Ebeveyn rolü üstlenen çocuklar yetişkin olduklarında hangi problemleri yaşar?Örneğin babası çalışmayan bir çocuk küçük yaşta çalışıp okumadan ailesinin bütün sorumluluğunu daha o yaşta üstlenen biri evlenmekten korkar mı? Bağlanma sorunu yaşar mı? İlişkilerine nasıl yansır ailevi problemleri? Uzun süreli ve sağlıklı ilişkiler kurabilirler mi? Yaşadığı problemlerin çözümüne nasıl ulaşırlar? Ebeveyn rolü üstlenen çocukların psikolojik durumu ilerde nasıl olur?
Ebeveyn rolü üstlenen çocuklar nasıl yetişkinler olurlar?
“Ebeveyn rolü üstlenen çocuk” ifadesi, Salvador Minuchin'in 1960'larda ortaya attığı bir tanımdır. Bu kavramda ebeveynle çocuğun rollerinin yer değiştirir. Ve bu rol değişikliği altında ebeveyn rolü üstlenerek büyüyen bir çocuk yetişkin olduğunda psikolojik zorluklar yaşayabilir.
Ebeveyn Rolü Üstlenen Bir Çocuk Yetişkin Olduğunda
Ebeveynleşme olarak da tanımlanan çocukların ebeveyn rolü üstlenmesi; çocuğun gelişim düzeyinin üstünde rol ve sorumluluklar yüklenerek, aile üyelerinin fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmasını ifade eder.
Aslında ebeveynleşme kavramı, günümüzde duygusal istismar ve ihmalin bir türü olarak ele alınmaktadır.
Ebeveynleşme olgusu, birçok farklı isimle adlandırılmıştır. Ebeveyn çocuk, ebeveyn/eş olarak çocuk, aşırı yüklenmiş çocuk, eş/karşılıklı bağımlılık, veya yetenekli çocuk gibi farklı isimlerle tanımlanmıştır.
Ebeveynleşme, çocuğun üstlendiği görev ve sorumlulukların içeriğine göre araçsal ya da duygusal olmak üzere temel olarak ikiye ayrılmaktadır.
Araçsal ebeveynleşme, çocuğun ailenin daha çok fiziksel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bazı yetişkin görevleri üstlenmesidir. Bu görevler, ev işleri yapma, alışveriş yapma, faturaları ödeme, çalışıp aile bütçesine katkıda bulunma veya kardeşlere bakma gibi evle ilgili düzenlemelerdir.
Duygusal ebeveynleşme ise çocuğun ebeveynlerinin duygusal ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmasıdır. Ki bence bir çocuk için çok daha ağır olan ve uzun dönemde çözülebilecek yük budur. Burada sorun doğrudan çocukla ilişkili olmasa da çocuk ebeveynlerinin duygusal problemleriyle başa çıkmaya çalışır.
Örneğin, ebeveynleri için güven ve destek kaynağı olabilir, bir çatışma durumunda aile üyeleri arasında arabuluculuk yapabilir, sır saklayabilir veya kriz durumunu çözmek için müdahalede bulunabilir.
Duygusal ebeveynleşmede, ebeveynin beklentileri ile çocuğun yaşı, olgunlaşma düzeyi ve anlama kapasitesi arasında tutarsızlık olması ve ebeveynlerini memnun edebilmek için çocuğu kendi istek ve ihtiyaçlarını görmezden gelmeye zorlaması nedeniyle, çocuğun gelişimi üzerinde en zararlı etkilere sahip ebeveynleşme türü olarak kabul edilmektedir. Ki bu pandemi süreci sonucunda bir çok çocuk üstünde bu izleri göreceğiz.
Sevgiler.
5
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Muhteşem bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederiz🙏🤍
Merhaba, Anne ve babanın aile içindeki sorumluluklarını yerine getirmediği zamanlarda bu görevi çocuklar üstlenebiliyor. Çocukluğunu yaşaması gerekirken ailenin geçiminden sorumlu hale gelen bir çocuk için elbette birtakım sıkıntılar doğacaktır.
