Artikülasyon bozukluğu; sesleri çıkarırken bazı seslerin atlanması, başka sesler eklenmesi veya seslerin çarpıtılması sorunudur. ❓❓❓17 aylık bebeğim köpek yerine pötek, ekmek yerine eppek, balık yerine bıdık, toprak yerine potrak, çöp yerine pöç gibi ne olduğunu biliyor olsada telaffuz hataları yapıyor. "Hayır öyle değil" demek yerine "evet küçük bir köpek, evet ekmek aldık, evet kırmızı bir balık" diye doğru telaffuzu cümleler içinde kullanmak gerektiğini biliyorum, bebeklerin bir çok harfi çıkarmakta güçlük çektiğini de biliyorum.
•Sormak istediğim şu çocuklarda doğru teleffuz ne zaman beklenir?
ben bir sürü şeyin ismini kendimce telaffuzda değiştirmişim kendimce kimsede beni uyarmamış 😀😀 nasıl akıl edip kendim sonra düzelttim bunları bilmem 🤷🏻♀️ mesela en çok güldüğüm evde giydiğim terliklere gılık (bunu nasıl bulmuşum bilemiyorum) diyormuşum sonra çamaşıra caşmış çişim geldi demek yerine tişim 😂😂
3 yaştan sonra düzelmeye başlamalı. 4 yaşına gelmiş normal konuşma gelişimine sahip bir çocuğun “r” sesi dışındaki tüm konuşma seslerini doğru şekilde üretmesi beklenir. 4 yaşında hala bir bozukluk varsa bir uzmana gösterin, zararı yok. Benim kardeşimde de Artikülasyon bozukluğu var biz erkenden götürmedik çevremizdeki insanlar geçer filan demişti geçmiyor ve ne kadar erken müdahale edilirse o kadar iyi olur.