Benim bakış açım şu: Bir araba piyasaya yeni giriyorsa ilk müşterisi olmam. 4-5 sene gözlemlerim. Kalitesi, kronik arızaları, yedek parça temin durumu, yetkili ve özel servisleri gibi kriterlerime göre bakarım. 5 seneyi doldurup rüşdünü ispatlamışsa alırım. Diğer yandan Motoru Almanya' kokpit elektroniği İngiltere, bataryaları Çin'den alınacak arabaya yerli diyorsak Toyota, Hyundai, Renault, Ford, Fiat, Honda da yerli otomobil sayılır. Onların da bir kısmı ihal edilip bir kısmı Türkiye'de üretiliyor. İtalyan tasarımcı Pininfarina'nın 2017 Honkong otomobil fuarında tanıttığı arabayı TOGG tarafından tasarlandı diye göstermek ne kadar doğru ve etiktir? Son olarak bu araba ilk tanıtıldığında 2021'de satışa sunulacak dediler. Sonra 2022 oldu, emin olun piyasaya sürülmesi 2023 seçimlerinden önce olacaktır. İktidara propaganda malzemesi olarak kullanılacaktır. Sahi 2015'de 15 haziran seçimleri öncesinde zamanın AKP genel başkanı ve başbakan sayın Ahmet Davutoğlu zamanında tanıtımı yapılan TÜBİTAK tarafından geliştirildi denilip sonra Cadillac'ın 12 sene önce üretimden kaldırdığı bir modeli olduğu ortaya çıkan yerli otomobilimize ne oldu? Hani iktidar partisi yönetici ve sözcüleri bu arabanın üretim bandını aldık demişlerdi. Koli bandı değil bu. Bir otomobilin üretim bandı nereden baksanız 100 dönümlük fabrika arazisi gerektirir. TOGG için neden o zaman satın alınan koli bandı pardon üretim bandı kullanılmadı? O üretim bandı için kaç para ödendi, bu ödeme devlet tarafından mı yapıldı, şimdi nerede ve akibeti nedir? Bir de yine o seçimlerde yine zamanın AKP genel başkanı ve başbakan sayın Ahmet Davutoğlu zamanında tanıtımı yapılan yerli uçağımız vardı. Bilbordlarda boy boy afişleri vardı. Yerli uçağımız göklerde diye. O uçak nerede? O uçağın üretiminin yapıldığı fabrika nerede? Uzayıp giden sorular...
TOGG Piyasaya çıkacak ve oldukça fazla satacak... Çünkü bu işin sadece üretim tarafı planlanmadı... Satış stratejisi de planlandı... Küçük bir ip ucu vereyim... Tüm dünya elektrikli otomobiller için vergi indirimi uygularken, Türkiye neden uygulamıyor... Ve son yıllarda diğer otolarda neden vergi artışı yapıldı... Gerisini beyni olan düşünsün.
Valla ben beğendim açıkçası tanıtım videoları izledim ve hoşuma gitti ayrıntıları güzel ve özel düşünmüşler bir farkımız olsun diye hayırlısı insallah umarım güzel kaliteli bir araba çıkar ortaya 👍🏼
Yurt dışında satışları olursa güzel olabilir aslında ama Mercedes vs. gibi arabaların yanında ne kadar şansı olur bilemem. Gurbetçiler çok alır gibi düşünüyorum.