Oğlum 2.5 yasinda tuvalet egitimi vermeye çalışıyorum bezi çıkardık tuvalete tuttukca çişini yapıyor 2 gündür ama hicbir sekilde ne normal tuvalete ne klozete (cocuklar icin küçük adaptör de aldim otursun diye) ne de lazimliga oturmak istemiyor cok ağlıyor kakasini yapmadi yapmadi bu yüzden ne yapmayalım yasi da geldi bezlemek istemiyorum artik
Cevabın nedir?
Cevapla
Çok Süper Cevap
- +1 yıl
Çocuklara tuvalet eğitimi verirken, anne baba olarak tuvalet eğitiminin duygusal yönünü ihmal edebiliyoruz gadası. Dışkı çocuklar için bir atık, pislik olmaktan ziyade duygusal önem taşıyan, vücudundan bırakma, ayrılma, koyvermeye dair önemli bir parçadır. Dışkı çocuk için ondan gelen, onun ürettiği bir parçadır. Dolayısıyla çocuğun dışkısı hakkında iğrenç, pis gibi yorumlar yapmak, olumsuz duyguları pekiştiren bir tutum takınmak, çocuk dışkıladığında şikayet etmek, oflamak çocuğun kendisini suçlu hissetmesine sebep olabilir. Bu nedenle tuvalet eğitiminde davranışlarımız ve sözlerimizi daha dikkatli seçmemiz gerekiyor.
İlk olarak çocuğunu tuvalet eğitimine sadece sözlü olarak hazırlamaya başlamalısın. Bu hazırlık esnasında da çocuğunun bezinin en az 1.5 saat kuru kaldığından emin olabilirsin. Eğer meleğininin bezi kısa sürelerde ıslanıyorsa, tuvalet eğitimi sürecini ötelemelisin. Israrcı olmakla, hemen pes etmemek arasında fark var. Bunu aman karıştırma gadası.
Tuvalete çocuğununla girebilirsin. Sem tuvaletteyken çocuğun sana eşlik edebilir. Tuvalet ihtiyacını giderirken çocuğuna bilgi verebilir, ona esprili şeyler anlatabilirsin. Çişimi, kakamı yapıyorum, sonra sifonu çekip kakayı yolculuğuna el sallayarak uğurluyorum gibi cümleler olabilir. Çocuğunu sıkmadan, çiş kaka konularını gündeme getirebilirsin. Tuvalette birlikte vakit geçirebilirsin. Tuvalette sevdiği kitaplara bakabilirsin.
Çocuğunun tuvalet eğitiminin hazırlık aşamasında önemli bir adım da sıvı azaltmaktan geçer. Gece sütleri yavaş yavaş bıraktırmalısın.
Aaa, nasıl olur öyle şey dediğini duyar gibiyim. Ama sen tuvalet eğitiminden vazgeçerek sütten vazgeçmeyebilirsin. Seçim senin valla. Ayrıca unutma gece sütü meleğinin dişlerinde süt çürüğü denen diş çürüklerine sebep olur. Her halükarda gece sütlerini bırakmalısın. Gün içinde içilen sütten sonraysa sıkı bir takip gerekir. Meleğinin çişi 1.5 saatte geliyorsa, sütten sonra bu süre kısalacaktır. Lütfen yanlış anlaşılmasın sıvı azaltın diyorum sadece, çocuğunu susuz bırak demiyorum.
Çocuğunun tuvalet eğitiminde, çocuğunun bu sürece alışmasını beklemekten başka bir yol yok.
O oyununu bırakıp annecim çişim geldi demeyecektir, kaldı ki bebeğin çişini söylese de sadece 1-2 dakika tutabilecektir. Sen ilk gün evde bu saat aralıklarını kovalayacaksın, o altına kaçırmadan tuvaletin yolunu tutacaksın.
Altına kaçıracak ama sen kızmayacaksın. Asla o kaçırdıkça öğrenecek, ıslaklığı sevmeyecektir. Evini çişten korumak için çeşitli önlemler alabilirsin. Koltuklarını yatakları sıvı geçirmeyen alezlerle korumaya alabilirsin.
Psikolojik olarak tuvalet eğitimine hazırlanan çocuğum için evin salonuna iki tane lazımlık, çocuk odasına ve koridora birer lazımlık bıraktım. Çişi olduğunda en yakınımızda olanı kullandık. Lazımlıkları da kendileri seçtiler bu arada.
