Oğlum 2.5 yasinda tuvalet egitimi vermeye çalışıyorum bezi çıkardık tuvalete tuttukca çişini yapıyor 2 gündür ama hicbir sekilde ne normal tuvalete ne klozete (cocuklar icin küçük adaptör de aldim otursun diye) ne de lazimliga oturmak istemiyor cok ağlıyor kakasini yapmadi yapmadi bu yüzden ne yapmayalım yasi da geldi bezlemek istemiyorum artik
Tuvalet eğitiminde çocuğun tuvalete oturmak istememesi durmayı gerektirir mi?

Tuvalet alışkanlığından önce veya her zaman çocuğun ağlamalarını önemsemelisiniz.
Ağlamalar hep biz annelere bir şeyler anlatır. Düşüncelerini ve duygularını dile getirmenin yolu ağlamaktır. O yüzden ağlamalarına kulak vermek ve ihtiyaçlarını karşılamalıyız. Çocuğa tuvalet alışkanlığı kazandırmak için doğru zamanı beklemeliyiz. Doğru zaman derken mevsimlerin yaz olmasından bahsetmiyorum. Çocuğun hazır olduğu zamanı fark etmelisiniz. Hazır olma şekillerinden bir önceki görüşümde birkaç örnek vermiştim. Linke tıklayarak bakabilirsiniz. Tuvalet Alıskanlığı
Bu tuvalet eğitimi sadece tuvaletini yapması demek değildir.
Freud'un psikoanalitik kuramına göre 1-3 yaş arası anal dönemdir. Bu dönemde çocukla barışçıl ve iş birliği içinde olunması önemlidir. Çocuk, bu dönemde dışkısını tutma veya bırakma şekilde anal haz duyar. Bu durum gelişimin bir parçasıdır. Bu durum ileriki yaşamını da etkileyecektir. Çocuğun karar verme, özgürce seçim yapma, hatta dağınıklık veya aşırı düzenli, tutumluluk vb. birçok özelliklerini bu dönemde yaşadığı duygulara göre şekillenecektir.
Bu süreçte hiçbir çocuk zorlanmamalıdır. Bez takmak istemiyorsa ve aynı zamanda tuvalete yapmak istemiyorsa serbest bırakılmalıdır. Kendi deneyimini kendi yaşamalıdır. Yere kaka yaparsa korkutulmamalı ve ardından biz tuvaletimizi buraya yapıyoruz, sen de tuvalete yapabilirsin diyerek teklif edilmelidir. Sabırlı olunmalıdır. Korkutulmamalıdır. Eğer korkutulursa veya travnmatik bir durum yaşarsa çok uzun yıllar altına yapabilir. Bu durumda ebeveyn olarak zorlanıyorsanız lütfen çocuk psikoloğuna danışın.