Doğum oranını yükseltmeyi hedefleyen Çin'de yeni evlenen çiftlere 30 gün ücretli izin hakkı verilecek. Sizce etkili olur mu? Ülkemizde de uygulanmalı mı?

Doğum oranını yükseltmeyi hedefleyen Çin'de yeni evlenen çiftlere 30 gün ücretli izin hakkı verilecek. Sizce etkili olur mu? Ülkemizde de uygulanmalı mı?
Çin'de doğum oranını yükseltmek için yeni evlenen çiftlere verilen 30 gün ücretli izin hakkı, birçok faktörün etkili olduğu karmaşık bir soruna bir çözüm olabilir. Ancak, bu tek başına yeterli olmayabilir. Çin'de doğum oranlarındaki düşüşün nedenleri arasında ekonomik nedenler, eğitim ve iş hayatı baskısı, yaşlanan nüfus ve tek çocuk politikası gibi faktörler yer almaktadır.
30 gün ücretli izin hakkı, yeni evlenen çiftlerin çocuk sahibi olmalarına yardımcı olabileceği gibi, aynı zamanda çalışan annelerin işlerine dönüşlerini kolaylaştırabilir ve ebeveynlerin daha fazla zaman geçirmelerine olanak tanıyabilir. Ancak, doğum oranlarının yükselmesi için daha kapsamlı ve bütüncül bir yaklaşım gereklidir.
Ülkemizde de doğum oranlarının düşmesi, ekonomik, sosyal ve kültürel faktörlerin bir sonucudur. Bu nedenle, sadece yeni evlenen çiftlere izin vermek, Türkiye'deki doğum oranlarını arttırmak için yeterli olmayabilir. Ancak, benzer bir uygulama, yeni ailelerin finansal ve psikolojik olarak rahatlamalarına yardımcı olabilir. Bununla birlikte, doğum oranlarını arttırmak için daha kapsamlı ve uzun vadeli bir planlama yapılması gerekmektedir.
Yahu bunlar daha geçen senelerde 1 çocuğa izin veriyorlardı şimdi bir anda ne oldu da doğum oranını yükseltmek istediler.
Ülkemizde izne gerek olduğunu düşünmüyorum, insanlar maddi olarak yeterli seviyeye ulaşınca 10 çocuk yapıyorlar.
Eskiden de düşürmek için her aileye 1 çocuk izni veriliyordu. Ne değişti 50 senede? Nüfusları mı azaldı? Doğum izni gerçek olabilir fakat doğum oranını arttırma zerrece mantıklı ve gerçekçi gelmedi.
Cevap
35Cevap
Çin bile doğuma teşvik veriyorsa demek ki büyük sıkıntı var demektir gadası
Bence etkili olabilir. ama çin de bile doğum oranı yükseltiliyorsa sorun var demektir.
Sanayi Devrimi öncesi toplumların kalabalık olması ülkelerin ve devletlerin isteyeceği bir şeydi. Hele ki iklim de buna el veriyorsa nüfus artışı büyük bir hızla devam ediyordu. Çin’in doğusu da bu duruma oldukça elverişli bir bölgeydi.
Bunun dışında bu ülkeler geniş ekim alanlarına sahip bölgelerdi. Misal, pirinç tarlaları oldukça büyük alanlara yayılıyordu. Haliyle buralarda çalışacak insan sayısının çok olması gerekiyordu ki ürünler tarlada çürümeden hasat edilebilsin. Çin ve Hindistan’da bu tarlalardan çok vardı. Ayrıca pirincin verdiği enerji buğdaya göre daha fazla olmasından mütevellit nüfusun artması hızlı olmuştur.
Haber doğru mu diye kontrol etme ihtiyacı hissettim.
Tüm ülke için geçerli bir uygulama değilmiş. Olamaz da zaten. Sadece bazı eyaletlerde doğum oranı düştüğü için bölgesel olarak alınmış bir karar.
Adamlar ülke içinde kalabalık yerden, tenhalaşan yere doğru göç olmasın, herkes bulunduğu yerde düzenini korusun ve sürdürsün diye nüfusu planlıyorlar. Çok doğru.
