Küçüklüğünden itibaren bir yaratıcı olduğunu anlatarak. Aslında dinimizi öğretmenin en güzel ve etkili yolu ona bunu göstermek olur. Doğada bile mükemmel bir düzen, uyum var.
Kediler rastgele basmasına rağmen patilerinin altında gezen karıncaları ezmiyorlar. Güneş ultraviyole ışınlarıyla pek çok zararlı ışın gönderse de bitkilerin ve insanların ihtiyacı olan enerjiyi onlara veriyor. Dünya'nın ikliminden tutun, insanların vücuduna kadar her şeyde bir oran ve denge var.
Çocuklarımıza küçük yaşlarda çevreyi izlemeyi ve kalp gözüyle bakmayı öğretirsek Rabb'ini kendisinin de bulmasına zemin hazırlamış oluruz. Ben günümüzde her ebeveynin dediği 'kendi arasın bulsun' ifadesine katılmıyorum. Sen çocuğu eğitip bu yönde geliştirmezsen o çocuk nasıl dinini nasıl öğrensin?
En basitinden bir tohumu bile sulamazsanız solup gider. Günümüz ebeveynleri, hem çocuklara yabani ot muamelesi yapıp kendiliğinden büyümesini istiyor hem de kendini en güzel şekilde yontmasını ve geliştirmesini. Oysa ikisi de birbirine çok zıt. Yabani ot gibi dediğim olay, başkasına verilen kaynakları izinsiz kullanmak. Kendini yontmak dediğim de karakterini geliştirmesi.
Bunların olmaması ve Allah'ı bilen bir çocuk yetiştirebilmek için ona önce soru sormaya öğretmeliyiz. Böylece sorular sorarak ve araştırarak kendisi doğru bulur. Üstelik bu yolda ona rehber olmadığımız ya da onu zorlamadığımız içinde ileride bize teşekkür edecektir ๑
Bi'bot seçmeseydi de ben seçerdim zaten çok güzel yazmışsın eline sağlık 🌸 Bilerek eig leri çok geç seçiyorum hem sistem daha çok sevçiyor eigleri hem de bi'botun seçmesi bence daha güzel. Ben eig seçersem bibot gelmiyor.
Çocuklara dini öğretmenin ilk adımı onlara saygıyı, sevgiyi, değer vermeyi, teşekkür etmeyi, yardım etmeyi ve yardım istemeyi, hoşgörüyü ve empatiyi öğretmekle başlar. Çünkü en başta Allah bizlere nimetler verdiği için şüküre,, sevgiye, saygıya layıktır. O'nun sevgisini ve saygısını kazanmak için çizdiği yoldan gideceğiz, yarattıklarına onun belirlediği çizgilerde yardım edecek, saygı, sevgi gösterecek ve onları değerleyeceğiz. İşte çocuk bunu öğrenirse, bizim için değilde kendisi için çıktığı yolda inancını ve hayatını güzelce yaşayabilir.
çocuk 7 yasa kadar teyp gibi kaydeder. ve evde anne baba nasıl ne yapıyor nasıl yasıyorsa baz rol model alır . yemek yemesınden uyumasına alıskanlıklara kadar.
bellı bır yasa kadar yaratıcı oldugundan bahsetmek , sonrası dinimiz ile ilgili bilgileri aktarmalı.
Çocuklara dinden önce ahlak öğretilmeli. İyi insan olmak öğretilmeli. 5 vakit namaz kılan ama din maskesiyle devleti soyan bir şerefsiz olacağına ahlaklı bir ateist olmasını tercih ederim.
Baskı yapmadan onlar için hazırlanmış Kitaplar var, iyice araştırıp tarikatlerin yayınevlerinden çıkmamış realistik manipüle edilmemiş eserler bulup okutmak.
İbn Haldun Üstat güzel söylemiş;-“Çocuklarınızı terbiye etmeye çalışmayın, Kendinizi terbiye edin yeter, Zira zaten size benzeyecekler...
Çocuk annesini babasını rol model alır. Kişi nasıl bir hayat yaşarsa genel olarakta çocuğu ona benzer. Bu dışarıda serserilik yapanların pek çoğunun aile yapısı ve çocukları yetiştirme tarzları gayri ahlakidir. Bu genel olarak böyledir, elbette istisnalar da olabilir. Hani bir söz var ya, “zalimden alim; alimden de zalim doğar” diye, böyle olaylar da yok değil.
Allah'a karşı ne kadar duyarlı olduğumuzu namazımızı kılarak orucumuzu tutarak zekâtımızı vererek yoksullara ve ihtiyaç sahiplerine yardım ederek ve her şeye duayla başlayıp duayla bitirerek merhametli olmayı göstererek ve öğreterek...💕🌹👈
Dini öğretmek bazen boş çaba olabiliyor. Elbette dini konuları öğretmekte gerekli. Ancak ilim öğretmek ilim ve ihsan aşılamak olmalı ilk yapılacak olan. Ne kadar çok ilim sahibi o kadar mükemmel insan. İlim öğrenirken ilmin gereğinide yerine getirmeli. İlim öğrenmesi, sahip olması onu merak, öğrenmeye ve uygulamaya itecektir. İlim sahibi insan olması için çaba göstermek bana daha doğru geliyor. En önemli 14 ilim vardır. Ne kadar çok bemimserse o kadar iyi.
çocuklar anlatılarak değil görerek öğrenir biz kendimize çeki düzen varsak oda bizi izler namaz kılmayıp namazı öğretmezsin dua etmeden duayı anlatmazsın çocuğa yalan söylerken çocuğa haramı helali öğüretemezsin
güzel ve benim de aklımda olan bir soru bu cevaplara bakmaya geldim ama şu ana kadar çok da tatmin edici bir cevap göremedim birkaçı dışında.. takipte kalıcam.. ;)
Öğretmemeliyiz. Din yerine farklı şeyler öğret. Akıllı olsun Kendi aklıyla bulur, doğruyu İnancın iddia ettiği şey de bu değil mi zaten akıl verdim bulabilirsin öğretmene gerek yok
Çocuklarımıza ilk önce ahlaki ve etik olmayı öğretmeliyiz. Onlara dini tarafsız bir bakış açısıyla anlatmalıyız ki sonra kendileri iç sesleriyle devam edebilsinler.
Bence ergenlikten sonra olmalı ,çocukken verilen dini eğitimin neticelerini görüyoruz günümüzde.. bizim ki çocuğa eğitim vermek değil mecbur etmek gibi bir şey olur.
Ben de çok dindar bir insan olmadığım için nasıl öğrenir bilemiyorum. Sadece anlatırım, seçimi ona bırakırım. Kendi aklıyla mantığıyla kendi doğrularını bulsun. Baskı yapmam bu konuda.
Eğitim aileden başlar çocuklar in idolü anne babalarıdir çocuk anne ve babasını örnek alır çocuğunuzu nasıl yetiştirmek istiyorsanız o şekilde yaşamanız yeterkidir
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Kuran kurslarına göndermemeliyiz en önemlisi bu, ya dinden soğuturlar ya da taciz edilir Allah korusun.
Dinin kendisini anlatacaksan maalesef otomatik olarak korku verilecektir.. islam'da allah sevgisinden önce allah korkusu vardır. korku ise sadece dayatma sevgisi sağlar.
tevrat kuran incili koy 3 mt önüne hangisine emeklerse onu öğret.. abi şaka gibi soru sormuşsun kusura bakmada sen insan olmayı öğret dinide isterse kendisi öğrenir kabul eder.