirlenecek bir danışma Meclisi kurularak geliştirilseydi ülke için daha faydalı olacaktı ve Osmanlı bölünmeyecekti En azından o kadar toprak kaybedilmeyecekti. Ha bu arada meşrutiyeti coşkuyla karşılayan Tevfik fikret bile sonradan pişman olmuş han-ı yağma şiirini yazarak İttihat ve terakkicileri lanetlemiştir Abdülhamid’e 31 Mart hadisesinden sonra bile, aşağılayıcı bir şekilde tahttan indirmek yerine onunla çalışarak, engin devlet tecrübesinden istifade etmeyi tercih etselerdi, Trablusgarp, batı Trakya ve 12 ada kaybedilmez, imparatorluk birinci Dünya harbi felaketine asla sürüklenmezdi yani ülkeyi padişahlar değil İttihat ve terakkicilerin hayalperestliği böldü
bana sabahtan beri çocuk deyip deyip duruyorsun ama senin yaşının on katı kadar okuduğum kitap var Ben bu yaşta piştim ama sen bu yaşta hala Hamsın pişmemişsin yazıklar olsun. ayrıca Osmanlı’nın ilk 10 yılda ulaştığı güçlenme hızına Türkiye cumhuriyeti yeni yeni ulaşıyor ve TOGG bunun en büyük örneği ister kabul et ister etme Osmanlı bölünmüş bir devlet değil yarım kalmış bir vizyondur ve sen ve abin gibiler istediği kadar engellemeye çalışsın Osmanlı devletinin devamı tekrar gelecektir şimdi bana laf atmak yerine aç kitap oku cahilliğine doymamışsın kocaman herif pehhhh Yargı dağıtıldı 😎
Bilen zaten tartışmaktan Korkmaz böyle de açıklar bilmeyen adam hakaret eder sağa sola çamur atar sen sağdan soldan duygulunla hayatına devam et kardeşim
@Beterinnbeteri hayır bir de her şeyi geçtim ben o kadar kitap okudum sempozyuma katıldım söyleşi yaptım diyorum gelmiş bana çocuk diyor ben atatürkçüyüm diyor aynen a_q ben o kadar kitap okudum araştırma yaptım bu bir şey değiştirmez ama sen Atatürkçü olduğun için haklısın agdkdnkcndmd benim kitaplarla doldurduğum boşluğu ben Atatürkçüyüm diyerek doldurabilirsiniz zaten
Ben de o kadar okudum ettim ama şöyle insanların fikrini bir kere değiştiremedim bazen okuyarak zaman kaybettiğimi düşünüyorum. Ne demişler 1 delille 40 âlimi yedim de 40 delille 1 cahili yenemedim diye...
@berkay_deviren düz solcu mantığı:d evet işte senin gibilerin üstüne para geçiyor ama benim gibi insanların üstünde para geçmediği için kendi doğrularını savunuyor
Kavcıoğlu, MB’nin 120 ton altın rezervinin 720 tona çıktığını ayrıca 90 milyar rezervi olduğunu belirtti yani 128 milyar dolar devletin kasasında. peki İmamoğlu 43 milyar 402 milyonu ne yaptı?
128 milyar dolar abd ye transfer edildi. Amerika dolarini topluyor iç savaş çikacaği icin😉suriye icinde aynisi yapildi. Yillar once erbakan BOP projesini kabul etti tayyip dedi yalanladilar. Ac bak video da biz eş başkaniyiz diyor. Bop projesi ; suriye , iran , turkiyeyi israel yapmaktir. Ve planlari oncelik olarak halki ekonomik olarak skntiya sokup psikoljilerini bozmaktir. Bakın intiharlar , hacizler vs. Çok artti. 2023 plani da budur. Siz dr artik ona gore kaçış ya da ölüm planlarinizi yapın
“VİDEO İZLE” diyor sgahdkdnf allahım kafayı yiycem sen YouTube’dan mı öğreniyorsun bunları agahdjdhdjdhdhdh ÇILDIRIYORUM lan git bankanın giriş çıkışlarını izle koduğumun cahili ya sgshdjf video izlemeyi seviyorsan da bunu izle https://youtu.be/V-5FSGmiWA0
Yerli otomobil gelecek diye bekleyenlerin aklından umudundan istiyorum ben de, istemim ya da çok salakça 😂😂 gelecek yerli otomobil dediginiz vasıtanın %70i yabancı zaten hey gidi hey
Ki ortada bi açlık , düzensizlik , yolsuzluk oldu mu hemen ortaya bunun gibi milli duyguları (¿) kabartan harekete geçirmeye çalışan hayaller atılıyor ortaya
Bugüne kadar söyledikleri ve yaptıkları her şey gibi buda yalan, palavra ve peşkeş çekme ile alakalı tipik APAK oyunları
1
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Ak partinin 2023 reklamı vardı şehir hastaneleri yapacağız, duble yollar yapacağız, kendi tankımızı, kendi helikopterimizi, kendi arabamizı yapacağız diye bir reklam filmi vardı. O reklam filmini izleyince orada ki vaadlerin hemeb hemen gerçekleştirmiş bence yiğidi öldürüpte hakkını yememek lazım.
