Neden bu kadar pahalı her şey? Neden la neden aaaAAğĞĞ. Her şey Çok pahalı değil mi bir tek bana mı pahalı geliyor.

Neden bu kadar pahalı her şey? Neden la neden aaaAAğĞĞ. Her şey Çok pahalı değil mi bir tek bana mı pahalı geliyor.

Bu tablonun nedenlerini bir kaç sebepe ayırabilirz.
1-) Ekonomik kriz : Hepinizinde bildiği üzere ülkede ekonomik kriz var bu en büyük faktörlerden 1 tanesi
2-) Fırsatçılık : Bu neredeyse bizim ülkeye özgü olan paragöz insanların yaptığı yöntem. Örnek vericek olursak : Deprem oluyor kiralara zam geliyor, kdv indirimi yapılıyor marketler önce fiyat arttırıyor sonra indirim yapıyor. Ünlü TV kanalları yağ krizi falan filan haberi yapılyor, market zincirleri stokçuluk yapıyor. Nedeni ise o ürüne zam gelecek olması.
3-) Bazı ürünlere aşırı vergi konulması : Bu hükümetten kaynaklanan bir durum. Marketlerde bazı ürünlerde ÖTV alınıyor. Örnek vericek olursak; kolalı gazlı içeceklerden %35 ÖTV alınıyor, ama siz marketteki fişte onu görmüyorsunuz. Alkolden, sigaradan'da çok vergi alındığını söyleyebiliriz. Birde İthal ürünlerden aşırı derece gümrük vergisi alınıyor. İthal muz, Türkiye'de üretimi yapılmayan bazı ürünler ithal edildiği için gümrük'den dolayı aşırı vergiye tabi tutuluyorlar.
Hayır normal değil maalesef. ekonomi zaten çok kötü enflasyon da var yani bu durumda aslında normal ama olmaması gerekiyor. yani eti falan bende geçtim normal çikolata alırken bile lüks olduğunu hissediyorum ben artık. yani kısa zaman da düzelmez zaten. büyük ihtimal uzun yıllar alabilir bunun düzelmesi
Fiyatların bu kadar yükselmesi normal değil tabi satıcılar da devlet de vicdan merhamet kalmamış eğer merhamet olsaydı bu kadar zam olmazdı bu halk nasıl alır geçinir düşünülmüyor anca kendi ceplerini düşünürler devletin yüksek vergilendirme sistemi umarız ki düzeliriz
Bu ülkede yaşanan ve yaşanması mümkün olan her şey normal, diğer ülkelerde anormal sayılabilir bizi onlardan ayıran ve kıskanılmamıza sebep olan konu tamda bu işte.
Asıl sorun insanlar her şeye alışıyor, mesela korkuya, mesela sorgulamamaya...
Cevap
31Cevap
Siyasi parti görüşüm yok. Asgari ücrette yukarı çıktı. Asgari ucret 2000tlydi örneğin 20 tlye aliyorduk erigin kilosunu. Şu an 10bin altı maaş çeken çalışan çok az, 100 tlye aliyorsak bizden cok fazl birsey eksitmedi. İşvereni daha cok etkiledi diye düşünüyorum. Et balık kurumundan kiymayi 180 tlye aldim, internette 380₺ kiyma kilosu viral olmus. Ben at eti mi yiyorum yani. 15 TL'ye kilosu muz var hemde yerli. Alım gücü yukarı çıktı ama asgari ucrette oraya çekildi. ( Ülkemde kuyumcu altın fiyatini biraz asagi ceksin akın edecek insanlar taniyorum, keza elektronik esya veyahut avm indirimleri olsun millet izdiham yaratir. Araba fiyatlari dudak ucuklatiyor ama daha dün ekmege muhtac olan abim altinda sifir arabayla selam verip geçiyor. İlginc bir ülkeyiz vesselam.) Mayis ayı gelse de şu seçim muhabbetleri de bi geçse.
Arkadaşlar bu senenin eriği henüz yeni yeni yetişmeye başladı yani bu tür ürünler ilk çıktığında çok az oldukları talepte çok olduğu fiyatları yüksek olur, yani eriğin şu an ki fiyatı pahalılık konusunda bir kriter olmamalı tabi bu demek değil ki pahalılık yok, sadece turfanda bir meyve üzerinden bu örneği vermek biraz yanıltıcı olabilir.
