Yüksek eğitim profilden ailelerin çocukları yeni ortamlarda daha fazla zaman geçiriyor. Haftada 4,5 saat kadar. Yeni ortamdan kastedilen müzeler kurslar ve atölyeler, kamplar, kitapçılar, tiyatrolar, sergiler, sinemalar, oyun grupları, spor ve sanat faaliyetleri. Bu yeni ortamlar, yeni deneyimler yeni beyin bağlantılarını oluşturuyor.
Yine aynı şekilde bu aileler çocuklarıyla haftada 3-4 saat daha fazla konuşuyor, iletişim kuruyor ve paylaşım yapıyor. Ortam ne kadar zenginse beyin o kadar gelişiyor. Ancak ortamın zenginliğinden çok senin o ortamda ne yaptığın önemli. Diyelim ki zengin bir ortama doğdun etraf kitapla, oyuncakla, insanla dolu ancak sen akşama kadar oturduğun yerde PS’te oyun oynuyorsun, TV izliyorsun sadece sosyal medyada vakit geçiriyorsun. Sen bunları yaparken beyninde pasif halde kafanın içinde miskin miskin oturuyor. Öte yandan yoksul bir köy ortamında doğdun hiçbir şey yok. Sen ağacın tepesinde oturup düşünüyorsun hayaller kuruyorsun, kilden oyuncaklar yapıyorsun araştırıyorsun işte bu durumda beynin daha çok gelişiyor. Özetle eğitimli ebeveyn sana bir ARTI ancak her şey değil.👍🏻
Bir insanın hayatında olan her şey ve herkes geleceği için çok önemlidir. Size şunu söyleyebilirim: Sizin yaşadığınız aile, akraba, oturduğunuz mahalle, şehriniz, ait olduğunuz kültür, tartışma şekilleri, insanı değer endeksi diğer bütün yaşam şartları sizin benlik oluşumunda çok etkilidir. Yaşadığınız çağ ve yaşadığınız dünya düzeni bile düşünme biçiminde etkilidir.
Fakat şunu da söylemek gerekiyor. İlk doğumdan itibaren çevrenin etkisi çok fazla iken zamanla bu etki azalır, büyüme olaylara bakış açısı yaşadığınız değerler silsilesi ve kendi görüşleriniz hayatınızın yön vermede etkili olur. Savaş olan bir ülkede doğan çocuk ile hayatı boyunca savaş görmemiş bir çocuk arasında eğer doğru eğitim iyi bir yönlendirme olursa fark kalmaz ama savaş şartlarında doğan birey ağır travmalar ve diğer olumsuzluklar eşlik ederse Mesela anne baba kaybı, ülkede oluşan ayrımcılık, istediği gibi eğitim görememesi... Onu diğer çocuklara karşı olumsuz etkiler.
Daha başarılı kendini geliştirmiş çocuklar yetişiyor ve aile çocukların psikolojisini etkileyen unsurların başında bilinçli ve eğitimli ailelerin buna daha çok dikkat ettiğini düşünüyorum. Eğitimsiz ve bilinçsiz bir ailenin örneğin sürekli çocuklarını diğer çocuklarla karşılaştırması çocuğun psikolojisini etkileyen bir durum ve bunu herkesin içinde yapmaları. Bu örnek verdiğim yaptıklarının sadece biri. Eğitimli ve bilinçli bir ailenin bunu yaptığına şahit olmadım. Bu yüzden bu konuda bilinçli olmayanlar çocuk yapmasın. Psikolojisi bozuk çocuklar yetişiyor.
Anne babanın çocuklarıyla ne kadar kaliteli zaman geçirdiğine gore değişir. iki çocuğum var babaları kesinlikle ilgilenmedi ve yaklaşık 4 sene görmedi. simdi okula basladilar okuma yazmayı biliyorlar kendini ifade edebilecek kadar ingilizce ve Rusca öğrettim matematikte süperler..
