Nisan ayında 1 senelik evli olacağım, çocuk düşünmüyoruz, bir kedimiz bir köpeğimiz var her gören çocuk yapmıyor musunuz? Çocuksuz evlilik mi olur? Adam kedi köpeğin başını mi bekleyecek? Tarzı şeyler söylüyor. Sanki evliliğin tek amacı çocukmuş gibi konuşuyorlar ve aşırı sinir edici bir durum bu? Sizce evlilikte çocuk şart mı? Çocuksuz evlilik olmaz mı?
Şimdi olayı tarihsel olarak inceleyelim. İnsanlık bana ve bir çok tarihçiye göre 4 evreden oluşuyor. birinci evre avcı toplayıcı yani ilkel komünal toplum. Bu toplumun en büyük özelliği insanlar günlük yaşıyor bir nevi hayvanlar gibi ama biraz daha gelişmiş. Topluma bağlı olmak zorundasın gruptan ayrılırsan ölmen neredeyse kaçınılmaz. Daha doğrusu gruba bağlı kalanlar hayatta kalmış ve bu bir alışkanlığa dönüşmüş. Günümüzde insanların birbirleriyle sosyalleşme ihtiyacının kökeni bu dönemde atılmış. Çoğu toplumsal değer bu dönemde oluşmuş ve çok tanrılı bir din hayatı var. Bilim yok.
İkinci toplum tarım toplumu. Bu toplum aslında nüfus patlamasının temel sebebi ancak çocuk ölümleri çok fazla. Neden çünkü ilaç ve tıp neredeyse yok çok ilkel düzeyde. Ancak insan artık tarlayı ekmeyi öğrenmiş. Mevsimleri tanımış. Yerleşik hayata geçmiş. yazıyı icat etmek zorunda kalmış ve çok çocuk yapıyor çünkü tarlada çalışması gereken kişilere ihtiyaç var. aynı zamanda krallıklar kurulmuş vergi sistemi oluşmuş vb. çok çocuk yapmak aslında insan doğasından ziyade toplumsal bir gereklilik olmuş. Bugün tarımla geçinen toplumlarda çok çocuk yapılmasının sebebi bu.
Sonra sanayi devrimi gerçekleşmiş. Sene 1800. Seri imalat çok önemli bir şey yapmış artık insana pek gerek kalmamış çünkü makinalar herşeyi daha hızlı daha üretken ve sorunsuz yapmaya başlamış. çocuk bir yatırımdan ziyade külfet haline gelmiş. çocuk yapma sayısı azalmış. Mesela dedemgil 10 çocuk yaparken babamın 3 çocuk yapmasının sebebi biraz bu. Şehirler büyümüş ve çocuğun eğitim sağlık masrafları zorlaşmış. Bu aslında sanayileştikçe daha az çocuğa evrilmiş.
Günümüzde artık bilgi çağında yaşamaya başladık o yüzden artık çok çok az çocuk yapıp daha farklı bir şekilde bireysel ve toplumsal hayata katılıyoruz. bu hayatta bize bir çok şeyin zorunluluktan ziyade duruma göre değiştiğini gösteriyor. Ayrıca çin gibi kalabalık bir ülkede bile tek çocuk politikası var. bence çocuk bu dünyadaki en güzel şey ama yaşadığımız çağda hele bu ülkede bakmak ve büyütmek zor. çocuğu seven birinin az çocuk yapması kaçınılmaz gibi geliyor bana. ve illa bir zorunluluk değil. mesela evi olmayan birinin çocuk yapması bence çok kötü bir şey. o çocuğa bir gelecek vermenin ötesinde kendi hayatına da zarar veriyorsun. İyi günler diliyorum.