Bu ülkede kapıdan çıkıp bir yere gidene kadar zaten cebinden bir sürü para giriyor Neredeyse her şey lüks oldu
Merhaba
Kesinlikle katılıyorum. Bundan bir kaç sene önce istediğimiz herşeyi evimize bol bol alıyorduk şimdi maalesef öyle değil. 1 veya 2 parça yiyecek alıyorsun dünya kadar para ödüyorsun. Artık öyle canının her istediği yiyeceği alamıyorsun. O yüzden artık çok çok zor özellikle bu devirde bu zor şartlarda yaşamak bence Allah herkese sabır versin.
Siyonizim amerikayi batırıyor ve Çin e geçiş yapıyor maddi olarak. Bu geçişin de bir bedeli var 😂 şu an sadece bizde değil ki bütün dünyada geçerli pahalılık. Ha + olarak bizim ulkemizde fırsatçı halktan daha çok , fırsat bulunca direk ölüm vuruşu yapıyorlar 🤣😂
Ekonomi berbat enflasyon tavanda herşeye zam hala bunu destekleyen varsa akıllarını başlarına alsınlar busecim
eriğin kilosu 100 lira
@BiBusesin https://youtu.be/yb-_SP4HCBM dinle busecim
İlk tarla hasadı yapılana kadar yani Mayıs ortasına kadar, sebze fiyatları artar.
Geçen yıl Nisan da 14 tl olan domates, 16 Mayıs ta 3 tl ye düştü.
Soğan Almanya da şu anda kilosu 70 tl mesela!!!
Benim yaşadığım şehirde geçen hafta don oldu meyvelerin büyük bir kısmını don öldürdü bu yaz çok daha pahalı olacak gibi eğer çevre illeri de don vurduysa
Elbette normal değil. Hele ki, bir tarım ülkesi olduğumuzu düşünürsek anormal bir durum. Gerçi tarımda ne yazık ki çok kötü bir çöküş içindeyiz.
Tatlım erik bizim burada da pahali 🙄
Manavın önünden geçerken gördüm 100gramlik paketlerde satıyorlar 25 frank 😕
Eti geçmek zorundayız çünkü çok pahalı cidden. Meyveler de altın olsa gene canım çekmiyor zaten bari şu ıvır zıvır lar Uygun olsaydı
Enflasyona karşı tek çözüm ek gelir kaynağı oluşturmak oldu. Vatandaş kemeri sıka sıka bir hal zaten..
Aracılar çok para kazanıyor kendim pazarciyim çiftçi 8 TL ye salatalık getiriyo halci o salatalığı pazarciya 13 &15 e satiyo pazarda 20 22 TL civarı bu tüm meyve sebzelerde öyle örnek bunu söyledim
Limon kilo 3 TL 4 oldu falan dediler de 3 TL yi gördük 😕
Bir kilo meyve 20 lira maalesef lüks artık elindeki para hemencecik bitiyor
Normal değil ama bu halk daha iyisini asla haketmiyor.
Neresi normal yaa buse erik sudan ucuz sadece 1800tlcik 😇
yahu çilek ya çilek 45 tl kilosu nereye gidiyoruz?
Eskiden okul kapısının önüne getirirdiler külah külah alırdık.:) Şimdi göremez olduk.
sanırım pılımızı pırtımızı toplayıp bir dönüm falan alıp her şeyi kendimizin öğrenip yetiştirebilmemizin vakti geldi :)
Alamanya bizi kıskanıyor.
BİM bile pahalı. Biz nerden alıp yiyelimmm
Evet şu güzelim ülkeyi ne hale getirdiler
Offff canım aşırı erik çekti. Tuzlayıp yiyeceksin.
Soruya erik fotoğrafı koymuşsun, biz onu burada ağaçlardan alıp kaçıyoruz 😅😅
Evet öyle ne yapıcaz bilmiyorum.
Artık her şey lüks oldu bu zamanda..
Alıştık hocam normal 🥺
Klasik yaz girişi erik bilmem kac para oldu vs
EkOnOmİğĞ ÇkOğĞ iYiIğĞ
Kanki o kadar mı züürtsün o kadar da değil
Bence normal yani böyle olacağı belliydi 🙄
Yaşamak istemiyomm😄
Normal değil
Bir sonu var mı aceba bu durumun..
Ekonomiyi idare edemediklerinden.