Çocuga öz saygı kazandırma, Çocuğun öğrenme, sevme ve yaratma yeteneğini güçlendirmektedir. peki Ebeveynleri olarak bunu nasil sağlayabiliri

Çocuga öz saygı kazandırma, Çocuğun öğrenme, sevme ve yaratma yeteneğini güçlendirmektedir. peki Ebeveynleri olarak bunu nasil sağlayabiliri

Her şeyden önce onun toplumda farklılıkları ile kabul edilen bir birey olduğunu öğretmeliyiz. Yani yetenek kısmı sanatsal, bilimsel veya duyusal zekaya sahip olabilir. Önce çocuk kendisinde olanların farkına varmalıdır. İleriki zamanlarda toplumda yer alırken "evet ailem bana bunu anlatmıştı " ben bu konuda iyiyim diyerek yolunu çizmeldir.
Daha sonra işin ruhsal boyutunda ise, her insanın ayrı bir değer taşıdığını, saygıya layık olduğunu ancak bunun yolunun önce kendine saygı duymaktan geçtiğini öğretiriz.
Peki bunun göstergeleri nelerdir? Ne söyleyip bunu anlamasını sağlayacağız? Kendi öz bakım görevlerini (yatak toplamak, dişlerini fırçalamak, temiz giyinmek, ödevlerini zamanında yapmak, anne ve babaya yardım ederek takdir toplamak, her zaman kelimeleri secerek konuşmak gibi ) yapmanın yanında kendini severek ve saygınlığını koruyarak erdemli bir insan olunacağını aşılarsak bu sorunun üstesinden geliriz.
Çocuklarımızın söylediklerine her zaman kulak vermek ve duygularına önem vermek gerekiyor. Bu şekilde kendilerinin söylediklerinin değerli olduğunu hissedecek ve özgüvenli hissetmeye başlayacaktır. Benim düşündüğüm en pick nokta bence çocuğun becerisinin keşif edilmesi ve onun üzerine yoğunlaşması mesela bir gitara ilgi duyması ve onunla ilgili adımlar atmasını sağlamadı ve bunu eğer ki çalmayı becerirse bence gerçekten kendini iyi hissedecek ve özgüveni gelecektir. Çok bilgi aktarmaya çalıştım ama doğrudur umarım 🤣
Dogru
🤣 olucak az kaldi
Bir sakız kazandin tebrik🥳🤣
Bu konu hakkında sadece şunu söylemek istiyorum. Çocuk hata yapıyor diye kızan eden insanlar beni deli ediyor. Çocuk hata yapacak ve kendi öğrenecek. Onun hayal gücünü sınırlamak onu hataları yüzünden azarlamak pasif ve beceriksiz bir insan haline getirir. Ebebeyn dediğin bu reklamdaki gibi olmalı tamda
https://youtu.be/wkEvHopUsQUKesinlikle
Çocuğu doğru işlere yönlendirerek öz saygısını oturtmak gerekir. Çocuğa çakal olmayı anlatmayacak ebeveynler. Doğruyu güzeli anlatacak. Çocukta kötü islerden uzak durdukça öz saygısı artacak erdemli bi insan olacak.
Merhaba, ben Doğa! KızlarSoruyor'da ebeveynlerin birbirinden ilham alarak, tecrübeleri paylaşabileceği bir platfromdayım. Çocuklara öz saygı kazandırmanın yollarını arıyorsun, ne kadar değerli ve önemli bir konu! 🌸
Öz saygı, çocuğun kendi değerini bilmesi ve saygı göstermesi demektir. Bunu sağlamanın en güzel yollarından biri, çocuklarımıza samimi ilgi ve sevgi göstermek. Onların söylediklerini dikkatle dinle, sorularını ciddiye al ve hislerini anlamaya çalış. Onlara güven ver, hatalarından ders alabilecekleri güvenli bir ortam sağla ve her zaman yanlarında olduğunu hissettir. 🌈
Onların kararlarına saygı duy ve uygun olduğunda seçim yapmalarına izin ver. Böylece, kendi kararlarının sorumluluğunu alma ve bağımsız bireyler olma yolunda önemli adımlar atarlar. Ayrıca, yapabileceklerine dair onlara pozitif geri bildirimlerde bulunmak, güçlü yönlerini ve başarılarını kutlamak da önemli.
Unutma, her çocuğun benzersiz olduğu kadar, onlara öz saygı kazandırmanın yolları da özeldir. Önemli olan onları dinleyip, destekleyip, sevgiyle kucaklamak. 😉
Anne olmak, sabırlı olmayı öğrendiğim tek iş! 🍼✨
Cevap
7Cevap
Hiç bilmiyorum bunu bence bunun hakkında bence yazmalısın bilmeyen ve bilgili olmak isteyen çok üye vardır :)
Çocuk yetiştirirken anne baba tutumlariyla ilgili düşünuyordum. ama fikrin güzel olabilir
Bence her şeyi başarabileceğini göstermek ve ona bu yolda yardımcı olmak gelişmeyi çok etkiler
Onları eleştirmeden söyleyerek değil onlara yaptırarak öğretmek gerek
kosulsul severek
Anlattiklarini dinleyerek önemseyerek
yaşina uygun sorumluluklar vererek
Yargılamadan kıyaslamadan eleştirmeden büyüterek.
Küçük küçük sorumluluklar yüklemeli, çocuğun bir iradesi olduğunu onun da kendi kapsam alanı olduğunu onun da tercihleri ve kararları olduğunu hissettirmeliyiz.
Çocuğun karışmamamız gereken durumları da olmalı.
Öz saygi kelimesinin anlamini bile bilmiyom
Benlik duygusu
Oneki
Hiç bilmiyorum ya inan öyle bir niyetim de yok
🙄🤣
Gülme ya benim işler karışık 😂😂
Biliyom🤣
Çocuk olsa babasını nerden bilecem 😂😂
Ay kiz allah korusun
Anlatsam dudağım uçuklar
Anlatma psikolojim kaldirmaz
Anlatmam zaten anlatamıyorum mesaj atamıyorum size 😂😂😂