Sinir edici insanlara karşı maalesef mücadele etmek zorundasınız. Çünkü onlar da sisteme ayak uydurmanızı istiyorlar. Böyle bir zorunluluğunuz yok. Iki insan hiç çocuk olmadan da mutlu Olabilir çünkü çocuk demek büyük bir sorumluluk demek. maddi yük demek. ömür boyu bakmanız gerekiyor ama Çocuğunuz yoksa durumunuz varsa ister gezin ister gecenin bir saati eve gelin ister dünya turu yapın, özgürsünüz :) bir gün kendisi hazır hissedersiniz ve isterseniz çocuk düşünebilirsiniz. Bu sizin tercihiniz :)
Hayır şart değil şahsen ben istemezdim ya vıcır vıcır vıcır çocuk sesi çek bilmem dakika başa mama al onun masrafıyla uğraş ondan sonra büyüyecek okul derdiyle uğraş kendi hayatından ödün ver ne olacak yani 3 gün sonra da evlenip gidecek başkasıyla hayat yaşayacak ha ben bu devirde evliliği bile saçma görüyorum
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
1 yıl
Yaklaşık 5 sene bu düşünceyle yoruldum. Çocuksuz da çok güzel evliliği yaşadık. Rahatlık da bu güzelliğin sebeplerinden biriydi tabii. Bu sürede evliliğin getirdiği durumlara alıştım. Yani şöyle diyebilirim hangi insanları ne kadar önemsemem, nasıl davranmam gerek hepsini, yeri geldi eşimle ikimizin de yaptığı hatalardan dolayı badireler atlattık ve gerçekten zor bir süreçti. Eğitim iş gibi halletmem gereken konular da vardı bu süreçte. Derken 3 ay önce hamile olduğumu öğrendim, içten içe istiyor ama şu da olsun bu da olsun ondan sonra diye erteliyordum. Bir yandan da seninle aynı düşüncede yani olmasa olmaz mı ki düşüncesi vardı. Ama o geçen sürede aştığım hallettiğim şeyler hamilelik haberine beni çok güzel hazırlamış. bundan sadece bir sene önce bile hamile olsaydım şu anki mutluluğum olmazdı. Kendimi o kadar huzurlu mutlu ve hazır hissediyorum ki şimdi. Evlilikle beraber zaman geçtiği için sen de olgunlaşıyorsun. Daha hamileyken bile bebeğimi o kadar sevdim anneliği o kadar sevdim ki. Ama şunu biliyorum hiçbir zaman keşke daha önce anne olsaydım demicem çünkü bu zamanı kendime ben tanıdım ve tabii Allah da gönlüme göre verdi. Bence şu anki ben ve hayatım anne olmak için tam zamanında. Bebeğime kaygılı ve hayatını tamamlamamış bir anne yerine olgun bir ebeveyn olacağımı diliyor ve biliyorum. Belki biraz düşüncelerinize farklı bakış açısı verir :)
1
1 Yorumla
Cevap sahibi
1 yıl
Demem o ki halletmek ve oturtmak istediğiniz şeyleri, şunu yaparsam belki düşünebilirim dediğiniz konuları bi halledin sonra kendi içinize dönün ve bir daha sorun. Çevre adetler tabular sizi hiiç etkilemesin. Bana neler dendi neler.
Ah canım, sen bu baskılara hiç kulak asma! 🙌 Evlilik tamamen çiftlerin kendi tercihleri üzerine kuruludur, belirleyici bir kurallar kitabı yok. Çocuk yapmak ya da yapmamak tamamen sizin hayat planlarınıza ve hayallerinize göre şekillenmeli. 🐾 Kediniz ve köpeğinizle oluşturduğunuz o güzel ve sevgi dolu yuva kime ne? 🐕🐈
“Çocuk evliliğin amacı” diyenler için bizim klasik anne esprimizle cevabı yapıştıralım: Çocuk yapmak kadar pamuk şeker almak da hayatı tatlandırabilir, ama ne zaman istersem o zaman yerim! 🤭 Önemli olan, kendi tercihlerinizle mutlu bir hayat sürmeniz. İster çocuğunuz olsun, ister kedi-köpekle dolu bir eviniz—sizin hayatınız sizin kararınız! 💕🌟
Şart değil tabiki sizin kararınız. Zaten cocuktan sonra evlılıkler sarsılıyor çünkü erkeğin nasıl bi eş nasıl bi baba oldugunu görüyorsun gerçek sorumluluk ozaman yükleniyor sımdı cocuksuz cicim aylarınıza iyi bakın ya birdaha bulamayabılırsınız yaparsanız yadaa yapmayın😂😂
Merhaba, şart diye bir kavram olamaz tabiki, ama evlilik bambaşka bir boyuta taşınır çocukla. Hayvanları bende çok severim, ama onlarla yetinmek yanlış olur. Ha ama şu var, çocuğu siz istediğiniz için ve istediğinizde düşünmeniz gerekir, başkalarının sizin ve evliliğiniz hakkında ne düşündükleri ya da bekledikleri umrunuzda bile olmasın
Cocuksuz evlilik bence olmaz sacma gibi geliyor. Senin evlilik hayat arkadaslıgı gibi bişey olmuş oluyor.
