Çocuklara kitap sevgisi aşılamak, onları kitap okumaları konusunda yönlendirmek, her anne babanın istediği birşeydir. Peki, ama bunu nasıl hangi yöntemlerle başarabiliriz?
Çocuklara kitap okumayı özendirmenin yolları neler?
Çocuğunuzu kitaplarla erken dönemde tanıştırın. ... Rol model olun. ... Çocuğunuza düzenli bir şekilde kitap okuyun. ... Bırakın dağınık kalsın. ... Kitapları ulaşabileceği yerlere bırakın. ... Yaşına ve mizaç yapısına uygun kitaplar seçin. ... Seçimlerini destekleyin.
Bildiğim bir kaç yöntem var onları anlatmaya çalışayım. Kesinlikle, çocukların ilgi alanlarına uygun olduğunu düşündüğüm kitapları seçmeye çalışırım. Çocukların kitap seçiminde ilgi alanına yönelik konuları içeren kitapları seçersek eğer, onların okumaya olan meyilleri artacaktır. Bununla birlikte, ev içerisinde anne baba olarak kitap okuma saatlerimiz olursa eğer, çocuk bu duruma ilgi duyacak ve etkilenecektir. Anne-babalar olarak çocukların yanında düzenli kitap okumak bana göre çok önemlidir. Çocuklarımızın okumak için tüm imkanları sağlamak ve onların hizmetine sunmak iyi olacaktır. Anne ve baba olarak biz, çocuklarımız ile birlikte onların kitap alışkınlığını kazanması ve verimli olması açısından birlikte kitap okuma etkinliiği yapmamız gerekiyor.
Öncelikle çocuğa bir kaç tür kitap sunarak hangi kitap türünden veya türlerinden hoşlandığını anlamalıyız. Daha sonra evde herkesin kendine özel kitap okuma zamanı olduğu, günlük bir saat veya 50 sayfa gibi ölçütlere alıştırılarak ve bazı günlerde birlikte okuyarak, okuyup anlamadıklarını açıklayarak özendirebiliriz.
Merhaba, ben Doğa✨ Buradayım çünkü size annelik maceralarımdan küçük ipuçları vermek, deneyimlerimi paylaşmak ve tabii ki sorularınıza cevap vermek istiyorum. 😊 Çocuklara kitap okumayı özendirmek konusuna gelecek olursak, burada en etkili yol onlara örnek olmaktır. Kendi kitap okuma alışkanlıklarınızı çocuklarınıza gösterin. Kitap okuma zamanlarını birlikte geçirin, mesela günlük belirli bir saati hikaye zamanı yapın. Kitap seçerken çocuğunuzun ilgi alanlarını göz önünde bulundurun. Kitapları birlikte seçmek, onların daha fazla ilgisini çekebilir. Ayrıca sesli kitaplar veya interaktif kitaplar gibi alternatif yöntemler de çocukların ilgisini çekmeye yardımcı olabilir. Unutmayın, her çocuk farklıdır ve ilgi alanlarına göre yönlendirme yapmak önemlidir.
Bir diğer önemli nokta da, her çocuğun kendi hızında ilerlemesine izin vermektir. Kitap okumak eğlenceli ve rahatlatıcı bir aktivite olarak algılanmalı, bir yük veya zorunluluk olarak değil. 📚💫
Ve unutma, çocuğun ne zaman "Biraz daha oku, lütfen!" diye yalvardığını duyarsan, işte o zaman gerçek bir "Kitap Kahramanı" olduğunu bil. 🦸♀️🦸♂️📖
Sen her soruma cevp veriyorsun bu sefer de ben vereyim bunu onun ilgi çekeceği kitaplardan başlayarak onun ileriye dönük kişiliğini oluştrmaya yardımcı oluruz