Olmaz mı ben bu eğitimli anne baba mevzsunu en çok lise yıllarında farkına varmıştım tabi ergeniz o zman duygular gel git çok sevdiğim bir hocam vardi sağolsun onun sayesinde desteğiyle liseyi birinci bitiridim. Ergeniz ya kafamızda gidip geliyor ulan kendi annemiz babamiz okumamış ergenlik nedir bilmez bilse bile yaşamak nedir bilmez ama o hoca biliyordu bana benim anlayacağım şekilde anlatıyordu beni ona göre frenliyordu hani derler ya neresinden tutacağını bil
Etkisi yoktur diyebilirim çok rahat. Kendi ailemden yola çıkayım, ebeveynlerim öyle ahım şahım ünilerden mezun değil. Hatta annem lise mezunu, üniversite okuyamadı bazı sebeplerden. Ama buna rağmen 2 tane üniversite bitiren kişilere taş çıkarır. O kadar bilgili ve donanımlı ki anlatamam.
Babam da aynı şekilde. Mükemmel bir okuldan mezun değil ama o kadar harika bir insan ki onunla bir saat yan yana kalsanız bile çok şey öğrenirsiniz. Haliyle böyle ebeveynlerin yetiştirdiği çocuklarda gayet bilgili ve bilinçli oluyor.
Kendimi fiziksel, ruhsal hiçbir eksiklik görmüyorum da hissetmiyorum. Mükemmel değilim elbette zibilyon tane eksiğim var. Hatta pek çok görüşümde de bunlardan bahsettim. Ama eğitim ve yetişme tarzım gerçekten olağanüstü. Çünkü hayatın her alanına dair bilgim var ailem sağolsun.
Bunun için ebeveynler eğitim durumu çocukları olumsuz ya da olumlu etkiler diyemem. İki taen dahi insan evlenir ve çocuk büyütür ama çocukları onlar kadar olumlu gelişme göstermeyebilir. Çünkü dediğim gibi bu eğitim seviyesiyle alakalı değil. Kişinin kendi yetiştirmesiyle alakalı tamamen ๑
Etkisi kesinlikle var. Tahsil cahilliği giderir eşeklik baki kalır diye bir söz de vardır. O yüzden eğitim tek başına yeterli değildir. Aynı zamanda ebeveynlerin bilinçli de olmaları gerekir. Çalışma hayatımda bir çok anne baba ile iletişim halindeyim. Okuma yazması olmayan ama pırlanta gibi, saygılı, dürüst çocuk yetiştiren aile de azımsanmayacak kadar çok. Her ne kadar çocuğun hayatında anne babanın eğitimi etkili olsa da herşeyin belirleyicisi değildir. Belki iyi bir eğitim hayatının olmasında etkisi olabilir. Ama çoğu aile zaten elinden gelenin en iyisini vermeye çalışır çocuğu için. Ortaokul mezunu ama çocuğuyla yakından ilgilenen, güzel evlat yetistirmis bir çok velim var. Yanı anne babanın eğitimli olması çocuğun hayatını etkilese de her şey değildir. Ailenin bilinçli olması ve kendini yetiştirmesi de bu konu da önemli bir ölçüttür.
Uzman görüşleri mevcut, ben sadece nacizane bir görümü belirtmek isterim. Ailelerin eğitim seviyelerinin çocuklar üzerinde muhakkak olumlu etkileri olmasına karşılık bazı olumsuz etkileri de olabilmekte. Fayda/Zarar analizi yapıldığında madde madde incelenebilir fakat burada kısaca değinmek istedim. Bununla birlikte ailelerin kültür düzeyinin yüksek olması, geniş bakış açıları, pozitif düşünce sistemleri ile deneyimleri ve deneyimlerden faydalanma oranları, geleneksel güçlü aile bağlarının çocukların olumlu yönde gelişimleri açısından çok büyük önemi vardır.