Küçük yaşta ebeveynlik rolü üstlenmek zorunda kalan bir çocuk yetişkinlik döneminde psikolojik zorluklarla karşı karşıya kalabilir. Bu çocuklarda evden ayrılma, işe girme ya da çocuk sahibi olma gibi dönemlerde krizler yaşabilme ihtimali yükseliyor.
Ailede herkesin bir rolü ve sorumluluğu vardır. Bir çocuğun da öncelikle çocukluğunu yaşaması gerekir. Çocukluk döneminde anne ya da babasının sorumluluğunu üstlenmek zorunda kalan bir çocuk ileride bunun etkilerini mutlaka görecektir.
Samimiyet kurmakta zorlanır eşine ilgi göstermekte zorlanır çünkü ona öğretilen tek şey iştir, çalışır sürekli çalışır işkolik olabilir ve erken olgunlukta getirir bu son derece ciddi gözükebilir ilerde peki haklı değil mi? Haklı tabiki kimse fırsat vermemiş ki yaşasın..
1
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Çok doğru söylüyorsunuz yaşanası durumlar hepsi. Çok teşekkürler🌸
Ebeveyn rolü üstlenerek çocukluğunu yaşayamayan bir çocuk yetişkin olduğunda da genellikle kendini anne babasından sorumlu hissetmeye devam eder gadası. Fakat kendini böyle hisseden çocukların yetişkin olduklarında bazı sorunları olabilir. Bu sorunlardan da bahsetmek istiyorum.
Sağlıklı bağlılık ve sınırlar oluşturamama.
Evlilik kararı vermekten korkma, sağlıklı yakın ilişkiler kurmada zorluk çekme.
Farklı bir şehir ya da ülkeye giderken panik atak rahatsızlığı yaşama.
Öfkesini bastırıp biriktirme, bazen de anne baba, eş ya da çocuklarıyla olan ilişkileri gibi yakın ilişkilerde beklentiler eski yaraları tetiklediğinde öfke patlamaları yaşama.
3
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için. İçerisinde aradığım bilgiler var🙏
Ben baba mı 13 yaşında kaybettim. Sorun şöyle; bir yanın hep eksik boşlukta kalıyorsun ve bu hayatın boyunca da böyle devam ediyor fıtrat gereği babanı büyüğümü arıyorsun. Öte yandan; olaylara, insanlara her şeye daha da soğuk kanlı yaklaşmayı ve bakmayı biliyorsun kimseden yardım beklemeksizin hareket edebiliyorsun gibi gibi işte uzun mevzu bu.
Aynı ben. Küçükken hiç oyuncak bebek ile oynayamadım. O kişinin psikolojisine bağlı diye düşünüyorum. Bazı kişiler büyüyünce aşırı yetişkin olabilir, bazıları oyuncak bebekler ile oynayabilir. Bana göre tabiki
Ebeveyn Rolü Üstlenen Bir Çocuk Nedir?
“Ebeveyn rolü üstlenen çocuk” ifadesi, Salvador Minuchin'in 1960'larda ortaya attığı bir tanımdır. Bu kavramda ebeveynle çocuğun rollerinin yer değiştirir. Ve bu rol değişikliği altında ebeveyn rolü üstlenerek büyüyen bir çocuk yetişkin olduğunda psikolojik zorluklar yaşayabilir.
Ebeveyn Rolü Üstlenen Bir Çocuk Yetişkin Olduğunda
Örneğin, ebeveynleri için güven ve destek kaynağı olabilir, bir çatışma durumunda aile üyeleri arasında arabuluculuk yapabilir, sır saklayabilir veya kriz durumunu çözmek için müdahalede bulunabilir.
Duygusal ebeveynleşmede, ebeveynin beklentileri ile çocuğun yaşı, olgunlaşma düzeyi ve anlama kapasitesi arasında tutarsızlık olması ve ebeveynlerini memnun edebilmek için çocuğu kendi istek ve ihtiyaçlarını görmezden gelmeye zorlaması nedeniyle, çocuğun gelişimi üzerinde en zararlı etkilere sahip ebeveynleşme türü olarak kabul edilmektedir.
Ki bu pandemi süreci sonucunda bir çok çocuk üstünde bu izleri göreceğiz.
Sevgiler.
Muhteşem bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederiz🙏🤍
Rica ederim 💐