İnşaat mi yapılıyor hala yakında piyasaya çıkması beklenmiyor muydu? Sonuçta memleketin en kolay yaptığı iş inşaat biz otomobili bekliyoruz hala şantiye mi izleyeceğiz
2022 in son ceyreğinde banttan inicek dedi Varank, sadece inşaat degil tecrubeli elemanindan, muhendisinden, makinelerinden, reklamından bi ton iş var Allah yardımcımı olsun
o fabrika hiç bir işe yaramaz. dünyada kaç ülke togg arabasını bekliyor. kime satacak. her parçaları başka başka ülkelerden getiripte yerli diye kandırdığı arabayı kim alacak. milletin parasını boş beleş işlere yatırmaktandan kaşıkla verip kepçeyle almaktan milleti kandırmaktan başka birşey yapmıyor.
Bir insaatta zor olan ve zaman alan alt yapı ve temeldir, bunlar yapıldımı gerisi cok daha hızlı gelişir
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
bu çok harıka birşeyy <3 yerli uçağımız göklerdeyı gecenlerde aldım sürdüm artık TOgg ya da bıncez hatta açıla özel 10 bin tl olcakmış hatta süremeyenler ıcın de 5 ay ucresiz şöför 3 koruma bır muafız pardon ya o makam aracında oluyordu neyse artık uyuyamam yaşasın uzun adma yaşasın TOOGGGGGGYYYYSSYSYS kıskanıyorlar bizi emmi hemen dövüzcülere gidip bütün yastık altı dolarlarımı verıcegımm ve artık dolar 3 TELE olcek
@Krowaz Elektrikli arabayı ucuza mal etmek zor iş elektrikli arabalarını satan insanlar Amerikada bile yüzde 18 oranında.. hibrit otomobiller birkaç seneye hurda olacak ben söyleyim herkes full elektrikli alacak ama apartmanda oturan nasıl alacak? elektrik şarj aletini apartman elektriği ile çekebilir ancak.
@linkerboy1991 Herhangi bir elektrikli aracın şarjı en baba sistemle bile yarım saat falan sürüyor. Benzin istasyonunda yarım saat beklemez bizim millet
@Ragnar_Lodbrok kardo zaten şarj edince 400 500 km gidiyor bizim sitede şarj istasyonları var bırakırım geceden sabah biner giderim niye benzinlikte bırakayım ki bu bir uzun yoldada zaten 500 kmde bir mola veriyorum 15 20 dk ona bir çay daha ekler devam ederim yoluma hiç problem olacağını zannetmiyorum
Sizin cahilliginiz malesef bakanlarin yaptigi pislikleri bile erdogandsn biliyor olmaniz. Sen bir devlet baskani olsan , senden gizli bircok is yapsa guvendigin adamlar ki ruhun duymaz ve sucu sana atsalar nasil tepki verirdin bir düşün.
Ben ve sülalem yıllardır o şahsı destekledik. Fakat ülkeyi borçlandırmak haricinde birşey yaptığını görmüyorum. Sadece borç borç borç vergi vergi vergi Asgari ücrete %20 zam piyasaya %40 zam. Maaşlı çalışansınız büyük ihtimalle işveren olsaydınız. Nice küçük esnafların ne halde olduğunu anlardınız. Dini istismar haricinde birşey yapılmıyor.
