Günaydın KScan... Çocuklar her konuda hassas ve her konuda onlara karşı pür dikkat kesilmemiz, her şeye çok dikkat etmemiz gerekiyor diye düşünüyorum. Hayatın temeli iletişim ve etkili iletişim kurmak maalesef herkesin yapabildiği bir şey değil. Temeli taa çocukluktan atılıyor aslında. Yani bunu başarmanın ilk basamağı ebeveynlerden geçiyor.İletişim? Etkili iletişim?Ebeveynler çocuklarının etkili iletişim kurabilmesi için neler yapabilir?
Çocuklarla etkili iletişim kurmanın yolları nelerdir?
Dinlemek, etkili bir iletişim kurmanın temelidir. Karşı tarafı, o an, hem fiziksel, hem zihinsel olarak orada olup, can kulağı ile dinlemekle başlar iletişim.
Çocuklarla iletişim kurarken, onları genelde dinlemiyoruz. Vermek istediğimiz nasihatlere, kendi gündemimize ve kendi duygularımıza odaklanıyoruz. Oysa çocuğun gerçekliğini görebilmek, duygularını anlayabilmek ve yargısızca dinleyebilmek zaten bir adım önde başlamamızı ve çocuğumuzun da bize bir adım yaklaşmasını sağlıyor.
Bir diğer önemli konu da, davranışlara değil, duygulara bakmak. Gördüğümüz davranışlar olduğu için, çocukları genelde davranışları yüzünden yargılıyor, eleştiriyor veya ödüllendiriyoruz. Oysa davranışların arkasında görülmesi gereken duygular var. Ne zamanki karşı tarafın duygularını görme ve ihtiyaçlarını anlamaya başlarız, davranış değişimi de o zaman başlar.
Sözünü kesmeyin. Ne anlatırsa anlatsın dinleyin ve hataları varsa düzeltin. Söze dair konularda birlikte istişare edin. Her zaman bir insan olarak değer ve hak sahibi olduğunun farkına vardırın. Onunla göz hizasında irtibat kurun ve sizinle konuşurken asla saygısızlık göstermeyin.
Kendini ifade etmesine izin verin mesela o konuşurken hemen onun sözünü kesmeyin ve siz konuşmaya başlamadan önce onun cümlesini tamamlayıp kendini ifade etmesine fırsat verin bu çocuğa özgüven verir ve içine kapanmasını önler anlamak dinlemek ona da söz hakkı vermek lazım kısacası.
Göz hizasına gelmek çok önemli psikolojik açıdan anlamaya çalışın ve sevgi dolu anlatın. Kızarak bir yere varılmıyor. Net olun ama basit bir dille birde tutarlı olmak çok önemli. Ama benim sıpa bir öpücükle kandırıyor beni. 🤦♀️😄
Selam, Çocuğa birşey derken ; "O öyle olmaz , o yaptığın yanlış, hayır öyle yapılmaz AYIP" gibi kelimeler kullanmamak gerekir... O öyle olmaz dediysek onun neden öyle olmadığını yanlış yapıyor ise neyin yanlış olduğunu ayıp ise neyin ayıp olduğunu bir bir söyleyip güzellikle anlatmamız lazım diye düşünüyorum ☺️
Her yastan cocukla konusulmalı bebek vari konusma tarziyla degil bir birey gibi duzgunce cevremde goruyorum sacma bir iletisim sekli var. onlarin istek ve kararlarina saygi duyulmali inatlasmadan herseyin cozumune bakilmali
açık basit ifadeler kullanmak. konuşurken onun boyunda ve gözgöze olmak. telefonu televizyonu tüm ilgi dağıtacak şeyleri bir kenara bırakarak tüm dikkatini vermek. onun da konuşmasına izin vermek ya da kendini ifade etmesine.
cocuk gibi olursaniz gerek kalmiyor gerisine ben oyle yapiyorum yigenimle halida yuvarlanirken birlikte hem bedensel hem de sozlu nitelikli lineer bir iletisim kurabiliyoruz :D
Etkili iletişim kurulabilmesi için en önemli şey çocukları sıkılmadan dinlemek. eğer cocukları dinlerseniz ve dediklerinizi önemserseniz aranızda pek problem olacağını sanmıyorum. benim 2 tane kardeşim var oradan biliyorum. kızmayla, baüırmayla iş yürümüyo
Merhaba,
Dinlemek, etkili bir iletişim kurmanın temelidir. Karşı tarafı, o an, hem fiziksel, hem zihinsel olarak orada olup, can kulağı ile dinlemekle başlar iletişim.
Çocuklarla iletişim kurarken, onları genelde dinlemiyoruz. Vermek istediğimiz nasihatlere, kendi gündemimize ve kendi duygularımıza odaklanıyoruz. Oysa çocuğun gerçekliğini görebilmek, duygularını anlayabilmek ve yargısızca dinleyebilmek zaten bir adım önde başlamamızı ve çocuğumuzun da bize bir adım yaklaşmasını sağlıyor.
Bir diğer önemli konu da, davranışlara değil, duygulara bakmak. Gördüğümüz davranışlar olduğu için, çocukları genelde davranışları yüzünden yargılıyor, eleştiriyor veya ödüllendiriyoruz. Oysa davranışların arkasında görülmesi gereken duygular var. Ne zamanki karşı tarafın duygularını görme ve ihtiyaçlarını anlamaya başlarız, davranış değişimi de o zaman başlar.
Aklımızda tutmamız gereken temel prensipler;
Bunlar etkili iletişimin kapılarını aralar. Ancak tabii ki de, kendi duygularımızın ve ihtiyaçlarımızın farkında isek bunları yapabiliriz.
Çocuklarla iletişimdeki engelleri ise şu şekilde sıralayabilirim:
1. Emir Verme
2. Tehdit Etme/Korkutma
3. Cezalandırma
4. Nasihat
5. Eleştirme
6. Kıyaslama