Tuvalet eğitiminde ilk gün için evin içinde aktiviteler planlayabilirsin. Saat kovalamacasında evin içinde daha rahat edeceksin. Meleğin tuvalete gitmeye alışık olmadığından tuvaletinin geldiğini farketmeyecek, öylece bırakıverecek ve şaşkınlıklar yaşayacak, yahut belki oyuna dalacak ya da oyunu bırakmak istemeyecek ve gene kaçıracaktır. Sen bu süreci iyi planla ki çocuğunu bezdirme, şaşkınlık ve sıkılganlık yaşamasına sebep olma. Oyun sürelerini bu tuvalet sürelerine göre planlamalısın. Yani aktiviteler 1.5 saatin altında bir sürede bitmelidir. Bu arada altına kaçırmadan lazımlığa ya da tuvalete bırakılan her çiş içinde bir hediye sürpriz vb. düşünebilirsin. bu hediyeler çocuğunu teşvik edecektir.
10 Yorumla
En İyi Cevaplar
Merhaba,
Tuvalet eğitimi çocuk yetiştirirken ebeveynlerin en çok zorlandığı konulardan biridir. Tuvalet eğitimi verilirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta çocuğun bu eğitime hazır olup olmamasıdır.
Tuvaletini yapmaya hazır olmayan bir çocuğu buna zorlamak yanlış olacaktır. Öncelikle çocuğun neden tuvaletini yapmak istemediğine odaklanmak gerekir.- Çocuk fiziksel ya da psikolojik olarak buna hazır olmayabilir.
- Tuvaletini yaparken bir zorlanma hissediyor olabilir.
- Tuvalet çocuğa korkutucu geliyor olabilir.
Çocuğun tuvaletini yapmama sebebi keşfedildikten sonra ona uygun çözüm geliştirilmelidir.
- Tuvaletini yapmaya korkan bir çocuk için tuvalet ortamı eğlenceli hale getirilebilir.
- Tuvaletini yaparken bir oyuncak bebekten yararlanıp oyunlaştırılabilir.
- Klozet korkusu olan bir çocuk için lazımlık kullanılabilir.
Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta çocuğun tuvaletini yapmaya hazır olmadan onu buna zorlamamalarıdır. Ebveynler baskı yapmak yerine, bu süreci eğlenceli hale getirmeye çalışmalı.
00 Yorumla
- Gizli Üye(25-29)+1 yıl
Genelde çocuklar tuvaletten korkuyorlar
Yeğenim kendi kalasını tuvalette görüp çok korkmuştu ve uzunca bir süre tekrar oturmamıştı
Siz üzerinizi soymadan oturursanız oda banyoda birşeylerle oyalanırken size güvenerek korkulmayacağını öğrenebilir00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
9
Cevap
10Cevap
Çocuk & Ebeveyn konusunda 4,1b cevap paylaştı. Çocuk, sabah uyandığı zaman altı kuru bir şekilde uyanıyorsa
Çocuk, gün içerisinde belirli bir süre altını kirletmiyorsa,
Çocuk, her gün düzenli olarak dışkılama yapıyorsa
Çocuk, bebek bezinden rahatsız olmaya başlıyor ve çıkartmaya çalışıyorsa
Çocuk, iç çamaşırı giymek isterse
Çocuk, ebeveynler tuvalete gittiğinde meraklı gözler ile bakıp takip ediyorsa
Çocuk, iç çamaşırı ya da kıyafetini kendisi indirebilip, yukarı çekmeye başlıyorsatuvalet eğitimine mutlaka başlanmış olmalıdır.00 Yorumla- +1 yıl
Bu genelde 36 - 48 ay'a kadar devam eden bi süreç tuvalete çocuğun alışması , bazen çok zor ve uzun sürebiliyor. Ana okulumdada bu sorunu sıkça yaşadım. Anlattığın takdirde herşeyi anlayabiliyorlar, zorlamamalısın tuvaletini yaptırırken veya yaptırdıktan sonra onunla bir yetişkin gibi konuşmalısın , bu çok işe yarıyor en azından benim sınıfım için çok işe yaradı zorlatma sadece anlatmanı tavsiye diyorum. Mutlaka anladığında kendi kendine yapacaktır. 🙂
10 Yorumla - +1 yıl
korkuyodur. korkusunu yenmesine yardımcı olun. zorlamayın. yavas yavaş yeniden alıştırın. belki tuhaf gelecek ama onu tuvalletle tanıştırmayı deneyebilirsiniz. yani zararlı bir şey olmadığını ögrenir. belki çocuklara tuvaleti anlatan yaşına uygun kitaplar vardır
00 Yorumla - +1 yılhttps://youtu.be/t4FtuXVAM2A
Beimki bunu dinlemişti10 Yorumla - https://www.youtube.com/embed/rYz6FszfwLA
taktik bu :D ayıcığa bunu yapan sana neler yapmaz diye düşünecek çocuk :D
00 Yorumla - +1 yıl
Gaz vereceksin, abiler oturuyor buraya, ama sen bebeksen ben sana bez bağliim de, gaza getir
12 Yorumla- +1 yıl
Yuh
- +1 yıl
@LibraNotCobra hanımefendi nasıl yardımcı olabiliriz
Rahat bırak çocuğu. Nereye s*çmak istiyorsa oraya s*çsın...
