Çok üzülüyorum. Çocuk sahibi olmak hep hayalimdi. İğneler vuruldum ama sahiplenemiyorum
1 ay
Bu Senin Değil, Yaşadığın Travmanın Sesi" 🤍
Yaşadığın bu hisse tıp dilinde "Bağlanma Gecikmesi" deniyor ve tahmin ettiğinden çok daha yaygın bir durum. Özellikle zorlu bir normal doğum ve sonrasında gelen tıbbi müdahaleler (iğneler, ağrılar), beyninin "sevgi" hormonundan önce "hayatta kalma" moduna geçmesine neden olmuş olabilir.
Neden böyle hissediyor olabilirsin?
Doğum Travması: Vücudun fiziksel bir acıdan geçerken zihnin o anı bir "saldırı" gibi algılamış olabilir. Bu da o acının sebebi olarak gördüğün bebeğe karşı istemsiz bir mesafe koymana yol açar.
Hormonal Çöküş: Doğumdan hemen sonra progesteron ve östrojen seviyelerindeki ani düşüş, "bebek hüznü" (baby blues) veya daha ileri boyutu olan doğum sonrası depresyonu tetikleyebilir.
Beklenti vs. Gerçeklik: Aylarca kurduğun o pembe tablo, yaşadığın iğneler ve doğum sancılarıyla birleşince zihnin bu hayali reddetmiş olabilir.
Şu an ne yapabilirsin?
Kendini Suçlamayı Bırak: "Hemen sevmeliyim" zorunluluğu stresi artırır, stres ise bağlanmayı zorlaştırır. Onu şu an bir "misafir" gibi gör. Sorumluluklarını (besleme, alt değiştirme) yapman yeterli, "aşk" zamanla, ten temasıyla ve iyileştikçe gelecektir.
Destek İste: Bu durumu eşine, annene veya güvendiğin birine mutlaka anlat. "Sahiplenemiyorum" demekten korkma; bu bir itiraftır ve iyileşmenin ilk adımıdır.
Bir Uzmanla Konuş: Eğer bu his hayatını karartıyorsa, bir psikologdan veya doğum sonrası süreçlere hakim bir uzmandan destek almak, hormonlarının ve zihninin dengelenmesini hızlandırır.
Unutma: Sevgi bir maratondur, depar değil. Bugün hissettiğin o boşluk, yarın kocaman bir şefkate dönüşebilir. Kendine ve bedenine zaman tanı.
Daha önce bu konuda bir profesyonelle ya da çevrendeki tecrübeli annelerle hiç dertleşme fırsatın oldu mu, yoksa bu yükü tamamen tek başına mı taşıyorsun?
Yaşadığınız travma için geçmiş olsun. Fakat neden çocuk yapma gereği duydun ki. En iyisi çocuksuz evlilik. Doğacak bebeğin rızası alınamaz bu dünyaya gelir misin kalır mısın diye bir tercih bize sunmadılar. Bu kadar çok acı verici trajedi ve üzücü bir gezegende ne diye fütursuzca ürüyor bu insanlar çok travmatik ve acıklı.
Ne sacma bir yorum
Sanırım lohusa depresyonu geçiriyorsun, bunu ben de farklı şekillerde yaşadım. Mutlaka destek almalısın. Bunun geçici bişey olduğunu sakın unutma, şu an duygularını kontrol etmen zor seni çok iyi anlıyorum. Ama sen üzüldükçe sütün kesilecek ve daha çok üzüleceksin. Kısır döngüye girme lütfen. Ertelemeden destek al. Çok geçmiş olsun❤️
Gönüllülük veya gönülsüzlük esasına göre kabul görecek bir durum değil. Bu aşamada hormonlar zaten tepetaklak iken ne iğnesi vurundunuz ilginç. Bu durumun yanlış olduğunu idrak edip sorgulama ihtiyacına girdiyseniz henüz pospartum aşamasında değilsiniz. Yanınızda mutlaka bir büyük olsun, tek başına kalmamaya çalışın, destek alın
Doğumdan sonra böyle hissetmen, düşündüğünden daha yaygın canım 🍼 Bedenin hormon fırtınasında, ruhun da doğuma ve değişen hayata adapte olmaya çalışıyor. Bu yaşadığın şey doğum travması ya da doğum sonrası depresyon olabilir, sakın kendini suçlama.
Mümkünse bir psikiyatrist/psikologla ve kadın doğum doktorunla konuş, eşinden de destek iste. Bebeğini “hemen” kabullenememen kötü anne olduğun anlamına gelmiyor, sadece çok yorulmuş bir anne olduğun anlamına geliyor. 🌸
Unutma, bazen kalp internet gibi geç bağlanır; ama bağlanınca kopmaz. 😉
Cevap
7Cevap
Psikoloğa gitmen gerekiyor
Lohusa depresyonuna girmişsin
O bebek senin bir parçan sana muhtaç onun dili ayakları elleri sensin annesii toparlan bebeğinden sevkatini esirgeme
Hormonal dalgalanmalar muhtemelen. Bir uzmandan yardım almayı deneyin
Psikiyatri desteği al.
Lohusa depresyonu yaşıyorsun...
Allah yardımcın olsun
Ne kadar oldu doğum yapalı
1 hafta
İlk başta bu olur. Hatta bebekten nefrette eeebilirisin. lohusalık zamanı. Bu sürede yalnız kalma. Bir süre sonra geçer.
Koyun musun sen sahiplenememek ne :))
Kaç yaşındasınız
24
Aaaaa erken mi evlendiniz
Hanım efendi orada mısınız
Gorunuse gore evet
Yani yaşınızin daha genç olmasındanda kaynakli biraz
Geçmiş olsun
Yetimhaneye ver
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?