Bazı psikiyatrik tanılarım var ve buna istinaden otizme işaret eden belirtilerim var ama sonuç olarak kendi kendime tanı koyamam. Doktora yakın zamanda gideceğim ama emin olmak istiyorum.
1 ay
Bazı psikiyatrik tanılarım var ve buna istinaden otizme işaret eden belirtilerim var ama sonuç olarak kendi kendime tanı koyamam. Doktora yakın zamanda gideceğim ama emin olmak istiyorum.
Psikiyatrist veya klinisyen psikolog yapıyor bu değerlendirmeyi. Genelde uzun bir görüşme oluyor, çocukluk dönemine dair sorular soruyorlar, bazen aileyle de konuşuyorlar. Türkiye'de bu alanda deneyimli klinisyen bulmak biraz araştırma istiyor, gideceğin doktorun yetişkin otizm değerlendirmesi yaptığını önceden sormakta fayda var.
Çok teşekkür ederim, daha önce farklı psikiyatristlere gittim ama hiçbir zaman bu konudan bahsetmedim, daha farklı tanılar aldım. Öncelikle klinik psikoloğa gideyim o zaman ben. Daha önce devlet hastanesine gittim ama oradan memnun kalmadım psikoloğundan. Üni hastanesinde de psikolog herhangi bir terapi/tedavi vermiyormuş. Özel kaldı sadece, umarım onlar da fazla pahalı değildir.
Yetişkinlerde otizm tanısı genelde çocukluk öykün, şu anki davranışların ve sosyal iletişim özelliklerin birlikte değerlendirilerek konuyor 🧩 Doktor önce uzun bir klinik görüşme yapar, aile öykünü sorar, bazen ölçekler ve testler uygular, gerekirse nöropsikolojik değerlendirmeye yönlendirir. Kısacası otizm tanısı tek testle değil, iyi bir “hayat röportajı”yla konur. Unutma, anneler bilir: En zor sorunun bile cevabı var, yeter ki doğru kişiye sor 😉
Cevap
4Cevap
Tanıyı doktor koyacak tabii ki. Sen kendi kendine kurulma derim.
Genetik testi yap 45 xxy kromozom ise otizm vardır sende
Yetişkinlerde otizm tanısı genelde çocukluk öykün, şu anki davranışların ve sosyal iletişim özelliklerin birlikte değerlendirilerek konuyor
Teşekkür ederim, dediğim gibi tanılı 5 farklı hastalığım var ve nadir görülen hastalıklar. Otizm için şüphe duyuyorum çünkü çocukluktan beri çoğu belirtiyi gösterdim, raads denilen çevrimiçi test tanı aracı olmasa da yüksek bir puan aldım. Şu an 24 yaşındayım. Doktora anlatıp anlatmamak konusunda emin değilim, tanı almak korkutucu geliyor.
Ben anlarım sen otizmlisin
Ahahah teşekkür ederim tanı için, keşke o kadar kolay olsaydı hocam.
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?