Ben maasla calisanim ya da dukkanim var farketmez. Ben siyasetide politikayi tarihi senelerce arastirip icinde bulunan biriyim. Cok kotu durumlarim ve zamanlarim oldu ama isyan etmedim. Hep sukrettim ve Şu an rahatim. Parasiz kalan herkes hukumet yuzunden kalmiyor. Evet yanlislari oluyor mu , oluyor ama her firsatta da hukumet suclanmaz.
Ben her fırsatta suçlamıyorum. Otomobil sektöründe eleştiriyorum. Benim en doğal hakkım. Doğru işler yaptığında yanında olduğum kadar, yanlışlarınıda bağıra bağıra söylerim. Nasıl ki doğru zamanlarda savunduysam bugünde isyan etme hakkım var. Herkes her zaman alkışlanmaz. Eleştireceksin. Eleştirenleri hapse atmak ile gelişim sağlanamaz.
Güzel kardeşim bazen damarına çok basılıyor. Senin yaşadığın bölgeyi bilmem ama benim yaşadığım yerdeki olayları görünce. Eleştireceğim birçok şey. Oluyor.
@Krowaz Ya şu canınızı hakikaten feda edip yokolsanız da ülkeyi kendinizden kurtararak vatana millete bi hizmette bari bulunsanız.
İnsanlar da devletin kölesi değil, istediğine isyan eder. ERdoğan da her bir bakanın lordu, hiçbir bakanın işlediği suçtan azade değil. Onları oralara kim niye getiriyor sanıyorsun? Türkiye şu an mafya devletinin idaresinde resmen.
Aha görüyoruz düne kadar bunlar adına miting yapan Sedat Peker şimdilerde Akpli bakanların tecavüzlerini falan ifşa etmeye çalışıyor, lan Nadira Kadirova'nın katili bu Erdoğan'ın partisinin milletvekili herkes de biliyor adamın suçlu olduğunu. Herif mahkemeye bile çıkmadı.
inşallah yarıda kalmaz yan yatıp çamura batmazda üretilir. kalkıpda dünyaya cok satış yapacak değil uzun süreç gerektirir ve bir yerden başlamadan kalkıpda mercedes gibi satış olmaz bunu anlicak beyin yok bazılarında
Mercedesde ilk kuruldugunda dunya devi olmadı kardesim bi yerlerden baslamak lazim cok sukur her seye el attik savunma sanayinde cok iyiyiz nereye el atarsak orada iyi oluyoruz
Bu olayların partiyle falan alakası yok yalnız bunu anlamanız lazım bu ülke güvenliği ve bağımsızlığı icin önemli bi konu kim buna önem verirse destek görür parti farketmeksizin kimse parti fanatiği değil kim bu ulke icin bu millet icin calisirsa ve dunyaya kafa tutacak duzeye getirirse o her zaman destek görür
Bu tavırda iletişim kuran kişilerin iktidara gelme ihtimali de sıfır. Ben seni anlamasam bişey kaybetmem hatta muhatap olmadığım için kazançlı da sayılırım ama sen kendini kaf dağında gördüğün için asla bu ülkeyi yöneten kişilere sahip olamayacaksın. 20 sene olamadın emin ol daha Kim bilir kaç 20 sene de olamayacaksın.
Bayılıyorum şu tavrınıza. hatta seviyoruz sizi. Çünkü siz işimizi kolaylaştırmak için herşeyi kendiniz yapıyorsunuz. İnsanlar sizden kaçmak için bize oy veriyor. Bizi sevdiklerinden değil. 😉😉😉
Hayır anlamıyorum kime satıcaklar bunu? Canları sağolsun kendi halkı çok fakir kimse alamaz yurt dışındaki adamda niye togg a para versin? Daha yeni çıkmış ney olduğu belli olmayan bi marka sonuçta yapan ülkede almanya değil ki güvenerek alasın.
