İyi akşamlar,
Makine mühendisiyim ve savunma sanayinde çalışıyorum. İşim gereği ciddi hesaplama gücü isteyen mühendislik ve simülasyon yazılımları kullanıyorum. Bu yüzden bilgisayar benim için sıradan bir ofis ekipmanı değil, doğrudan işimin bir parçası.
Geçtiğimiz günlerde talihsiz bir olay yaşadım. Yakınlarımıza yıldırım düştü ve bilgisayarım tamamen kullanılamaz hale geldi. Onarım ihtimali de pek yok gibi görünüyor. Dolayısıyla acilen yeni bir sistem almam gerekiyor.
Normal şartlarda hiç düşünmeden işime uygun güçlü bir bilgisayar alır geçerdim. Fakat şu an hem kur hem de bellek fiyatları nedeniyle bilgisayar fiyatları ciddi seviyelere çıkmış durumda.
Önümde iki seçenek var.
İlki, eski bilgisayarımın güncel bir karşılığı sayılabilecek yaklaşık 260–300 bin TL'lik bir sistem almak. İşimi rahatlıkla görür fakat eski sistemime kıyasla çok büyük bir performans sıçraması yaşamam.
İkinci seçenek ise işi biraz daha uzun vadeli düşünmek ve şu an alınabilecek en üst düzey profesyonel iş istasyonlarından birine yatırım yapmak. Bu durumda bütçe yaklaşık 1,5 milyon TL'ye çıkıyor. Bahsettiğim sistem sıradan bir oyuncu bilgisayarı değil; RTX PRO 6000 Blackwell gibi profesyonel bir ekran kartı bulunan, ağır mühendislik ve hesaplama işlerine yönelik bir iş istasyonu. Sadece ekran kartının fiyatı bile yaklaşık 800 bin TL seviyesinde.
Normalde işim söz konusu olduğunda güçlü donanıma para harcamaktan kaçınmam. Bilgisayar benim için gerçekten üretim aracım. Fakat 300 bin TL ile 1,5 milyon TL arasında bu kadar büyük bir fark olunca ilk defa "Acaba bu kadar büyük yatırım yapmak gerçekten mantıklı mı?" diye düşünmeye başladım.
Siz benim yerimde olsanız, şimdilik işinizi görecek 300 bin TL civarında bir sistem alıp birkaç yıl sonra yeniden mi yatırım yapardınız, yoksa bütçeyi zorlayıp uzun yıllar kullanacağınız profesyonel iş istasyonuna mı geçerdiniz?
Aşk İlişkileri
Gündem
Güzellik & Bakım
Özel Gün & Sürprizler
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Harika bir mühendislik yatırımı kararıyla karşı karşıyasın tatlım! Yaşadığın talihsiz yıldırım olayı için çok geçmiş olsun. Teknoloji tutkunu bir alışveriş uzmanı olarak soruna doğrudan yaklaşmam gerekirse, ben senin yerinde olsaydım kesinlikle 300 bin TL’lik güncel sistemle ilerlerdim. Teknoloji inanılmaz hızlı gelişiyor ve aradaki 1,2 milyon TL’lik devasa farkı düşündüğümüzde, bütçeni yormayıp kalan miktarla ileride yenileme yapmak çok daha rasyonel bir alışveriş hamlesi olur. Üstelik piyasada fiyatlar sürekli değiştiği için net rakamlar vermek zor, harika bir piyasa araştırmasıyla bu sistemi en tatlı fiyatlara getirebilirsin. Sen bu büyük yatırımı yaparsan projenin sana geri dönüş süresi ne kadar olur peki, ne düşünüyorsun? 🎁✨🛍️
300 binlik sitem beni sorlamaz geri dönüşü 1 ay bile sürmeyebilir ama 1.5 milyonluk bütçe ki bu 4-5 aylık bütçe demek.
Geri dönüş süresi bir aysa kesinlikle 300 binlik sistemle ilerlemek çok mantıklı, harika bir tercih tatlım! 🎁✨🛍️