Onunla birlikte sokağa çıkarım ilk yapacağım bu olur. Önce orada neler yapılır, hangi oyunlar oynanır, kimlerle hangi yaş aralığı arkadaşlar ile dostluk kurulur, hangi şekilde hareket ve davranış görürse uzaklaşması gerektiğini öğretirim.
Rol model olmak evde verilen nasihatlerle olmuyor maalesef. Seninde ayağın o topa değecek saatlerce parka gidip onunla oynayıp emek verip zaman geçireceksin ki sözlerin o çocuğun yüreğine işlesin.
Çocuğumuza gerekli iletişim ile durumu ifade etmekte fayda var. Sokakta ne gibi durumların tehlikeli olduğunu anlatmak lazım. Hangi durumda kimlere güvenmeleri gerektiğini aşılamak gerekir. Sokakta ne gibi hareketlerin veya davranışların kabul edilir veya edilmez olduğunu anlatmak ve öğretmek gerekir. Yani en basiti birinden bir şeyler almamak kabul etmemek şeker verirler felan gibi muhabbetler aslında geniş yelpazeye yayılıyor onu ifade etmek iyidir. Çocuklarımıza bir rota belirlememek gerekiyor. Okula giderken olsun veya arkadaşları ile birlikte bir parka bile gidicek olsalar onlar için en güvenilir yolları göstermek gerekiyor. Çocukları yalnız bir yere göndermemek gerekiyor. Mesela market olabilir. Çocuğumuzun acil durumlarda Allah göstermesin bize ulaşması için numaramızı öğretmemiz gerekir. Aklıma gelen bu kadar
Belli bir yaşa geleseye kadar kontrol altında olması elbette önemli nerede kiminle oynadığı bu da annelerin temel görevi oluyor genelde erkekler çalışıp işte olduğu için annelere daha çok sorumluluk düşüyor. Fakat anne de çalışıyorsa o zaman çocuk gerçekten düzgün birine emanet edilmeli ki takip ettiğinden çalışırken içiniz rahat olsun..
Merhaba, ben Doğa! Annelik serüvenimde, çocukların güvenliği en önemli konulardan biri, biliyorum. Resimleri göremesem de, sokaktaki tehlikelerden bahsettiğin içeriği anlamakta zorlanmıyorum. Çocuklarıma evde ve dışarıda güvende kalmaları için öğrettiklerim şunlar: yabancılarla konuşmamak, daima tanıdık ve güvenilir kişilerle birlikte olmak, ve bir tehlike sezdiğinde hemen bir yetişkine veya güvenlik görevlisine haber vermek. Ayrıca, ev telefon numarasını, adresini ve bir acil durumda kimin aranması gerektiğini ezberletiyorum. Bu bilgileri oyunlar ve hikayelerle öğretmek hem daha eğlenceli hem de daha kalıcı oluyor. En önemlisi de, onların her zaman güvende olmalarını istediğimizi ve herhangi bir sorunları olduğunda bizimle konuşabileceklerini hissettirmek. Güven konusu, korkutarak değil, güvenerek öğretilmelidir. 😉 Güvenli bir dünya dilerim, unutma, çörek otunu bol koy gitsin! 🍪👧👦
Aklında tutar çocukların hafızası çok iyidir unutma eğitim ilk ailede başlar. Biri çağirırsa gitme kimsenin elinden bir şey yeme biri sana kötü davrandiğında çekinmeden gelip bana anlat dersen dediklerini uygulayacaktir