⚫ Boşana anne ve baba çocukta nasıl bir etki oluşur?
⚫ Çocukların bu durumdan etkilenmemesi için Ebeveynler bu durumda ne yapması gerekiyor?

⚫ Boşana anne ve baba çocukta nasıl bir etki oluşur?
⚫ Çocukların bu durumdan etkilenmemesi için Ebeveynler bu durumda ne yapması gerekiyor?
Küçük yaşta çocuklar etkileniyor. Annesiz ya da babasız kaldıkları için kendilerini ömür boyu sanki onlar olmadan yaşayacakmış gibi hissediyorlar. Bazı çocuklar içlerine çok kapanıyor hatta çok zeki oluyorlar ya da hiçbir şeyi umursamaz oluyorlar. Bir bakmışsın ki okulda birinci olmuş veya derslere yükselmiş nir de bakmışsın ki ya hiçbir şey umursamaz evde dört duvar arasında çıkmaz oluyorlar.
Çok güzel tarif ettin Abicim teşekkür ederim 🌸
Rica ederim 🌹😊
Bugüne dek çevremde tüm tanıdıklarım ve akrabaları da baz alarak konuşursam durum şöyle.
Artık duygusal, fiziksel tatminsizlik dolu ve her günü gerginlik yükü altında süren tüm evlilikler o dört duvar ve bir çatı altında yaşayan herkesin belası oluyor.
Türkiye'de ezici bir çoğunluk, "aman çocuğum etkilenmesin, üzülür, kırılır" diyerek sabrediyor.
Veya bir kısmı ise çevresel ya da ailelerin baskıları ya da duyarsızlığı nedeniyle devam ediyor.
İkisi de yanlış. Boşanmak elbette kolay bir süreç değil ve bazen oldukça yıpratıcı oluyor ebeveynler ve çocuk için.
Fakat şu bir gerçek ki, boşandıktan sonra gelen o rahatlama zamanla bir ilaca dönüşüyor ve üç yönü de (anne, baba, çocuk) başarıyla rehabilite edebiliyor.
Kıssadan hisse, tadından nefret ettiğin bir yemeği yemeye devam etmek saçma.
Oldukça net ve yerinde bir tespit. Çoğu insan evlilik içinde yaşadığı mutsuzluğu, alışkanlıklar, korkular veya dış baskılar nedeniyle görmezden geliyor. Ama mutsuz bir ortamda büyüyen çocukların ruhsal yükü de göz ardı ediliyor. Çocuk, sevgisiz ve gergin bir evde büyüdüğünde bundan etkilenmemesi imkânsız.
Boşanma kolay bir süreç değil, ama bazı durumlarda en sağlıklı seçenek haline geliyor. Önemli olan, bu süreci olabildiğince sağlıklı yönetmek. Çünkü mutsuz bir evliliğin içinde kaybolmak da, travmatik bir boşanma sürecine maruz kalmak da herkes için ağır sonuçlar doğurabiliyor.
Ve dediğin gibi, zorla yenilen bir yemeğin tadı hiçbir zaman güzelleşmez. Kendi mutluluğunu yok sayarak yaşamak sadece daha büyük pişmanlıklara yol açar.
Uzun, uzun görüşün için çok teşekkür ederim 🎈🙏
Kesinlikle öyle. Mesela yakın zamanda boşanan bir akrabam uzun zamandır mutsuz bir evliliği omuzlayıp yürütmeye çalıştı ama olmayacağı belliydi ve boşandı.
Sonraki süreç kendisine adeta ilaç gibi geldi.
Evet kaybolan yıllar var, harcanan maddi ve manevi detayları var. Fakat bir şey artık olmuyorsa bunu sürdürmek bile isteye işkenceye maruz kalmaktır.
Hal böyleyken çocuk varsa eğer bu her türlü o çocuğa yansıyor. Okuldaki başarısı düşüyor, arkadaşları ile olan iletişimi zedeleniyor, daha içsel bir çöküş dönemine giriyor. Bu nedenle yol yakınken bırakmak en ideal karar.
Ve rica ederim, ben çoğunlukla böyle uzun yazıyorum 😅
Ellerine sağlık valla iç sesim oldun, böyle uzun uzun yazman ben okudukça keyif alıyorum.
Memnunm bu durumdan ve dediklerinde haklısın, çocukları fazlasıyla etkiliyor hele ki sosyal olarak.
🥰🥰
Teşekkür ederim 🙂
Toplumun genel olarak göz ardı ettiği, bildiği ama bilmemezlikten geldiği bir sorun bu.
Bir de çiftlerin aileleri bunda önemli bir role sahip.
