Vikipedi, özgür ansiklopedide Yazan Herşey Doğrumudur...
Bir şeylere ordan bakıyorum oradan araştırıyorum acaba oradaki herşey doğrumu?
Bir şeylere ordan bakıyorum oradan araştırıyorum acaba oradaki herşey doğrumu?
Bir Vikipedist (Vikipedi kullanıcısı) olarak size açıklayayım bu durumu. Vikipedi bir süre öncesine kadar herkes tarafından sorgusuz sualsiz maddelerin değiştirilebildiği bir ansiklopediydi. Vikipedide bir çok değişiklik olduğu için hepsinin ne şekilde değiştirildiğini takip etmek çok zor oluyordu. Bu sebeple bir çok madde de istenmeyen yanlış, art niyetli bozuk bilgiler meydana geliyor ve burayı görenlerde Vikipedi çok saçma bir yer, güvenilir bir yer değil gibilerinden ön yargı besliyorlardı. Türkiye'de maalesef halkımız böylesine yararlı bir hizmeti genel olarak, "aa bu siteyi istediğim gibi değiştiriyorum, şuraya asdafa yazayım ne olacak" şeklinde algılayıp öyle kullandığı için Vikipedi ailesi ortak görüş birliği ile Sürüm Kontrolü mekanizmasını faaliyete geçirdi. Artık yapılan tüm değişiklikler, en ufak nokta virgül değişikliğide dahil olmak üzere, Vikipedi'de daha önceden Editör yetkisi kazanmış 200ün üzerindeki tecrübeli olarak adledebileceğimiz kullanıcıların her hangi bir tanesinin onayını almadan yayınlanmamaktadır. Yani yapılan değişiklikler artık editörlerce kontrol edilip onaylanıp öyle görünmekte. Bu sayede eskiye nazaran Vikipedi çok daha güvenli bir yer. Ayrıca Vikipedi'de maddelerin en altında kaynakça kısmı var. Hangi bilgi hangi kaynağa dayanıyor bu sayede anlamak daha kolay. Vikipedi'yi böyle karalayanlara falanda açıklama yapıyorum denk geldikçe. Sizin gibi merak edenleride kafalarındaki soru işaretlerini gidermeye çalışıyorum. Biraz daha açıklayayım Vikipedi'yi; Vikipedi Wikimedia fonuna bağlı olarak faaliyet gösteren ve hiç bir ticari amaç gütmeyen bir hayır işidir aslında. Reklam falan almamaktadır. Kullanıcıları tamamen normal vatandaşlardan oluşmakta ve hiç bir üye bu işten para kazanmamaktadır. Sadece 150 civarında resmi personeli (yazılımcısı vs.) maaş almakta (Onların işi bu). Bunun dışında Vikipedi'de maddelerin kalitesine göre statü verilmektedir. Maddelerin sağ üst köşesinde sarı veya gümüş renginde yıldızlar vardır. Sarı renkte olan maddeler Vikipedi'de kusursuz sayılan Seçkin madde statüsü kazanmış maddelerdir. Bu maddeler çok ayrıntılı, bir çok farklı kaynağa dayanan ve vikipedistler tarafından yapılan oylama ile seçilmiş mükemmel maddelerdir. Sağ üst tarafta gümüş renkte yıldız bulunan maddeler ise kaliteli maddedir. Bu maddelerde normal maddelere göre daha ayrıntılıdır. Yine farklı kaynaklara dayanır. Ancak Seçkin maddelere göre daha az gelişmiştir. Vikipedi sanıldığı gibi güvenilmeyecek bir yer değildir. Aslında güvenmek sizin neyi ne için araştırdığınıza bağlı. Üniversitelerde tez yazanlarada karşı çıkıyor hocalar. Fakat Vikipedi'nin tezi bize dayanarak yazın gibi bir amacıda yok. Tez gibi önemli bir şeyi yazmak sadece Vikipedi'den alıp oraya koymak olmamalı. Genel olarak tezler ansiklopediden çok daha fazlasını gerektirmekte. Vikipedi sadece bilgi verir. Bunun dışında Vikisource gibi kamuya ait olmuş kaynakların yer aldığı çok yararlı farklı projelerde var. Anlatarak bitiremem :) Vikipedide zaman geçirin :)
Kesinliğini bilemezsin. Ama yol gösterici olabilir.
Cevap
5Cevap
tabii ki hayır, sen herkesin dediğine inanır mısın? :D
Kesin değil ama yüksek ihtimalle doğru çünkü reklamlı bir site değil girenlerin bağışlarıyla ayakta duruyor ticari bir yanı yok .
değil senin benim gibiler girip bildiklerini paylaşıyor art niyetli çok
evet doğrudur %95 kesinlikle :D
Çoğu zaman doğru oluyor.
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar