Merhabalar, Türk kültürünün ayrılmaz parçası olan yoğurt birçok şekilde sofralarımızı süslüyor. O kadar çok şekilde kullanıyoruz ki, sıcak yemeği, soğuk mezesi, kahvaltılığı derken bambaşka formlarda olabiliyor sofralarda. Çok büyük bir keyifle sizlere bir liste hazırlayacağım bu noktada size ^^
Yoğurdun Yanına En İyi Ne Gider?
1-Zeytinyağlı yaprak sarma :
Eğer bir Egeli iseniz, yahut yemeklerinizde zeytinyağını kullanmayı çok seviyorsanız, muhakkak yolunuz yaprak sarmaya düşecektir. Öyle ki, bazı yörelerde farklı yapılsa da yaprak sarma eğer ki et konulmadan ve bol zeytinyağlı yapılıyorsa yanına yoğurt mükemmel gidecektir. Yoğurda yakışan şeyler'de bu enfes lezzetimiz ilk sırada. Aman tereyağı ve biber sosunu da unutmayalım.
Zeytinyağlı yaprak sarma
2-Kayseri Mantısı :
Türkiye’de mantının en muhteşem halini Kayserililer yapıyorlar. Yanlarında da bol sarımsaklı yoğurdu hiç eksik etmezler. Çünkü yemek zaten hamur, salça ve etle beraber yoğun baharatlarla oluşuyor, o lezzeti açabilmek adına yoğurt kullanıyorlar, iyi de ediyorlar. Bu durumda da yoğurtla iyi giden yiyecekler’in başlarında geliyor Kayseri mantısı. Üzerine sumağı da unutmayalım, yoğurtla bütünleşir adeta.
Kayseri Mantısı
3-Patlıcan Oturtma :
Patlıcanın musakkaya rakip olabilecek en iddialı yemek türlerinden biridir patlıcan oturtma ve lezzet olarak gerçekten inanılmaz güzel bir Türk yemeğimizdir. Yanında ise yoğurt olmazsa olmazdır.
Patlıcan Oturtma
4-Kabak Oturtma :
Kabak mevsimi artık açılmışken, kabağı sevmeyenlerin bile zevkle tüketeceği ve yoğurda yakışan şeyler’in başında gelen bir yemektir Kabak oturtma. İçeriğini özelleştirebileseniz de, kaypa biber, kabak, kekik, dereotu, soğan ve zeytinyağı değişmez içeriklerdir. Yoğurtla geçekten mükemmel olur.
Kabak Oturtma
5-Yoğurtlu İskender :
Yoğurdun formu bozulmadan ‘’ yanına ‘’ konulduğu ve böylesine yakıştığı ender yiyeceklerdendir İskender Kebap. Adeta yoğurtla bütünleşmiş ve Bursa’dan Türkiye’ye dağılmıştır bu lezzet.
Yoğurtlu İskender
6-Yoğurtlu Tirit :
Eğer ki İskender her zaman bulunamıyor yahut yapılamıyorsa, Balkanlardan Ege’ye, oradan da tüm Türkiye’ye yayılan bir lezzetimiz vardır bizim : Yoğurtlu Tirit. Tirit temel itibariyle varsa kalmış ve beklemiş pide, yoksa bayatlamış ekmeği küp küp doğrayıp kıtır hale getirip sonrasında da et suyuyla ıslatıp, üzerine nohut, haşlanmış et yahut kıymal eklenerek ve en sona da yoğurt eklenerek yahut etin alt katmanına eklenerek yapılan mükemmel bir lezzettir.
Yoğurtlu Tirit
7-Alinazik Kebabı :
Bu kebabı evde de çok sık yapıyorum ben. Gerçekten yoğurtla bütünleşmiş ve evde yapması çok kolay olan bir yemektir. Közlenmiş patlıcanları susuz yoğurtla birleştirip biraz da sarımsak eklediğinizde bu karışım Alinazik Kebabının alt zeminini oluşturacaktır. Sonrasında da üzerine kuş başı etleri kavurup salça ve baharat ekleyerek kebabı finallersiniz. Yoğurdun yanına ne gider ? diye sorsalar benim ilk sıralarımda Alinazik olurdu.
Alinazik Kebabı
8-Yoğurtlu Ispanak :
Eskimeyen dostumuzdur aslında ıspanak. Ispanak yemeği soğan, yağ ve biraz salça ile yapılır ve sonra ıspanaklar kavrulur. Dilerseniz tencere, dilerseniz düdüklüde kısa sürede hazır olur ve yanına yoğurt mükemmel gider.
Yoğurtlu Ispanak
9-Karnabahar Kızartması :
Henüz mevsimi geçmemiş olan, hala pazarlarda görülen; ki ben iki gün önce aldım koca bir karnabahar; bu sebzeyi bolca tüketelim. Yumurtalı ve unlu pane halinde kızartınca da mükemmel bir lezzete kavuşuyor. Yanına ise yoğurt mükemmel bir eşlikçidir.
Karnabahar Kızartması
10: Bakla Yemeği :
Aslında baklaya büüyk bir ön yargı ile bakıyoruz. Ege kıyılarında birçok yerde bakla yemiş ve beğenmiş biriyim ben ama iyi yapılması gerekir. Dikkatli yapılırsa ve kaliteden ödün vermeden zeytinyağı kullanılırsa bakla taze halde yahut taneli olarak tüketilebilir.
Bakla Yemeği
11- Yoğurtlu Semizotu Yemeği :
Pazardan alacağınız 2 bağ semizotu koca bir aileye yemek olacaktır. Biraz bulgur, yahut pirinç, sonrasında biraz salça, zeytinyağı, soğan ve domates ile tatlandırdığınız yemeği kısıt ateşte pişiriniz. Sonrasında üzerine yoğurt müthiş olacaktır.
12- Mantı Makarna:
Makarnaları midye şeklinde seçer, içlerini kıyma harcıyla doldurur ve öyle pişirirseniz size mantının alternatifi müthiş bir lezzet ortaya çıkacaktır. Aynen mantıda olduğu gibi de yoğurtla servisi lezzetli olur.