10 Yorumla- +1 yıl
şu an inat yaşı çocuğunuzun
Sıcaklar geliyor kırsal yerlerde , çocuğunuzun rahat edebileceği yerlerde kilot veya sortuyla dursun oyun esnasında yapmalısınız. Bir kaç gününüzü ayırmanız gerek.00 Yorumla - Gizli Üye(30-35)+1 yıl
Kendi yaşında bir çocuk yapsa yanında belki o da yapar yani
00 Yorumla İstemiyorsa zorlayıp korkutma. Daha cok zorlanır sin konuşarak anlatarak dene kendini hazır hissedecek elbet 🌼💗
10 Yorumla- +1 yıl
Çocuk tabii istemez ottur bişi olmaz eline çakmak al bir daha oturmazsan gotunu yakarım diye göz dağı ver işe yarayacaktır dnxjc
00 Yorumla Aglasada oturtcsksiniz elbet yapacak dayanamicak
00 YorumlaBen anlamadım babamla kardeşmiyim
00 YorumlaÇalacaksın tokadı.
00 Yorumla- +1 yıl
Korkuyor çocuklar
00 Yorumla Çocuk & Ebeveyn konusunda 1,5b cevap paylaştı. sabır zmanla artık
00 YorumlaLazımlıkla başla
00 Yorumla- +1 yıl
Gec bile kalmışsın
00 Yorumla - +1 yıl
Salıver gitsin.
00 Yorumla
Devamını Gör(14)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Çocuk & Ebeveyn > Sorular > Tuvalet eğitiminde çocuğun tuvalete oturmak istememesi durmayı gerektirir mi?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Tuvalet alışkanlığından önce veya her zaman çocuğun ağlamalarını önemsemelisiniz.
Ağlamalar hep biz annelere bir şeyler anlatır. Düşüncelerini ve duygularını dile getirmenin yolu ağlamaktır. O yüzden ağlamalarına kulak vermek ve ihtiyaçlarını karşılamalıyız. Çocuğa tuvalet alışkanlığı kazandırmak için doğru zamanı beklemeliyiz. Doğru zaman derken mevsimlerin yaz olmasından bahsetmiyorum. Çocuğun hazır olduğu zamanı fark etmelisiniz. Hazır olma şekillerinden bir önceki görüşümde birkaç örnek vermiştim. Linke tıklayarak bakabilirsiniz. Tuvalet Alıskanlığı
Bu tuvalet eğitimi sadece tuvaletini yapması demek değildir.
Freud'un psikoanalitik kuramına göre 1-3 yaş arası anal dönemdir. Bu dönemde çocukla barışçıl ve iş birliği içinde olunması önemlidir. Çocuk, bu dönemde dışkısını tutma veya bırakma şekilde anal haz duyar. Bu durum gelişimin bir parçasıdır. Bu durum ileriki yaşamını da etkileyecektir. Çocuğun karar verme, özgürce seçim yapma, hatta dağınıklık veya aşırı düzenli, tutumluluk vb. birçok özelliklerini bu dönemde yaşadığı duygulara göre şekillenecektir.
Bu süreçte hiçbir çocuk zorlanmamalıdır. Bez takmak istemiyorsa ve aynı zamanda tuvalete yapmak istemiyorsa serbest bırakılmalıdır. Kendi deneyimini kendi yaşamalıdır. Yere kaka yaparsa korkutulmamalı ve ardından biz tuvaletimizi buraya yapıyoruz, sen de tuvalete yapabilirsin diyerek teklif edilmelidir. Sabırlı olunmalıdır. Korkutulmamalıdır. Eğer korkutulursa veya travnmatik bir durum yaşarsa çok uzun yıllar altına yapabilir. Bu durumda ebeveyn olarak zorlanıyorsanız lütfen çocuk psikoloğuna danışın.