Türkiye'de pek çok anne baba, evlendirdiği (yine ezici çoğunlukla kadınlar için) çocuğu için bir sorun olduğunda yardım etmek yerine veya destek olmak yerine " çözülür gider sabret, kocan o senin" kafasını yaşıyor.
Bak bu da çok yanlış bir şey. Bazen çok üzücü ve trajik sonuçları oluyor bunun.
Eig hakketin 🥰
Teşekkür ederim 🙏
Rica ederim 🥰🙏
Merhaba, çocukların yaşı önemli tabiki, ama illaki olumsuz etkileri oluyor. Evlilik ne kadar kötü olsa da, ebeveynler arasında çatışmalar zarar veriyor. olsa da, çocukların bir arada olmasını ister anne babalarının. Özellikle bir taraf suçlanıyorsa boşanmalarda, çocukta o tarafa karşı ön yargı oluşuyor. Çiftlerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta, eşlerinden bosanmanin doğal olduğu ve çocuklara da bunun nedenlerini yansitmamalari gerektiği bana göre
Merhaba, kesinlikle haklısın, çok güzel acıkladınız. Boşanma, çocuklar için zorlayıcı bir süreç olabilir, ancak ebeveynlerin bu süreci nasıl yönettiği, çocukların psikolojisini büyük ölçüde etkiler. Çocukların en çok zarar gördüğü durum, ebeveynler arasındaki çatışmaların ortasında kalmaları ve bir tarafın diğerine karşı suçlanmasıdır.
Ebeveynlerin, boşanmanın hayatın doğal bir parçası olabileceğini çocuklara anlatmaları, onları taraf tutmaya zorlamamaları ve eski eşleri hakkında olumsuz konuşmaktan kaçınmaları gerekir. Çocukların her iki ebeveynle de sağlıklı ilişkiler kurabilmesi, kendilerini güvende hissetmeleri için çok önemli. Bu yüzden, boşanmanın nasıl yaşandığı ve çocuklara nasıl yansıtıldığı, boşanmaktan çok daha belirleyici bir faktör oluyor.
Kesinlikle öyle. Ne yazık ki, bazı ebeveynler kendi duygusal yaralarını sararken çocuklarının ihtiyaçlarını göz ardı edebiliyor. Oysa çocuklar, ebeveynlerinin ayrılığını bir savaş alanı olarak değil, hayatın bir gerçeği olarak görmeye ihtiyaç duyarlar.
Bu konuda farkındalık çok önemli ve senin gibi bilinçli düşünen insanların artması, gelecek nesiller için büyük bir kazanç.
Teşekkür ederim, sorularıma sürekli, gel güzel görüşlerini bizlerle paylaş🥰🙏
Yiaaa çok sevdim, teşekkür ederim. Sayfamı guzelleştiriyorsun.🥰♥️🙏🌸
♥️♥️🙏🙏🙏
Mutsuz ama birlikte olan bir ailede büyümüş çocuklar üzerindeki kadar olumsuz olmayan durum bence. Birbiri ile iletişim kuramayan ebeveynlerle her gün kalitesiz vakit geçiren çocuğun anne babasının ayrılması ona tartışmalardan uzak daha verimli zaman geçirebileceği ortam sağlar bence. İlla ki kötü olarak etkilenir ama bu durumlar da daha çok.
Ah canım, öncelikle şu konuda rahatla: Her ebeveyn zaman zaman bazı kararlar alabilir ve önemli olan bu kararların çocuğa doğru bir şekilde yansıtılmasıdır. Boşanma her ne kadar zor bir süreç olsa da, çocuğun etkilenme düzeyi tamamen sizin tutumunuzla şekillenir. Ebeveynlerin özellikle bu dönemde çocuklarını bir yetişkinden ziyade bir çocuk olduklarını unutmadan yönlendirmesi oldukça önemli. Yani, çatışmaları asla onun önünde yaşamamak, onu taraf tutmaya zorlamamak ve anne-baba sevgi zincirinin hep devam ettiğini ona hissettirmek kritik noktalar. ❤️
Bir arkadaşım da bu süreci yaşadı. Çocuklarıyla düzenli konuşup hislerini paylaşarak onları sakinleştirdi, "Senin annen ve baban hep burada olacak" gibi cümlelerle güven aşıladı. Çocuklar kırılgan bir dal gibi, biz onları sararsak güzelleşirler. 🌸 Unutma ki, en büyük ilaç sevgin!
