Otomotiv Distribütörleri Derneği Nisan ayı için de otomobil ve hafif ticari araç satış adetlerinin toplamını açıklamış.
Bu yılın başından Ocak-Nisan arasında 260 bin 148 adet araç satılmış ve sadece Nisan ayında 61 bin 488 adet araç satılarak geçen yılın aynı dönemine oranla %132'lik bir artış olmuş.
Tabi ki bu durumun pandemiyle alakası büyük.. İnsanlar toplu taşıma yerine araç kullanmak istiyorlar da bu kadar insan piyasadan şikayet ederken nasıl oldu bu iş pek kestiremiyorum :)
Nisan ayında otomobil satışları %132 arttı! Bu piyasada araba almak mantıklı mı?
ALGI ALGI ALGI !!! Son 1.5 senedir yaratılan, ne fiyattan alırsan al, nasılsa artacak daha da artacak düşüncesinin sonucudur. Alıcılar çoğunlukla tuzu kurular ve stokçular. Alan kesim çoğunlukla binici değil zaten. Şimdi haberlerde otomobil satışları geçen yıla göre 2- 3 kat arttı haberleri yapılacak işi bilmeyen insanlar kandırılacaktır. Sadece geçen yılın satışlarıyla kıyaslanacak, kimse 2015 2016 rakamları ile kıyaslamayacaktır.2018 rahip brunsen krizinden sonra otomotivde istikrar sağlanamadı.2018 öncesi verileri inceleyelim ve sağlıklı sonuçları görelim derim. İşte yıllara göre Nisan ayı otomobil satış rakamları ;
2015 91.600 2016 84.800 2017 75.000 2018 71.000 2019 30.000 2020 26.400 2021 61.488 Sayılar ortada, evet geçen yıla göre artış var peki önceki yıllara göre... Sizde lütfen bu algıcıların ekmeğine yağ sürmeyin, böyle konulara gerek yok. Şimdi bunu gören nasılsa satılıyor deyip gereksiz fiyata satılan mala talip olacak, mal satanda fiyatını daha da yükseltmeye çalışacak. Bende araç sahibiyim. El birliğiyle bu fiyatlara tepki koymalıyız destek olmamalıyız.
Piyasa çok yükseldi ama 1 yıldır herhangi bir düşüş yaşanmıyor. Aslında almamak gerekiyor mantıklı değil fakat insanların bir taraftan alım satım işine devam etmesi gerekiyor. 0 araç piyasasında 3-4 yıl içerisinde bir düşüş beklemiyorum çünkü piyasa anca o kadar zamanda kendini tekrardan toplar diye düşünüyorum. Pandeminin etkilerini üzerimizden atmamız uzun sürecek ama bir taraftan da ticarete veya ihtiyaçları almaya devam etmek gerekiyor :)
İnsanların toplu taşıma binmek istememelerini anlarım, ama %132 çok büyük bir rakam.. Bu rakamın artmasındaki en büyük neden; geçen sene de ciddi bir araç satış patlaması oldu ve fiyatlar inanılmaz şekilde fırladı.. Şimdi ise bir çoğu yatırım aracı olarak görüyor. Gerek sıfır km, gerek ise 2. el olsun imkanı ölçüsünde alabildiği kadar alıp, kapıya atıyor.. Hemen sonra da yüksek fiyatı çekip, tok satıcı oluyor..
Fiyatlar almış başını gidiyor. Eskiden takip ettiğim model bile en az 50 bin tl artmış durumda. Fiyatların düşeceğini hiç zannetmiyorum aksine artacağını düşünüyorum. Pandemi yüzünden satışlar %132 civar arttı, pandemi olmasa tam tersi azalırdı. Bana göre bu piyasada araba almak mantıksız geliyor. Sıfır otomobil almaktansa ikinci el otomobil alınabilir diye düşünüyorum.
Gerçekten insanlar evde dura dura kafalarında her şeyi daha net bir hale getirmiş. %132 Oranı Türkiye için muhteşem bir istatistik. Onlar araba almak için en kötü dönemleri beklemiş. Bu dönemde Türkiye de araba almak zorlaşsa da bir çok insan mantıksız bir şekilde hareket edip sıfır araçlara yöneldi. - Araba piyasası hiç durmadan yükseliyor. Bu durum çok ciddi ve ileride daha kötü bir piyasa bizleri bekliyor.
Para yok ama araba var, para yok ama son model telefon var, para yok ama ev var, para yok ama marka giyim var, biri bana bunu açıklasın 🙄 para yok mu gerçekten yoksa var da daha uçuk şeyler için mi yok 😃
Toplu taşıma yerine özel araç kullanmayı biz de yapıyoruz ama yeni araç alacak kadar da değil, özellikle şu dönemde her şeyin fiyatı uçmuşken araba alınmaz diyorum ama arz talep meselesi demek ki, %132 hiç az değil...
