Sizce herhangi bir dinde kölelik kavramı varsa bu neyi işaret eder? Kölelik, dinin bir söylemi olabilir mi? İlahi bir din ise köleliği yasaklaması mı gereklidir?

Sizce herhangi bir dinde kölelik kavramı varsa bu neyi işaret eder? Kölelik, dinin bir söylemi olabilir mi? İlahi bir din ise köleliği yasaklaması mı gereklidir?
Kölelik dinin getirdiği bir şey değil. Ortaçağ döneminde Avrupa Afrika Amerika kıtası dahil heryerde kölelik sistemi vardır. İslam kölelik sistemini önce düzenlemiş sonra da yavaş yavaş yok etmiştir. Eğer direkt koleligi bitirecek şekilde emir gelseydi o zaman o köleler daha kötü bir halde olurdu. Aslında günümüzde de kölelik var sadece adı değişti. Sen bir adamin işinde maaşlı çalışan olunca eski kölelerin statüsünde oluyorsun. Patronun sana seni işten cikariyorum git kendi işini kur dese çoğu maaşlı çalışan bunu yapamaz. Kölelerin durumu da böyle aslında.
Teşekkürler
Bence göstermez. Çünkü dinler inançların toplum içindeki adı. Ama inancın özü değil. Köleliğin olduğu bir dönemde köleliği kaldırırsa bu ibadetten daha ağır gelir insanlara o yüzden her şey zamana yayılmış.
Cevap
4Cevap
şu an da da kölelik var
Mesela duymuşsunuzdur amele pazarı derler bizim burada o insanlar sabah erkenden toplanır beklerler iş veren gelip seçip alıp gidecek diye
Bu tam olarak yeni çağ köleliği
1500 yıl ve öncesinde de farklı şekildeydi şu an böyle çalıyor bu sistem
Yani bunu din icat etmiyor insanın fıtratına göre din onaylıyor ya da haram ediyor
Para ile çalışan ve istediğinde iş bırakan kişiye köle denemez. Zira kölelik, çalışma zorunluluğunu da içeren ve bunun haricinde de yaptırımı zorunlu kılan bir uygulamadır.
Ben şekil değiştirdi dedim sadece yeni çağ kölesi böyle çalışıyor
Potansiyel özgürlük ile sistematik kölelik çok farklı şeyler.
Toplum kuzu olsada anarşi ruhunda hep vardır , o yüzden kısıtlamalar uzun yaşamaz.
Konuya dönersek amele pazarı dediğin olaya gerek bile yok , Kapitalizm yeterli.
Çok farklı olmayan şeyler*
şu an bizde köleyiz siz özgür yaşadığınızı mı zannediyorsunuz
Attığınız her adımın aldığımız her eşyanın kölesiyiz
Elektrik su araba vergi sigorta banka kredi faiz aylık maaş ev eşyası masraflar vs hepimiz köleyiz bizi bu sistemde sürekli sömürüyorlar
Kim özgür olduğunu iddia edebilir ki?
Uyurken para kazanan , veya istediği zaman istediği yere gidebilen birisi varmıdır?
Ebedi özgürlük uğruna çok bedel ödenmesi gereken bir olaydır , gerçekten çok.
Zaten kim ve derse itiraz edeceğiniz soruları niye sorup duruyorsunuz
Neye itiraz ettim?
Düzen her toplumda farklı işler , genel olarak var olan dinlerden bahsediyorsak olabilir.
Ancak din temelleri insanın özgür bir varlık olduğunu iddia eder.
Bunun dışındakilerse anlamsız ve insan yapımı olur.
Bence tanrı insanın özgür olmasını ister
Kurumsallaşan din köleliği yanında getirir.
o dinin kötü olduğunu gösterir.
En İyi Cevaplar