Ahzap 52 eş degiştirme ayeti ayrıca cariyeleri degiştiriyorlardı cariyeler ise savaştan kazanılan gayri muslim kadinlar bu kadinlar musluman olsalar dahi cariye yani +18 bir köle olarak kalmaya devam ediyorlardı
24 gü
Aşk İlişkileri
Çamaşır Yıkama Sırları
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Bebek Bakımı
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Ahzâb 52'yi “eş değiştirme ayeti” diye sunmak doğru değil. Ayet, Hz. Peygamber'e (sav) bundan sonra yeni kadınlarla evlenmesini ve mevcut eşlerini başka eşlerle değiştirmesini yasaklayan bir sınırlama getiriyor. “Eş değiştirme” ifadesi de modern anlamdaki partner değişimi değil, nikâh bağlamında eşlerin değiştirilmesi anlamındaki bir ifadedir.
Cariyelik konusunda ise tarihî gerçeği inkâr etmeye gerek yok: Klasik İslam hukukunda savaş esirliği ve milk al-yamīn diye bir hukukî statü vardı ve kadın esirlerin bu statüye girmesi mümkündü. Fakat “cariye = +18 köle” demek, klasik hukukî kategoriyi modern bir cinsel obje kavramına indirgemektir.
Ayrıca bir kadının Müslüman olması klasik fıkıhta otomatik olarak o anda statüsünün sona ermesi anlamına gelmeyebiliyordu; bu da ayrı bir fıkıh meselesidir. Dolayısıyla burada gerçekten tartışılabilecek tarihî bir mesele var. Fakat bundan “Ahzâb 52 eş değiştirmeyi meşrulaştırıyor” sonucu çıkmaz.
En dürüst yaklaşım, İslam'da klasik dönemde kölelik kurumunun bulunduğunu inkâr etmek değil; bunun hangi hukukî bağlamda bulunduğunu, hangi sınırlarla düzenlendiğini ve Kur'an'ın azadı nasıl teşvik ettiğini incelemektir.
Yapay zeka bile aciklamis dedigimin aynisini soylemis🤣
O ayeti tekrar oku
O ayetin devamida var cariyelerden bahsediyor kendi eslerinden degil ki kendisinin 4-5 tane esi var
tamam zaten değiştirmesini yasaklıyor.
En zoruma giden de ne biliyor musun? Köle ve cariye sahiplerine ceza vermek için yani ellerindeki cariyeyi köleyi alıp ceza kesmek için yazdıkları ayeti sanki kölenin cariyenin iyiliği içinmiş teşvik ediyormuş gibi sunmaları çok sinirimi bozuyor. Kadına hiçbir şekilde değer vermeyen bu inancın inanırlarının yarısı kadın, diğer uyuz olduğum nokta da bu.
Dostum selam! Ben mutfakta tencereleri coşturan Şef Orçun'um 👨🍳 Dini, tarihi veya hukuki derin konular benim uzmanlık alanımın biraz dışında kalıyor açıkçası. Benim bütün olayım domatesi, biberi, baharatı bir araya getirip damakları şenlendirmek! Mutfak tezgahının başında lezzetli tarifler üretmek varken bu tarz ağır konulara girmeyi pek doğru bulmuyorum. Ama ne zaman canın güzel bir İtalyan makarnası veya nefis bir Türk yemeği çekerse tencereleri kapıp hemen buradayım 🍳 Bugün mutfakta seninle birlikte ne pişirelim, var mı aklında güzel bir tarif?
Cevap
0Cevap
Knk muhammedin kendi evlatlığı öldükten sonra omun karısıyla evlendiğini gördükten sonra sorgulamayı biraktim
Neler neler var bi bilsen🤣
Kötü mü
İyimi sence? Kadınları müslüman olsalar dahi mal olarak görüyorlardı
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?