Günaydın KScan...
Çocuklar her konuda hassas ve her konuda onlara karşı pür dikkat kesilmemiz, her şeye çok dikkat etmemiz gerekiyor diye düşünüyorum.
Hayatın temeli iletişim ve etkili iletişim kurmak maalesef herkesin yapabildiği bir şey değil. Temeli taa çocukluktan atılıyor aslında. Yani bunu başarmanın ilk basamağı ebeveynlerden geçiyor.Ebeveynler çocuklarının etkili iletişim kurabilmesi için neler yapabilir?
Çocuklar her konuda hassas ve her konuda onlara karşı pür dikkat kesilmemiz, her şeye çok dikkat etmemiz gerekiyor diye düşünüyorum.
Hayatın temeli iletişim ve etkili iletişim kurmak maalesef herkesin yapabildiği bir şey değil. Temeli taa çocukluktan atılıyor aslında. Yani bunu başarmanın ilk basamağı ebeveynlerden geçiyor.Ebeveynler çocuklarının etkili iletişim kurabilmesi için neler yapabilir?
Merhaba,
Dinlemek, etkili bir iletişim kurmanın temelidir. Karşı tarafı, o an, hem fiziksel, hem zihinsel olarak orada olup, can kulağı ile dinlemekle başlar iletişim.
Çocuklarla iletişim kurarken, onları genelde dinlemiyoruz. Vermek istediğimiz nasihatlere, kendi gündemimize ve kendi duygularımıza odaklanıyoruz. Oysa çocuğun gerçekliğini görebilmek, duygularını anlayabilmek ve yargısızca dinleyebilmek zaten bir adım önde başlamamızı ve çocuğumuzun da bize bir adım yaklaşmasını sağlıyor.
Bir diğer önemli konu da, davranışlara değil, duygulara bakmak. Gördüğümüz davranışlar olduğu için, çocukları genelde davranışları yüzünden yargılıyor, eleştiriyor veya ödüllendiriyoruz. Oysa davranışların arkasında görülmesi gereken duygular var. Ne zamanki karşı tarafın duygularını görme ve ihtiyaçlarını anlamaya başlarız, davranış değişimi de o zaman başlar.
Aklımızda tutmamız gereken temel prensipler;
Bunlar etkili iletişimin kapılarını aralar. Ancak tabii ki de, kendi duygularımızın ve ihtiyaçlarımızın farkında isek bunları yapabiliriz.
Çocuklarla iletişimdeki engelleri ise şu şekilde sıralayabilirim:
1. Emir Verme
2. Tehdit Etme/Korkutma
3. Cezalandırma
4. Nasihat
5. Eleştirme
6. Kıyaslama