Sol taraftan inmek tehlikeli aslında yol kenarında duruken mesela sağdan inilmesi daha güvenli en azından Türkiye gibi trafiğin sağdan aktığı ülkelerde 😄
Tırlar arabalar fazla yolcu taşımadığı için olabilir çünkü soldan inmek riskli ama trafik sağdan aktığı için direksiyon solda haliyle o tarafta da kapı oluyor arabalarda ise her yerde kapı
Yeni nesil otobüslerde sürücü kapısını güvenlik ve tasarım açısından koymuyor olabilirler. Ülkemizde bulunmayan bazı firmalar kolaylık olsun diye koymuş olabilir. Motorların arkada olmalarının nedeni ise tamir edilme ve kontrollerin arkada kolaylıkla yapılabilmesi için olabilir. Ön aks tarafında olursa kutu bir çimli aracın tamir işleri daha zor. Eski burunlu otobüsler, eski teknolojinin etkisiyle üretilmiştir.
Senin önden motor dediğin minibüslerde olur ve 60’lı 70’li yıllardaki kamyonetten bozma otobüslerde vardı 302’lerden sonra bütün çıkan otobüslerde motor şanzıman defransiyel arkadadır ön kısım bagaj olarak kullanılır ve daha nedenini bilmiyorum
Tırları ve otobüsleri sevdiğim için insanlardan daha samimi geliyor bizim tır var fakat otobüsle çok yolculuk yaptım merak ediyordum uzaklıktan bu yana neden motor kısmı arakada ve şoför kapısı yok 😊