Suriyelileri oraya yollayalım
Nüfus patlaması yaşarlar
Irkçı değilim esprisine söylüyorum 😂
Onlar çocuk sever😅
Aynen öyle kızlar kesim çözüm hahha
Dünya nüfus 4 e 1 yeter daha çoğalmasınlar çekirge gibi insan nufüs çoğalmasının hiçbir artısı yok tam tersine eksisi var kaynak tüketimi iklim değişikliği gibi
Zaten nüfusu fazla değil mi bunların daha ne artmasndan bahsediolar ya nereye sigacaklar
herhalde dünyayı işgal etmeyi düşünüyorlar
Şekerim sana bilimsel açıklamasını yapayım.😘
Doğum oranları azaldıkça genç nüfus yani iş gücüne katkıda bulunan nüfus da azalıyor. Bununla birlikte yaşlı nufusun genç nüfusa oranla giderek artması birtakım ekonomik sorunlara yol açabilir. Çünkü bir ülkede asıl geliri yaratan işgücüne katkıda bulunan nüfustur. Emekli maaşı ve sağlık hizmetleri gibi alanlara fon sağlayabilmek için işgücüne katkı sağlayan nüfusun fazla olması gerek💋
Valla şekerim, Çinlilerin nüfusu 1.5 milyar olmasına rağmen bile Suriyeler söz konusu olduğunda milli kimliklerini kaybetmekten endişe duyarlar. Sen de biliyorsun ki Suriyeli vatandaşlarımız gezegenimizdeki diğer bütün biyolojik çeşitlilikten daha fazla ve daha hızlı çoğalıyor.😅
Çok iyi anlıyorum şekerim ve inan bana ne söylesen de eksik kalır bunlar için. Savaştan kaçıp ülkemize gelip kadın başı 10 tane çocuk yapıyorlar. Böyle giderse bir 20 yıl sonra biz değil onlar bizi bu ülkede ağırlıyor olacak.😪
Bu arada özelden yazdığım mesajları neden yanıtsız bırakıyorsun merak ediyorum doğrusu😅
Çin’de uzun yıllardır bir çocuk tan fazla yapmak yasaktı. Bunun sonuncu yaşlı nüfus oranı çok arttı genç nüfus azaldı. Genç nüfusu artırmak için yasağı kaldırıp birden çok çocuk yapmayı teşvik etmeye başladılar
Kesinlikle haklısın şekerim. Her ne kadar muhafazâkar kökenli biri olsam da iktidarın bu Suriye politikası uzun vadede ülkemizi çok büyük bir tehlikeye sokabilir. Ayrıca bu deprem felâketiyle birlikte Türk vatandaşlar batıya göç ederken Suriyeliler o illerde giderek daha baskın bir hâle gelecek. Bana öyle geliyor ki ülkemizin birincil bekâ sorunu bu Suriyeli kardeşlerimiz.☝️
Bir an önce bunlardan kurtulmalıyız aksi taktirde ilerleyen dönemde onlar bizlerden kurtulabilir.
Yeni evlenen çift kalkipta hemen çocuk mu yapacak da tamam bol bol seks yaparlar zaten de yeni evlenmisler niye yapsinlar
7, 5 milyar insanız neyinize yetmiyor 🥲 görende 3 milyon nüfusları var sanır. Tüm dünyayı işgal etmekse amaçları bilemem
ücretliyse neden izin alsınlar ki zaten bebeğin masrafı olucak ayrıca yeterince kalabalıklar neyin doğum oranı bu
Umarım türemezler ac kalırsa o ırk bizi yer😂
Geçenlerde bunların yemek videolarına denk geldim midem kalktı🤮 bunlar üremesin ya
Formalite evlenirler çocuk yapana olsa izin daha etkili olurdu diye düşünüyorum
Uzun yıllar adamlara işkence ettiler nüfus artış hızı konusunda şimdi ise teşvik. Çok ilginç
olabilir elbette sanki
Çin de nufüs azalması var..