Babam bana ben hayat okulu mezunuyum derdi çok şükür ben okuami istememe rağmen döve döve 2. Uniyi okutyor hayat okulundan da yeni mezun etti :) şaka makanbin yana aileye göre değişiyor benim babam ilk okul mezunu olmasına rağmen çoğu üni mezununu cebinden çıkarır gözümle çokkez şahit oldum onun ve annemin içindeki eksik bizi okutmadilar siz ne olursa olsun okuyacaksiniz annem baya 5kintili çıktı 55 inde listeyi bitirdi üni okuyucam diyor ya geç yaşın kaç basın kaç dedim bikere sanane diyor bilemezsin anlayamazsın diyor garip iste
bence illa ki etkisi vardır ama olmazsa olmaz değil benim çok arkadaşım var anne babasının eğitim durumu iyi olmayan ama kendisini çok geliştirmiş zannedersin 7 kuşaktır aristokrat çocuğu gibi olan
önemli olan ailenin mantalitesi yani eğitime verdiği önem
Kesinlikle vardır benim ailem kendi istediğim bölüm Güzel Sanatlar yerine uluslararası ilişkiler bölümünü okumamı istediler çünkü kendi yapamadıkları hayalleri benim üzerimden gerçekleştirmek istediler dedikleri oldu ama ikinci sınıfta okulu bıraktım ailenin dediğine değil kendi görüşüne önem vermeni tavsiye ederim 🙏
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Geçen gün yol kenarinda BMW marka araba duruyordu tam modeline gerek yok benim 50 sene çalışmam lazım o arabayı almak için. Şimdi bu arabaya eğitimsiz biri bine bilirmi binemez. MK ccukları çocuk bezini ana yol kenarındaki sulama kanalına firlati verdi. Eğitimi skim insan olamadikdan sonra.
çok etkiler mesela bizimkiler ilkokl mezunu ne kitap okumayı aşıladılar bize ne diş fırçalamayı büyüdükçe kendimiz farkına vardık bazı şeylerin buna rağmen biz okuduk şükürler olsun eğitimli ailelerin çocuklarının okumadağı nadirdir
Bence uni mezunu bile olsa bi yerde dusunce yapisi onemli geri kafali olup uni mezunuda gördüm cok bilgin tecrubeli olup okul okumayan insanda gordum tamamen dusunce yapisina bagli
nasıl bir eğitim ve piskolojide oldukları çokomelli tabi mesela benim babam bir finans uzmanı mıt de yüksek yaptı annem ev hanımı oda güngören anadolu lisesi çıkışlı bende geçen senen okulu bıraktım mesela ama tabi olay hep sende bittiyor.
Anne ve babanın eğitimli olması her zaman için iyidir fakat saygıyı sevgiyi öğrenmek için okumuş olmak gerekmez bazen okumamış bi babanın çocuğu ülke yönetir yani kısaca çok da dert etmemek lzım
Yüksek eğitim profilden ailelerin çocukları yeni ortamlarda daha fazla zaman geçiriyor. Haftada 4,5 saat kadar. Yeni ortamdan kastedilen müzeler kurslar ve atölyeler, kamplar, kitapçılar, tiyatrolar, sergiler, sinemalar, oyun grupları, spor ve sanat faaliyetleri. Bu yeni ortamlar, yeni deneyimler yeni beyin bağlantılarını oluşturuyor.
Yine aynı şekilde bu aileler çocuklarıyla haftada 3-4 saat daha fazla konuşuyor, iletişim kuruyor ve paylaşım yapıyor. Ortam ne kadar zenginse beyin o kadar gelişiyor. Ancak ortamın zenginliğinden çok senin o ortamda ne yaptığın önemli. Diyelim ki zengin bir ortama doğdun etraf kitapla, oyuncakla, insanla dolu ancak sen akşama kadar oturduğun yerde PS’te oyun oynuyorsun, TV izliyorsun sadece sosyal medyada vakit geçiriyorsun. Sen bunları yaparken beyninde pasif halde kafanın içinde miskin miskin oturuyor. Öte yandan yoksul bir köy ortamında doğdun hiçbir şey yok. Sen ağacın tepesinde oturup düşünüyorsun hayaller kuruyorsun, kilden oyuncaklar yapıyorsun araştırıyorsun işte bu durumda beynin daha çok gelişiyor. Özetle eğitimli ebeveyn sana bir ARTI ancak her şey değil.👍🏻