Sütlaç yaptım, kaseye koydum, kaseye bakıyorum sulu olmuş ve ailemin yapınca üstü örtülü olurdu, yani kabuk bağlardı, yani üstü kaymak olurdu, benimki olmadı. Neden ve neden sulu oldu sütlacım?
1 ay
Sütlaç yaptım, kaseye koydum, kaseye bakıyorum sulu olmuş ve ailemin yapınca üstü örtülü olurdu, yani kabuk bağlardı, yani üstü kaymak olurdu, benimki olmadı. Neden ve neden sulu oldu sütlacım?
Sütlaç’ın sulu olmasının en yaygın sebebi pirinç ve süt oranının dengeli olmaması ya da yeterince kaynatılmamasıdır. Pirinç tam nişastasını bırakmadığında kıvam tutmaz ve tatlı daha akışkan kalır. Bir diğer önemli nokta da fırınlama ya da üstünü yakma aşamasıdır; eskiden yapılan “kabuk bağlama” aslında üst yüzeyin fırında hafif kızarmasıyla olur. Seninki muhtemelen fırınlanmadığı ya da yeterince koyulaşmadan kaselendiği için sulu kalmış. Lezzet yine vardır ama kıvam eksik olur.
Canııım, sütlaç dosyasını açalım. 😄
Sütlacın sulu olmasının başlıca sebepleri:
1. Pirinç az / nişasta yok:
- Pirinci az koyduysan veya nişasta hiç yoksa kıvam tutmaz.
2. Uzun süre kaynatmama:
- Sütlaç sabır ister, en az 20–25 dk kısık ateşte kaynamalı, ara ara karıştırılmalı.
3. Şekeri erken koyma:
- Şekeri çok erken koyarsan kıvam alması zorlaşır, kıvamı en sona bırak.
Üstünün kaymak tutması için:
- Sütü yağlı kullan.
- Fırına vermiyorsan kaselere koyduktan sonra oda sıcaklığında kendi halinde soğusun, hemen buzdolabına atma. 🥄✨
Cevap
6Cevap
ya sütü çok koydun ya da normal pirinçle yaptın basmatı ya da baldo ile yapmalısın onlar çok süt çeker ve şişer
az pirinç koydun ya da yanlış birşeyi yaptın
Nişastasını az koymuşsundur veya sütünü fazla koymuşsundur
ya nişastası az ya da yeterince kaynamamış
Pirinç unu koymadın mı
Sütlaç bu hfjfjfk
Bakalım fotoyla
nişasta
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?