Parmak emmenin bildiğim pek bir zararı yok. Sadece bebekler parmağını da yemek olarak algılayıp yemek seçtiğinde parmağını emmeye başvurabilir. Ya da bebeklerde bağımlılık yapabilir.
Neden bunu yaptıklarını da şuna bağlıyorum; anne sütünü istedikleri anda tüketememelerine. Çünkü otobüste, dışarıda ya da uygun olmayan bir zamanda bebeklerin canı anne sütü isteyebilir.
Böyle zamanlarda parmaklarını emerek bu isteklerini bir süreliğine frenlemiş oluyorlar. Yani benim tahminim bu yönde ๑
Bebekler acıktığında ve anne sütüne ulaşamadığında ağlayarak bulunulan ortamda iç savaş çıkarırlar 🤣 Açsa ve o süte ulaşamıyorsa kokusundan dolayı annenin yanağını, omzunu vs emmeye çalışırlar parmak emme refleksini acıktığı için yapmazlar pek yani 🙂 Genelde uyku öncesi ve uyku halinde iken ve stresli ağlama zamanlarında bu refleksi gösterirler öyle bir kaç dakika emip bırakma olayından söz etmemiştim. Parmak emmenin bir çok olumsuz tarafı vardır 🙂
Bebeklerde emme olayı reflextir. Eğer parmaklarını bu anlamda farkederlerse biraz kurtarmak zor olabilir. Ama bence asıl dikkat etmemiz gereken psikojik kısmı. Eğer anneye doyamıyosa manevi anlamda, kendini güvenli alanda tutmak adına da parmagina yoneliyo. Onlar için güven alanı önemli ve emme işlemi onların en iyi bildiği eylem ve kendilerini en güvende hissettikleri an. Ben bununla ilgili de olabileceğini düşünüyorum. Damak yapılarını bozduğu da bir gerçek tabi. Sadce parmak değil emzik de aynı sonucu doğuruyor. Uzun süreli emmeler parmagin aşırı incelmesine de sebep olur.
Bebekler her seyi agizlarina almaya meyilli olduklari icin ve ilk ellerini kesfettikleri icin parmak emmek her cocukta gorulur kimisi hemen birakir kimisi yillarca yapar bunu. Psikolojik sebeplerden dolayi 15-16 yasina kadar bile parmak emen cocuklar vardir. Parmak emmek bebek/ cocukta cene bozuklugu, hep ayni parmagi emerse parmagin ince kalmasi ve diger parmaklara bakarak kucuk kalmasina sebep olabiliyor. bu yuzden tipki emzik birakmak gibi parmak emmeyide kucuk yaslarda unutturmak gerekiyor diye biliyorum.
Doğru biliyorsun bebeğim. Bu yüzden bebeğin parmak emme alışkanlığı ilk gözlemlendiği zamanlarda emzik kullanmayan bir bebekse emziğe alıştırılması daha doğru. Çünkü emziğin kontrolünü daha kolay sağlayabilirsin ama parmak onun olduğu için ne saklayabiliyorsun, ne unutturabiliyorsun. Hijyen açısından da öyle elleri çok kirliyken de yapabilir bu eylemi ama emziğin temizliğinden hep emin olmaya çalışırsın. Damak yapısını emziğe göre çok daha ciddi bozabiliyor parmak emmek ve bırakması uzun yıllar alabiliyor dediğin gibi ergenlik dönemine kadar bile ilerleyebiliyor 🙂 dikkat etmek gerekli 🤗
O diş çıkarma döneminde oluyor genelde benim tırtıl da yumruğunu sokuyordu ağzına. Yapma etme küçücük ağzın var yırtılacak derdim hatta daha çok sokardı 🤣
Bebeklerin oral dönemi vardır bizim gibi görerek birşeyin ne olduğuna karar veremezler ağızlarına sokmaya çalışırlar her şeyi bunun verdiği alışkanlıkla parmaklarını emdiklerinde rahat hissederler Bide ağızda diş çıkmamış oluyor hem diş çıkartıyorlar hem de dişsiz et birbirine değdiğinde garipsiyorlar diş çıkmamış bölgeler birbirine değmesin diye parmak veya herhangi birşeyi ısırıp o temastan uzak kalırlar