Anne kucağı huzurdur, babanın varlığı güvendir. Dünya yıkılsa da bu ikisi ayakta kalsın. 😊
Cevap
20Cevap
kötü etkiler tabi ki de
Cocuklarin hep bir yarisi eksik kalir ozellikle kiz cocuklari cok cabuk duygusal yaklasimlara karsi zaaf olusturuyor. biraz ilgiyle Cabuk kandirilabiliyor yani bu yuzden tam uyum saglanmadan cocuk yapmak saglikli olmaz
Aslında mesele uyum değil, bazen hayat sürprizlerle doludur iyi sandığın evliliğin kötüye gider ve boşanmaya yol açar, işte bu durumda çocukların nasıl etkilenmemesi ve bunun için neler yapılabiliriz diyoruz amaç topluma duyurabilmek.
Ben annesiz büyüdüm ben küçükken bırakıp gitmiş hatırlamıyorum babam hem analık hem babalık yaptı anne kelimesi kadar bana boş bir kelime yok ama olan her zaman çoçuklara oluyor
Çok haklısın işte her doğuran anne olmuyor, her anne olmayanda annelik duygusunu fazlasıyla yaşatabiliyor
Anne var annecik var işte her kadın ana olamaz olmamalı da ben bunları diyorum ama üzülesin diye degil he haberin olsun ben kahkaha atoyorum valla sevgisini bilmedigimden çok boş geliyor
Haklısın tabi dediklerinde anne şevkati tatmayan biri tarif edemez ve bu yüzden eş geçer kısmet buda bir imtihan senin için her halimize şükür diyelim 🌸🌸
Tabiki allaha şükür saglıgımız yerinde
🙏🙏🪶🪶
Saygılarla efenim 🥰
Güzel günler diliyorum 🎈🎈
Boşanma, hem ebeveyn hem de çocuk için derin izler bırakabilir. Ebeveyn olarak, sorumluluklar ikiye bölünürken duygusal yük artar. Çocuklar ise güven duygusunda sarsılma, aidiyet eksikliği ve hatta kendini suçlama gibi hisler yaşayabilir.
Evlenmek gibi boşanmakta var hayatımızda kimseyi bir ömür çekmez zorunda değiliz çekilmez bir hal almışsaa evlilikler bitirilmeli ancak çocuk varsa bu süreç biraz daha zor olabilir ama her şey bi yanaa bu hayata bir kere geliyoruz
Psikolog eşliğinde anlatılabilmeli 7 yaş idealdır fakat boşansalar bile arkadaş kalabilmeli eşler
Çok sıkıntılı bir durum Allah kimse başına vermesin
Ortada kalıyor yavrucak, ya annesinden mahrum kalıyor ya babasından. Anne sevgisini alamayan bir çocuk daha set ve gaddar olabiliyorken baba sevgisini alamayan birisi de daha merhametli olabiliyor.
Çok kötü izler kalıyor çocukta mutlaka etkilenir
Teşekkürler
Çok etkiler. Ne yazık ki yapılacak çok bir şey kalmaz.
🌸🌸🌸
Olmuyorsa zorlamak daha büyük sonuçlar doğurabilir
Boşanmış biri olarak ebeveynlere bişey olmuyor , ama aradaki çocuklar çok etkileniyor.
Çocuk açısından zordur. Ama kötü bir ebeveynse çocuga ileride daha kötü etkisi olacaksa boşanmakta iyidir
Terbiyeli ahlaklı bir şekilde iletişim kurması lazım iki köpek gibi birbirlerini yemelerine gerek yok
Hayırdır bişeyler mi oluyor yoksa?
Yok bee topluma yararlı duyuru yapalım dedik Allah nazarlardan saklasın Allah korusun yok mutluyuz devam kere🤓😂🥳🥳
Sizi anlayacak yaştalarsa çabuk atlatırlar
Ama çok küçükse ve eksiklik hissediyorsa?
O zor ben yaptım o hatayı kızımda hala çok soğuk
Umarım bir an düzelir aranız onunla ilgilenmeye çalış lütfen
Ben baya oldu boşanalı
Hakkınızda hayırlısı olsun inşallah 🌸
İnşallah
Cocuk kucukse bilinclendirmek icin bana gore oyunlarda ya da aile icinde vs bilincli bir sekilde rollerle aksettirilmeli
Ayrilma sebebinin anne ve baba tarafından çocuğa ne şekilde anlatıldığına göre değişir
Büyüyünce olgun erkekler tarafından kullanıldım bu etkisi oldu
Çocuk insanlara güvenini yitiriyor 🙄
Genelde asi oluyorlar gördüğüm kadarıyla.
Pedagojik destek şart çocuk için
Ne yaparsan yap etkilenecek
Zor olur
Zor olur
maalesef olumsuz oldugu cok dogru
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?