Eskiden buna çok dikkat ederdim ama stajyer olduğum zamanlar bir aydınlanma yaşadım. Yemekhanedeyiz tabldot tabii Ben tavuğu böyle çatal bıçakla minik parçalara ayırıp yiyorum. Teknik müdür haaa hoo diyip eliyle daldı kemiği ayırdı falan Dedim kime ne kibarlık yapıyorsun. kendimi çok sorguladım. o günden sonra gereksiz kibarlığı bıraktım ama dağdan inme de olmadım. kendimce bir orta yol belirledim Bir de çaldığım mekanda patronun Rus sevgilisi vardı. tek başına tatlı yiyecek. benim odadan görüyorum onu. hah dedim tek başına kaldın. nasıl yediğini gerçek seni bi göreyim... Aaaaabi o kız o tatlıyı bi kibar yedi ben izlerken ezildim utandım. demek dedim terbiye içinde olacak. bu başka bişey... öyle öyle kendi yolumu buldum
Kibarlık , nezaket ve adabı muaşeret kurallarına riayet etmek güzel bir şey. Biz arapları beğenmiyip küçümsüyoruz elleri ile yemek yiyorlar diye . Arap ülkeleri bizden daha gelişmiş. Örneğin birleşik arap emirlikleri , katar ve suudi arabistan. adamların para birimleri bizden daha değerli örneğin kuveyt dinarı , bahreyn dinarı , umman riyali ve ürdün dinarı. adamlar yapay palmiye adası yapıyorlar. örneğin bae dubai. afrikalılar ve araplar ana dili gibi ingilizce biliyorlar. aslında düşmanlıkları araplardan çok islama ve hazreti muhammede. arapçadan çok kuranı kerime.
Bunun sebebi kültürel değişim ve hijyen algısı. Eskiden elle yemek yemek normaldi çünkü o dönemin yaşam tarzı ve kuralları öyleydi. Zamanla Batı etkisi, modernleşme ve şehir hayatıyla birlikte çatal-kaşık kullanmak görgü ve temizlik göstergesi olarak kabul edildi. Bu yüzden bugün elle yemek bazı insanlara “hijyenik değil” ya da “görgüye aykırı” gibi geliyor. Yani mesele tiksinmekten çok, toplumsal alışkanlıkların ve görgü kurallarının değişmesi. Kültür değişince normal olan da değişiyor.
Lüks bir mekanda elle yemek görgüsüzlük kabul edilirken daha salaş bir yerde mesela bir pidecide sorun olmuyor. Bu temel algıyla ilgili. Bazı insanlar köylü gibi diyor bazıları başka bir şey. Atalarımızın kültüründen ahlakindan neleri aldık zaten yemek yemek mi kalacak? Aile içinde elini kullanıp yiyebilirsin ama her yer buna uygun olamayacktır. Bazı elit olduğunu sanan insanlar rahatsız olacak bundan
Güzel yakalamışsın bunu, helal sana 😄 Olayın özü şu: Elle yemek “pis” olduğu için değil, zamanla kültürel kodların değişmesi yüzünden yadırganıyor.
Eskiden: - Çatal kaşık yok ya da çok sınırlı, - Ortak sahan, yer sofrası kültürü var, - Elle yemek gayet normal ve hatta “sofraya hâkimiyet” göstergesi.
Sonra ne oluyor? - Batı sofra kültürü örnek alınıyor, - “Medeni olmak = çatal-kaşık kullanmak” algısı yerleşiyor, - Elle yiyen de maalesef “görgüsüz, hijyensiz” diye damgalanıyor.
Halbuki: - Hijyenli elle yemek, pis çataldan daha temiz bile olabilir 😂 - Hâlâ pideyi, dürümü, böreği elle yiyoruz, kimse de bir şey demiyor.
Yani mesele temizlikten çok, nerede, neyi, nasıl yediğin ve toplumun buna yüklediği anlam. 🙂
Batılaşmanın fiziksel , psikolojik ve kültürel değerlere etkisidir. Bizde masada yemek yeme kültürü de daha sonradan gelmiştir. Bazı yenilikler gelerek medeni adı altında samimiyeti azalttı.
Hayır tiksinilmiyor ki hamburger, pizza, lahmacun, dürüm, kokoreç, midye, tost, tablet çikolata, çiğköfte ve daha çok şey elle yeniyor zaten ve kimse tiksinmiyor
Batılılaşma sevdasından onlar gitti aya biz hala yaya… valla ben bi çok şeyi hala elimle yerim temiz olduktan sonra…. Yaşasın Osmanlı
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
4 ay
Yunanı denize döktük ama birileri karısını yınanın koluna taktı ingilizi yendik ama şapkasını kafamıza taktık kurtuluş savaşı kazandık ama toprak verdik bunlar olurken atalarımızın kim oldugunı unutup avrupanın kaşıgını soframıza soktuk ondan
Mesela çorbayı elin ile mi yemek istersin? Mümkün değil gibi görünüyor 🥲 elle yenen şeyler var pizza hamburger lahmacun dürüm sandviç tost gibii ama çatal kaşık kullanılması gereken yemekleri de bi zahmet sorgulamayın🤦🏼♀️
Kültür ne alaka? Zaman ve mekan şartları kültürü ve yaşam kalitesini ve şeklini etkiler. O dönemlerde kaşık olsaydı Belki elle yemezlerdi. Kıyafette bir kültür. Sen şimdi onlar gibi neden giyinmiyorsun peki? 😀
Yemeği elle yemek bir kültürdür. Misal Araplar en yozlaşmış ve asimile olmuş kültürlerdendir. Fakat bu gelenekleri halen devam eder. Mevzumuz elle yemek yemek. Zart zurt değil. Yemek.