Bakan Faruk Özlü'nün, Adıyaman çiğ köftesinin coğrafi işaretle tescillenmesiyle ilgili süreçte sonra gelindiğini duyurması üzerine Şanlıurfa’dan itiraz geldi. ŞUTSO Kayyum Heyeti Başkanı İsmail Demirkol çiğ köftenin 2008 yılında Şanlıurfa tarafından tescillendiğini belirtirken, Elazığlı ustalar da çiğ köftenin kendilerine ait olduğunu söyledi. Sizce çiğ köfte nereye ait? :D #kablelsoruyor 🌺
Adıyaman, Şanlıurfa ve Elazığ arasında 'çiğ köfte' tartışması! Sizce çiğ köfte nereye ait?
Öncelikle ilk çiğköfte ticaretini Adıyaman başlattı. Zaten bu ilde çiğköfte harfane gecelerinde söyleniyor, düğünlerde ve özel günlerde yoğruluyordu. Daha sonra urfalılar da bunları görerek, sıra gecesini çıkardılar bir de çiğköfteyi isot, misot diyerek, çiğköftenin kendilerine ait olduğunu iddaa ettiler.
Bakın, ilk ticaretiyle beraber, eğlence gecelerini harfane adıyla Adıyaman yaptı. Adıyaman’ın sık duyulmamasının sebebi, Urfaya nazaran daha az nüfusa sahip olması. Bununla beraber, bir örnek daha vereyim hemen. Aynı şekilde urfalılar, adana kebabını bile biz yaparız diyorlar. Adına da urfa kebabı diyorlar. Kebap dediğin urfa olur diyorlar.
Yine bir örnek daha, Künefe Hataylılarındır. Urfalılar peynir çıkardılar ortaya en iyi peynir urfa peyniri derler, künefe yaparız derler. Bakın bu durumda künefe hataylıların urfalılar yine bizim derler.
Bir örnek daha, ciğer yemeği diyarbakırlılarındır. Urfalılar biz her sabah ciğer yeriz derler. Oysa ki, ciğeri en iyi yapan il diyarbakırlılardır.
Sonuca gelirsek, urfalılar her şeyi sahiplenmek isterler. İçlerine isot, peynir diyerek iddaa koymaya çalışırlar. Saçma sapan kanıtlar.
Urfa'nın tabi ki. Çiğ köfteden kastınız etli olan ise.. Etsiz çiğ köftemsi şey ise Adıyaman'a ait. İkisinin de lezzeti yeri farklı ikisi de güzel. Ama gerçek çiğ köfte Şanlıurfa'nın. Adıyamanlılar keşke etsiz çiğ köfte bizim diye diretseymiş hak verirdim. Elazığ'a ne oluyor onu hiç bilmiyorum ama. :D
Yani Adana, Diyarbakır, Antep bunların hepsinde var. Var olması da çok doğal sonuçta bu toprakların kültürü herkes kendi zevkine göre yapmış. Adıyamanın çiğ köfte ile özdeşleşmesi bu etsiz çiğ köfte ile oldu. Bundan 10-15 yıl önce kime sorsan çiğ köfteyi Urfa'nın derdi. :D
Şanlıurfa 😊 Zamaninda her yemek ve turistik gezilerde dahil olmak uzere reklami yeterince yapamayip tescilleyemeyince boyle sonuc olarak cikmaza dustuler tabii 😁
Urfa ilene bağlı hikayeside vardır Hz. İbrahim zamanında firavun İbrahimi ateşe atmak için bütün odunları toplatır ver yakacak odun kalmaz O zaman bir kadın eşine yemek yapmak ister ama yakıcak bir olmadığı için etini taş değirmeninde ezer vee bulgula isotla yoğurur isot etini pişirir vee o zaman bu zamndır çiğ köfte urfaya ait olur..☺
Benim geçen seneki üniversitemde yaklaşık 5-10 kişi Urfalıydı. Sürekli de toplanıp çiğköfte yaparkenki storylerini atıyorlar bence bunu hak ettiler o yüzden çiğköfte Urfanındır diyorum 😂😂😂
Ben Urfa da üniversite okudum ordaki bir kaç arkadaşla konuştum onlar ilk Adıyaman çıkarmış ama Urfa ilerletmiş dediler ama Adıyamana ait olduğunu söyledi bir kaçı ama isodunu kesin urfadan almış 😊
Bu konuyu yıllar önce okumuştum, M. Ö'ye dayanıyor Urfalı bir avcı, avladığı ceylanı evine götürüyor ve hanımından yemek yapmasını istiyor, evlerinde yakacak hiç bir şey bulamıyorlar avcı, eşinden çare bulmasını istiyor. Hanımı ceylanın budundan bir parça et keserek eti bir taşla eziyor ve ezilmiş eti bulgur, biber ve tuzla yoğurur. Yeşil soğan ve maydanoz ekler. Çiğ köfte o günden beridir var.
Urfa çünkü ilk olarak hz. halil ibrahim doneminde ilk urfada yapilmistir ve patentini şanlı urfa almıştır tartışmaya gerek yok resmi olarak urfanindir.
En İyi Cevaplar