0
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
Almak için illaki almanyaya özgü bir şey olmak zorunda değil. sonuç olarak Dünyada dünya halklarına ve standart hane/Aile arabası olarak kullanılacak ve dünyada ilk olma özelliğini taşımakta. Diğer şirketler ve markalarında böyle atılımları var fakat onlar sadece hobisi olanlara, tadımlık tarzında sunuyor. Şimdiki günleri düşünmek saçma ileriyi düşünmek lazim önümüzdeki ilk 15-20 sene çok önemili. Başarılı olmaya çabalarsak kimse elimize su dokemez.
Ben meraklıyım bu konuda. Umarım üzmez TOGG. Dış piyasada kolaylıkla alıcı bulabileceğini düşünmüyorum yalnız. Fiyat aralığı olarak da Türkiye'deki çok çok az kişiye hitap edebilecek şekilde bir meblağ çıkar diye tahmin ediyorum.
Bu aracı imal edebilirlerse, 500 bin liranın altında fiyat veremezler zaten. Benzinli bile değil elektrikli güya.
Tesla bile butik üretimle başlamıştı ve belli bir yerden sonra seri üretime geçti. Bunlar sıfırdan iki senede seri üretim elektrikli araç çıkaracaz diyorlar
Tesla böyle devlet destekli değildi ama düşünürsek bunlar her türlü kolaylığa sahip 2. Olarak türkiye fiyatı 500 bin olursa normal aynı vergilerle yurt dışından gelen kıytırık 1000 cc dizel motorlu araçlar bile 300 bin liradan başlıyor
@mert1512 Tesla mı devlet destekli değildi? Tesla daha yeni kar etmeye başladı devlet desteği olmasa on yıl evvel batmıştı. Amerikan hükümeti her sene para akıtıyor o firmaya
@mert1512 Konuyu cidden incele biraz. Tesla her sene zarar ediyordu daha geçen sene kar etmeyi başardı. Çok pahalı bir üretim modelleri vardı seri üretime bile 3 sene önce falan geçebildiler. Senede 300 400 milyon devlet desteği aldıkları çok oldu.
Ha bu paranın fersah fersah fazlasını kazandırdı Amerika'ya bu firma. Ama sıfırdan bu işlere girmenin çok ciddi riskleri var. Amerika bu riskleri kaldıracak güçlü bir ekonomiye sahip ama bizim ülkede ne yapacaklar görecez.
Biz zaten hükümetin tavrını görmek istiyoruz fiyat ile. Mesele tesla değil.
500 bin demek sana araba yok demek sadece marka ile övün. Diğer yandan kıytırık bir arabanın 300 bin olması milletin aç gözlü olmasından, devletinde üreten ülkeden bile daha fazla vergi istemesi dolayı yoksa arabanın 50 bin TL etmediğini biliyoruz.
Vergi yüksek değil demiyorum yanlış anlaşılma olmasın ama o kadarda değil 50.000 tl 5000€ anca 2. El orada 2. El buradaki gibi değil 10 yıllık arabaya sıfırının 3/4 fiyatı isteniyor hala ülkede orada yarısı bile etmezken
@mert1512 Ülke git gide fakirleşiyor. İnsanımızın hala ne kadar fakir bir yer olduğumuzun farkında olmaması çok ilginç ya. On seneye göre üç kat falan daha fakirleştik millet hala kur hesabında falan.
Araba fiyatlarının uçmasının sebebi de o, safi vergiler falan değil bundan 15 sene önce 20 bin dolarlık bir araba 27 bin lira falandı. Eskiden arabalar da 30 binden aşağı değildi ama 100 bin liralık arabalar zaten 70 80 bin dolar falana geliyordu.
Şimdi arabaların en ucuz modelleri geliyor TÜrkiye'ye, onlar da zatne 20 bin dolar civarından başlıyor. Zaten boş salt araba bile 160 bin lira.
Burada farklı fiyat dünyaya farklı fiyat yapamazlar togg sedan elektrikli bir araç ortalamasında çıksa yine 500 bin olmak zorunda yani burada toggun sucu olamaz bunu diyorum senin paran para değilse şirket ne yapsın @ Robin
Fakirleşme sebebimiz zaten kurlar bunu anlamak zor olmamalı kur olay değil diyorsunda benim 2016 da sıfır aldığım araba 75 bin liraydı şimdi aynı dokulukta sıfırı 350 bin lira 50 bini vergi eklentisi geri kalanı kur
Kardeş sen niye her şeyi tl ile karşılaştırıyorsun tlnin bu halde olmasının sebebi togg mu sen dışarıdan 20 dolara aldığın malı burada 20 liraya mı satıyorsun toggun suçu ne burada anlamıyorum ki nasıl bir beyin yapısı bu
Sen niye sürekli 1TL=1dolar gibi bir mantıkla bakıyorsun ki olaya?
