Yine kadınların objeleştirilmesinden kaynaklı üstüne yüklenmiş bir meshuliyet gözüyle bakıyorum ben bu olaya. 18 yaşında islama inanan, kapanmanın gerekli olduğunu düşünüp kapanan hiç bir kadına bir şey diyemezsin çünkü dini kararları alabilecek , neye inanması gerektiğini seçebilecek olgunluğa erişmiş. Ama bir çocuktan bahsediyorsak bu manipüle etmek hatta bir noktada istismar. Çocuk ne bi erkeğe çekici gelebilecek bi varlıkmış gibi kapalı giydirilmeli ne de yetişkin modasını ona uyarlayıp açık giyindirilmeli. Bırakın tütülü etekleriyle, pembe, mor, turuncu eşofmanları ile dolaşsınlar.
Din ve siyaset korku kültürünü ve baskıyı çok sevdiğinden küçük yaşta saçların görünürse yanarsın ile başlanılıp korkutuluyor bu kızlar zaten ki burada zaten bireyin özgür iradesini kırıp onu manipüle edilen yalan veya doğru bi şeylere inandırıyorsun hele de soyut gelişimi daha tamamlanmamış küçük bi çocuksa olay daha vahim. Bi de biz bunun çocuk örneğini konuşuyoruz İran da kadınlar çok istemelerine rağmen mollalar yüzünden açık gezemiyor. Heralde inanılan tanrı bu kadar büyükken kadınların saçlarını saklanması gereken bir günah belleyecek kadar küçük değildir. İşi cinsiyetlere indirgeyip insanları mağdur edecek kadar vicdansız değildir.
Saçlarımı çok seviyorum, bedenimde en değer verdiğim noktam. Umarım her kız çocuğunun her kadının saçı da kendi de özgür olur.
Bunu yaşamış birisi olarak en iyi ben anlarım sanırım, çocukluk yaşlarında (18e kadar olan yaşlar) insana ne baskılanırsa, ileride veya o dönemde o konudan patlak veriyor, şöyle bi örnek vereyim ailesi çocuğun sevgili yapmasına izin vermiyor, çocuk bu durumda ya gizli gizli yapıyor, ya da belirli yaşa kadar yasaklar dahilinde sevgili yapmadığı için, ileride yanlış bir kişiyi seviyor, çünkü tecrübesiz, çünkü ona bu konuyu deneyimle fırsatı verilmedi, tesettür de böyle o çocuğu kapatacaklar kendi istedikleri şekilde, diyelim ki lisede arkadaşlarıyla bir geziye gitti, herkeste croplar, taytlar, tokalar varken o küçük yaşında bile bunu deneyimlememiş olacak ve ben neden yapmıyorum düşüncesi onun içine düşecek ve zamanla bu düşünce büyüyecek ve açılmaya kadar giden olaylar yaşanacak. Oysa o kızı belirli yaşa kadar giyim konusunda serbest tutsalar, istediğini yapsalar o belkide zamanı geldiğinde kapanmayı kabullenebilecekti.
Bu konuya bakış değişir. Bazıları dini ve kültürel bir eğitim olarak görür ve doğru bulur. Bazıları ise çocuğun kendi seçme hakkı olması gerektiğini düşünür. Önemli olan zorlamadan, baskı olmadan ve çocuğun psikolojisini gözeterek yapılmasıdır ben karşıyım şahsen.
Bence burada kritik olan “alışsınlar” diye zorlamak mı, yoksa çocuğun isteğini ve rahatını dikkate almak mı, bu 🤱✨
Küçük yaşta bir kız çocuğu kendi isteğiyle, oyunun parçası gibi örtünmek istiyorsa ayrı; ama aile baskısıyla “böyle giyinmek zorundasın” deniyorsa bu sağlıklı değil. Çünkü çocuk, kendi bedeni ve giyimi üzerinde söz hakkı olduğunu öğrenmeli.
Değer öğretmek güzel ama seçim hakkını elinden almak değil; aksi halde ileride hem dine hem aileye mesafe koyabiliyor. Özetle: Anlat, örnek ol, seçenek sun; ama mecbur etme. Son söz: Çocuğu paket yapmıyoruz, insan yetiştiriyoruz. 😄👩👧👦
Yanlış ya kendine göre doğrusu neyse oturur anlatırsın okuyup araştırmasını istersin özetle doğruyu aşılarsın seçimini yapmayı ona bırakırsın çocuk çocukluğunu yaşamalı
Farz bir şey ama daha ergenlik görmemiş bir çocuğa bunun yapılması yanlış, nedenini nasılını anlayabileceği şekilde anlatıp ileriki yaşlarında kendi seçimini yapmasını sağlamalılar kesinlikle, baş örtüsü nedir bilmeyen çocuğa bu yük gibi gelir ve büyüdükçe soğur doğal olarak, işin özü karşıyım düzgünce anlatılıp karar çocuğa bırakılmalı.
Zorla değil de eğitimini vererek örtünen tanıdığım bildiğim çok kız çocuğu var. Görseldeki kadar küçük değiller. Buluğ çağına geldiklerinde kendi istekleriyle örtündüler.
Hayır bir kız çocuğu büyüyene ve kendi kararını alacak yaşa gelene kadar tesettüre sokulmamalı. İlerde kendi isterse kapanır istemezse kapanmaz. Bu çocuğun özgürlüğünü elinden almaktır.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
2 ay
sevdirirse neden olmasın bu da bir eğitim, ama zorlamamak lazım sıkınca anlamı da kalmıyor etik de değil
Ben bunu asla doğru bulmuyorum çünkü bu şekilde gördüğüm veya tanıdığım kadın veya kızların çoğu bu bastırılmış duyguyla baş edemiyor. Yaşı geldiğinde kendi rızasıyla kapanması gerektiğini düşünüyorum
Yok abi ya geneli büyüyünce açılıp saciliyor daha da günah oluyor gerek yok dini böyle kullanmalarına anlatıp sevdirseler ve o kişinin büyüyünce kendisi istediği için yapması çok güzel ve sevap..
Ana Sayfa > Çocuk & Ebeveyn > Sorular > Ailelerin çocuk yaştaki kızlarını tesettürlü giydirmeleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce doğru bir tutum mu?