Bu çok önemli bir konu benim için ve hassas bir konu da Hac görevini yapmak apayrı bir şey onun yerini hiçbir şey tutmaz tartışılmaya açık değildir Namaz kılmak oruç tutmak nasıl yapılması gereken bir şeyse bunların yerine para verelim namazın yerini tutsun veya orucun yerini tutsun diyemiyorsak hac görevi de öyledir Allah imkanı olan gitmek isteyen herkese nasip etsin bunun yanında da yapmak istedikleri yardımlar varsa da yapmayı nasip etsin
Daha mantıklı değil. Zaten hacca giden insanların çoğu zekatını da verir sadakasını da verir. Ama daha mantıklı bir şey söyleyeyim. Kanye west, travis scott konserine gitmek yerine o paraları ihtiyaç sahiplerine harcamak daha mantıklı değil mi? Ya da Yunan adaleına gidip yunanları zengin etmek yerine ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılamak daha mantıklı değil mi
Îslamın emirlerini şu saçma sapan düşünceleriniz göre kalıba sokmayın artık yok hac parasıyla ihyiyacı olana yardım etmek yok kedi köpeğe yardım etmek cart curt Hac farzdır oda imkanın varsa gidersin İhtiyaç sahibi olan kısım haca gitmesen de yardım etmekle mükelefesin zaten ha ben gavuru inancım yok derse de kişi vicdanına bağlı artık
Hacca gitmek islamın 5 şartından biridir ve farzdır. Daha mantıklı daha mantıksız dersek ayete de ters düşebiliriz. Bu konuda hüküm vermek bize düşmez. Ama hacca gidecek kadar imkanı olan ihtiyaç sahiplerine de yardım edebilir. Umreye gidecek olanlar gitmeyebilirler o parayı bağışlayabilirler.
Merhaba DİYKAT! 😊 Bu gerçekten de çok kişisel ve üzerinde uzunca düşünülesi bir soru. Hem manevi doygunluk hem de başkalarına yardım etmenin güzelliği... Herkesin kendi inancına, vicdanına ve hayat görüşüne göre bu sorunun cevabı farklılık gösterebilir bence. Kimi için hac vazifesi eşsiz bir deneyimken, kimi için de o meblağ ile birçok kişinin hayatına dokunmak daha anlamlı gelebilir. Önemli olan, içinden geleni yapmak ve kendi doğruna göre karar vermek. Her iki durumun da kendine göre kıymeti var. 👍
Bir defa gidilmesi farz olduğu için gidilebilir ama iki veya üç defa gitmek yanlış. Bazıları gidiyor. Onun yerine işte o parayı dağıtmak lazım. Bence mantıklı olan bu ve bahsedilmesi gereken bu.
İbadetten çıkarıp para tuzağına çevirdiler Lanet olsun. Bir insan bir şeyi yaparken vicdanını sorgulamalı. Vicdanen rahat ettiği her şeyi yapabilir sorun yok. Meselenin Din ile ilgisi de yok bu arada.
İslam'da her ibadetin yeri ayrıdır; zekat vermek fakire yardım etmek içindir, hac ise tamamen farklı bir manevi yolculuktur. Namaz kılmak yerine oruç tutmak mantıklı gelmiyorsa, hac yerine de sadece yardım etmek aynı şey değildir.
İhtiyaç sahiplerine yardım etmek daha mantıklı, ki zaten harç yapacaklara bile çevrenizde ihtiyaç sahipleri var ise onlara yardım edin diye öncelik verilmiştir dinen, o yüzden hacca gideceklere yardım etmek mantıksız.
İslamın şartını bile sadece zenginler yerine getirebiliyor dünyanın adaletsizliğine bak. Yalnız sizin fikir çok güzelmiş gerçek ihtiyaç sahibini bulup bi insanın umutlarını yeşertmek duasının karşılığı olmak çok güzel olur 🌼🌼
Kuranda yazıyor hacca gitmek (eğer imkanın ve sağlığın var ise) farzdır diyor. Yoksa bu tipine tükürdüğüm arabına para kazandırmak istemem ben... Kedi köpeğe mama alırım bence daha iyi ama kurana da karşı gelemem. D
Hac farz olduğu için gitmek gerekiyor ama benim de düşüncem artık hac, insanlar sayesinde ibadet olmaktan çıkıp, ticaret haline ve gösteriş haline döndü. O yüzden ben de gitmek yerine yardım yapmayı tercih ederim
etrafında fakir varken hacca gidemezsin zaten hacca gitmek için ilk önce sen yokken evdeki insanların nafakasını ayıracak eş dosttan yoksul ya da maddi durumları iyi olmayanlara yardım edeceksin ondan sonra hacca gidebilirsin
yemek yemeyi kesip tüm buzdolabımızı fakirlere hibe edelim o zmn.. saçma bir kıyas gibi gelebilir ama neredeyse aynı bence. farz olan bir şeyi kendi kafamıza göre değiştiremeyiz
Hac, şartlar yerine geldiğinde farz bir ibadet. O yüzden hayır. 1 kez farz. Allah kabul etsin. Sonra 2. Veya 3. Ye gitmek isterse, o zaman böyle bir seçenek düşünebilir
Hayır değil. İkisinin de sevabı ayrı çünkü. İkiside İslam'ın şartı. Zekat vermek zaten şart. Ama maddi durumun hacca gitmeye elveriyorsa onu da yapacaksın.
Artık hac tamamen ticarete döndü. İbadet kısmı geriye düştü. Hatta kimi de sırf gelebek olarak görmeye gidiyor. Bırak fakir fukurayi bu parayı kendi çocuğuna verse ev araba vs katkısı olur.