şu an almıyorsun ya 1 ay sonra daha da fiyatları her beklediğin an fiyatlara ulaşma imkanın daha da azalıyor öyle bir noktada araba piyasası şimdi 1yılda alacagın arabayı almıyorsun 3 ay sonra o arabayı 1.5 yılda alıyorsun gibi düşün arabaya ihtiyaçsa al geç
Krizin olmadığını değil olduğunu gösterir bu kurban. Eldekini satıyor , acil başka alıyor, 3 5 kuruş kar ederim mantığıyla %90ı. Diğerleri zaten lüks araca yöneliyor ki o oran artmış olabilir, yani kodaman sınıfı. Çünki şu var kriz en çok baronlara yarar. Birşey paylaşırken derinlemesine anlayın önce, yuzeysel alişagelmiş sozleri tekrarlamayin.
Piyasa artık hep bu ayarda gider yani biraz düşer öyle kalır çünkü insanlar 3-4 katı paraya 2. el. araba aldı kimse zararına vermez aldığı malı.. bence bayramdan sonra iki bayram arası yine fırlayacak kurbandan sonra kısa doğru biraz rahatlayacak gibi.
Araç alımı yapanlar genellikle rent a car şirketleridir. Bu durumu ayırmak ve anlamak gerekiyor. Bu piyasada araba almak mantıklı, çünkü ilerleyen dönemlerde yeni zamlar daha çok yükseltecek.
Hepsi demedim :) Genellike yorumunu ekledim bu sebeple.. Fakat tahminimce %75 lik kısmını bu şirketler oluşturuyor. Sektörüm olmasından dolayı biliyorum.
Doğrudur ama %75'lık kısım baya büyük bir rakam ya :) Benim çevremde de sırf şu pandemi ayağına araba alan çok fazla insan oldu.
Ama şeyi es geçemem.. Rent a car'ların inanılmaz bir araba alma durumu var, doğru.. Birkaç ay önce araba kiralamam gerekmişti, daha yepyeni bir araç almıştım :) Filoya yeni 500 araba ekledik diyorlardı.
Yani anlamıyorum kim alıyor kim satıyor ya biz para kazanmiyoruz ya da herkes kazanıyor bizim haberimiz yok kim alıyor bu arabayı hele ki ikinci el fiyatı sıfır fiyatına yakınken herkes sözde şikayetçi ama ortada 132 artış var ya bu veri gerçek değil gerçekse de yani bi devirde araba almak saçmalık gibi birşey o kadar degmiycek fiyatlara araba almak
Hiç araca binmesen dahi, bir yılda 4,5 bin masrafı var. ( normal 2. El araba için bu çizelge ) , Paran varsa alacaksın , yoksa ucu ucuna geçiniyorsan bir araba parası arttırdıysan gelsin parasız günler.
2016 da aldım 45 bın lıralık araba Şu an 130 150 bın lıra ben suankı konumda hayatta almam Şu an arabamı satım ev almayı dusunuyorum beylıkduzu taraflarından 150 bın lıra verılırmı bı arabaya krediyle 200 bın 10 sene ödersin yazık o paraya
araba alabilirsin ev alabilirsin ama şu gül yüzlü çocuklar var ya lösev de git önce onlar için bir bagaş yap sonra yüregin rahat olsun Allah seni her türlü kaza beladan korur
Amcam da araba arıyordu 35 bine; ama hep hurdaya yakın araçlar çıkınca almaktan vazgeçti. Millet bu artan piyasalarda nasıl araba alıyor hala anlamış değilim.
Araç almak her geçen gün zorlaşmakta. İçerisinde bulunduğumuz pandeminin de etkisi var maalesef. Bu zaman da 0 araç almak imkansız değil fakat, ortalama bir aileyi çok zorlayacaktır.
2. orta sekment bir arabayı satıp yine orta sekment sıfır almak mantıklı... Hem iyi kar ettiriyor, hem de o araç ta bir yatırım olmuş oluyor
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Hiper enflasyon kapida Araba alabilen araba Ev alabilen ev Tarla alabilen tarla laptop alabilen hemen alsin Krem şanti alabilen kremşanti alsin tl nin dolarin euronun alim gucu acaip dusecek..
Ülkemizde kur sebebiyle 200 bin liraya giriş yapan arac (kur 3 olsa 70 bın tl cıvarı olucak) 500 bin tl ötv ve kdv ekleniyor bu vergılerle avrupada araba satamazsın ama bızde satılır, fıyatlar vergı ve kur yuzunden sacmalık ötesinde
bizim 2015 bilmem kaç km aracın bile şu an eden değeri 70.000 küsür mü neydi yalan olmasın bir de 0 arabalar uçmuş vaziyette şahinler bile lüks artık millete sorsan zor geçiniyoruz derler ama maşallah
Tabiki de değil hem zaten alabilen iyi Bi ekonomiye sahiptir yoksa zaten iyi bir araba mümkün değil tofaş bile 40 bin lira olmuş nasıl iyi bi araba alınabilir
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Togg ucuz olacak bu durumda😀ikinci eller cep yakıyor. Togg u bekliyorum.