Sonucta sevdigin insanla birlikteysen neden cocuk yapmayasın ki.
Ben bir daha evlenirsem tek amacım cocuk yapmak olurdu. Yani sevdigim kişiden bir evladım olsun isterdim. Kedi köpek kuş tabikide evlat gibidir ama senin canından kanından olan bişeyin yerinide tutmaz ki.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
1 yıl
Eğer s. çıp sokağa atacaksanız, maddi olarak iyi imkanlar veremeyecekseniz, en azından doğumundan 15 - 16 yaşına kadar ilgilenemeyecekseniz, çocuk bakımı, büyütülmesi, aile eğitimi hakkında bir haberseniz, sırf çevrenizdekiler yüzünden anne babanın torun isteği yüzünden yapıyorsanız, YAPMAYIN! Onun da, onun çevresindeki insanların da hayatını b. k etmeyin.
Şart değil istemeyince ya da sırf gelenek olsun diyede çocuk yapılmaz Cidden isteyince o sorumluluğu kadirabilcegini düşününce yapmak en mantıklısı aksi takdirde hem anneye hemde çocuğa yazık oluyo
Başkaları çok meraklı, başkaları sürekli sorar durur, sorar durur, çünkü evlilikle ilgili tek bildikleri budur, sen başkalarına bakma, evlilikte çocuk olması şart değil, hatta bu ülkede çocuk doğurmak için de çok düşünmek lazım
Evliliğin amacı üremek ve neslin devamıdır. Bakma şimdiki modern olduğunu zanneden dangalaklara, hiçbir hayvan kendi çocuğunun yerini, sevgisini ve kokusunu alamaz. Size bu soruları sormak kimsenin haddi değil elbette, naçizane görüşümü belirttim.
Ya işte o insanları anlamıyorum ben sizin hayatınıza neden burunlarını sokarlarki belki ekommik düşünüyorsunuz belkide evlilikte problem yaşıyorsunuz bu kimseyi ilgilendirmez
Olur niye olmasın ki? Evlilik 2 kişilik, çocuk olmazsa olmaz diye bir şey yok. Çocuk evliliği sarsıyor zaten çocuk konusunda iki taraf da kesin kararlı olmadıkça yapılmamalı
Evlenme şart gibi bir de evlenince çocuk yapma şartı var bazı kültürde olmayınca da kadına farklı bakılıyor bebek vermedi gibi duyumlar yani saçma bence de
Evliliğin amaçlarından biri de ebeveyn olmak ve tam bir aile olmaktır. Ama tabi ki kişilerin buna hazır olması ve istemeleri gerekiyor. Hiç ebeveyn olmamak ise özgür bir tercihtir.
Hemen yapma önce eşini daha yakından taninevli olduğun halde kendine tanı iyimisin psikolojin nasıl eşinin psikolojisi nasıl ona bak ne zaman her şey yolunda olduğunu gorursen o zaman yap şart hem
Erkekler genelde evliliği çocuk sahibi olmak olarak görüyor. evlenmeden önce erkeğe sormak lazım bu konu hakkında ki düşüncesini, çocuk sahibi olmak isteyen de var olmak istemeyen de var sonuçta
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
1 yıl
kesinlikle değil, lütfen herkes çocuk yapmasın. özellikle sorumluluklardan kaçıp bakamayacaklar, ilgilenemeyecekler..
Çocuksuz evlilik olur böyle sorular benidr rahatsız ediyor sevmiyorum çocuk sonuçta sevdiğin yanındayken mutlu olabilirsin maalesef böyle akilsiz insanlar var
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
1 yıl
Çocuk isteyen zaten çocuk sahibi oluyor istemeyen yapmaz buda kimseyi ilgilendirmiyor.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
1 yıl
Olabilir neden olmasın ama çocukta çok güzel sizin eseriniz
Değil tabiki ömrünüz boyunca ona bakacak olan sizsiniz o yüzden böyle diyenlere saygısızlık yapmak hiçte yanlış olmaz benim tercihim bu doğuracak olan benim demelisiniz