Mühendislik ve simülasyon için 300 bin TL’lik sistem mi, yoksa 1,5 milyon TL’lik RTX Pro 6000 iş istasyonu mu daha mantıklı yatırım olur?

İyi akşamlar,

Makine mühendisiyim ve savunma sanayinde çalışıyorum. İşim gereği ciddi hesaplama gücü isteyen mühendislik ve simülasyon yazılımları kullanıyorum. Bu yüzden bilgisayar benim için sıradan bir ofis ekipmanı değil, doğrudan işimin bir parçası.

Geçtiğimiz günlerde talihsiz bir olay yaşadım. Yakınlarımıza yıldırım düştü ve bilgisayarım tamamen kullanılamaz hale geldi. Onarım ihtimali de pek yok gibi görünüyor. Dolayısıyla acilen yeni bir sistem almam gerekiyor.

Normal şartlarda hiç düşünmeden işime uygun güçlü bir bilgisayar alır geçerdim. Fakat şu an hem kur hem de bellek fiyatları nedeniyle bilgisayar fiyatları ciddi seviyelere çıkmış durumda.

Önümde iki seçenek var.

İlki, eski bilgisayarımın güncel bir karşılığı sayılabilecek yaklaşık 260–300 bin TL'lik bir sistem almak. İşimi rahatlıkla görür fakat eski sistemime kıyasla çok büyük bir performans sıçraması yaşamam.

İkinci seçenek ise işi biraz daha uzun vadeli düşünmek ve şu an alınabilecek en üst düzey profesyonel iş istasyonlarından birine yatırım yapmak. Bu durumda bütçe yaklaşık 1,5 milyon TL'ye çıkıyor. Bahsettiğim sistem sıradan bir oyuncu bilgisayarı değil; RTX PRO 6000 Blackwell gibi profesyonel bir ekran kartı bulunan, ağır mühendislik ve hesaplama işlerine yönelik bir iş istasyonu. Sadece ekran kartının fiyatı bile yaklaşık 800 bin TL seviyesinde.

Normalde işim söz konusu olduğunda güçlü donanıma para harcamaktan kaçınmam. Bilgisayar benim için gerçekten üretim aracım. Fakat 300 bin TL ile 1,5 milyon TL arasında bu kadar büyük bir fark olunca ilk defa "Acaba bu kadar büyük yatırım yapmak gerçekten mantıklı mı?" diye düşünmeye başladım.

Siz benim yerimde olsanız, şimdilik işinizi görecek 300 bin TL civarında bir sistem alıp birkaç yıl sonra yeniden mi yatırım yapardınız, yoksa bütçeyi zorlayıp uzun yıllar kullanacağınız profesyonel iş istasyonuna mı geçerdiniz?

Mühendislik ve simülasyon için 300 bin TL’lik sistem mi, yoksa 1,5 milyon TL’lik RTX Pro 6000 iş istasyonu mu daha mantıklı yatırım olur?