çoğalsınlar çoğalalım tabii telef olacak can lazım dünyaya
Anlamış değilim. Çin'de 1 çocuk limiti vardı. Şimdi ne oldu da bir anda oranı yükseltmek istediler?
Bunu ilk kez duyuyorum Çin de doğum oranını azaltmak isteniyor diye biliyorum
Çin’de mi? Emin misin?
Eğer gerçek ise Çin dünyayı ele alma planında demektir)))
Dünyanın en yaşlı ülkesi olmak istemiyorlar artık sanırım
E hani nüfus çok yoğun diye 1 çocuk sınırı vardı, ne oldu bunlara?
çocuk yapmak kolay. önemli olan o çocuğa neyle bakacak. çinde bizim ülke gibi aynı. gelir seviyesi düşük alt tabaka aşırı fazla. pirinç lapasıyla hayat mı geçer
Dünyanın en kalabalık nüfuslarından biri daha neyi çoğaltacaklar acaba
Burdan otuz erkek götürseler yeni bir çin kurarlar
Bu kadar kalabalığa rağmen neden doğum oranı artsın istiyorlar
İsterlerse bir yıl olsun 🤭
Korunmak isteyen yine korunur abi.
Eskiden azaltma politikası izliyorlardı şimdi arttırma mı? Hey Allah'ım sen benim aklıma mukayyet ol 🤲😑
Zaten kalabalıklar yapmasınlar o kadar çocuk çekirge sürüsü gibi çoğalmanın ne yararı olacak 😂
Olmaz mı ya olur tabi. Çiftlerin seks yapmalarındaki en büyük engellerden biri işi verdiği stres ve yorgunluk. Bu yüzden 30 günlük tatil çok etkili olur
Hani bunlar 2. çocuğa para isteyen devlet değil miydi? Ne ara çocuk yapın moduna girdiler?
Dinamik genç nüfus lazım yoksa gerilemeye başlıyorlar
Çin daha ne kadar üreyecen😂yeni evlenen hemen çocuk yapmak istemez ki hem
30 gün ücretli izin verilecek diye kimsenin çocuk yapacagini sanmıyorum. 1aylik maaşla ve izinle bitmiyor çünkü çocuğun masrafları ve bakımı.
Soruyu yanlış okumusum etkili olacağını sanmıyorum yine de pek bir şey değişmez bence
Lan ne saçma şeyler yapıyor bu çin sanki kendi mevcut nüfusu azmış gibi
Çin gibi yoğun çalışma temposunun olduğu bir yeri düşünürsek bir nebze etkili olabilir.
Zaten yeteri kadar çoklar bence.
Önlemini alan evde kaldı diye önlem mi unutacak
türk erkeklerini bir haftalık ağırlamaları yeterli
Bizde istesinler yarım saat izin yeter, 😊
bizim ulkemiz niye nufusu arttirsin ya, bizim ulkemizde varolan ne kadar mutlu ve rahat sanki
bunlar niye kendi bacağına sıkıyor?
daha ne yapacaklar zaten allahın belaları ya
Çin çok kalabalık zaten niye arttırmaya çalışıyor
Eee onlar zaten fokur fokur kaynıyor 😬
Biraz suriyeli alsınlar içeri
İnsan sayısını neden arttırmak istiyorlar ki
30 günde yaptın yaptın. Komikmiş cidden
İkinci bebek yasak değil miydi
Nüfusları yaşlanıylr mecburlar
zaten çoklardı daha ne kadar çoğalacaklar :)
30 gun ilginc olur mu evlilere sormak lazim
Suriyeliler gittikten sonra belki
Çinde düşürmek şstiyorlar sanıyordum
Çinliler de çok kararsız
Çok azlarda sanki mikroplar
Çin daha ne kadar çoğalabilirsin
Maddi yardım da yaparlarsa neden olmasın
Daha nerelerine çoğalacak gözünü ziktiklerim
Olmaz
Helal olsun
Olur
Olmaz. Çin'de nüfus artmaz artık