Bu saçmalığı bu ülkede kim çıkardı ya? Elin almanı da 50 bin euroluk arabadan kaçmaz. Az biraz bakar o paraya değer mi diye. Herkes 1.4 motorlu zikindirik dandik arabalara binmiyor dışarıda. Bizim ülkenin insanının bindiği arabalara Ukraynalılar falan bile binmiyor ben dışarıda 1.4 motoru geçtim, 1.6'dan aşağı araba görmedim mesela. Türkiye'de Nissan Qashqai'nin 1.2 motorlu versiyonu var.
Ayrıca alım gücü ''onlar şu kadar birim para kazanıyor biz şu kadar hmmm'' diye ölçülmez. Norveç'te ortalama maaş 51,000 kron. Ama bu para 6000 dolar falan ediyor. Sanıyor musun ki Norveçli ''biz şu kadar birim paraya alışveriş yapıyoz'' gibi bir dert içinde?
Norveç ve İskandinav ülkelerinde iç dinamizm var. Ülkeye öyle birim para ile değil kalite ve işe yarar mı ona bakılır. Kaldı ki bir çok Avrupa ülkesinde ki dışarıda yeme içme kültürü azdır. Belki Oslo ve dışarıdan gelen biri için pahalı bir şehir. Tr cebir çok ülke ile kıyas saçma zanımca.
Diğer sadıç sana gelirsek, dolar ile kıyas niye yapmıyalım? Bu araç İtalyan destekli toplama bir araç değil mi? TL ile mi parça alıyoruz, hayır. Dolar veya avro endeksli bir araca TL fiyatı biçilekcek ise en başında dediğim gibi kime hizmet edecek araç kendi halkına ise dolar bi etki veya avro. Ha yok sadece dışarısı veya zengin müşteri için ise zaten boşuna tartışıyoruz. Yani ülke insanına iç pazara bir katkısı yoksa kendi insan düşünülmüyorsa bu toplumda işte bizim araç diye bir benimse olmaz.
Bugün İtalya, Almanya, Fransa hatta İsveç önce kendi halkının ulaşabileceği aracı üretir ve fiyatı makul tutar. Fiat, golf, Citroën, bunlar iç pazarda memnuniyet yaratan işleri.
İşte yanıldığın alanlardan biride bu bu bir belediye hizmeti değil adam özel şirketinde araba üretip satacak hedef kitle ise tüm dünya yani dünya standartlarında olup dünya standartlarında fiyatlandırılacak bunu anlamıyorsun 2. Ye gelecek olursan italyan destekli toplama araç diyorsun ama mercedess filtreyi trden motoru renaultdan alıyor bazı modellerinde o zaman mercedess fransa türk destekli toplama araba sen sanıyor musun ki bir firma her şeyi kendi yapıyor çiplerini her şeyini kendi üretiyor o zaman apple amerikan değil vietnam destekli toplama marka cidden cahil gibi konuşmayın sağdan soldan duyupta kendi markanıza kendiniz sahip çıkmazsanız başkası hiç çıkmaz önce kendin benimsersin kaliteli iş yaparsa değil ki yerli diye çöp gibide olsa alın ama muadilleri yerine sen tercih etmeyip kötülersen başkası yüzüne bile bakmaz azcık bilinçlenip mantıklı düşünün
İnşallah bu markayı yollarda görürüz. Biryerlerden başlamak gerekıyordu
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
ya bırakın Allah aşkına ya yarın bir gün bu araba piyasaya çıktığında 3 tane devlete 1 tane anca kendini ala bileceksin vergide vergi geçirecekler size
Ülkemizde yapılan her türlü yeniliği siyasete alet etmeden desteklemem gerek kim yaparsa yapsın ülkemize çivi çakan ülkemizin menfaatını düşünen her başarı basımızın tacı