Sizce bu konuda ebeveynlere düşen görevler ve bebeğin konuşma becerileri nasıl geliştirilebilir?

Bebekle anne özellikle, (daha cok vakit geçirdiği için) normal. iletisim kurmalı. Konusmali, yaptiklarini anlatmalı. O bebek ne anlayacak ki ! dememeli. Tepkilerini kizmadan bagirmadan ama gerekli yerde göstermeli.
Cocuklariyla en küçük halinden itibaren konusmaya baslamali anne ve babalar.
Ebeveynler bebekle bol bol basit cümleler kurarak konuşmalılar. Konuşurken kelimeleri eciş bücüş değil, kelime neyse tam olarak çıkarmalılar.
Doğru kurduğu kelimelerde gülümseyerek veya alkış yaparak bebeğin doğru yaptığını anlaması sağlanabilir...
Aynen birde bu telefon ve tablet'e yoğun bakan bebeklerde konuşma geciktiği de söyleniyor.
Hem gözler olumsuz etkileniyor hem de konuşma gecikiyor evet..
Aynen bende yeğenimden biliyorum ;)
Anne-baba arası güzel ve kolay kullanışlı kelimeler ile başarılı olunur hocam
Cevap
2Cevap
Bizimki daha 8 aylıkken ortalıkta bana baba diye dolanmaya başladı.
Süper ya benim yeğenimde 4-5 aylıkken diyordu şimdi 2 yaşına girecek bu ayın 12 sinde hiç ne anne nede baba diyor ;;(
1 yaşından önce söylediklerini bilinçli söylemiyorlar sonradan bilincleniyorlar. Kelimeyi biliyor ancak anlamını bilmiyor olabilir öğrenir inşallah zamanla..
Tavuk, yumurta, çikolata diyor ablası..
Maşallah ☺️
Teşekkürler anne, baba dedirtemiyoruz kaldı ki bana dayı diyecek daha ;)
Eğitim programları ve çocuk gelişimi uzmanlarından tavsiye alabilirsiniz
ben çocuğumu türkçe iniglizce ispanyolca ve fransızca dil eğitimi verek büyüttüm elinizden öprer
Aynı şeyleri sürekli duydukları zaman algıda dil gelişimi ve konuşma işlemi oluşur.
Agu mugu dili en güzel dil ama (tak)
Onlarla konuşmak en iyisi
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Merhaba,
Bu sorunun yanıtı o kadar farklı bileşenleri içeren zor bir soru. :)
En temel yanıt ise etkileşim. Bebekler ve çocukler etkileşim kurarak öğrenir ve biz yetişkinler etraftaki uyaranları/bilgileri onların öğrenebilmesi için adete bir iskele görevi görürüz. Ne kadar çok etkileşim o kadar fazla öğrenme imkanı gibi düşünülebilir. Ancak sadece etkileşim demek de yanıltısı olacaktır.
6 ay civarında babıldamaya başlayan bir bebeği düşünün. Bunun için çocuğun kas iskelet sisteminin uygun şekilde büyümesi, dilsel açıdan bebeğin konuşma seslerini ayırt edebiliyor olması, sosyal- duygusal açıdan yanıt verebilir, iletişim başlatabilir yeterliliklerinin olması lazım.
Sizin sorunuz ebeveynlerle ilgili. Dil ve konuşma terapistine gecikmiş dil ve konuşma şikayetiyle bir çocuk başvurduğunda çok daha bireyselleşmiş öneriler sunuyoruz.
Ancak genel önerilerim aşağıdadır:
Sevgiler.